ЗАПОЗНАНСТВОТО ПРИ ХРИСТИЯНИТЕ

ПРЕДГОВОР

Скъпи читателю,

В ръцете си държиш книгата „Запознанствoтo при християните”.

Това е едно изследване за християнския начин на живот от гледна точка на Библията, Божието Слово.

Защо се запознаваме с представители на другия пол - за да живеем за себе си или за да живеем за другия?

Какво очакваме от едно вероятно запознанство?

Какво трябва да променим в себе си и какво – да изградим, за да бъдем пълноценни личности?

Отговорите на тези и много други въпроси те чакат на следващите страници.

Между другото, позволявам си да ти говоря на „ти”, защото с теб сме от едно семейство – Бог е нашият Баща,

Който се грижи предано и бдително за нас.

Пожелавам ти, докато четеш, умът ти да се обновява и да се променя все повече и повече и когато затвориш последната страница, 

в теб да са израснали много плодове, които всички вярващи ще имат щастието да берат!

Нека Иисус те води в това пътешествие!

С любов в Него, Константин

П.П. Ако някои от вас искат да се свържат с мен, имейлът ми е:

                    < constantine.rs@gmail.com>

Ще се радвам да отговоря на всичките ви въпроси!

ИЗБОР НА ГОСПОЖА ПРАВИЛНА

НАПРАВИ СПИСЪК С ЖЕЛАНИЯТА СИ

Много често, когато младежите се опитват да започнат взаимоотношение с човек от противоположния пол, те не знаят какво точно искат. Момчетата казват: „Просто ми е нужна приятелка! Всички мои съученици/приятели си имат приятелки, така че е нормално и аз да си имам. Такава е модата!”.

А ти вярващ ли си? Имаш ли Христос в сърцето си? Ако е така, по-добре би било да гледаш на това, което имаш, без да гледаш какво имат другите. И нещо повече, забравѝ невярващите си приятели, съученици и колеги, притежанията и постиженията им. Когато правиш списък с желанията си, подреди своите приоритети правилно. На първо място в сърцето ти и в списъка ти трябва да е Божието Царство. Другите неща можеш да подредиш така, че постепенно да вървиш напред. Т.е., трябва да съставиш списъка си така, че той да ти помогне.

Когато бях по-млад (и все още несемеен), имах привилегията да бъда на един семинар, посветен на взаимоотношенията. Гостът проповедник беше дългогодишен пастор в Германия (немец беше). Едно от нещата, които ме докоснаха на семинара, беше следното изречение:

Преди да срещнеш правилния човек за живота си, станѝ правилният човек.

Знам, че в този момент Бог говореше лично на мен. Бях живял в самота от две или три години (не си спомням точно колко) и нетърпеливо чаках да срещна правилната жена за моя живот. Бях много самотен и отчаяно исках да започна взаимоотношение с представителка на нежния пол. Но Бог не позволи това да стане. Защо?

Ако го беше направил, щеше да е разрушително както за съпругата ми, така и за мен. Виждаш ли, много често Бог не позволява някои неща да се случат в живота ни, защото Той има най-доброто за нас. Нещо повече, Неговото време е съвършеното, а не нашето. Може би си казваш: „Да, но знаеш ли през какво минавам? Горя от страст...”. Това ще обсъдим по-нататък, когато разглеждаме темата за сексуалността и за Божия план относно нея. Така че е нужно търпение! Повярвай, графикът на Бог е много по-добър от твоя.

Съветът ми към теб е: недей да правиш дълъг списък на желанията си. Нашият Отец, Който е на небето, знае и най-малката подробност по-добре, отколкото можем да мислим или да си представим. Научи се да Му се доверяваш. Естествено, че трябва да направиш списък с желанията си, но нека той не ти бъде фикс-идея. Просто прави списъка малко по малко. Например, започни, като поработиш върху себе си. Задай си следните няколко въпроса:

*Има ли нещо в характера ми, което мога да променя?

*Кои са отрицателните ми черти, които пречат на духовния ми растеж?

*Какво правя, за да дойде ефективна промяна в живота ми?

*Достатъчно действен ли съм в духовно отношение?

Има още много, много подобни въпроси, които можем да си зададем. Имаш възможност да продължиш списъка, който започнах. Какво трябва да се направи най-напред? Промени се, стъпка по стъпка. След като се промениш, давайки всичко от себе си, Бог ще доведе до теб личност, с която можеш да изградиш едно страхотно взаимоотношение. Повярвай ми! Това е истина. Преди да се запозная със съпругата си през 2009 г., преминах през някои трудности... поради това, че бях объркал приоритетите си. Срещата с правилната съпруга за мен беше станала като фикс-идея, което значително разстрои духовния ми живот. Не правѝ моята грешка! Радвай се в Господа и Той ще ти даде според желанията на сърцето ти (според Псалм 20:4):

Господ да ти даде според желанието на сърцето ти и да изпълни всички твои намерения! (превод на Верен)

Виждаш, че повечето от нещата, които трябва да правиш, са духовни. Чрез Божията благодат стани правилният човек и Бог ще ти изпрати правилната половинка!

ПОДГОТОВКА ЗА ЗАПОЗНАНСТВО

По принцип, запознанството като етап в общуването преди сключването на брак не е идея, която идва от Бога. Под понятието „запознанство“ имам предвид начина за контакт, който познаваме днес и който предлагат сайтовете за запознанства. Първоначално, в Стария Завет, браковете са били уреждани предварително от родителите на младежа и девойката, които ще се женят, като Бог ги е водил в избора. Как виждаме това в Библията? Младежът харесва определена девойка и това, което следва, е уреждането на сватбата (което се е правило от родителите им).

Що се отнася до съвремието ни, мога да посоча няколко причини за днешния начин на запознанства. Хората търсят запознанствата, защото:

*Искат да избегнат самотата и отчуждението.

*Искат да общуват и да се забавляват.

*Искат да се отпуснат и да забравят ежедневните си проблеми...

... и много други подобни причини.

Визирайки съвременния християнски живот, когато християните искат да срещат хора с цел брак, те вече са преминали през определен процес на подготовка. Придобили са добри навици и са се освободили от лоши навици. Направили са си и план за своя живот като християни. Определили са правилно своите приоритети. Днес една млада жена приема дадено предложение за женитба тогава, когато тя вижда Христос в сърцето на предложилия ѝ мъж. Така че в подготовката си за запознанство, трябва да забравиш мислите за твои бъдещи вероятни връзки, като например мисли, подобни на следните: „О, Господи, толкова е красива! Моля Те, докосни сърцето ѝ, за да мога да я имам! Нуждая се от съпруга, Отче, знаеш това!”.

Мислиш ли, че това отношение на сърцето ти е правилно? Ако мислиш така, тогава нямаш готовност за брак. Казаното по-горе е свързано със сетивата: това, което можем да видим, това, което можем да докоснем, и това, което можем да чуем. В брака, разбира се, тези черти са начин на общуване, но имат връзка само с плътта.

Бракът в християнството е свързан най-вече с общуването в Духа. Ето какво четем в Божието Слово:

Възлюбени, умолявам ви, като пришълци и чужденци на света да се въздържате от плътски страсти, които воюват против душата, да живеете благоприлично между езичниците, така че за каквото ви хулят като злосторници, да могат чрез добрите ви дела, които виждат, да прославят Бога в деня на посещението. (1. Петрово 2:11, 12)

В подготовката за запознанство с вярваща в Христос личност най-важната истина, която трябва да се знае, е нуждата човек да е с правилно отношение в сърцето относно Божия план за живота му. Някога, когато още бях несемеен, имаше време, когато си мислех: „Може би никога няма да се оженя. Бог ме е забравил. Защо се бави с отговорите на молитвите ми? Ще се откажа...”.

И плачех, и се изпълвах със самосъжаление през повечето време. Това отношение пречеше на Бог да чува молитвите ми. Виждаш ли, отрицателното отношение никога няма да ти помогне. Точно обратното – то ще постави стотици бариери между Бог и молитвите ти. Помниш ли 1. Солунци 5:16-18? 

Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христос Иисус.

Когато човек се радва дори в случаите, в които Бог не е отговорил на нуждите и проблемите му, това извиква усмивка на лицето на Твореца и Той започва да Си мисли: „Моето дете е щастливо, пак мисли за Мен, а не за някакъв мъж/жена. Скоро ще я/го благословя!”.

Виждаш ли, Бог задържа Своето най-добро от теб тогава, когато търсиш по своите начини, а не по Неговите. Ако в теб има щастие и пълнота още в положението на несемейна личност, Божията воля за теб скоро ще се разкрие! Повярвай ми! Иска ми се да можех да върна времето назад, за да променя случилото се в живота ми в миналото. Сигурен съм, че щях да изживея по много по-добър начин онези години. Но Бог е знаел какво ще е най-добро за мен. Той е знаел нуждите ми още преди да Му се помоля за тях. Положението не е различно и в живота на всички Негови синове и дъщери по света.

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ИЗБОР

При всеки вярващ, най-добрият избор на половинка е човек, който споделя същата вяра. Във 2. Коринтяни 6:14 Павел казва:

Не се впрягайте с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието? Или какво общение има светлината с тъмнината?

Днес много християни, особено жените, търсят запознанства с красиви наглед невярващи мъже и „вярват”, че един ден те ще бъдат спасени, след като последват примера на съпругата, която е до тях. За жалост, в повечето случаи това никога не се случва или пък става изключително рядко. По-скоро жената ще напусне църквата заедно с възлюбения си, без да допринесе за спасението му. Вижте какво пише в 1. Йоан 2:15:

Не любете света, нито каквото е в света. Ако някой люби света, любовта на Отца не е в него.

С други думи, ако имаш връзка с невярващ човек, по-добре се освободи от нея колкото се може по-скоро, преди да са се задълбочили нещата. Моли се на Бог да те освободи от желанията на плътта. Когато вярваме, Той може да ни даде благодатта Си да се справим. Не се вслушвай в чувствата си! Това, че някой е красив отвън, не означава, че и отвътре е така. Помниш ли стиховете за вътрешния човек? (Ефесяни 3:16, 17а). Там Павел ни съветва да се доверим на Бог за това, което Той може да извърши в сърцата ни. Твоето сърце е „вътрешният” ти човек. Нека прочетем пасажа:

... да ви даде според богатствата на Неговата слава да се утвърдите здраво чрез Неговия Дух във вътрешния човек, чрез вяра да се всели Христос във вашите сърца...(удебеленият курсив мой – б.а.)

Друга хубава черта на подходящия за запознанство вярващ е отношението му към живота. Чувства ли се този човек цялостен? Щастлив ли е винаги, или обстоятелствата го променят?

По-горе споменах 1. Солунци 5:16-18, където апостолът ни съветва винаги да се радваме, непрестанно да се молим и за всичко да благодарим на Бог. Неговата воля е такава, а какво по-хубаво за един християнин от това да изпълнява Божията воля за живота си?

ИЗБИРАЙ МЪДРО

В книгата Притчи можем да прочетем за мъдрите избори, които правят хората. Потърсѝ думата „мъдрост” там. Както си спомняш, „мъдрост” е първото нещо, за което цар Соломон се помоли на Бог да му даде. Бог го направи и виждаме мъдростта във всички книги на Соломон в Стария Завет. Даже може да се видят следи от нея в повечето книги на Библията. Чети за мъдростта колкото се може повече, и се опитвай да прилагаш на практика стиховете. Вероятно няма да можеш всички да приложиш за кратко време, но нашите усилия означават много за Господа и Той ни благославя, когато вижда, че правим всичко от сърце. Когато се молим за мъдрост, Той отговаря на молитвите ни всеки път, особено като види отношението в сърцата ни. Внимавай! Бог знае сърцето ти много по-добре, отколкото можеш да си помислиш или представиш. Така че се опитай да си Му угоден във всичко.

Как можем да избираме мъдро?

След като се помолиш, просто отиди при правилната вярваща жена, която намираш за привлекателна, и ѝ разкрий сърцето си. Запомни, единствено християнка е правилният избор, който трябва да направиш! Не търси такава, която няма християнски начин на живот! Голям брой жени се преструват, че живеят „по християнски”, но... плодът им показва точно обратното, а и характерът, който имат, го прави. Ще споделя един конкретен случай, който имах около година и нещо преди да се запозная със съпругата си.

Бях си направил профил в един християнски сайт за запознанства с очакването, че само християни са потребители там. За съжаление, голям брой от тях си бяха сложили табелката „Християнин” на челата, но...

Винаги, когато наум ни идва думичката „но”, трябва да внимаваме. И така, една „християнка” започна да общува с мен чрез този сайт. Разменихме си електронните пощи. Най-напред ми изпрати хубави свои снимки. „Еха!”, казах си аз. Беше красавица. Но още в първите си писма ми писа, че никъде не посещава църква, че вярата ѝ е дълбоко вътре в нея. Това беше първият негативен знак, който ми показа, че нещо не е наред. Причината за прекъсване на кореспонденцията ми с нея, беше нещо доста по-драстично. По онова време бях на 28-29 години. Тя се опита да ме прелъсти в буквалния смисъл на думата. Вероятно сега се питаш как го е направила.

Изпрати ми други свои снимки... с много оскъдно облекло по себе си (т.е. само с бельо). Това беше последното от писмата ѝ, което отворих. Защото дълбоко в себе си почувствах, че такова взаимоотношение (с жена като нея) изцяло би ме отделило от Господа. Дълбоко в сърцето си видях изписана думата „чистота”. Знаех, че трябва да ходя в нея. Така се наложи да взема решение да спра общуването с тази жена. Сякаш Святият Дух ми каза да го направя.

Внимавай с псевдохристияните! Псевдохристиянин е някой, чийто живот не е добър в очите на Господа, а и в очите на хората, които вярват в Него. Такива хора живеят живота си, без да ги е грижа за Божията воля и Негото водителство. Те се интересуват единствено от себе си, и то винаги за сметка на другите. Ако общуваш с човек, който през повечето време говори за своите собствени амбиции, вероятно това не е правилният за теб човек. Естествено, когато опознаваме някого, ние обменяме своите виждания за живота. Излагаме един на друг собствените си мнения. Това е процес, през който двамата вярващи навлизат по-дълбоко в света на човека отсреща.

КАК НЕСЕМЕЙНИ ХРИСТИЯНИ

СЕ НАМИРАТ ЕДИН ДРУГ И СЕ ПРИВЛИЧАТ

ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН

Тук искам да те насърча. Дори и да си бил несемеен през по-голямата част от живота си, знай, че Бог те обича много и волята Му е да имаш най-доброто. Ако дълбоко вътре в себе си знаеш, че имаш желанието да намериш половинката си, просто вярвай, че всичко, което Бог има за теб, е наистина добро. Още веднъж искам да подчертая, че трябва щастие и радост да те изпълват по целия път. Ако не чувстваш, че си в пълнота още като несемеен, няма да е така и след сватбата ти един ден. Имай увереността, че това ще се случи, когато си готов за тази важна стъпка.

Каква трябва да е личността, с която е здравословно да се свърже човек, според теб? Имаш ли изградено мнение за това какъв трябва да бъде бъдещият ти семеен партньор? От моя опит в общуването с нежния пол съм разбрал, че такава личност не е някой  притежател на банкова сметка от един милион долара. Не е някой, който има последния модел луксозна кола. Нито пък е някой с най-прекрасния имот за живеене. Може би ти е известно, че богатите никога през живота си не са щастливи. Това е истина, позната на всички. Така че не се опитвай да привлечеш някой богат човек, с когото „вероятно” ще свържеш живота си в бъдеще. Това въобще не би ти гарантирало щастлив брак!

Пак ще подчертая, че трябва да се гледа в сърцето на човека. Разбира се, и делата са важни, но има случаи, в които даден вярващ е с чисто сърце, но не е  общувал достатъчно с противоположния пол. Това е довело до необмислени дела. Означава ли това, че такъв човек е неподходящ за изграждане на една здрава връзка? Липсват ли дела на такъв човек?

Всяка несемейна личност трябва да се научи да общува по правилния начин, ако се надява да има благословен бъдещ брак. Трябва да знаеш около какви хора обичаш да си, с какви хора обичаш да общуваш и пр.

И пак да припомня, че не трябва да се забравя коя Личност е приоритет в живота ти. Иисус! Никой друг и нищо друго не е от значение толкова много.

ИЗГРАДИ ЖИВОТА СИ

ПОЛАГАНЕ НА ОСНОВИТЕ

Днес младите по целия свят непрекъснато биват бомбардирани с купища информация. Те се бият в една много странна битка – като правят опити да докажат на света, че всеки от тях е „някой”. В този своеобразен процес на развитие нещата се променят през цялото време – те са щастливи и нещастни, задоволени и недоволни; или се реят някъде в небесата, или се ровят в земята. Особено тийнейджърите са непостоянни и ненадеждни. Изградили са си една представа за живота, в която всичко, което се прави по света, е модерно, и следователно -  и те трябва да го правят.

Може би ти си различен, най-вече заради вярата си в Иисус Христос. Нещо повече, Той е основата в живота ти. Нека споделя с теб нещо относно вярата ти.

Бил съм несемеен през по-голямата част от живота си. Повярвай ми, никак не беше лесно. Но успях да премина през всичко и както разбираш, днес съм жив, щастлив, семеен, и в пълнота – всичко, което можеш да видиш в човек, който не е самотен. Но не съм живял така през цялото време. Процесът, чрез който Бог оформяше характера ми, ми помогна да стана това, което съм днес. Имаше много пречки и страдания, но аз преминах през всички тях, защото Иисус ми даваше от благодатта Си всеки ден. Той беше и е моят велик Защитник, както е и в живота на всички хора, които вярват в Него.

Когато човек се приготвя за изграждане на семейни взаимоотношения, трябва да се вземат предвид някои неща. За да имаме един пълноценен брак в бъдеще, е нужно да започнем подготовка в един сравнително ранен етап от живота си, детството. Ако Иисус Христос е станал още тогава твой Господ и Спасител, това, което следва да направиш, е да наблюдаваш по-зрелите християни – най-напред в собственото си семейство и след това в заобикалящата те среда. Ако членовете на дома ти не са християни, общувай повече с хората от твоята църква – като ходиш на молитвени събрания, семинари, конференции. Опитай се да намериш някой по-възрастен, на когото по някакъв начин се възхищаваш – като виждаш решенията, които взема, и действията, които предприема. Следвай примера му. Във всяка християнска църква има такива хора. Лесно се разпознават по лидерските способности, които демонстрират пред общността, в която са. 

Но има нещо много по-важно, преди да отидеш за консултация при някой лидер в църквата. Това е личният ти живот с Иисус. Какво имам предвид?

ТИ ТРЯБВА ДА СЕ НОВОРОДИШ

Докато живеем, Бог ни предлага безплатно своя дар на живот. Спасени сме и знаем, че в Неговото Име ще живеем вечно. Неговото желание за нас е да Му позволим да ни води и пази през целия ни път. Може да изглежда много трудно, но не е така. След като вече сме решили да Го следваме без колебание, Той е започнал да работи в нас чрез Духа Си. Нещо повече, Неговата работа е свръхестествена, защото се случва много пъти да постигаме успех, който не е плод на човешките ни усилия.

Какво е най-важно за твоя живот? Нужно е да дадеш всичко от себе си, за да си угоден на Бог. Ако се стремиш към това, ако нещата, които правиш, са съобразени със Словото Му, ако на първо място търсиш Неговото Царство, а не собствените си мечти и желания, без да отдаваш внимание на чуждите или на своите временни амбиции, Бог ще направи така, че да ти се случат добри неща в живота – на правилното място и в правилното време. Имам предвид, че ако сме истински християни, истински вярващи, ние ще дадем плановете си на Бог. Много християни се провалят в тази област на живота си – да Му се доверят. Те си правят свои планове, като Му казват: „Господи, това искам да постигна. Моля се да го реализираш възможно най-скоро.” Тези хора забравят Лука 11:2:

...да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля както на небето, така и на земята. (маркираният курсив мой – К.К.).

За съжаление, в сферата на взаимоотношенията правим същата голяма грешка, защото си мислим, че това, което е най-добро в собствените ни очи, е добро и според Него. А какво стана с Неговата воля? Божиите съвършени желания трябва да са приоритет номер едно за нас.

Може да се наложи да преминем през някои пустини, преди да стигнем там, накъдето сме се запътили. Може по пътя си да се сблъскаме с много трудности и разочарования.

Новорождението (или раждането в Духа) е най-важно в живота на един християнин, както казва Иисус в Йоан 3:7:

 Не се чуди, че ти казах: Трябва да се родите отново #или: отгоре#.

По този начин вярващите демонстрират, че принадлежат на Бог, и за тях няма нищо друго, което да е най-важно. Най-съществената ти задача е правилно да разпределиш приоритетите си. Само тогава Бог ще направи нещата да се случват според твоите желания. Той знае всички твои нужди и копнежи, а и целите ти в живота. Така че не се опитвай да Го убеждаваш, че твоят план е по-добър от Неговия, защото Той вижда цялата картина на живота ти. Нещо повече, „тайните неща принадлежат на Господа” (Второзаконие 29:29), така че когато се опитваме да накараме Бог насила да прави нещата в живота ни, „на нашето време”, може да получим това, което искаме, но няма да сме щастливи, защото няма да е в Неговата съвършена воля и на Неговото време. Не трябва да търсим тайните неща, а това, което се вижда ясно тук и сега. По този начин ще растем в познаване на Бог и Царството Му, без да сме съсредоточени върху нашите собствени планове и цели.

Докато сме несемейни, трябва да имаме за основа Неговото Слово, а не чувствата си, които винаги се променят според обстоятелствата. Обстоятелствата не впечатляват Бог. Реакциите ни и характерът ни са това, което Го впечатлява. Всъщност ние трябва да Му се доверим напълно, дори и да не виждаме да се случва нещо в живота ни. В повечето случаи Той работи в ситуациите, когато всичко изглежда невъзможно и ние сме на ръба да се откажем. Един от любимите ми автори, Едуин Луис Коул (чието служение е насочено към мъжете и ролята им в света според Библията), казва в един от своите бестселъри, че „победители са не тези, които не се провалят, а тези, които не се отказват”. Това е неопровержима истина. В мига, в който се откажем, вече сме пораженци не само в Божиите очи, но и в тези на хората около нас. Започваме да изглеждаме смачкани и не толкова мотивирани в преследването на целите си. Но представи си какво преживя Иисус, докато минаваше през болката и изпитанията, срещу които трябваше да се изправи. В Евреи 4:15 четем, че Той може да се постави на наше място, защото е преминал през всичко, което ние срещаме като вярващи:

Защото нямаме такъв първосвещеник, който да не може да ни съчувства в нашите слабости, а имаме Един, който е бил във всичко изкушен по същия начин като нас, но пак е без грях.

Какво ни казва този стих? Като че ли той изцяло разкрива човешката природа на Иисус. Кетрин Кулман, която е сред любимите ми автори и проповедници на Словото, казва нещо изключително в книгата си „Велик капитан се става в бурни морета и дълбоки води”: че Иисус, докато беше на земята, беше повече човек отколкото Бог. Като че ли Той не беше Бог. Плътта Му беше слаба като моята плът и като твоята плът. Чувстваше глад, жажда – всяка проста нужда, с която ние, човеците, се сблъскваме. А какво да кажем за сексуалния глад, може би ме питаш ти. Вярвам, че в тази област също се е борил, защото все пак беше изцяло мъж. Той нямаше недостатъци. Единствената черта, която Го различава от нас, е божествеността Му. И все пак Той чувстваше слабост. Това доказва, че проблемите Му със земната плът не бяха различни от нашите проблеми.

Когато Павел говори за взаимоотношението между съпруг и съпруга, той прави аналогична връзка между Христос и църквата. В тези стихове църквата представлява Неговата невяста, неопетнена и чиста:

 Мъже, обичайте жените си, както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, след като я е очистил с водно умиване чрез словото, за да я представи на Себе Си църква славна, без петно или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде свята и непорочна. (Ефесяни 5:25-27)

Иисус изпита товара на греха и смъртта върху Себе Си, без да го заслужава. Ето защо, когато срещнем големи препятствия в живота си, решението ни трябва да е да се доверим на Бог във всяка област, както направи Иисус. 

Тъй като тази книга е за взаимоотношенията на мъжа, и за това как той общува с хората, ще се постарая да представя образен „график” за запознанства, които даден мъж би имал, докато планира бъдещето си с една потенциална съпруга. В по-голямата си част той включва личните ми преживявания от времето, когато бях несемеен, и от процеса, през който преминах в този период, както и някои мои опитности като семеен. Ще има съвети и към жените, които се опират на живота ми с моята съпруга. Ще споделя и някои случаи на взаимоотношения на други хора, без да споменавам истинските им имена, за да може книгата да предложи повече примери и с това да помогне за различни ситуации.

И така, нека се върнем към нашия план. Говорех за поставяне на основите. Най-напред бих искал да започна с понятието „основа”. Какво означава то?

Речникът на Уебстър дава следното определение:

* „това (като главно понятие, принцип или аксиома), на което нещо се държи или е подкрепено”.

Когато един мъж има силно желание да започне взаимоотношение, неговият пръв приоритет след Божието царство, е да бъде готов за тази стъпка в живота си. Той трябва да се приготви по правилния начин да бъде добър съпруг и баща в бъдещото си семейство. Хубаво е, ако той има за пример семейства на вярващи,  и взаимоотношенията в тях. Най-добрият пример за един подрастващ тийнейджър е собственият му баща. За съжаление, в много семейства днес добрият баща липсва. Това е като болест на обществото. При наличието на това явление вярващият тийнейджър трябва да намери благочестив мъж (в църквата, която посещава), който да е пример за него. Ако ти си такъв тийнейджър, не се срамувай. Божиите мъже в църквите лесно се забелязват по поведението си, по начина си на общуване, по целите и стремежите си. Много често те са в лидерския тим (дякони, служители, проповедници, съветници и пр.). Забелязал съм сърцата на такива мъже. Всяка област от живота си те са посветили да служат на Бог по различни начини. Винаги, когато им се задават въпроси, те са готови да отговарят, както и да помагат не само когато ги молят за това. Ценностната им система е много подобна на Христовото сърце, а Той е забравял за собствените Си нужди. С други думи, вниманието в сърцата на такива хора е съсредоточено върху работата за Божието Царство. Потърсѝ такива служители в църквата, която посещаваш. Разбира се, нямам предвид, че трябва да се обръща внимание само на тези вярващи. Божиите хора са като букет цветя: някои от тях ухаят прекрасно, някои не ухаят, но са красиви, други са малки и не много забележими. Въпреки това всеки един е еднакво ценен за Бог. Разпоредителят не е по-низш от дякона. Хвалителят не е по-велик от чистачката. Техните усилия са еднакво ценни за Бог. И всеки семеен мъж, който има благословен брак, може да е чудесен съветник в християнския ти живот. Разбира се, като пиша тези думи, не искам да забравиш родителите си. Ако те не са вярващи, не се отнасяй с тях много радикално относно християнския начин на живот. Словото казва:

Деца, покорявайте се на родителите си в Господа, защото това е правилно.„Почитай баща си и майка си“ (което е първата заповед с обещание) , за да ти бъде добре и да живееш много години на земята. (Ефесяни 6:1-3)

И така, моли се за родителите си, ако са невярващи. Това ще благослови живота ти!

Другото, върху което бих искал да обърнем внимание, е причината да сме вярващи. Обикновено новоповярвалият човек започва да идва на службите в църквата, когато е открил някакъв смисъл в това. Мотивацията е от първостепенно значение. Задай си простите въпроси:

*Защо вярвам в Бог?

*Защо ходя на събрания и служби в църквата?

Сега отговорѝ на тези въпроси. Ще ти предложа отговори на правилна и на неправилна мотивация.

Най-напред, ето няколко възможни правилни отговора на тези въпроси, които могат да дадат път към отговора на основния ти проблем – търсене на правилната половинка:

*Вярвам в Бог, защото искам да направя личното си взаиомоотношение с Него по-силно. Той ще снабди всичко друго, от което се нуждая. Не се фокусирам на това, което Той може да ми даде, а на това, което аз мога да направя за Него.

*Вярвам в Бог, защото Го обичам, а не защото може да извърши чудеса в живота ми. Вярвам в Него по всяко време, на всяко място.

*Ходя на църква, защото това ми помага при взаимоотношението ми с Бог и с хората Му. По този начин аз Го опознавам повече и преживявам любовта Му и милостта Му всеки ден от живота си.

*Вярвам в Бог, защото Той ми дава мъдрост и знание (по много начини) да стана като Него; за да показвам Неговото сърце на хората в този свят. Иисус е на небето и затова Той може да употребява мен да достигна изгубените по света. Аз съм Неговите ръце и крака на земята. Аз съм един от начините, по които Той работи на нашата планета.

Нека сега посоча няколко отговора, които могат да се дадат на горепосочените въпроси, и не са определени правилно:

*Вярвам в Бог, защото Той може да ми даде всичко, от което се нуждая. Не трябва да правя нищо. Той е единственият ми Снабдител, и аз Го обичам поради това, което Той може да направи за мен.

*Вярвам в Бог, защото може да направи невъзможното за мен. Неговите знамения и чудеса работят за мен.

*Ходя на църква, за да общувам. По този начин много е възможно да срещна бъдещия си партньор в живота.

*Вярвам в Бог, защото Той може да направи всичко за мен. Вярата ми в Него е достатъчна да посрещне всяка нужда в живота ми. Единственото, което трябва да правя, е да си седя и да гледам как Той работи за мен.

Предполагам, че идеята на първата част е ясна. Нека обобщя какъв беше основният фокус. Когато ние, като мъже, се надяваме да намерим бъдещите си съпруги в  църквата, която посещаваме, нашият най-важен приоритет трябва да е Бог и Неговото Царство. Ако посещаваме Божия дом само за да получаваме, без да даваме, вероятността нищо да не получим, нараства, или пък може би ще получим много малко от това, което Той има за нас. Себичността е типична черта от живота на плътския християнин. Плътските християни не се интересуват от работата за Царството. Всичко, от което са доволни те, е техният собствен живот. Редовното им условие към Бог е: „Господи, ако правиш за мен разни неща, аз ще работя за Теб”. Те забравят, че след преживяването на новорождението, небесният им Отец става приоритет номер едно в живота им, и ако не е така, те продължават да мислят и живеят като невярващи.

Във втория списък от отговори всичко е съсредоточено върху „моя начин”, „моите нужди” и „моите удоволствия”. Но понеже сме християни, отношението ни към всичко трябва да е насочено извън нас самите, точно каквито са ценностите на Христос. Предполагам, спомняш си, че това, което Той направи на кръста, беше мотивирано от любовта Му към нас, грешниците. Един истински християнин трябва да насочи погледа си към нуждите на другите, точно както се случва в притчата за добрия самарянин. Помниш ли я? Записана е в Лука 10:30-35:

 

Някой си човек слизаше от Йерусалим в Йерихон; и се натъкна на разбойници, които го съблякоха и нараниха, и си отидоха, като го оставиха полумъртъв. А случайно един свещеник слизаше по онзи път и като го видя, отмина на отсрещната страна. Също и един левит, като стигна до това място и го видя, отмина на отсрещната страна. Но един самарянин, като пътуваше, дойде на мястото, където беше той, и като го видя, смили се, приближи се и превърза раните му, като изля на тях елей и вино. После го качи на собственото си добиче, закара го в една гостилница и се погрижи за него.И на следващия ден извади два динария, даде ги на гостилничаря и каза: Погрижи се за него; и каквото повече похарчиш, на връщане аз ще ти заплатя.

Този пасаж е пример за това как трябва да действаме в подобни ситуации, за да бъдем наистина светлината на света. Запомни, хората наблюдават живота ни. Съседите ти те наблюдават. Невярващите ти колеги, които знаят, че си различен от повечето хора, те наблюдават. Много често единственото нещо, което правят те, е да търсят грешки и недостатъци в нас. Внимавай! Ще пожънеш това, което посееш, така че се опитай да демонстрираш любов пред всички. Така имаш голям шанс да повлияеш положително на хората около себе си. Недей само да говориш Божието Слово на изгубените. Живей го и резултатът ще е повече от плодоносен!

ДЪЛГОСРОЧНИ ПЛАНОВЕ

Така наречените „дългосрочни планове” са вторият най-важен елемент, който трябва да има предвид един несемеен вярващ. Една от главните дългосрочни цели е започването на взаимоотношение, в което крайната цел е бракът. Несемейният трябва да си зададе следните въпроси:

*Каква е основната ми цел в това взаимоотношение? Наистина ли съм сериозен в започването на взаимоотношението? Какви са мотивите ми?

*Какви навици съм изградил, за да мога да започна ново взаимоотношение? Достатъчно зрял ли съм, за да го задълбоча?

*Какви са дългосрочните планове, които съм направил за себе си? Как мога да ги осъществя напълно?

Една от главните задачи, които несемейните трябва да поставят пред себе си, е да са независими и способни да се грижат сами за себе си. Това дори трябва да ти стане приоритет. Имаш ли способността да поемеш отговорност? Можеш ли да снабдиш всичко, от което имаш нужда? (Тук имам предвид финансово снабдяване: да живееш самостоятелно, да си купуваш дрехи и да се грижиш за тях, да купуваш и готвиш храната си и т.н.  – всичко, от което се нуждае човек за посрещане на нуждите си. Ако се нуждаеш от добро семейство в бъдеще, първият ти проблем за разрешаване като зрял мъж/зряла жена е способността да посрещаш своите собствени нужди. Нуждаеш се от способността да се грижиш за себе си, за да можеш по-нататък да се грижиш за някой друг – най-напред за бъдещия си семеен партньор и за собствените си деца на по-късен етап от брака.)

Нещо друго, което трябва да правиш като несемеен, е да се опиташ да работиш върху слабостите си, за да можеш да ги отстраниш от себе си в бъдещите месеци и години. Ако има в теб срам, увеличи общението си с хора. Опитай се да се запознаваш с нови хора, които са не само от църквата, която посещаваш, но и от други църкви. Запомни, хората постоянно те наблюдават. Общителността ще ти помогне не само в намирането на партньор в живота, но и в изграждането на един цялостен човек в теб. Трябва да осъзнаваме кои са основните цели в живота. Какво искам в брака си? Готов/a ли съм да бъда посветен съпруг/а? Имам ли характерните черти на добър родител и съветник? Не забравяй, ти ще бъдеш единственият съветник, на когото децата ти ще разчитат най-напред един ден.

На второ място, ако имаш работа и още живееш с родителите си, започни да планираш изнасяне от техния дом. Възрастта, на която си, е достатъчна, за да можеш да се справяш с финансите самостоятелно. Не разчитай за всичко на мама и татко. Според мен, ако един мъж не може сам да се справя в живота със способностите и силите, които има, той не може да се грижи за жена си и децата си; такъв човек още не е готов за семеен живот. Демонстрирай активност! Не си губи времето с безсмислени неща.

Ако си безработен, не спирай да търсиш работа. Бъди постоянен! Разбира се, първото нещо, което трябва да направиш, е да се помолиш на Бог, който знае всичко, от което се нуждаеш. Задачата ти е да продължиш да действаш, дори и Бог да не е отговорил бързо на молитвата ти. В такива моменти Той ни изпитва, така че вярвай Му! Просто си спомни Евреи 11-а глава. Чети я колкото може повече пъти, за да може вярата ти да се засилва. Не губи надежда и вяра. Друг стих, на който можем да обърнем внимание в такива времена, е Филипяни 1:6:

     като съм уверен точно в това, че Онзи, който е започнал едно добро дело във вас, ще го завърши докрай до Деня на Иисус Христос.

Тук виждаме, че постоянството ни е черта, която Бог много цени. Той одобрява дръзката вяра – тя никога не се отказва и никога не спира; тя никога не се предава. Врагът се страхува от хората, които всеки ден я практикуват, и затова, след много опити да ги обезсърчи, той спира, поне временно. Но винаги се връща в своята борба да си възвърне тези, които преди са били негова принадлежност. Помниш ли Иисус в пустинята? Врагът Го изпита и Го остави за малко (Матей 4:11, след изпитанието в пустинята). Тъй като принадлежим на Бог, врагът винаги ще идва до нас с изкушенията си, защото в миналото си сме му принадлежали. По онова време той се е удоволствал от живота, който сме водили (пълен с компромиси и провали). По този начин ние ежедневно сме били негова мишена и той е успявал в изпратените върху нас изкушения и съблазни. Много от нас въобще не са можели да му устоят, понеже плътта ни е следвала греха, защото е родена в него.

Но след като сме преживели новорождението, в нас е настъпила коренна промяна. Грехът повече не може да ни привлече. Такова трябва да е истинското преживяване за всеки вярващ.  Ако има хора, които продължават да живеят в грях, след като са признали зависимостта си от Бога, след преживяването на новорождението, тогава това преживяване въобще не е било истинско. Както казва Словото, ще пожънеш това, което си посял:

Не се лъжете, Бог не е за подиграване! Понеже, каквото посее човек, това и ще пожъне. (Галатяни 6:7)

С други думи, Бог вижда всичко, което правим, без значение какво е, добро или лошо. Помниш ли Адам и Ева? След като опитаха от забранения плод, те поискаха да се скрият от Бога. Те скриха голотата си, тъй като вече я осъзнаваха. Един ден това ме накара да се замисля за случилото се. Както знаем, Адам и Ева бяха първите съпруг и съпруга в историята на човечеството. Дори и днес е нормално съпругът да стои без дрехи пред жена си, и обратното – жената да стои без дрехи пред съпруга си. Бог ни е създал така от самото начало на времената. Врагът е този, който направи голотата срамна. В началото тя е била нещо красиво, защото грехът още не е съществувал. Адам и Ева нарушиха завета, който имаха с Отец, вслушвайки се в някой друг. Не е ли същото и днес? Хората се вслушват във всички, а не в тези, които могат да им помогнат. Те слушат колегите си, съседите си, слушат какви ли не клюки. Обръщат внимание на всички, но не и на Бог. Това поведение е последица от първородния грях на Адам и Ева.

Опитай се да слушаш Бог относно всяка област на живота си. Когато обръщаш внимание на гласовете, които са извън пътя, който Бог е отворил пред теб, ще понесеш последиците от собствения си грях, както четем в Римляни 6:23:

Защото заплатата на греха е смърт, а Божият дар е вечен живот в Христос Иисус, нашия Господ.

Това, което Павел казва тук, е, че всеки един грях, който извършваме, заслужава смърт, защото „заплатата на греха е смърт” според Божието Слово. Искам да споделя с теб една истина. Всички хора по земята заслужават смърт. Тук сме включени ти и аз. Небесният Отец изпрати Своя Син Иисус Христос, за да избегнем осъждението си в ада. Ако още пускаме греха в домовете си, ние широко отваряме вратата на противника. Има милиони новородени на земята, които живеят по този начин, поради компромиса в живота си. Спри да живееш в компромис! Това ще накара и дявола да спре да те следва постоянно. 

В книгата си „Казах сбогом на срещите” Джошуа Харис съветва: „Действай, докато чакаш”. Имаме лоши навици, от които да се освободим, и добри навици, които да изградим в характерите си. И докато чакаме, трябва да даваме всичко от себе си, за да познаваме Господа, като служим: като служим в семейството, където живеем; в обкръжаващата среда, където работим; в ежедневните си задачи. Най-вече не трябва да си губим времето във вършенето на безполезни неща. Всяка минута, всяка секунда трябва да правим нещо, което е наистина полезно. Например ако си безработен, се опитай да помагаш на родителите си вкъщи колкото се може повече. Почисти дома, измий чиниите, върви на пазар, погрижи се за по-малкия си брат/по-малката си сестра и пр. Хората около теб трябва да видят активността ти. Така те няма да бъдат изкушени да те нарекат „малък мързелив нехранимайко”, както много хора правят днес. Следвай примера на по-възрастните. Опитвай се да се учиш на повече неща, както и да прилагаш на практика всичко научено. Както казва Джойс Майер: 

„Не съм там, където искам да бъда, но и не съм там, където бях преди“.

Бъди с положително отношение! Дори и да не виждаш никакви резултати от усилията си, продължи да гледаш на живота като възможност да служиш. Не забравяй, че Иисус е най-добрият модел за подражание. Той нямаше свой собствен дом, но постоянно беше сред хора, на които даваше това, което имаше. Отец Му даваше подслон и Иисус беше цялостен Сам по Себе Си. Трябва да правим това, което правеше Иисус, докато беше тук, на земята. Трябва да се доверим на Бог, докато сме на път към зрелостта.

ТИ СТАВАШ МЪЖ

Всички знаем какво е животът за момчетата и за момичетата. И двете групи много си приличат на ранна детска възраст (когато са на една-две години). Понеже човекът бива заченат с греха на Адам, падналата природа бива демонстрирана още в ранна детска възраст. Виждал ли си малко дете да се жертва за хората с проблеми?

Сигурен съм, че отговорът ти е „Не”. 

Всяко малко дете копнее да получава все повече и повече от света наоколо, без да дава нищо в замяна. Ако едно такова дете види друго с близалка в ръка, какво се случва? То иска близалката, която е в ръката на другото дете. Винаги е така в живота. Невинността много прилича на незрелостта, защото има връзка с егоистичните желания в нас, понеже сме обикновени човеци (с нашата т.нар. „паднала природа”). Тази идея за живота може да наречем „несвятата троица”: „Аз”, „Мене” и „Моето”. Всичко е свързано с „моите нужди”, „моите желания”, „моите копнежи”, все неща, характерни за незрелостта. През годините тя трябва да премине в зрялост и родителите са основен фактор, който значително ще повлияе на децата в тази насока. За съжаление, днес много често невинността се изражда в незрялост, резултатът от което са слабите бащи, а оттам идва липсата на силно младо поколение.

Най-често бебешката и ранната детска възраст ангажира повече майките, а не бащите. Това е типична картина по целия свят. Най-честата грешка на бащите днес е да стоят на разстояние в първите години на детето. Така се случва, защото най-вероятно самите те не са имали друг пример от своите бащи.

Като мъже, ние трябва да гледаме правилния пример за истински мъж, който Христос показа. Той беше и е най-добрият мъж, когото хората някога са виждали на земята. Той притежаваше и притежава всички черти на истинския мъж. Ето защо авторите на християнска литература описват християнските семейства, като анализират мъжете, които живеят в тях. Когато имат синове (бъдещи бащи и съпрузи), те се опитват да ги отгледат така, че бъдещите им съпруги да видят Иисус в характера им, защото, както Едуин Луис Коул казва, мъжество и христоподобие са синоними. Той също цитира своя приятел Бен Кинчлоу:

Да си от мъжки пол е въпрос на рождение. Да си мъж е въпрос на избор.

Гореспоменатият автор Едуин Луис Коул (1922-2002) дава определение за истинския мъж, който трябва всеки човек от мъжки пол да бъде. Той казва, че истински мъж за него е човек, когото дъщеря му ще иска да има за свой баща и за когото би се омъжила в бъдеще. По думите на Коул мъжеството и христоподобието са синоними, а според ценностите на 21. век едно момче се е превърнало в мъж, когато притежава физическа и морална сила, когато има хиляди в банковата си сметка, когато има свой собствен дом и своя кола... Списъкът може да бъде много дълъг и по принцип всяка несемейна дама има такъв в сърцето си, когато мисли за бъдещия си брак. Но не забравяй, Христос трябва да бъде най-важният приоритет в живота ти като вярващ. Ако си мъж, напълно предал сърцето си на Господа, и даваш всичко от себе си, за да Го познаваш повече, не се тревожѝ. Той ще отвори очите ти за правилната съпруга в живота ти. Може да отнеме много дълго време и е възможно да е доста трудно. Може би ще трябва да изчакаш още две-три години или пет години, докато я срещнеш. Бъди щастлив! Бъди пълноценен в това време там, където си. Е, днес не си там, където искаш да си, но и не си там, където беше, нали? Продължавай да гониш призванието си, както казва апостол Павел във Филипяни 3:10-14:

Не че съм сполучил вече, или че съм станал вече съвършен; но гоня, дано и аз уловя, защото и аз бях уловен от Христос Иисус. Братя, аз не считам, че съм уловил, но едно правя - като забравям задното и се простирам към предното,  гоня целта за наградата на горното призвание от Бога в Христос Иисус.

Продължавай да следваш целта си да намериш партньор за живота си, но не гледай само нея, нека не ти е фикс-идея. Гледай на Бог. Той е Този, Който те води. Когато се съсредоточаваш на нещо друго, има вероятност да паднеш в дълбоки води както се случи с Петър, докато ходеше по водата към Иисус. Помниш ли какво стана тогава? Записано е в Матей 14:28-32:

А Той каза: Ела. И Петър слезе от кораба и вървеше по водата, за да отиде при Иисус. А Петър в отговор Му каза: Господи, ако си Ти, заповядай ми да дойда при Теб по водата. Но като видя (силния) вятър, се уплаши и като потъваше, извика: Господи, спаси ме! И Иисус веднага простря ръка, хвана го и му каза: Маловерецо, защо се усъмни? И като влязоха в кораба, вятърът утихна.

ХОБИ И ИНТЕРЕСИ

Друга област, с която можеш да си помогнеш във взаимоотношенията, е хобито ти. Какво обичаш да правиш? Удоволствие ли е за теб? По какъв начин може да се привлече вниманието на една вярваща жена в твоето обкръжение в църквата? Опитай се да намериш най-силните си страни, защото всеки  човек ги има. Бъди себе си! Не се опитвай да имитираш другите!

Мога да споделя с теб някои свои опитности, които съм забелязал, че карат жените живо да се заинтересуват от един мъж. Естествено, не мисля, че ще ти дам най-добрата идея, но при мен тя проработи, така че си мисля, че може да помогне на много други мъже като мен. Свързана е с романтиката...

По принцип аз съм много романтичен човек. Винаги съм обичал да пиша стихове и къси разкази. Преди да повярвам в Бог, го правех за удоволствие. След като започнах да имам лично взаимоотношение с Иисус Христос, „напуснах”, образно казано, светския вид писане. Главната ми цел и фокус се ориентира към Него, защото наистина разбрах какво е имал предвид Павел, като казва:

А освен това всичко считам като загуба заради това превъзходно нещо - познаването на моя Господ Христос Иисус, заради когото изгубих всичко и считам всичко за измет, за да придобия Христос. (Филипяни 3:8)

Какво означават тези думи? В тях става дума за личното ни взаимоотношение с Иисус като вярващи. Няма значение как човек изглежда външно, нито каква е банковата му сметка. Няма значение това дали живееш в свой собствен дом или под наем. Всичко е свързано с Бог, защото Той е твой снабдител. И ако още не ти е дал твой собствен  дом, Той знае, че нямаш готовност да поемеш цялата отговорност и способност за това. Но един ден ще реализира и това. Ще се случи.

Нека се върна там, където бях стигнал. Обичах да пиша стихове. А както знаеш, Давид е един от първите поети в Библията. Той е писал за любовта си към Бог, за всички чудесни неща, които Той е направил за него, както и за атаките от врагове, които е имал. Не мислиш ли, че поезията би привлякла една романтична жена? Искам  да кажа, че е хубаво да опиташ да потърсиш романтични черти, ако по характер си романтичен. Това е само една идея сред много други. 

Ако мислиш, че нямаш достатъчно качества в характера си, за да посрещнеш нуждите на една потенциална съпруга, опитай се да поработиш върху себе си. Бог те обича толкова много и няма да те натовари повече, отколкото можеш да понесеш. Ако си мъж, бъди близо до лидерите в църквата, или поне до някой брат или братя, които виждаш, че са силни духовно и притежават лидерски качества. Обикновено те приличат на Иисус, или поне дават всичко от себе си да имат Неговите черти в характера си – те определено ще могат да ти помогнат. Разбира се, и те не са съвършени. Никой сред нас не е съвършен. Но пък са добър пример, който да последваш.

Моля те да разбереш едно: не се опитвам да те карам да стоиш далеч от невярващите. Може дори да им повлияеш, показвайки им характера на Христос. Бъди с положителна нагласа! Бъди човек на действието! Бъди постоянен в преследването на целите си. Като правиш тези неща, ще станеш привлекателен за хората около себе си. Също може да направиш впечатление, като говориш по теми, които са интересни за жените (ако си жена, за мъжете).

Това, което е най-важното в живота на един мъж християнин, е целта му да следва примера на Христос. Всяка една християнка (която истински вярва в Христос и има лично взаимоотношение с Него) търси съпруг, който ще бъде неин защитник без значение от проблемите, които ще са неизбежни в брака. На земята не съществува съвършен брак. Но служим на един съвършен Бог и главна задача на мъжете е да Му се доверят, защото Той е тяхна глава, както четем в Словото:

Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог. (1. Коринтяни 11:3)

ЖИВОТЪТ НА РАБОТА

След първородния грях Бог Отец наказва Адам и Ева, нашите прародители, като им взима вечния живот, за който са били създадени. Адам трябва да работи на полето, като използва ръцете и краката си, и в живота му влиза изтощението. С Ева двамата вече не са защитени като преди. Бог осъжда непокорството на Адам и Ева и проклина земята:

Тръни и бодли ще ти ражда; и ти ще ядеш полската трева. (Битие 3:18)

Адам бил осъден да работи. От тогава повечето семейства по света живеят по подобен начин: мъжът работи усърдно, а жената му е „помощник”. Това е библейската основа за семейния живот. Тук изключвам положението на еманципацията на жените в световен мащаб, понеже не е свързано с темата на книгата.

Работата на Адам на полето, като нова негова отговорност, ни кара да направим връзка с положението на мъжете по целия свят днес. От това, което стана с Адам, можем да направим извод, че Бог казва на всеки един мъж на земята: „Трябва да работиш, за да си цялостен. Работата е твоята същност в живота”. И, както може би си чувал, всяка една потенциална съпруга търси сигурност в бъдещия си брак. Трябва да се научиш да си водач и пазител! Може би това е причината някои от вас, момчета, да сте още несемейни. Бог няма да ви даде пожеланатото от вас толкова бързо, защото още не сте готови. Опитай се да дадеш всичко от себе си, без да превръщаш бъдещата си съпруга, която не си намерил, във фикс-идея. Това няма да ти помогне. То дори би могло да премахне Бог от пътя ти. Казвам ти това, защото търсенето на съпруг(а) може да се превърне в един огромен идол в живота ти така, че ще забравиш Бог и Неговото Царство. Вероятно си спомняш, че по-рано казах, че нашият стремеж да гледаме най-вече към Него, е от първостепенно значение. Това е единственият начин, по който ще достигнеш Неговата съвършена воля за живота си.

Трудовата дейност е важен приоритет в живота на мъжа, защото по този начин той доказва, че е способен в поемането на отговорност да бъде глава на бъдещото си семейство. Дай всичко от себе си, за да докажеш, че можеш сам да се изправиш срещу трудностите в живота. Когато успееш да го направиш, като живееш сам, плащаш си сметките, готвиш, переш, поставиш дома като главен приоритет и пр., Бог скоро ще ти отвори очите за правилния партньор в живота ти.

СТИЛ НА ОБЛИЧАНЕ И МОДА

  Това ще е кратка част от тази глава, защото за мен не е толкова важно човек да е модерен, особено що се отнася за стандартите на този свят. Имам предвид, че не трябва изцяло да приемаме стандартите му, особено когато знаем какви са максимите в съвременния живот.

Истината за ценностната система на света днес е, че модата „обеднява“ все повече и повече, що се отнася до облеклото. С други думи, колкото по-оскъдно е облеклото ни, толкова по-привлекателни ставаме (особено жените). Това е голям капан, който сатана е поставил пред човека. Виждайки всичката ширеща се неморалност, трябва много да внимаваме за изкушенията навсякъде около нас. Просто следвай тенденциите на обличане, които спазват истинските християни. В това число са лидерите в църквата ти и по света, пастори, проповедници, служители и пр. По принцип мъжете носят официални костюми и вратовръзки, а жените – дрехи, които не са толкова предизвикателни. 

От всичко казано дотук, изводът, който ще си направиш, може да не е много правилен. Той може да е: „Опитваш се да ми наложиш чувството да бъда старомоден.” , „Отнемаш ми свободата.” и пр. 

Не, не се опитвам да правя нищо. Просто ти давам съвет относно начина ти на живот. 

РАДВАЙ СЕ НА НЕСЕМЕЙНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ

Знаеш ли, че несемейното положение е един от страхотните подаръци, които Бог е имал за теб. Вероятно в момента си мислиш: „Ами, не мисля че е подарък... Не съм щастлив. Как да бъда щастлив, след като съм сам през цялото време?”.

Виждаш ли, трябва да се научиш да си щастлив още докато си несемеен, защото една женитба няма да е решение на самотата ти. Толкова много хора по света са семейни и пак се чувстват самотни. Искам да кажа, че истинските християни, които са родени в Духа, никога не са самотни, защото работят за Божието Царство. Нещо повече, несемейните са описани като най-полезни за Неговото Царство:

А аз желая вие да бъдете без грижи. Нежененият се грижи за това, което е Господно - как да угажда на Господа; а жененият се грижи за това, което е световно - как да угажда на жена си. (1. Коринтяни 7:32,33, подчертаният курсив мой, К.К.).

С тези думи Павел се обръща към всички несемейни мъже и жени. Те трябва да служат на Господа, докато са още несемейни. Но има, разбира се, толкова много изкушения по света и никой не може да се опази напълно от тях. Ето защо главната ти цел като несемеен мъж е да се опитваш да си угоден на Бог. Знам, трудно е човек да се опази чист, още повече че живеем в последните дни. Всички ние сме се сблъсквали с това още като несемейни. Но когато сме се съсредоточили върху Господа и Неговото Царство, Той е осъществил всичко, от което се нуждаем в живота си. Това е било само за Негова слава. Не се е случило, когато на нас ни се е искало. Случило се е на Неговото време, въпреки че в нашите очи това ни се е видяло много късно. Запомнѝ, Той никога не закъснява и никога не подранява... Бог винаги идва навреме!

Единствената ти задача е да Му се довериш, дори в моменти, когато нещата изглеждат така, сякаш Той мълчи. Много често чудесата влизат в живота ни, когато изглежда така, че Бог не е чул молитвите ни. Той работи по този начин. Отлага отговора на молитвата ни, защото има нещо много по-добро от това, което някога сме си представяли!

ЖИТЕЙСКИ НАВИЦИ

Житейските навици са свързани с ежедневните ни дейности. Всеки несемеен вярващ трябва да има своеобразен ежедневен план за живота, който възнамерява да води. Това има връзка с всеки един негов средностатистически ден: как го започва, как го е планирал, какви са точките, задачите и проблемите за разрешаване и т.н. Избери да правиш нещо, да упражняваш различни дейности, да общуваш с хората и пр. Те трябва да видят в теб действена личност. Голям брой дами търсят съпруг, който винаги действа и е изобретателен. Не мислиш ли, че това е своеобразно описание на самия Иисус? Той никога не е водил пасивен начин на живот, както правят много мъже по света днес.

Имаш ли лоши навици? Всички ние имаме недостатъци, защото сме човешки същества, в повечето от времето вършим грехове. Но това не означава, че сме неспособни на промяна. Когато един мъж се новороди, той се опитва да замени старите си навици с нови. Толкова е просто!

Християнската служителка Кетрин Кулман е един от любимите ми проповедници. Знаеш ли какво казва тя за християнския начин на живот? Че е толкова лесно да си християнин, ако си предал живота си на Иисус! Ако си  го направил, няма да има нищо невъзможно за теб. Всичко, което правиш, ще е правилно, защото няма да имаш желание да разочароваш Бога. Ще имаш желанието да бъдеш колкото се може по-чист, защото това е волята на небесния ти Отец. Грехът никога повече няма да те привлича, защото си приел Святия Дух, Който непрестанно работи в теб, за да промени природата ти. Не е ли вълнуващо? Не е ли чудесно? Тук искам да кажа нещо важно. Ние сме вярващи, нали? Понеже вярваме в най-силната Личност, Която управлява вселената, трябва да вярваме и че Той може да работи във всички обстоятелства, през които някога ще преминем. Трябва да вярваме, че Той може да възстанови и нашето минало – от греховете ни, от грешките ни, от погрешните ни избори, всичко... Когато четем Божието Слово, ние се успокояваме от думите на Иисус:

А Иисус му каза: Ако можеш! Всичко е възможно за този, който вярва.

Марко 9:23

Той може да го направи! Когато ние сме неспособни, Той е Този, Който ще направи път за нас. За мен го е правил толкова много пъти, дори и ако не съм заслужавал. Той може да ти прости. Може да те промени. Но има едно просто условие: започни да живееш за Него, а не за себе си. Когато направиш това, ще видиш чудотворните Му дела в живота си. Повярвай ми! Преживявал съм го!

ПОРАБОТЍ ПО СЛАБОСТИТЕ СИ

Слабост е нещо в характера ни, с което се борим. Всеки ден се изправяме срещу слабостите си – сами по себе си те представляват нашите отрицателни черти, които трябва да победим. Как постигаме това? Отново намираме отговора на този въпрос в Библията, свещеното Божие Слово. Сега отвори с мен на псалм 119. Какво четем в стих 9?

Чрез какво може млад човек да опази пътя си чист? Като внимава на себе си според словото Ти.[„живее според стандартите в него”-интерпретация на Разширената Библия].

Тези думи са моят съвет към всеки младеж, който се бори с най-различни изкушения. Можеш да поработиш върху слабостите си с помощта на Божието Слово. Словото Му е твоят учебник, който те учи на свят живот – нещо, което Бог изисква от всеки един човек. Пак ще кажа: не се опитвай да го направиш със своя сила, защото ще се провалиш. Слабостите в характера на човек биват побеждавани с помощта на Святия Дух, защото Той е наш помощник:

 Така че ние смело можем да кажем: "Господ ми е помощник, няма да се убоя; какво ще ми стори човек?” (Евреи 13:6)

На края на тази част искам да те предупредя. Много внимавай с компромиса в живота си! Недей да си мислиш, че компромисът и слабостта са едно и също нещо, защото не е така. Някои вярващи мислят, че е така, и затова животът им е жалък, изпълнен с компромиси и грехове, и после се чудят какво става и каква е причината Бог да не ги благославя. Както прочетохме в стиха, не трябва да се подиграваме с Бог (Галатяни 6:7). Животът в греха на компромиса наскърбява Бога. Спомни си цената, която Той е платил за теб! Спомни си жертвата Му на кръста! Спомни си деня, в който беше кръстен във вода и обещанието, което даде тогава да Го следваш! Всичко това ще те накара да заживееш свят живот. Ние, християните, сме Божиите светии на земята.

НАПРАВЍ СИ ОТКРОВЕНА САМООЦЕНКА

При растежа си в познаването на Бога и хората, срещаме нуждата да си направим самооценка. Задай си следните въпроси:

*Чувствам ли се цялостен, докато съм несемеен?

*Каква е причината ми да търся запознанства?

*Готов ли съм да давам, без да получа в замяна?

*Прилагам ли на практика стиха

И повика множеството заедно с учениците Си и им каза: Ако някой иска да дойде след Мен, нека се отрече от себе си, нека вземе кръста си и нека Ме следва. (Марко 8:34, маркирания курсив мой – К.К.).?

*Изградил ли съм християнски модел на мислене?

Най-напред се молѝ на Бог за съвършената Му воля за живота ти. Той познава сърцето ти и знае всичко, от което се нуждаеш. Като християни, на първо място трябва да търсим Божието Царство и постепенно Той ще ни помага по-нататък в живота ни. 

На второ място, това, че живеем по християнския начин на живот, показва, че сме оставили всички греховни желания на плътта, всички наши пътища, всичко, което искаме. Когато сме казали „Да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля както на небето, така и на земята...”, ние сме заявили, че всяка една област на живота ни е изцяло предадена на Бог. Това е най-важната оценка на себе си, която трябва да си направим.

Нека сега поразсъждавам в малко по-голяма дълбочина за Божията съвършена воля за живота ни. Може да имаш свои собствени планове. Може да имаш силни желания, свързани с живота ти на земята и с духовния ти живот. Но ако при наличието на тези неща в живота ти не си казал „Да бъде Твоята воля.” за всяка една област, ти си в беда. С тези мисли в сърцето си ти си казал на Бог: „Моите планове са много по-важни от Твоите! Така че, стой настрана, Боже!” За съжаление, има вероятност Той да го направи със сигурност, защото Той е Бог на мир. Духът Му е нежен. Той няма да те накара да направиш нещо насила. И все пак, главното е да отговориш на въпроса за твоето място в Божието Царство. Близо ли си до Господа? Имаш ли чисто сърце? Достатъчен ли е Господ за теб, или искаш да имаш и нещо друго? След отговора на всички тези въпроси ще можеш да продължиш с всичко, което имаш наум да правиш. 

МИТОВЕ ЗА ЗАПОЗНАНСТВА СРЕД ХРИСТИЯНИТЕ

МЪЖЕТЕ ХРИСТИЯНИ СА МНОГО ПОРЯДЪЧНИ ХОРА

Тук бих искал да подчертая нещо наистина важно. Става дума за мъжете християни и мисленето, че те са винаги „добри момчета”, винаги са възпитани, винаги са усмихнати и вършат добрини навсякъде спрямо всички. Но не трябва да забравяме, че мъжете, както и жените, са хора. Всички ние съгрешихме. Никой от нас не е съвършен. Мъжете християни могат да се разграничат от невярващите според начина си на живот и плода от него. Така че, ако една несемейна жена иска да намери богоугоден мъж, с когото да изгради взаимоотношение, тя трябва да научи възможно най-много за човека, с когото се запознава. Общуването е фактор, който значително повлиява положително върху една връзка между двама. Колкото повече знаят един за друг мъжът и жената, толкова по-добре е това за тях. 

А какво можем да кажем за описанието на мит номер едно: „Мъжете християни са много порядъчни хора.”? Ако това е истина, ще го видим в „добрите момчета” от приказките. Само те са добри през цялото време. Ако прочетеш Псалм 14:3, ще разбереш какво имам  предвид:

Всички се отклониха, заедно станаха негодни, няма кой да върши добро, няма ни един.

Написаното тук описва хората на планетата Земя без изключение, включително християните. Както знаем от самото начало на Библията, след първородния грях на Адам и Ева всички ние станахме зли по унаследен начин. Наследихме греха. Като вървим по този път, желанията, които имаме, се управляват от греховната ни природа, която се задейства чрез плътта ни. Врагът ни, сатана, знае, че сме слаби в плътта си, и поради това определението „Мъжете християни са прекалено добри.” просто не е вярно. Ние, мъжете християни, не се различаваме от мъжете в света. Ние имаме същите желания като тях, същите борби и проблеми, същите чувства. Вярата ни в Иисус Христос е това, което ни прави различни от невярващите мъже. Изразяваме я чрез личното си взаимоотношение с Него.

В една връзка между несемейна жена и несемеен мъж какво трябва дамата да наблюдава в мъжа? Вече казах, че той трябва да е посветен християнин в сърцето си. Така че, ако ти си християнка и опознаваш един християнин, позволи му да действа той. Позволи му да бъде това, което може да бъде, като дава всичко от себе си. Не очаквай да видиш от него съвършенство. Понякога мъжете християни имат склонността да са срамежливи. Когато бях по-млад, бях много срамежлив. Това беше главна причина за неспособността ми да общувам с жените. Бях много пасивен в по-голямата част от времето. Съветът ми към теб е – винаги действай, без да има значение това, което може да си помислят за теб! Бъди готов да слушаш. Не се страхувай да признаеш грешките си. Като правиш това, всички ще виждат, че си земна личност, а и че не си пасивен. Но дай най-доброто от себе си, за да накараш жената от другата страна да си помисли, че би могъл да направиш всичко за нея. Бъди постоянен! Жените харесват това качество в един мъж.

МЪЖЕТЕ ХРИСТИЯНИ НЕ СА ИНТЕРЕСНИ

Другата опозиция е тази, че мъжете християни са прекалено добри и в същото време слаби, за да привличат жените. Жените са познати със своите изисквания и условия. Например, те си мислят, че повечето вярващи мъже са женчовци – потърсили са Бог поради някои слабости в характера си. Ако ти си мъж и мислиш за себе си по този начин, недей да се чудиш, че не си привлекателен за християнките. Най-напред трябва да мислиш за себе си позитивно. Изгради в себе си противоположния мисловен модел. Мислѝ, че си завоевател и победител. Не казвай: „Не мога да го направя! Прекалено трудно е.” Цитирай стиха:

За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява.

(Филипяни 4:13)

Божието Слово е мощно за нас, вярващите в Иисус Христос. То е сила. Знаеш ли, една жена, която истински вярва в Бог, ще види силните ти страни. Всяко едно човешко същество притежава такива.

Нека споделя някои неща за себе си. Споменах, че преди да срещна Господа, аз бях доста срамежлив. Имах толкова много комплекси, върху които да работя, и общуването за мен не беше нещо нормално. Стоях си между четирите стени на апартамента на родителите си, знаейки, че там е домът ми.

„Скъп мой роден дом...”

Намирах удоволствие в четенето. Много обичах да чета, най-вече криминални или приключенски книги. За мен те бяха станали прозорец към света, който винаги беше отворен. Като цяло, в четенето няма нищо лошо. Но с мен ставаше нещо, което не беше наред, знаех го. Бягах от самотата чрез четене и както може да се предположи, въобще не общувах с хора. Общуването е много важен елемент в развитието на християните. Ако не се научиш да общуваш с хората, един ден в бъдещето няма да можеш да общуваш с жена си. Тя ще се чувства самотна и непрекъснато ще те отхвърля, като накрая ще намери някой друг, на когото може да се облегне. Това ли е желанието ти? Вярващите в Христос жени се учат да обичат чрез слушане на  изказани на глас мисли, мнения, подбуди от страна на мъжа до тях.

Потърсих Бога, когато в живота ми започнаха да ме спохождат беди. Дори и след като Го срещнах, трябваше да се справя с много проблеми, но Той ми помагаше в целия този процес. Ще го наричам „процес на изчистване” и ще кажа още, че беше дълъг процес. Много, много дълъг. Иска ми се да не беше ставало така, но сега, като се обърна назад, виждам, че всичко е било за мое добро. Бог направи нещата да се случат така.

Докато годините минаваха, аз разбрах нещо наистина странно за себе си. Това беше фактът, че ми липсваше общителност спрямо хората. Четях, пишех поезия и проза, учех, но не можех да говоря свободно. Сякаш някаква спънка беше влязла в устата ми. Бях неуверен в себе си, знаех, че трябва да направя нещо, но не знаех какво. През първите няколко години като вярващ преминах през едно „шлифоване”, което оформяше характера ми. Никак не беше лесно. Чувал ли си, че когато човек се спаси, в същия миг той става мишена на дявола? Бих казал, че това е нормално, защото в миналото сме били негови верни слуги. Той ни е притежавал целите. И когато сме започнали живот с Господа и сме дали началото на личното си взаимоотношение с Него, сме станали заплаха за врага Му. Затова искам да те посъветвам – внимавай. Внимавай все повече във всеки един ден, защото „противникът ви, дяволът, като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне”. (1. Петрово 5:8-протестантски превод от 1940 г.)

От колко време си християнин? Ако си в църква от няколко години, забелязал ли си нещо? Да, става дума за духовния ти живот. Може би имаш някакъв напредък. Молиш се повече, четеш Библията повече и служиш повече. Но нещо се обърка. Като че ли много неща се преобърнаха. Изгубил си работата си или са те обвинили за нещо, без да си виновен. Е, през всичко това съм преминал, така че знам как се чувстваш. Но чувствата не са толкова важни. Всичко е свързано с Него. Когато в живота ни дойдат трудности, Той по-добре от нас знае през какво минаваме. И така, задачата ни е да Му се доверим. Никога не се предавай! Гледай напред! Бог те обича толкова много, защото си ценен в очите Му. И след като те обича, Той има най-съвършения план за теб, и бъдещият ти семеен партньор също е включен в този план. С други думи, има една жена някъде на земята, която ще те обича и ще те приема такъв, какъвто си. (За сестрите – има мъж, който ще те приема такава, каквато си. – б.а.). Тя ще те вижда като страхотен. Така че не се тревожи! Позволи на Бог да направи всичко, което ти не можеш да направиш. Той може! Важното на този етап в живота ти е да спреш да се уповаваш на мисленето, че „Мъжете християни не са интересни.”, защото една новородена християнка няма да се съгласи с това просто поради причината, че ценностната ѝ система е различна от светската.

ПОКОЛЕНИЯТА БАЩИ И СИНОВЕ

Знаем, че поколенията доста се различават що се отнася до ценностните системи, според които живеят. Нека обърнем внимание на понятията „старомодно” и „модерно”. Дядовците и бащите са определяни като старомодни. Синовете и внуците са модерни. Всичко това е относно дрехите, които те носят, поведението им в обществото, какви са взаимоотношенията им и т.н.

Що се отнася до Библията, която е Божието Слово, тя има определени принципи, които се наричат морални принципи. Сега ще кажа какво имам предвид. Т.нар. „его” има свое собствено мислене, но много често неговите пътища са доста далеч от Божиите пътища. Например, много млади християни си мислят, че няма проблем, когато в общуването с други вярващи не се поставят нужните граници за един правилен живот на несемейни. Те следват сетивните възприятия и т.нар.  “културно” християнство. „Културно” е християнството, което съдържа всичко добро в тази доктрина, но изглежда размито ако тръгнем да го анализираме. То прилича на плътския вид християнство.

А когато заговорим за взаимоотношенията между баща и син, днес голяма част от тях е подценена. 

Един истински баща винаги знае как се чувства синът му. Двамата имат много близко взаимоотношение един с друг. Познават се много добре. Когато бащата се прибере след тежък ден на работа, какво се случва? Той е щастлив да види семейството си. Щастлив е да види съпругата си и детето си. Понеже говорим за взаимоотношения между бащи и синове, нека опиша една такава сцена в християнкото семейство. Бащата отключва вратата, а синът стои зад нея, като с нетърпение го чака. След отварянето на вратата синът попада в ръцете на баща си с радостен вик:

- Тате! Толкова ми липсваше! Толкова съм щастлив, че пак си тук!

Така трябва да изглежда един типичен ден в истинското християнско семейство, което живее според Божиите закони и принципи. Синовете трябва да чувстват специална привързаност към бащите си. Това е нормална картина, когато семейството функционира правилно. Нещо повече, поколението на бащите е длъжно да живее живот, който да е пример за поколението на синовете.

За съжаление, днес много семейства не вярват в Господа. За тях Словото е книга с разкази и нищо повече. Библията за тях е „онова религиозно нещо”, което не е за истинските мъже. Позволи ми да те попитам нещо. Как изглежда един истински мъж в твоите очи? Както си спомняш, Иисус е съвършеният пример за истински мъж. Опитвай се да бъдеш като Него във всичко, което правиш, и ще видиш Неговия пробив в живота си, без да имат значение годините, които „е изпоял скакалецът”. (Йоил 2:25).

АЗ НЕ СЪМ ДУХОВЕН ВОДАЧ

Първото нещо, които искам да изясня тук, е, че всяко човешко същество на планетата ни има потенциал за развитие. Можем да кажем, че това зависи от „почвата”, в която растат хората. Т.е., всички ние дълбоко в себе си имаме потенциала на лидери. Може да си имал ужасно минало. Но трябва да оставим миналото зад гърба си, в противен случай то ще разруши живота ни. След като сме позволили на Бог да работи в нас, докато живеем, трябва и да Му позволим да свърши работата си по Своите начини.

Пасторите и служителите ни са и наши духовни водачи. Така че когато се подготвяме за семеен живот в бъдеще, първото нещо, на което трябва да се съсредоточим, е духовния ни растеж. Къде растем духовно? Има два отговора на този въпрос:

*Духовно растем в Божия дом, където служим ние, и пасторът служи на нас (той е духовният водач в живота ни).

*Духовно растем във „вътрешната си стаичка”, където общуваме с Отец „в тайно”, Който, като види молитвата ни „в тайно”, ни въздава наяве. (Матей 6:6).

В книгата си „Изграждането на един лидер” Джойс Майър казва, че не съществуват лидери, които да са родени с качествата, които имат. Всеки един човек е потенциален лидер в живота. Нещо повече, всеки съпруг в едно християнско семейство е духовен лидер в дома си. Той взима важни решения. Той провежда и

своеобразно обучение относно духовния и материалния живот. Не е трудно за един мъж да е духовен водач в дома си. Такъв човек не се тревожи за решенията, които трябва да вземе. Той не е толкова дълбоко загрижен за ежедневния си график, защото вече е направил такъв и го е обмислил за определен период от време. Може на вратата да чукат много неприятности. Може много пречки да се опитат да възпрепятстват изпълнението на направените планове. Един истински лидер продължава да следва целите си, без да имат значение появилите се пречки. Може един ден да станеш баща. Научи се как да бъдеш такъв сега, а не в деня на сватбата. Рано или късно и тя ще дойде. Трябва да имаш готовност за всякакви видове предизвикателства и трудности, защото семейният живот не е игра. Той е една сериозна стъпка.

БОГ Е ИЗБРАЛ ЕДНА ЖЕНА, ЗА КОЯТО ДА СЕ ОЖЕНИШ

Това е вярно, но когато се съсредоточим и ограничим единствено върху тази единствена личност, която Бог има за нас в живота ни, без да гледаме на заобикалящия ни свят, се появява една опасност. Можем да я обясним по следния начин...

Например един младеж, който е вярващ, започва да общува с момичета и това е единственото нещо, което прави всеки ден. Не го е грижа за Божиите планове и цели. Ходи на църква само за да общува, за едната компания. Не чете Библията си или пък прочита няколко реда с мисълта, че е прочел нужното за деня. Молитвеният му живот е доста слаб и по този начин му липсва опазващата сила на Бог, докато преминава през бурите в живота.

Митът „Бог е избрал една жена, за която да се ожениш.” е мит, защото много често се случва така, че най-добрият избор на Бог не прилича много на твоя избор – на жената, която ти би харесал. И още нещо, това, което се случва най-често е, че ние, мъжете, винаги гледаме външността, без да гледаме „вътрешния човек” в една жена.

Ето и друга възможна ситуация. Например, много ти харесва една жена, и си започнал да я преследваш в буквалния смисъл на думата. Повярвай ми, това би било акт, който по-скоро ще я отблъсне, вместо да я привлече. Да, жените харесват действените, а не наглите мъже. Така че се опитай да бъдеш тактичен. Уверявам те, че в бъдеще няма да се разочароваш!

В БИБЛИЯТА ИМА ЯСНО ОПРЕДЕЛЕНИ

УКАЗАНИЯ ЗА ЗАПОЗНАНСТВО

Относно указанията за запознанство в Библията, нека подчертая следното: Бог не е против запознанствата, но Той е против това запознанстовото да бъде номер едно в списъка ти от приоритети. Разбираш ли?

Що се отнася до Библията като свято Божие Слово, ако започнем да анализираме Стария Завет, ще видим, че по онова време бракът се е уреждал предварително от родителите на бъдещите младоженци. Мъжът е харесвал една жена и е имал желанието да се ожени за нея.

А какво казва Новият Завет за брака? Отвори си Библията на Евреи 13:4:

Женитбата да бъде на почит у всички и леглото - неосквернено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците.(Превод на Верен – б.а.)

Във всичко, което правиш, прави го със знанието, че Бог те наблюдава. Не гледай на запознанството като такова, каквото е то, т.е. като среща с непозната личност с цел опознаване. Гледай на него като възможност за общуване и докато го практикуваш, растѝ. Растѝ във вяра, като си угоден на Господа и прилагаш Неговото Слово на практика.

ТРЯБВА ЧОВЕК ДА Е ПРИЯТЕЛ С ЕДНА ЖЕНА,

ПРЕДИ ДА МОЖЕ ДА Я ОПОЗНАЕ

Приятелството е първата фаза в едно запознанство. При него двамата събеседници се опознават. Обикновено разговорите помежду им включват общи елементи: времето навън, хобита, интереси и пр. Естествено, това не са единствените неща, за които си говорят те. В ролята на мъж се опитай да бъдеш възможно най-гъвкав. Не се опитвай да привлечеш вниманието само върху себе си. Насърчавай събеседниците си също да споделят какво мислят за определено нещо. Не говорѝ прекалено дълго, защото много често жените се отегчават, ако говоренето е много и е несвързано.

Кога една жена ще разбере, че желанието ти е нещата да станат по-сериозни? Всъщност това се случва естествено. Нищо не е нормално, когато се насилват нещата. Ако се опитваш насила да накараш нещо да се случи, не си на правилния път. Аз съм разбрал, че жените уважават уравновесените мъже. Това означава, че е по-добре да забавим темпото, а не да бързаме. Означава и обратното – не се бавѝ с вземането на решенията и изказванията си, защото така събеседникът ти ще се отегчи, и след това ще се разочарова.

Какво е поведението на истинския приятел? Ще ти изброя няколко характеристики на мъжа като истински приятел:

*Един истински приятел предразполага жената при разговор.

*Той е добър слушател във всеки разговор. Времето му за слушане е повече от времето му за говорене.

*Той е джентълмен (т.е. внимателен във всичко-б.а.).

*Той е тактичен.

Виждаш ли, една жена трябва да се чувства в безопасност и сигурност, докато е в присъствието на мъж. Избягвай да говориш за негативните си преживявания, когато се опитваш да достигнеш сърцето ѝ. Спомни си какво казва Павел:

Никаква гнила дума да не излиза от устата ви, а само онова, което е добро за изграждане според нуждата, за да принесе благодат на тези, които слушат. 

(Ефесяни 4:29,

превод на Верен)

С други думи, добрият приятел не говори напразно и не говори негативно. Трябва да знаеш, че един ден бъдещата ти съпруга ще бъде най-добрият ти приятел. Добрите приятели насърчават. Добрите приятели също говорят истината, но в любов. Как показваме любов помежду си? Като показваме състрадание един към друг. Показваме любов, като вършим делата, които Иисус вършеше (за църквата), докато беше тук, на Земята. Естествено, не сме съвършени! Никога няма да бъдем съвършени. Бог е съвършен и ни е подарил безплатно това Свое качество. Добрият приятел се опитва да следва Неговото съвършенство, въпреки че то не се вижда в нашата природа (която е греховна).

БОГ ЩЕ ТИ РАЗКРИЕ ЖЕНАТА, ЗА КОЯТО ЩЕ СЕ ОЖЕНИШ

В живота на християнина свръхестествените събития не са толкова често явление. Много вярващи обичат да гледат как Бог работи само по свръхестествен начин. Ако например те не видят постоянно да се случват чудеса и знамения в събранието, сменят църквата си. Мислиш ли, че Бог одобрява такова поведение?

Не мисля, че Той свръхестествено ще ти разкрие бъдещия партньор в живота. Обикновено това става по много естествен начин. Ако продължиш да се молиш, изпълнен с радост и благодарност в сърцето си, Бог ще осъществи мечтата ти за партньор в живота! Той ще отваря врати и ще докосва сърца. Впоследствие Той ще те събере с правилната половинка в живота. Позволи Му да го направи по Своя начин. Неговите пътища са по-добри от нашите. 

Защото Моите помисли не са като вашите помисли и вашите пътища не са като Моите пътища, заявява Господ.

Исая 55:8

ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ

ЛЮБОВТА Е НЕЩО МНОГО ПОВЕЧЕ

ОТ ФИЗИЧЕСКА БЛИЗОСТ

В ума на всеки християнин на първо място любовта е насочена към Бог и е свързана с Неговото Царство. Бог е Личността, която винаги се определя като „Любов” (т.е. Бог е любов). Ето защо запознанствата и взаимоотношенията за християните трябва да имат за основен фокус Бог и Неговото Царство. Естествено, това не означава, че християнската вяра ще е единствената тема за разговор в процеса на запознанство.

Вижда се, че любовта засяга всяка област в човешкия живот. Тя е безусловна, като тази, която Бог има към нас („агапе”, истинската Божия любов); интимна („ерос”, която представлява силно желание и копнеж за единение в плът), като тази, която имат помежду си съпругът и съпругата в брака; приятелска любов (от гръцки: „филиа” – „привързано отношение или приятелство”), която представлява любов, проявена между приятели; привързаност (от гръцки: „сторге” означава „привързаност”), например това е любовта, която родителите изпитват към децата си.

Тук ще се спра накратко на трите вида любов: Божията безусловна любов („агапе”), приятелската любов („филиа”) и „ерос” (любов, изразена чрез сексуално единение).

„Агапе” е Божията безусловна любов към всички хора на земята. Макар че нашата природа е покварена, Той избра да ни обича, като изпрати единствения Си Син Иисус да умре за нас. Този вид любов винаги има готовност да дава. Тя е загрижена за нуждите на другите. Чрез нея забравяме за себе си и собствените си нужди. Като Христос, ние сме готови да дадем всичко от себе си за другите. Готови сме да умрем за тях така, както Той умря за нас. Това представлява безусловният вид любов, която заявява: „Обичам те въпреки всичко. Нямам никакви условия или изисквания. Не искам да ми обещаваш нищо. Обичам те такъв, какъвто си”. Така трябва да изглежда любовта в християнските семейства. Когато се запознават, много хора имат мисленето, че ще вземат всичко, което могат, от човека насреща, но въобще и не помислят да дават от себе си. Обаче в дома на християнина става дума за това, че даването е преди получаването. Ако желанието ти е твоят брак да е угоден на Бог, просто забравѝ какво можеш да вземеш от него. Съсредоточи се върху това какво можеш да дадеш. Като живееш по този начин, един ден ще имаш благословен брак. Нещо повече, хубаво е да научиш някои неща преди деня на сватбата си. Много по-добре е предварително да получиш малко повече знания. В църквите има толкова много вярващи, които имат дарбата съветване. Обикновено това са лидерите или стареите там. Стой по-близо до тях и когато ти е нужна помощ, не се срамувай да я потърсиш. 

„Филиа” е любовта, която изпитва човек спрямо приятелите си. Тя представлява израз на „предаността към приятелите, семейството и общността”.

Виждаш ли, любовта реално е нещо повече от физическа близост. Преди да навлезе в областта на интимността, истинският християнин преминава през процес на обучение за това, което е любовта реално от християнска гледна точка. Предполагам, че всеки истински вярващ (включително ти като човек, който е християнин по вяра) знае какво означава жертвата на Христос. Тя е истинско проявление на любов тук, на земята. С други думи, истинската любов е пожертвователна. Тя забравя за своите си неща и се обръща към нуждите на другите хора. Това направи Христос, докато беше тук, на земята.

Физическата страна на любовта („ерос”) представлява нещо интимно, в буквалния смисъл. Тя трябва да се обезопаси в границите на брачния завет. Бог я е създал по този начин. Всякакъв друг начин на споделяне на интимност с противоположния пол е незаконен в Божиите очи. Нещо повече,

... всичко е голо и разкрито пред очите на Този, пред когото има да отговаряме. (Евреи 4:13)

Бог вижда и знае всичко. Очевидно е, че ние, хората, не можем да скрием нищо от Него. И когато вършим нещо зло пред Господа, ние сеем един вид зло семе. Както знаем от Словото, ще „пожънем това, което сме посели”. Библията е наистина сериозна в това. Никога не го забравяй!

„Ерос” е видът любов, която е законна само в брака.

„Сторге” е любовта, която показва грижа. Както споменах, това може да се каже, че е любовта на родителите към децата им. В църквата пасторът показва такъв вид любов. Той изпълнява функциите на духовен родител на вярващите в събранието.

УХАЖВАНЕ ПО ХРИСТИЯНСКИ

Християнският вид ухажване много се различава от светския. Тук е нужна тактичност. Тъй като със съпругата ми общувахме по много интересен начин в процеса на опознаване, ще опиша какво се случи във времето, докато аз „достигна” сърцето ѝ.

Мисля, че бях изградил някои навици, още когато бях много срамежлива личност. Когато бях на 28 години, напуснах дома на родителите си, като започнах нов живот на независим човек. Преди това присъствах на един семинар на тема „Взаимоотношенията преди и след брака”. Семинара водеше един пастор от Германия и едно от нещата, които той сподели със събранието, беше като обръщение лично към мен. Беше казано по следния начин:

- Ако искаш да имаш благословен брак, ако имаш нужда от правилния човек за живота си, станѝ правилния човек.

Как ние ставаме правилните хора преди брака? Първото, което трябва да направим, е да премахнем от себе си всичко, което в миналото ни е дърпало назад. Загърбѝ миналото си! Като гледаш само към него през цялото време, ще поставиш големи бариери пред бъдещето си. Изгради си положителна настройка на ума. Започни да обичаш себе си (не егоистично, а като уважаваш личността си), защото, ако не го направиш, малко хора ще виждат нещо положително в теб. Мислѝ по правилния начин, който е записан в Библията. Чети я всеки ден, за да стане тя за теб модел на живот. Гарантирам ти, ще пожънеш значителен успех! Той със сигурност ще дойде, когато определено се съсредоточиш на това, което имаш, а не на това, което нямаш.

Относно християнския вид ухажване, помислѝ. Със сигурност имаш приятели, нали? Някой сред тях определено ще бъде привлечен от теб по един или друг начин. Най-важното в общуването между хората е позитивността и усмивката на лицето. Всички обичат да са в компанията на такива хора. Дори и да имаш проблеми и неприятности на работа или в ежедневнието си, нека щастие бъде изписано на лицето ти. Това е избор. Да си човек с положителна настройка и отвореност към света, също е избор. Повярвай ми, ако имаш такова поведение, приятелите ти ще бъдат щастливи да са около теб. Дори има голям шанс да срещнеш половинката си в същата компания. Не се срамувай да се отвориш за света около себе си. Дори и да не срещнеш половинката си в твоята компания, Бог ще отвори нова врата. Не забравяй, че Той има най-добрия план за живота ти. Пак ще ти напомня да не превръщаш търсенето на половинка във фикс-идея. Това няма да ти помогне.

И така, бъди открита личност. Изразявай себе си по най-добрия начин, по който можеш. Винаги действай и слушай. Това е много полезно при общуването.

Нека ти разкажа как се запознах със съпругата си. Надявам се, че историята ни ще помогне на някои от вас, ако не помогне на всички.

Около две години след семинара за взаимоотношенията, за който споменах по-рано, аз живеех самостоятелно в един малък апартамент, който наех. Бях натрупал малко трудов стаж като учител (около четири години) и се бях научил да посрещам нуждите си според заплатата, която имах. В началото на 2009 година имах разговор с един брат, който беше семеен от около 13 години. Съпругата му (една много скъпа сестра в Господа) още е лидер на молитвената група в църквата. Аз споделих със съпруга ѝ, че ми е много трудно вече да живея сам. С него си поговорихме  за някои неща. Той ме насърчи по невероятен начин. Сякаш бе преминал през същите неща, които преживявах по онова време, и затова можеше да прояви съчувствие към мен. Много го обичам поради това, че той беше инструмент в Божията ръка. Бях започнал да си мисля, че никога няма да се оженя, защото бях чакал пет години. Дори си спомням, че имах изискване към Бог по някакъв начин. Образно казано, в същата тази година бях „отсякъл”, че Той трябва или да ми даде жена, или да вземе живота ми. Сега, като си спомня това, виждам, че да имам такова отношение, не беше много правилно. Но знаеш ли, Бог беше точно там, чуваше отчаяните ми думи и държеше отговора в ръцете Си. Винаги, когато си спомня онова време, започвам да се вълнувам. В онази същата година, когато навърших 30 години, аз се запознах със съпругата си. Но не беше толкова лесно. Нека опиша през какво преминах до момента, в който нейният отговор на предложението ми за женитба беше „Да!”

В нейната църква имаше конференция. Преди това бях поискал профила ѝ в Скайп от една сестра от същата църква, с която сме приятели. Виждаш ли, бях много срамежлив и не исках да започвам запознанство „очи в очи” от самото начало. Така започнахме да общуваме чрез Скайп и Фейсбук. Слава на Бог за съвременните технологии днес! Преди да започнем да си говорим по Скайп и Фейсбук, бях я помолил да ми даде електронната си поща. Тя като че ли беше разбрала, че търся по-голяма близост, но беше много резервирана през по-голямата част от времето. Имахме известна „пасивна” опитност заедно, време, през което тя анализираше характера ми. Беше забелязала някои мои отрицателни черти, което я беше накарало да няма желанието да общува с мен. Имаше и планове да отиде в чужбина, за да учи в библейско училище. Това, че бях започнал да общувам с нея, щеше да попречи на намерението ѝ. Но след като говори с няколко лидери в църквата, тя разбра, че Бог е планирал да започнем общение. През цялото това време тя ме подложи на няколко изпитания, като в тях описваше възможни ситуации в бъдещото си семейство: какво бих направил, ако се случи нещо със съпругата ми в бъдеще (като в случай на катастрофа, някаква болест и пр.). Всяко изпитание беше предизивкателство за мен. Но преминах през всички нейни тестове. През октомври 2010 година беше сватбата ни. От тогава насам преминахме през нелеки трудности, но Господ никога не ни остави дори докато преминавахме през тях.

Как започнах така наречения „християнки начин на ухажване”? Направих го чрез Интернет. Както споделих, заради миналото си винаги бях срамежлив и не можех кой знае колко да общувам лице в лице с друг човек. Скайп беше добър старт, поне за мен. Започнахме с чата, като си говорихме за най-различни неща. Всичко се случи постепенно. С други думи, така е във всяка една област на живота. Нещата не се случват за една нощ. Научѝ се да постоянстваш с търпение. Понякога по този начин Бог подлага търпението ни на изпитание. Сякаш Той ни казва: „Ще Ми се довериш ли? Ще продължиш ли да живееш за Мен дори ако не слушам молитвите ти през цялото време? Ще показваш ли Моето сърце на този изгубен свят?”.

Повярвай ми, състоянието на несемеен беше голямо изпитание в моя живот. Но не трябваше да е така. Главната грешка, която направих, беше, че се съсредоточавах на видимото. А в Словото Си Бог ни заповядва да се съсредоточаваме върху вечността, а не на временни неща. Така че трябваше да платя горчива цена, докато си получа обратно свободата.

Истината е, че малко по малко приятелката ми беше привлечена от мен, най-напред в Духа. Понеже бяхме много далеч един от друг, ние си направихме своеобразен график за всеки един ден. Всяка сутрин от 6,00 до 7,00 ч. имахме молитва заедно. Може би сте чували, че когато един мъж и една жена (които са християни) започнат взаимоотношение, молитвата е това, което създава интимност. Точно това се случи с нас, макар че стана чрез мобилните ни телефони. Накрая се влюбихме един в друг и когато по-нататък започнахме да общуваме по Скайп, разговорите ни ставаха все по-дълги и по-дълги. Не можехме да се наситим един на друг. Като че ли бяхме станали „една душа”. Чувствах, че е така. Но аз трябваше да имам чисти мотиви за общуване с нея. В миналото ми имаше определен период, в който трябваше да се освободя от някои неща, които ме изкушаваха. Трябваше да се отърва от компютъра. Сякаш просто си спомних следния стих:

Aко дясното ти око те съблазнява #или: подвежда към грях#, извади го и го хвърли от себе си; защото е по-добре за теб да погине една от частите ти, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в пъкъла.

(Матей 5:29, превод на

Верен)

Тук Исус е наистина сериозен. Той говори за това колко опасни могат да бъдат желанията ни понякога особено когато забравяме Божиите принципи, като ходим по своите си пътища. Това има смъртоносно влияние върху живота ни. Бог няма да ти даде правилната половинка, ако ходиш по своите си пътища. Той ще го направи в момента, когато види, че имаш чисто сърце.

БИБЛЕЙСКИ РОЛИ (МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ)

Според стандартите на Библията мъжът трябва да бъде водач и пазител на дома си. По този начин той показва, че е загрижен за случващото се там. Определено той е много активен и се грижи за съпругата си и за децата си. Нещо повече, нещата, които прави за хората, които обича у дома, се виждат от всички наоколо – без значение дали са вярващи или не.

Според библейските стандарти мъжете трябва да са смели и предприемчиви. Всеки мъж притежава лидерски качества; в противен случай съпругата му е водачът в семейството. Ако това стане, семейството страда неимоверно много, защото в голяма степен ролите в него са разменени. Жената, която е съпруга и майка в такова семейство, се чувства сякаш е бащата и съпругът ѝ функционира като малко дете, а не като глава на семейтвото си. Това е много видимо в повечето семейства на двайсети век.

Мъжете трябва да са дейни, за да покажат качествата си на водачи. Една много силна черта на мъжа, който вярва в Господа, е неговото постоянство. Истинските мъже на Бога никога не спират да се развиват. Те се борят до момента, в който постигнат победата си. Спомням си един цитат, който прочетох преди няколко месеца. Нека го споделя с теб:

Победителите никога не се отказват. Отказалите се никога не побеждават.

Не е ли чудесно? Истинските мъже никога не се отказват и затова хората около тях се насърчават и желаят да ги следват – без да има значение цената, която понякога трябва да се плати. Истинските мъже вземат решения. Естествено, тези решения понякога не са правилни, но по-добре е да се вземе погрешното решение пред това да отсъства решение. Всички ние се учим от грешките си и тяхното допускане не е толкова страшно. Както казва апостол Павел, спускаме се към „прицелната точка”, за да получим наградата. 

Какво друго мога да кажа за мъжете? Те са мъдри с Божията мъдрост, която Бог им дава в молитва. Мъже, не бягайте от отговорност. Бог ви я е възложил, така че не се страхувайте да я поемете. Много често вярващите в Христос мъже се страхуват да поемат отговорността на брака, като по този начин си губят времето с несъвместими взаимоотношения. Те са водени от своите сетива и страстите на плътта и така животът им се превръща в една трагедия. Истината е, че ако някой мъж вярва в Иисус Христос в истинския смисъл на думата, той трябва да даде всичко от себе си, и когато силата му е свършила, Бог извършва Своята част. Много често Той се намесва в нашата ситуация в последния момент, когато не знаем какво да правим. Така че, ако вярваш в Иисус Христос с цялото си сърце, не се тревожѝ. Бог работи!

Последна, но не и по важност, е ролята на мъжете като духовни водачи. Истинските мъже се молят за всяка област на живота си. Те поставят Бог на трона на сърцата си, като забравят себе си и нуждите си и ги оставят настрани. Те са нетърпеливи в желанието си да служат. Молитвата е един вид служение към заобикалящия свят. Когато един съпруг се моли за семейството си, той му служи по този начин. Такъв мъж е подобен на Христос: той много прилича на Христос по начина, по който служи на дома си. Той е пример за подражание за хората около себе си и много често такъв мъж бива причислен към истинските лидери в църквата. Той също е истински баща и истински съпруг. И нещо повече- неговото сърце се забелязва. То е прозрачно за всички – не е измамно сърце.

А жените?

Нека видим какво има Петър да ни каже по темата:

Също и вие мъже, живейте благоразумно с жените си, като с по-слаб съсъд, и отдавайте почит на тях като на сънаследници на дадения чрез благодат живот, за да не става препятствие на молитвите ви.

1. Петрово 3:7 (удебеленият курсив е мой – К. К.)

Силни думи! Тук Петър казва, че ако един семеен мъж иска Бог да отговаря на молитвите му, той трябва да почита жена си и да се грижи за нея, тъй като тя е по-слабият съсъд. Бог не ни е направил силни с цел да насилваме жените си. Точно обратното, ние имаме равен статут с тях. Ето защо християните не приемат ислямските закони, в които жените се възприемат като безполезни предмети. Какви са ролите на жените според християнския мироглед?

Те са покорни. Покоряват се на съпрузите си и уважват техните решения. Като благочестиви съпруги, не им харесва всичко да става по техния начин, когато трябва да се вземе някакво решение. Както казва Петър:

Подобно и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, така щото, даже ако някои от тях не се покоряват на словото, да се придобият без словото, чрез обходата на жените си...

  1. Петрово 3:1

Какво виждаме тук? Една жена, която е християнка, трябва да се покорява на невярващия си съпруг. Много християнки не приемат този стих, което е основна причина за упорството на съпрузите им. Наскоро бях на един семинар, където проповедникът, един пастор от Шотландия, каза нещо по темата, за която говорим тук. Следват думите му без съкращения:

Ако искаш неспасеният ти съпруг да се спаси, направѝ следното: когато се прибереш, не говорѝ за Исус и църквата. Живей според това, което си чула да се проповядва на амвона, без да говориш.

Това би било тотално прилагане на практика на проповядваното в църквата. В Яков 1:22 ни е заповядано да бъдем изпълнители на Словото, а не само слушатели.

Накрая на тази глава можем да обобщим, че ние, мъжете и жените, сме различни, защото Бог ни е направил така. Ако си мъж, бъди смел! По-добре бъди мъжът, който Бог те е направил да бъдеш! Трябва да си силен и смел и да почиташ съпругата си. И най-важното, трябва да водиш. Ти си този, който взима решенията. Бъди отговорен! Показвай сърцето, което има Христос!

Жените са по-слабият съсъд. Ако ти си жена, не се опитвай да бъдеш мъж. Оставѝ съпругът ти да води. Нека той планира ежедневния график на семейството ви. Позволи му да ти служи. Позволи му да даде живота си за теб, както Христос направи за църквата.

ЖИВОТЪТ В ЦЪРКВАТА

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ОБЩНОСТ,

КОЯТО ЩЕ ТИ ПОЗВОЛИ ДА РАСТЕШ

Църквата е като едно семейство. Идеята, че тя е вид организация или институция, не е много правилна. Когато казвам „семейство”, това означава, че членовете на истинската църква трябва да са много сплотени. Естествено има мега-църкви, където хората са много, но е хубаво, когато духът в църквата е като духа в едно семейство.

По принцип пасторите имат сърца на бащи. Те много приличат на Бог Отец, защото те възпитават църквата, която водят. С други думи, добрият пастор невинаги е нежен. Той е справедлив и уравновесен като нашия Отец на небето. Нека ти дам един пример.

Какво би направил(а), ако четиригодишният ти син прави каквото си поиска, дори и зло? Ще стимулираш ли такова поведение, или ще го накажеш? Тук просто подсказвам,че възпитанието е полезно за всяко малко дете. Ние не сме ли като малки деца за Бог? И така, по-добре би било, ако Той ни възпитава и изобличава. За наше добро е. Следният стих изцяло потвърждава това:

 Нито едно наказание не изглежда да е за радост, а за скръб; но после донася мирния плод на правдата на тези, които са били обучавани чрез него.

Евреи 12:11

Вярващите в една църква оформят събранието на всички членове в нея. В него има различни групи, наречени служения. Всяко служение си има своя функция, а лидерите са водачи на различните служения.

Какво представлява животът в църквата? Основен принцип на функциониране в християнската църква е общуването. Хората общуват чрез споделяне на Евангелието, говорят за духовните преживявания, които са имали, дори и за ежедневието си. Човек може да каже всичко в една християнска църква, стига да има чистота в казаното. Трябва да избягваме всякакво негативно говорене, ако целта  ни не е смъмряне или поправление.

Защо се събираме в църква? Защо слушаме Словото, като се молим и пеем хваление? Защото самото Слово ни казва да го правим! Заповядано ни е:

...като си говорите с псалми и химни, и духовни песни, като пеете и възпявате в сърцето си Господа...

Ефесяни 5:19

В църквата ние сме по-близо до Божието сърце. Той ни е извадил от света, за да може да ни освети като Своята чиста Невяста.

Ето защо съм сигурен, че бъдещият ти партньор в живота седи някъде в църквата ти, но още нямаш разпознаване. Има и други възможности. Може би е в някоя друга църква на планетата? Християнските сайтове за запознанства са създадени, за да се осъществи възможна среща на две души, които са много далеч една от друга. Условието е само едно – бъдещият ти партньор в живота трябва да вярва в Иисус Христос.

ДА СЛУЖИШ В ЦЪРКВАТА

Нека сега поговорим малко за живота в църквата. Както вече споменах, в Христовата църква има различни служения. Намерил ли си правилното си място в някакво служение? Как човек може да разбере мястото си в една църква? Ами погледни своите таланти и способности. В какво си най-добър? Ако имаш хубав глас, мястото ти е в тима за хваление и поклонение. Ако говориш добре, явно си призван за лидер на домашна група. Ако имаш като дарба  съветването, то ти си съветник. Намерѝ талантите си! Обикновено има някои неща, които можем да правим най-добре. Това е начинът, по който ще намериш мястото си в църквата. Потърсѝ хора, с които духовно ще се чувстваш удобно – хора, с които не е проблем да общуваш. Ако си намерил няколко общи черти с определени хора, това е твоята група. Това е твоето място. Разбира се, че са възможни проблеми с тях понякога, защото никой от нас не е съвършен. Но ние сме взели решение да ходим с Христос, без значение какво идва на пътя ни.

Винаги са възможни пречки по пътя на живота. Понеже сме част от човечеството, много е възможно да попаднем на някои от тях. Като вярващи трябва да носим тежестите и трудностите си един на друг. Това е огромно предимство на живота в църквата като група.

Пак  напомням, че можеш да срещнеш бъдещата си половинка в църквата, сред вярващите. Възможно е и тя да е от друга църква в твоя град или в страната. Като членове на църквата, чрез общуване, можете да намерите общи интереси помежду си. Само продължи с общуването! То много ще ти помогне и дори ако не срещнеш правилния човек в църквата, можеш да се запознаваш с много хора. Поне един от тях може да е бъдещата ти половинка.

На края на тази част искам да те насърча. Нека действеността и изобретателността бъдат с теб! Не знаеш какво има Бог за теб чрез общуването, което имаш в събранието на вярващите.

НАМЕРЍ СИ НАСТАВНИК

Наставниците са хора, които обучават. В църквата те обикновено са лидери, но могат да се намерят и сред хора, които не са в лидерския тим. Когато си изградил приятелство, можеш да се опиташ да потърсиш съветник, който е възможно да стане твой наставник. Потърси човек, който има повече знание и житейски опит. Не препоръчвам да търсиш такава личност сред младите си връстници, макар и да са вярващи. Наставниците са хора, които са се сблъсквали с многобройни прегради в живота. Те са правили погрешни и правилни избори; срещали са много хора и са възприели определен начин на живот. Наставниците са зрели в живота си като християни. Разпознават се по начина на говорене, на избор, по мъдрите решения, които вземат... общо взето – по начина на живот, който показват на всички в събранието на вярващите.

СЛОЖЍ КРАЙ НА САМООСЪЖДЕНИЕТО

Хората се самоосъждат, когато са направили много грешки, когато са живели в греха на компромиса и пр. Истината е, че Бог още ги обича. Същото е и при теб. Ако продължаваш да живееш в самоосъждение, ти се съпротивляваш на опитите на Бог да достигне сърцето ти. Например, Той непрестанно чука на вратата му, а ти не отговаряш, като осъждаш себе си. В този миг ти си неспособен да чуеш почукването. Когато спреш да се самоосъждаш, ясно ще го чуеш. Така че не се отказвай!

НАПРАВЍ СИ САМООЦЕНКА:

КЪДЕ СЪМ ВЪВ ВЪРВЕЖА СИ КАТО ХРИСТИЯНИН

И КЪДЕ ИСКАМ ДА СТИГНА В БЪДЕЩЕ?

Самооценката ни кара да действаме. Тя е нещо като мотивация на нашето „Аз”. Например хората, които се самооценяват, са си направили график, който следят в съответния ден. Взели са определено решение да спрат да живеят за себе си и да започнат да живеят за Бог. Следват този план. Започнали са да се освобождават от нещата на този свят. Общуват повече. По-самоуверени са в ежедневието си. Хубавото е, че човек има желaнието да се отдели от ценностната система на този свят и Бог вижда сърцето.

РОЛЯ НА МЪЖА ХРИСТИЯНИН В НАШЕТО СЪВРЕМИЕ

РОЛЯ НА МЪЖА ХРИСТИЯНИН В НАШЕТО СЪВРЕМИЕ

Основна роля на мъжа в семейството е тази на снабдител. Всеки истински мъж трябва да работи: Бог е направил това функция, чрез която мъжът може да съществува в средата, в която е поставен. В съвремието ни има много мъже, които не работят, а са дали тази отговорност на жената в дома. Това е изцяло погрешно. Задачата на един безработен мъж е да действа. Не бъди пасивен! Пасивността е черта, която страшно много дразни жените. Ако си без работа, задачата ти е да действаш и като резултат Бог ще отвори вратата за теб. Той дори може да отвори няколко врати. Единствената ти роля във всичко е да действаш.

СНАБДИТЕЛ / ФИНАНСИ

Като снабдител, всеки мъж трябва по правилния начин да направи план за изразходване на спечелените пари. Разбира се, че не трябва да забравяме десятъка. Ето какво казва Господ в Малахия 3:10:

Донесете всичките десятъци в съкровищницата, за да има храна в дома Ми, и опитайте Ме сега за това, казва Господ на Войнствата, дали няма да ви отворя небесните отвори и да ви излея благословение в изобилие! 

Когато направим нашата част, Бог върши Своята част. Така Той ще те благослови, когато Му дадеш това, което е Негово (десятъка).

ПАЗИТЕЛ

Второто, за което мъжът е отговорен, е да защитава дома си, като го държи в безопасност. Бог е направил мъжете физически по-силни от жените; ето защо тяхна е отговорността да пазят семейството от външни атаки. В понятието „христоподобие” виждаме морала и физическата сила, която притежават повечето мъже. Бог ни е направил такива. Докато беше на земята, Христос беше силен както умствено, така и физически. Той е пример за истински мъж в Библията. Истинските мъже са пазители. Истинските мъже са силни.

БЪДИ КАТО ХРИСТОС

На следващо място, като вярващ в Христос, ти трябва да си подготвен да водиш. Всеки истински мъж е водач на семейството си. Той взема повечето решения, той планира пътя, по който трябва да върви семейството, и е това, което е Христос за църквата: водач и пазител. Истинските водачи винаги се раздават за хората, които водят. Доказателство за това, че даден лидер е истински, е фактът, че той притежава следното качество: във всичко той повече дава, отколкото получава. Примерът за лидерство на Христос става пътеводната светлина на такива водачи. В Божието Царство всичко е наобратно. Лидерите имат сърца на слуги, точно както ни показва примерът на Христос.

ВИДЕНИЕ ЗА МНОГО ПОКОЛЕНИЯ

Каква част от живота заема видението за поколения напред? Един истински мъж, който счита себе си за водач, трябва да е предвидлив във всяка една област от живота на семейството си. Когато дойдат трудности (което често е неизбежно), негова задача е да потърси изход. Голям процент от съвременните мъже се паникьосват, когато дойдат тежки времена. Болката, която идва в живота ни, е допусната от Бог, за да може да ни изпита: способни ли сме да продължим напред с Него въпреки проблемите, които ни се изпречват по пътя?

Истинският мъж има план за всеки един ден от живота си. Този план е като график, който е с определен брой точки. Относно видението за поколения напред, той трябва да си зададе няколко въпроса:

*Успешен съпруг ли съм аз?

*Успешен баща ли съм?

*Давам ли всичко от себе си в пълнота, или правя компромиси в някои области?

*Какво съм постигнал досега и какво предстои?

*Предавам ли се лесно, или имам характер на победител?

Всеки един от отговорите на тези въпроси ще ти помогне да разбереш докъде си стигнал. Нека направя нещо като анализ на възможните отговори. Ако твоята съпруга е щастлива с теб такъв, какъвто си; ако се гордееш с децата си; ако продължаваш да постоянстваш всеки един ден във вървежа си с Бог, като Му служиш въпреки препятсвията по пътя ти; ако днес имаш много по-добри резултати от вчера; ако вървиш напред, съгласно казаното от Павел, тогава...

...ти наистина си на правия път! Продължавай да правиш тези неща и ще си победител във всяка област от живота. Така изглежда планът за поколения напред.

РАСТЍ В ЗНАНИЕ

И накрая, но не на последно място, винаги имай готовност да се учиш. Учѝ се от грешките си. Учѝ се от работата си. Учѝ се от половинката си и от децата си. Всичко в живота би могло да бъде твоят учебник по съвършенство. Съвършената личност Христос е нашият основен Учител. Като вървим дръзновено, без да се връщаме назад, ние показваме своята зависимост от Него. По този начин растем в знание, знанието за Бог и за света, който ни заобикаля.

НЕБЕСНОТО СРЕЩУ СВЕТСКОТО В НАС

 Начинът, по който живеем, има своеобразно влияние върху живота ни. Ние живеем в този свят. Бог ни е поставил в него, в това време. Той го е направил с цел. Знаеш, че Божият най-велик план е всички хора на земята да бъдат спасени.

Понятията „небесен” и „светски” са антоними. В общи линии, първото е описание на един истински християнин, който живее според Божиите принципи и чийто начин на живот е угоден на Бог. Второто е описание на т.нар. „плътски” християни, които можем да видим както в света, така и в Христовата църква (за съжаление). Коя ценностна система е твоята: небесната или светската?

Истинските християни са си изградили християнски начин на мислене, или  казано по друг начин, т.нар. „ум Христов” е тяхна същност. Те не се впечатляват от случващото се в света или от начина на живот на невярващите, нито от мисленето им и принадлежността им. Дълбоко в сърцата си християните знаят, че принадлежат на Бог и нищо не може да ги отдели от Него (освен погрешното мислене и погрешният начин на живот). Вярващите, които определят себе си като „съсредоточени върху небесното”, са се отделили от плътския начин на живот, като са започнали един своеобразен процес на освещение. Тези хора, разбира се, не са съвършени. Никой от нас не е съвършен, както казах по-рано. Във всеки един ден от живота си извършваме грехове. Когато това се случи, Бог ни изобличава по различни начини. На какво е способен Той? Възможно е да позволи на сатана да изпрати демоните и слугите си да те изкушат, за да извършиш грях, след като си бил привлечен от него. Бог може да позволи на дявола да те атакува, като причини някаква болест в тялото ти, с целта да те накара да се обърнеш към Него в молитва и да се върнеш при Него. Възможно е дори да те изостави за определен период от време, за да изпита вярата ти.

Какво казва Словото за такива моменти?

Онези, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам; затова бъди ревностен и се покай! (Откровение 3:19, превод на Верен)

Небесното поведение и светското поведение са толкова видими днес.

За небесно се счита поведението, което истинският християнин показва на дело, като живее за Божието Царство, изпълнявайки Божията воля. Но са малко хората, които демонстрират такъв начин на поведение.

Светското поведение се вижда само като погледнем какво се случва в живота на хората, както невярващи, така и вярващи. Например, много често не е проблем несемейни двойки да живеят заедно – явление, което се вижда в света. Нормално е – всички в обществото правят така. Дори някои вярващи го правят, като нараняват Бог по този начин. Той обаче е установил Своите стандарти за живот в праведност. В 1. Коринтяни 7:2 апостол Павел казва:

 Но за да се избягва блудството, нека всеки мъж да има своя собствена жена, и всяка жена да има свой собствен мъж.

В един такъв съюз Бог е водещата Личност, Той е глава на мъжа, а мъжът е глава на жената. Нуждата от сексуално общуване е създадена, за да препазва брака. Тя е поставена в рамките на брака. Бог не приема блудството за нормален начин на общуване. То е проява на светския начин на живот. 

И така, нека се вглеждаме в небесното, без значение от светските неща, които ни препречат пътя!

МЕДИЙНАТА КУЛТУРА НА ХХI ВЕК

Живеем в свят на напреднали технологии, които са като нож с две остриета. Да, добро е човек да е задоволен по всякакви начини. Хубаво е да имаме всички технически устройства, от които се нуждаем: електрически самобръсначки, модерни телевизори, микровълнови печки и пр. Те са нещо добро. Бог не е против притежанията ни. Но стане ли въпрос за начина им на употреба, над нас надвисва една опасност.

Много младежи и тийнейджъри имат проблем с интернет и с телевизията. Превърнали са тези две неща в идолите на живота си. Повече гледат телевизия пред това да четат Словото. Повече сърфират в интернет пред това да се молят. Технологиите са обсебили времето им. Те дори са като чума в дома на християнина. Младежите казват: „Никой не ме вижда, така че мога да имам всичко, което поискам тук и сега!”

Грешка! Скъпи младежи, научете са на покорство към Бог в дните на младостта си. Не чакайте да дойде средната възраст. Изучавайте живота сега!

ПЛЪТСКО СРЕЩУ ДУХОВНО

Вече казахме каква е разликата между плътския и духовния християнин. Тук бих те посъветвал: бъди духовен! Стой далеч от места, които биха те изкушавали да живееш като езичник. Това не е толкова лесно особено като виждаме какво се случва в последните времена, в които живеем. Но наградата, която ще получиш на небето един ден, ще те изненада. След като устоиш на всички изкушения, ти определено ще чуеш думите на Христос:

Хубаво, добри и верни слуго! Над малкото си бил верен, над многото ще те поставя. Влез в радостта на господаря си. (Матей 25:21)

МУЛТИКУЛТУРНОТО ОБЩЕСТВО

Различните култури имат различни ценностни системи. Когато налице са много култури, ние се доближаваме до всички тях. По този начин можем да повлияем на всяка прослойка от обществото.

В обществата с много култури практикуването на благовестието е от изключителна важност. За Божието желание четем в 1. Тимотей 2:1-4:

И така, напътствам преди всичко да се отправят молби, молитви, искания, благодарения за всички хора, за царе и за всички, които са на власт, за да водим тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Защото това е добро и угодно пред Бога, нашия Спасител, който иска да се спасят всичките хора и да дойдат до познаването на истината.

ВИДОВЕ МЪЖЕ

    (различните видове мъже, които съществуват по света – и как да се издигаме над това)

Ето един добър списък на различните видове мъже, които се срещат сред хората. Той може да включва повече видове от изброените, а те могат да варират значително. Много често църквите са пълни с различните типове индивиди сред мъжете. Описанията тук изглеждат доста по светски направени, но повярвай, нещата стоят така и в църквата.

Видове мъже

Сръчният

Той е доста практичен. Ще боядиса дома ти, ще поправи колата ти и ще се наслаждава в тези занимания.

Паразитът

Той се нуждае да му се отблагодаряваш за срещите си с него и може би бърза във всичко, свързано с теб. Най-вероятно е да има черти на т.нар. „сръчен” вид, въпреки че не всички в списъка на сръчните са паразити.

Фанатикът на тема спорт

Той винаги ще си гледа предаването, без значение какво се случва. Не му се мяркай пред телевизора и не му се пречкай, когато дават някой от любимите му мачове!

Евтиният

Той пропилява всяка припечелена стотинка. Дано не се случи да останете без дом – защото мъже с подобна ценностна система ще ви докарат до там.

      

Хедонистът или Г-н Самодостатъчен

Той е посветен на всички удоволствия, които светът може да му предложи. Може да е както нежен, така и екстремен. С казаното в предното изречение искам да подчертая, че той е посветен на благата, които може да получи от живота.

Голямата клечка

Той е бизнесмен. Управлява своя собствена компания и има финанси на свое разположение. По характер много прилича на хедониста.

Измамникът

Той винаги лъже, поради което на него не може да се разчита.

Диктаторът

Той води шоуто, точка... на работа, у дома и във взаимоотношението ви. През цялото време това е „пътят по неговата магистрала”. 

Насилникът

Той е диктатор с много лош характер. Вика или заплашва и се гневи непрекъснато.

Маминото синче

Той винаги се съгласява с казаното от жената и всеки път прави всичко, което тя иска. Той угажда на другите и винаги трябва да има жена в живота си. Може би още живее в дома, в който е израснал.

Чувствителният

Той през цялото време иска да говори за своите чувства и тези на жената. Повечето мъже мислят, че такъв мъж е изключително дразнеща личност – затова не го причислявайте към „колектива”.

Емоционално нестабилният

Той не говори тогава, когато е разстроен, нито казва „Обичам те.”, когато вероятно мисли така. Той запазва всичко за себе си. Когато те напада, може никога да не узнаеш защо го прави.

Мърлячът

Той позволява на всичко (включително на собственото си тяло) да линее. Не му идва наум, че домът му мирише особено и че кошът за боклук трябва да се изхвърли. Обикновено умивалникът в кухнята му е пълен с мръсни чинии.

Постигащият малко

Той има степен в университета, но е с ниска заплата. Вероятно би ти се наложило да го подкрепяш финансово по някое време.

Постигащият много

Той винаги желае още и още. Той е изключително фокусиран върху работата си и няма време за нищо друго... най-вече за жената до себе си.

Преследвачът

Той постоянно е загрижен къде си, какво правиш, с кого си и какво си мислиш. Ще те преследва без знанието ти. Ако разбереш, че опознаваш човек от вида „преследвач”, тогава би било добре, ако приключиш веднага взаимооношението с него и въздържано продължиш напред.

Негативният

Той вярва, че нищо не е добро и че няма добри хора. Светът е против него (и ти също ще си в един определен момент – или поне така вярва той). Всичко, което обича той, изчезва. Разровѝ в личната му аптечка – дали няма да намериш някакви медикаменти?

Пристрастеният

Той се наслаждава на отровата си... без значение дали това е алкохол, наркотици, порнография или подобните на тях. Всичко е въпрос на химия.

Психично болният

С него нещо не е наред, и в началото и ти не знаеш какво. Той има биохимичен проблем в мозъка си и му липсва способност за каквото и да е, или пък е в режим на безопасност. Може да има в себе си черти на пристрастения. По-добре стой настрана от такъв човек.

Арогантният

Той е по-добър от всеки друг, гледа на света около себе си от високо, гледа и теб от високо... по всякакви причини. И този факт едва ли ще се промени.

Съвършеният

Той е добре уравновесен, емоционално и финансово стабилен, почтителен и обичащ семейството човек. Дано имаш късмет да намериш такъв – може би той не съществува.

Мъжът джакпот

Каквито и да са най-важните за теб качества – той ги има всичките, и дори повече. Вероятно е и богат.

ВИДОВЕ ЖЕНИ

(това означава различни видове жени в обществото)

Момичето на купона

Такава е всяка жена, която обича купона. Това може да означава много неща. Някои купонджийки просто обичат да си прекарват добре времето. Други са доста материално ориентирани, като се имат предвид нещата от този свят.

Съвършено поддържаната

      

   Това е жена, която по принцип изглежда много добре и изминава огромни разстояния, за да поддържа или подобри външността си.

Психясалата жена (Психо)

Такива жени правят неща, които са напълно откачени... Липсва им разумна мисъл...  действат, без да мислят за последствията. Понякога са избухливи. Друг път чупят или хвърлят разни предмети. Понякога пищят или викат. Понякога действат свирепо, като например попиляват колата ти или те засрамват или безспокоят, докато си на работа.

Бездейната жена 

Бездеен е човек, който е отегчен, скучен, безинтересен и вероятно с липса на интерес за каквото и да било. На такива жени обикновено им липсва жизненост в личността, и по принцип имат ниска степен на самоуважение. Ако си ерген на средна възраст, можеш да общуваш с бездейна жена, но трябва да имаш готовност за скучен живот, както и за това, че ти винаги ще трябва да внасяш вълнение във взаимоотношението, понеже бездейните жени са сред хората, които пасивно следват половинките си.

Мързеланата

Такава е всяка жена, която прекарва значителна част от времето си у дома, в спане, гледане на телевизия, във вършене на ежедневни домашни задължения или в бездействие.

Домакинята

Домакинята е различна от мързеланата – макар че двете може да имат сходни качества. Домакинята управлява дома си професионално: така, сякаш цял живот го е правила, и знае как да го прави.   

Жената, която обича да служи

Това е жена, която е внимателна с посрещането на нуждите на един мъж (за разлика от жената, чието професионално занимание е готвенето). Служещата жена е много отстъпчива. Тя иска да помага с каквото и да се захване човек, каквото и да прави. Такава жена е готова да свърши повечето от работата вместо теб. Тези жени винаги угаждат на човек... те искат да те направят щастлив и полагат допълнителни усилия за това.

Преследвачката

Тя е жена, която е винаги загрижена къде си, какво правиш и какво си мислиш. Не можеш да останеш сам след работа. Тя е след теб по всяко време, на всяко място.

Ревнивката

Почти всички жени са ревниви до известна степен – някои са по-ревниви от други. Някои са толкова ревниви, че това е поразителен начин за определяне на личността им и поведението им към човек. Те може да ревнуват от други жени, или потенциални други жени, които е въможно да искат да са с даден човек. Или пък може да ревнуват от всичко, което отвлича твоето внимание от тях. Може да те ревнуват от приятелите ти, от семейството ти, от работата ти и хобитата ти. Т.е., ревността не е просто ограничена в твоето общуване или потенциално общуване с други жени – тя може да включва много неща.

Шоуменката

Това е жена, която винаги прави някакви драми, свързани с нея самата. Те са или истински, или въображаеми и винаги се говори за тях. Това е жена, която иска всички (особено ти, като партньор в живота) да я забелязват. 

Началничката

Понятието „началничка” тук се отнася за жена, на която ѝ трябва да знае, че тя е човекът, който е в контрол на връзката. Такива жени са изключително контролиращи във всичко.

Жената – джакпот

„Да удариш джакпота”, означава, че си спечелил от лотарията или нещо друго от рода. Приятелката – „джакпот” притежава всички качества, за които някога си мечтал. Обикновено съвършени жени от този вид не съществуват, дори и сред вярващите. Всички сме грешни.

ПОЛОЖЕНИЕ В ОБЩНОСТТА

Какво е положението ти в общността ти? Обикновено общностите имат водачи и последователи. В църквата различните служения имат водачи и членове на групите за служение. Ти водач ли си? Или си последовател? Дали си едното или другото, това ще повлияе на взаимоотношенията ти по-нататък. Водачите, като личности, са много привлекателни и харесвани от хората. Защо? Това е поради чертите, които притежават.

Давай всичко от себе си, за да работиш за положението си в твоята общност. Но го правѝ за Божия слава, а не за своя слава. Такъв е правилният вид отношение и то ще ти донесе изобилие от благословения.

ОБЩУВАНЕТО

Предполагам, знаеш, че при запознанствата, в общи линии, нормалната ситуация е мъжът да е този, който започва общението с дадена жена. Нямам предвид, че обратното е невъзможно, но то е изключение. В началото е хубаво, ако общуването е съсредоточено върху ежедневни теми, като времето навън, върху споделяне на мнения един с друг, върху ежедневните ти планове и пр. По този начин двете страни се опознават. Ако разговорите ви се удължават (с всеки изминал ден), вероятно си срещнал правилната половинка за живота си. Бих искал да те посъветвам нещо. Не общувай неестествено. Това означава, че трябва да спреш с празното говорене, което е само „приказки”. Най-вече се опитай да научиш максимално за това, от което се интересува другият отсреща.

Разбира се, хубаво е, ако си споделил всичко относно характера си. Трябва да признаеш, че имаш някои слабости и други отрицателни черти, върху които работиш. Ако си показал само положителните си черти, един ден недостатъците ти ще изплуват на повърхността. Ще стане ясно това, че не си показал цялата си същност, и ще си имаш големи проблеми. Така че вместо да криеш чертите от характера си, върху които трябва да работиш, по-добре ги изброй.

Всъщност общуването е най-добрият начин, по който можеш да научиш повече за човека, с когото се опитваш да започнеш взаимоотношение. Чрез общуване вие наистина се опознавате по-добре. 

ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО

ПРИ ЗАПОЗНАНСТВО

Под „език на тялото“ разбираме всичко, което изразяваме чрез телата си (чрез жестове, пози и пр.), когато общуваме с някого.

Понеже сме  съсредоточили вниманието си върху запознанствата сред християните, нека разгледаме някои предимства и недостатъци на езика на тялото. Точките, които посочвам, са само част от идеите, които могат да се развият още.

ПРИЗНАЦИ НА ЕЗИКА НА ТЯЛОТО ПРИ ЗАПОЗНАНСТВО,

КОИТО НИ ПОДСКАЗВАТ...

Има бъдеще:   

*Отпусната поза.

*Добър, уверен контакт с поглед.

*Игра, галене или докосване на предмети.

*Привеждане към събеседника.

*Накланяща се на една страна глава.

*Физически контакт (докосване по ръката, потъркване на стъпалата под масата).

*Отворени длани и некръстосани ръце.

*Усмивки, смях, шеги, блестящ поглед.

*Говорене с помощта на жестове и мимики.

*Отдаване на пълно внимание.

*Представително облекло, спретнат вид.

*Движение в синхрон със събеседника (жестомимически игри или поклащане на глави едновременно, същата скорост на говорене и т.н.).

*Разширени зеници.

По-добре забравѝ:

*Малко или никакъв контакт с поглед.

*Кръстосани ръце, затвореност.

*Напрегнати или нервни движения.

*Прозяване.

*Неопределен тон учтивост, без смях и усмивки.

*Прекалено много кимвания.

*Стегнатост на лицевите мускули.

*Нетърпение.

*Покриване на устата с ръце.

*Отбягване на докосване.

*Разсейване (оглеждане на стаята, разгръщане на списания, замечтаване).

*Оставяне на голямо лично пространство.

*Вниманието блуждае, докато човекът отсреща говори.

*Постоянно мълчание.

*Малки или нормални зеници.

Предполагам, че си направи някакъв извод, докато сравняваше двата списъка. По принцип  вярващите разбират, че даден кандидат е потенциален съпруг/съпруга, когато са харесали повечето от неговите/нейните черти на характера и са приели недостатъците му/ѝ.

ИЗЧИСТЕНО МИНАЛО

ИЗЧИСТЕНО МИНАЛО

Обикновено всички ние имаме лоши навици от миналото си, по които трябва да поработим и от които да се освободим. Можеш да помислиш за тях, например: молим се малко, живеем в компромиси; съсредоточаваме се на временни неща, без да мислим за вечността... Това е малка част от дългия списък, който можем да направим.

ХУБАВИТЕ ПРЕЖИВЯВАНИЯ ПОКАЗВАТ

КАКЪВ ЧОВЕК СИ ТИ:

ТВОИТЕ ЛИЧНИ УНИКАЛНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ

Ние, хората, имаме положителни и отрицателни черти в характерите си, както и положителни и отрицателни преживявания. През повечето време преживяното от нас е плод от изборите, които сме направили, и решенията, които сме взели. Ако сме избрали да следваме истината в цялата ѝ същност, ние жънем положителни резултати.

Така наречените „хубави преживявания” са свързани с развитието на характера ни като християни. Нека ти споделя личната си опитност.

Преди да срещна Господа, бях срамежлив човек. Въобще не можех да говоря. Прекарвах си времето вкъщи, в четене на книги и в правене на моите си „неща”, като не знаех какво представлява общуването. Мъжеството беше нещо напълно непознато за мен, може би поради това, че нямах добър пример за подражание.

Но когато повярвах в Бог, се промених. Това, разбира се, не стана в „миг на око”. Беше бавен, постепенен процес. Какво в християнския живот наричаме „хубави/добри преживявания”? Това е времето, през което сме се научили да имаме плодоносен живот. Тогава сме се старали да реализираме нещата, които са наистина ценни и запомнящи се за бъдещите поколения. Един ден се оказваме сред толкова много нови приятели, които показват любов и привързаност един към друг и към нас. Никога не сме получавали подобно отношение в живота си, преди да срещнем Иисус. Във времето, когато не сме били спасени, сме имали желанието да сме като новите си вярващи приятели, както и да притежаваме нещата, които те имат. Когато за пръв път влязох в църква, в която хората вярват в живия Бог, в началото всичко беше много странно за мен. Хората бяха странни. Бяха се събрали заедно, изпяха няколко „странни” песни (за мен хвалението и поклонението беше нещо такова) и след това пасторът изнесе една проповед. Беше през септември или октомври, не помня кой месец точно, през 1997 година. Най-странното нещо за мен беше „говоренето на езици“. Хората, които го практикуваха, ми изглеждаха като изпаднали в транс и трябва да призная, че се чувствах така, сякаш съм попаднал в някаква религиозна секта (което впоследствие се оказа, че не е вярно). През всичките следващи години се случиха много неща в  живота ми. Два пъти смених църквите, които посещавам, поради ред причини. Но това е друга тема, която няма да обсъждам тук.

ЛОШИТЕ ПРЕЖИВЯВАНИЯ –

ПРОМЯНА НА ЛОШИТЕ НАВИЦИ

Помниш ли началото на Библията в книгата Битие 1:31?

И Бог видя всичко, което създаде. И ето, беше твърде добро. И стана вечер, и стана утро: шестият ден. (удебеленият курсив е мой – К.К.; цитатът е взет от Библията на издателство Верен).

Цитирам този стих, за да да подчертая, че в самото начало на времето, злото не е съществувало. От това можем да направим извод, че лошите навици имат своите корени в живота ни. Ние трябва да премахнем тези навици, заедно с техните корени. Откакто грехът навлиза в света, човечеството е поставено на изпит, при който трябва да отговорим на следните въпроси:

*Живеем ли за Бог?

*Или живеем за дявола?

Лошите преживявания в живота ни са свързани с падналата ни природа. Много добре си спомням своето минало. Започнах да живея в грях даже преди да вляза в тийнейджърска възраст. Разбира се, тогава не знаех, че начинът ми на живот е грешен. Обичах да живея така, защото това посрещаше желанията ми в мига, в който се появяваха. Бях свикнал по този начин да получавам желаното - бързо. 

След като започнах да ходя на църква, в която хората вярват в живия Бог, аз продължих да имам грешен начин на живот за определен период. Но колкото повече затъвах в грях, толкова повече проблеми имах. Денем и нощем сатана ми пращаше хиляди демони, за да ме мъчат. Това, което не бях осъзнал през всичките следващи години, бе, че доброволно бях избрал греховния начин на живот, без да се замислям за последствията. Врагът (сатана) беше щастлив, че ме държи в ръцете си. В следващата част („Справѝ се със сексуалните изкушения”) ще продължа с някои други проблеми, които започнах да имам, защото те са свързани с преживяванията ми в тази борба.

Относно лошите преживявания (свързани с взаимоотношенията и общуването) в личния ми живот имах едно такова, преди да се запозная със съпругата си. Първият ми основен проблем беше срамът – по характер бях срамежлива личност. Бившата ми приятелка не можеше да измъкне и дума от мен. В последния момент я казвах. Беше такъв театър! 

В началото тя много ме хареса. Но по онова време все още развивах характера си. Толкова много пъти не знаех какво да кажа или на каква тема да говоря. Един-два пъти поведението ми беше детинско и тя прояви като рекция голямо раздразнение. Признавам, че аз не бях достатъчно зрял за започване на взаимоотношение. Но много работих по себе си. Трябва да призная, че извърших много неща за нея. Накрая направих следващата си грешка. Не направих нещо, което ме беше помолила, след като ѝ бях дал обещание. Впоследствие тя ме напусна, без дори да ми каже причината. Спомням си го, сякаш беше вчера. Признавам, че не бях напълно пораснал. Но наистина се стараех да дам всичко от себе си. Тя започна постепенно да изисква все повече и повече неща от мен, поставяйки условието, че ако не мога да посрещна нуждите ѝ, ще ме напусне. А я обичах толкова много! Скъсахме, а аз дори не знаех това. Разбрах, че няколко месеца след като ме напусна, се е омъжила за вярващ от друга църква.

От наученото след опитността с нея разбрах, че трябва да бъда мъж. Много пъти се бях държал незряло. Истинските мъже трябва да са зрели. Трябва да се борят. Трябва да покажат на потенциалните си съпруги, че на тях винаги може да се разчита. 

СПРАВЍ СЕ СЪС СЕКСУАЛНИТЕ ИЗКУШЕНИЯ

В началото на книгата споменах, че фактът на нашата реалност в 21. век не е много хубав, що се отнася до начина, по който използваме технологиите. Позна – ще обсъдим порнографията и всички грехове, към които тя тласка хората. Трябва да призная, че това бе грехът, който ме беше държал в плен с години. Повечето проблеми, които започнаха да изникват в живота ми, бяха резултат от този модел, който бях приел да следвам.

Първият въпрос, който трябва тук да си зададем, е: Откъде идва сексуалният нагон?

Както вероятно знаеш, Бог създаде секса като чудесен дар за хората. Сексуалната енергия все още прави брака завършен и полезен. Истината е, че днес в света дарът на сексуалното общуване е извратен. Както казва Ед Коул: „Бог създава, сатана извращава”. Това определено важи за секса и целта, която той има. Защо порнографията е такъв голям капан на врага?

Главното е, че той знае падналата природа на човека. Знае слабостите ни и прави всичко възможно да ни изкара от Божия план за живота ни. И понеже плътта ни е слаба, той използва това, за да изпълни пъклените си планове. Ето защо трябва много да внимаваме. В Ефесяни 6:12 четем:

Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, а срещу началствата, срещу властите, срещу световните владетели на мрака на този свят, срещу духовете на злото в небесните места.

Как можем да устоим на изкушенията на дявола? Отговорът е чрез Божието Слово, най-мощното ни оръжие! Можем да го направим по начина, по който Иисус го направи, докато беше изкушаван в пустинята.

Сега ще споделя един съвет с теб, който чух на една видео проповед. Един пастор говореше за порнографията, за това как тя привлича мъжете и разрушава живота им. Неговите думи са съветът ми към всеки несемеен мъж, който се бори с порнографията. 

Когато влезеш в порнографски сайт в Интернет или включиш телевизора си на такъв канал, ти доброволно отваряш врата на врага. По този начин му даваш легално право да атакува живота ти. Какво се случва, когато избереш да отвориш тази врата? Всички демони на похотта и плътските страсти (които са духовни тъмни сили) влизат в стаята ти и започват да действат навсякъде около теб. Те влизат в стаята ти и тя се превръща в обиталище на врага. Нещо повече, демоните влизат в ума ти чрез очите (те също са своеобразна отворена врата). Когато излезеш навън, умът ти вече е замърсен с нечистотията, с която е пълен светът днес. Щом вече са окупирали ума ти, демоните излизат от очите ти и влизат в хората наоколо. Какво прави един обладан от демони човек? Той излага на показ това, което е вътре в него, и то по видим и осезаем начин. Непостоянните мъже имат такива проблеми, и то в голяма степен, защото не са се научили да живеят в чистота. Дори християните се борят с нечестиви духове на похот и сексуална неморалност. Споменах, че аз самият съм се борил с тях. Предполагам, че някои от вас също са се борили, а други още се борят. Едва ли има човек, който да не се е срещал с този проблем в живота си. Много често порнографията е главната причина за разводи по света. Така че, когато пак си изкушен, е добре да се замислиш за последствията. Спомни си какво е казал Давид:

Кой осъзнава прегрешения? Очисти ме от тайните грехове. (Псалм 19:12)

Всички ние имаме тайни в живота си, с които трябва да се справим. Но знаем, че не съществуват тайни, които да можем да скрием от Бога. Внимавай с тайните в живота си. Спомнѝ си стиха в (Евреи 4:13) "...И няма създание, което да е скрито от Него, а всичко е голо и разкрито пред очите на Този, пред когото има да отговаряме."

Никой не може да се скрие от Бога.

В друг стих четем:

"Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме приели познаването на истината, не остава вече никаква жертва за грехове..." (Евреи 10:26)

Вярващите, които живеят в греха на компромиса, са по-атакувани от дявола, защото съзнателно са му отворили врата (или няколко врати). Това е действие, което е дало на врага законното право да атакува живота на живеещите в компромиси (живот в съзнателен грях). В такива моменти трябва да си спомниш, че компромисите малко по малко ще ти донесат смърт.

Още нещо бих искал да добавя по тази тема. Всеки човек, който живее на нашата планета, знае, че актьорите, които участват в такива продукции, получават баснословни суми, за да се снимат в тях. Врагът на нашите души е единственият „работодател”, който предлага на своите наемници „много пари за кратко време”. А когато Бог осъди греха на Адам, той го принуди с пот на челото да си изкарва прехраната. Участието в порнографски филми не струва никакви усилия на актьорите, които участват. Примерно влизат в студиото, снимат се определено време, и след това излизат от там богати. Като живеят по този начин, те не осъзнават, че са продали телата си на сатана за едни тленни пари. А това ще им коства душите за вечността. Същата участ грози поклонниците на идола, наречен „порнография”.

ПОСОКАТА НА ЧИСТОТАТА

Очевидно е, че чистотата е насочена нагоре – към нашия Отец на небето, Той Самият е Мощен и Чист. Няма нужда да се впускам в подробности – Той беше, Той е и Той винаги ще бъде Бог на пълното Съвършенство... И, както винаги е казвал – Той никога няма да се промени. Малко по-подробно – Той изисква от нас чистота в живота ни, защото така ще си спестим много проблеми в бъдеще. Спомням си думите на Ед Коул в бестселъра му „Максимално мъжество”: „Сам ще разбереш каква свобода ще имаш, когато живееш чист живот, живот, свободен от греха и неговата мръсотия.” (моя перифраза на Ед Коул – К.К.). За да бъдеш чист, трябва да живееш чисто – толкова е просто! Бог ни го заповядва:

...защото е писано: „Бъдете свети, понеже Аз съм свят.” (1. Петрово 1:16)

В заключение бих искал да кажа, че всеки християнин трябва да се освободи от миналото. Само тогава бъдещето, което предстои, ще е застраховано от възможни проблеми, които принадлежат на миналото. Бъди уверен, че 

...старото премина, ето, (всичко) стана ново!” (1. Коринтяни 5:17)

Бъди като Иисус! Живей живот на чистота!

СЪВЕТИ ЗА ЗАПОЗНАНСТВО

ПОСТАВЯЙ СИ ГРАНИЦИ

Когато младите християни започнат да търсят запознанство, чиято цел е бракът, те трябва да поставят граница между двете страни (тази на жената и тази на мъжа) от самото начало на общуването. Първият елемент, който един млад християнин от силния пол трябва най-напред да има, са чистите мотиви. Няма нищо лошо в желанието на един мъж да опознае малко повече една жена, като само пообщува с нея – нищо повече като за начало. Ден след ден ще става ясно дали това е правилният човек или не. 

Внимавай с някои жестове и действия! Когато се опитваш да се доближиш до човек, когото познаваш от съвсем скоро, това може да го отблъсне. Стой на разстояние, като се опиташ да се държиш възможно най-естествено. Действай по естествен и дружелюбен начин. Както си спомняш, целта ти е първо да се развие приятелство между двамата.

Друга борба, която е вероятно да имаш, се случва след като вече сте насрочили дата за сватбата. Тогава е вероятно да имате сексуални желания. Пред теб стои ново изпитание. Готов ли си да останеш в чистота? Ако е така, всичко е наред. Ако не можете да се въздържате, най-добре се спрете и оставете Бог да работи до деня на щастливата дата.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

(НЕЩА, КОИТО ДА НЕ ПРАВИШ, КОГАТО ХОДИШ НА СРЕЩИ)

Главното нещо, което не трябва да се прави, когато човек излиза на среща с цел запознанство, е в общуването да се имитират другите. Бъди себе си! Опитай се да покажеш положителните си черти, като проявявваш активност във всичко, което правиш. Бъди активен в опитите си да достигнеш сърцето на другия човек. Опитвай се да правиш неща, които мислиш, че другата страна ще одобри. Дай всичко от себе си да изучиш човека възможно най-добре. Ако е Божията воля, нещата ще се случат по правилния начин под Неговото водителство.

Друго, което трябва да се избягва при запознанство, е да се пришпорват нещата. По принцип това е голяма грешка. Много хора се държат като актьори в пиеса. Играят роля до сватбения ден и след това се променят. Често това се случва най-вече сред мъжете. Те се променят, след като са успели да привлекат жената на мечтите си.

Списъкът може да е дълъг. Не забравяй, че трябва най-вече да живееш за Господа. Постоянствай в търсенето на Него, показвай активност в общуването и очите ти ще се отворят на правилното време и място.

ИГРИТЕ

(ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПРОЦЕСЪТ НА ЗАПОЗНАНСТВО МЕЖДУ ЕДИН МЪЖ

И ЕДНА ЖЕНА ТРЯБВА ДА Е НЕПРЕСТАННА ИГРА)

Игрите при запознанствата са нещо практично, що се отнася до някои неща, които хората научават в процеса на опознаване. Когато бях в началото на тийнейджърските си години с една братовчедка от селото на баща ми играхме на семейство. Аз бях мъжът, а тя беше жената и бяхме много близки приятели. Малко по-късно бяхме съпруг и съпруга и на нея ѝ предстоеше да роди детето ни. Във всичко подражавахме на видяното в семействата на по-възрастни наши приятели или от видяното по телевизията. Много често аз пътувах „в чужбина” и си пишехме картички. В тях споделяхме през какво преминаваме, както и къде точно сме. Мисля, че това си беше своеобразна подготовка за бъдещите ни семейства.

По-късно също могат да се упражняват подобни игри, когато двойката е стигнала възрастта, подходяща за сключване на брак. Интересна подготовка е и когато човек отговаря на най-различни въпроси, които се задават в семейния живот.

Също така има десетки книги, написани по темата за взаимоотношенията и общуването. Могат да се намерят в християнските книжарници. Вече споменах Едуин Луис Коул. Няколко от книгите му могат да са много полезни. Ще ги изброя накратко, като включа четири от най-хубавите му книги, които са написани конкретно за мъже.

  • „Максимално мъжество: наръчник за семейно оцеляване”
  • „Смелост: Характерът на шампионите”
  • „Общение, секс и пари: трите най-разпространени пречки, които са предизвикателство за взаимоотношенията между мъжа и жената”
  • „Абсолютни отговори: За търсения в живота пробив”

Други полезни автори, които пишат на тема взаимоотношения и семеен живот, са:

Гари Смоли и неговите бестселъри „Ако мъжете знаеха... Как да опознаеш, разбираш и обичаш своята съпруга” (книга, насочена към мъжете) и „Щастието: Ако жените знаеха... как да владеят сърцето на мъжа” (книга, насочена към жените).

Джош Макдауъл, „Тайната да обичаш”

Книгите на д-р Джеймс Добсън са за родители. Тук специално препоръчвам „Смелостта да възпитаваш” и „Да отгледаш момчета”.

Всички тези книги могат да се приложат на практика, ако позволиш на Бог да те вдъхновява. Авторите им са съд, който Бог използва мощно и ни говори чрез тях безкомпромисно. Има и други техни книги. Няма да съжаляваш, след като ги прочетеш! Не ще останеш същият човек, гарантирам ти!

УСТОЯВАНЕ ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЕТО

Необходимо е мъжете да са по-отговорните за запазване на дадено взаимоотношение. Мъжът трябва да отиде при жената и да ѝ предложи общение. Така е било от векове, макар че днес ситуацията с феминизма и еманципацията значително е повлияла на хората по света. Не забравяй прошката! Тя определено е сила, способна да държи брака ти, когато идват бури.

Мъже, не забравяйте да водите и давате указания за ежедневните стъпки във взаимоотношението ви! Вие сте тези, които трябва да водят според инструкциите, които Бог ви дава. Имайте чуващи уши! Имайте виждащи очи! Бъдете внимателни във всяка една секунда на деня си. 

Мога да ви дам някои идеи за трайно взаимоотношение.

*Бъди джентълмен. Мислѝ за жената, която те интересува. Например, тя би била наистина докосната, ако ѝ носиш цветя, когато я срещаш всеки ден. Това е само една идея сред стотици и хиляди други идеи.

*Общувай добре. Говорѝ повече. Жените се научават да обичат чрез слушане. Говорѝ насърчаващи думи и избягвай негативното говорене. Действай, докато говориш (подкрепи думите си с действия).

*Водѝ приятелката си на интересни обществени места (музеи, панаири, художествени галерии и пр.). По принцип жените обичат да ходят на такива места. Правете неща заедно!

Можеш да помислиш за много други идеи. Бъди изобретателен. Не можеш да си представиш колко много интересни дейности можеш да измислиш. Понякога не забелязваме потенциала, който Бог ни е дал в общуването. Мъже, забравете своите нужди и желания. Съсредоточете се върху нуждите на дамите. Това ще ги привлече със сигурност!

ПРЕКАЛЕНО МНОГО, ПРЕКАЛЕНО БЪРЗО

Опитай се да се въздържаш от бързината във всяка област на живота си. Бързането никога не помага. Точно обратното – в повечето случаи то е пречка за напредък във всяка сфера. Хубавите неща в живота се случват постепенно, а не за една нощ. Напълно съм изпитал това и наистина съжалявам за времето, което не използвах, за да се предам напълно на Бог, и то да го направя с радостно сърце. Доброто отношение също е много важно. Затова не правѝ моята грешка! Ужасно е – повярвай ми!

ОНОВА СТРАХОТНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ

Според мен впечатляването на човек е безсмислено, защото така или иначе ще се провалиш. По-добре се опитай да впечатлиш Бог чрез отдадения си живот на Него. Определено мисля, че Той се впечатлява от предадените ни сърца на Него и на Царството Му. Всичко друго, което правим, е като „мръсна дрипа” пред Него. (Исая 64:6).

ВРЕМЕТО Е ВСИЧКО

Голяма част от Божиите изпити са свързани с чакане. Много често  се случва така, че ние не можем да чакаме и да се доверим на Бог във всичко, което Той планира за нас. Губим търпение, опитваме се да правим всичко сами и когато нещата се объркат, се разочароваме. Даже обвиняваме Бога за всичко, което ние сме си докарали в живота. Но чакането е полезно за нас. Защо е полезно? Защото Бог оформя харакера ни, докато чакаме. Той не е против нас! Той е откъм нас!

Съветът, който ще ти дам тук, е: чакай, изпълнен със щастливо отношение, и нека радост изпълва сърцето ти. Довери се, че Бог ще те изпълни със Своето присъствие и ще доведе нещата до осъществяване. Няма нищо невъзможно за Него, ако имаш вяра. Какво можеш да правиш, докато чакаш? Запълнѝ времето си с полезни неща. Служѝ на Бог и на хората, чети Словото и други книги, тренирай, разхождай се в парка, действай! Не можеш да направляваш времето. Бог е Този, Който го направлява.

ГРИЖЍ СЕ ЗА ЕМОЦИИТЕ СИ: СЪСРЕДОТОЧИ СЕ

ВЪРХУ ЕМОЦИОНАЛНОТО СИ И УМСТВЕНОТО СИ ЗДРАВЕ

В тази част единствената ми мисъл е: Не се фокусирай върху чувствата си, защото те не са постоянно явление в живота! Те се променят. Условни са. Любовта към даден човек е основана на решение за цял живот, а не на чувствата. Когато решиш да обичаш някого, ти решаваш да обичаш цялата личност, с нейните силни страни и слабости, с радостите и скърбите ѝ, с характера, който притежава.

Какво означава емоционално здраве? То отново е свързано с миналото, от което трябва да се освободиш. Хората са емоционално здрави, когато прилагат на практика това, което апостол Павел ни съветва: забравят миналото и се съсредоточават върху бъдещето (Филипяни 3:13). Може би ме питаш сега: „Но ако не знам бъдещето? Все едно съм в някаква мистерия така!” Не е ли страхотно това, че Бог знае бъдещето? Гледай натам, като се изпълваш с надежда и вяра. Забравѝ неверието! Ако го допуснеш в живота си, ще попречиш на всякакъв възможен напредък. Имай положителна настройка за всичко, бъди активен и ще имаш пробив във всяка сфера, включително във взаимоотношенията.

ХИМИЯТА:

С КАКВО МОЖЕШ ДА ЖИВЕЕШ

И С КАКВО НЕ МОЖЕШ ДА ЖИВЕЕШ

„Химията“ е свързана с естествените ни инстинкти. Как можем да я опишем? Истина е, че както при животните, така и при хората в тялото работи химията. Разликата е, че при животните не виждаме чувствата, които ние, хората, изпитваме. Хората са най-вече моногамни. За съжаление, в края на двадесети и началото на двадесет и първи век на пиедестал е издигната сексуалната неморалност, която се разпространява дори и в медиите. 

Тук бих искал да се съсредоточа върху нещата, без които не можем да живеем, и върху тези, с които можем да живеем.

Бог и Словото Му са най-важните елементи, които изграждат живота ни. Троицата (Бог Отец, Иисус Христос Синът и Святият Дух) ни дава сила в забързаното ни ежедневие. Бог е единствената Личност, без която не можем да живеем. Всичко друго е временно. Така че, гледай на вечността, а не на временните неща.

Разбира се, че Бог е Този, Който ни създаде с нужди и желания. Той знае бъдещето по-добре от нас и ще посрещне тези нужди на правилното време и правилното място. Химията също е нещо, което ще изчезне един ден.

ПАЗИ СЕ, КОГАТО ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ СЕ ПРИВЛИЧАТ:

ЗАПОЗНАНСТВА С НЕХРИСТИЯНИ

Бог е изцяло против запознанствата между християни и нехристияни с цел брак. Това е против волята Му. Ако общуваш с невярващ човек, трябва да спреш веднага, преди нещата да се задълбочат и да станат по-сериозни. Не подлагай на опасност собственото си спасение (защото правиш точно това, когато се доближаваш до невярващ!)! Припомни си стиха:

Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?

(2.Коринтяни 6:14)

Коя е най-често срещаната грешка, която правят християните? Те не правят нищо, докато чакат правилния партньор за живота си, или пък вършат глупости. Например една християнка харесва някой невярващ мъж и се опитва да го привлече. Как биват привличани невярващите мъже? Те са изкушавани чрез сетивата си: чрез това, което виждат, това, което чуват, и това, което докосват. Те не вярват в Бог и не показват никакъв интерес към Него. Но понякога се преструват, че са заинтересовани. След като човекът от другата страна се е зарадвал, че е привлякъл някого, когото харесва, идва денят на сватбата. Изричат обреците, извършват всичко, което „традицията повелява” в църквата, и никой не ги вижда повече. Сатана перфектно си е свършил работата. И това е поради грешното решение, което някой мъж или жена вземе, или поради „спящите” мъже в църквата, които не могат да видят несемейните жени, които чакат някой да ги забележи... Жалко е.

Ето и моят съвет: Мъже, не спете! Събудете се и гледайте! Някоя красавица във вашата църква те чака. Момичета, бъдете щастливи! Гледайте на Господа, радвайте се в Неговото присъствие и Той ще ви срещне с правилния съпруг за живота ви!

ПАЗИ СЪРЦЕТО СИ ОТ НАРАНЯВАНИЯ

Вероятно сред вас има някои хора, които са имали лоша опитност (или опитности)  при взаимоотношенията си в миналото. Бил си наранен и не искаш това да се случи отново. Прав си. Пази сърцето си. Но бъди и готов да прощаваш, защото новият човек в живота ти също няма да е съвършен.

ИЗКУСТВОТО НА „ПРЕСЛЕДВАНЕТО”

Да, „преследването” е изкуство. То е дадено на мъжете, ако гледаме от християнска перспектива. Когато се интересувате от една жена, вие, мъже, трябва да сте много тактични. Не бъдете толкова досадни в опитите си да общувате  с нея. Ако тя винаги те отхвърля, Бог има някоя по-добра за теб. Остави тази намира.

Ако имаш успех в преследването си, не се страхувай понякога да стоиш на разстояние. Това ще я накара правилно да си помисли, че не си досаден.

ПРИЯТЕЛСТВОТО ВОДИ ДО УХАЖВАНЕ,

УХАЖВАНЕТО ВОДИ ДО СВАТБА

Ухажването идва, след като сте станали много близки приятели. С всеки изминал ден разбираш, че животът е труден, ако дамата е далеч от теб, и същото е за нея – ако ти си далеч от нея, тя едва издържа. Говорите си за всичко и постоянно се възхищаваш на този човек. Повярвай ми, ако пред теб е правилната личност, вие двамата ще говорите, говорите, говорите и никога няма да ви е достатъчно. Нещо повече, разбрал си, че вече си приел другия човек заедно с недостатъците, които има. Това е доказателство, че сватбата наближава.

ИМАШ ЛИ ГОТОВНОСТТА ДА СИ С ТОЗИ ЧОВЕК ДО СЕТНИЯ СИ ДЪХ ?

Това е последната глава на тази книга. Тя ще те накара да се замислиш за главните проблеми, които се срещат в семейния живот, и за всички отговорности, които ще те чакат в бъдещия ти брак. Заглавието на главата със сигурност ти подсказва, че семейният ти живот ще трае до края на дните ти. И така, готови ли сте да сте с този човек до сетния си дъх?

МЪЖЪТ, ЗА КОГОТО ТЯ СЕ НАДЯВА ДА СЕ ОМЪЖИ

Желанието на всяка жена е да се омъжи за мъжа на мечтите си. Иска ми се да започна с едно явление, което е в ума на вярващите жени в наши дни. Мнението ми е от гледната точка на съпруг-християнин, и е насочено както към несемейните жени, така и към неудовлетворените семейни дами, които са взели решение да вярват в Христос.

Много често в християнските църкви несемейните дами са си направили собствен списък с изисквания и условия към своя „бъдещ съпруг”, когото ще срещнат. Както можеш да предполагаш, в следствие на това, много пъти се случва, че „принцът”, за когото си мечтае чакащата дама, не съществува никъде по света. Нека ти дам пример за такъв списък с изисквания. В скоби предлагам своите мисли (за всеки пример):

*Той трябва да има постоянна работа. (А какво ще направиш, ако нещо стане с работното му място, например разруши го земетресение, ако го уволнят или се случи някакъв друг проблем? Ще го обичаш ли по същия начин, по който си го обичала, когато е имал работа?)

*Той трябва да взима бързи правилни решения. (А ако ти си първата жена, с която има взаимоотношение в живота си, и не е имал възможността да се учи от грешките си? Много често прилагането на практика не е същото като теорията. Спомняш ли си обреците, които направихте на сватбения си ден (да сте заедно „в добро и зло”? Ами ако се провали няколко пъти като глава на семейството с лоши или бавно взети решения?)

*Той винаги трябва да е снабдител в дома си. (А как ще възразиш, ако той е сред хиляди безработни мъже, но дава всичко от себе си, за да намери работа?)

Всички ние си имаме мечти, които преследваме, и мечтаем за по-добър живот без проблеми. Но истината е, че на планетата Земя не съществува такъв начин на живот. Сатана е още жив и тук е неговото царство. Живеем в него. Помниш ли? Адам и Ева му го предадоха доброволно. Сега проблемът ни е, че трябва да се бием в добрата битка на вярата, като живеем за горното, като живеем за Божието Царство.

Бих искал да посъветвам нещо всяка несемейна дама, която има дълъг списък-описание на бъдещия ѝ съпруг. Знаеш ли, че много е възможно такъв човек да не съществува тук, на Земята? Вероятно много от вас, дами, описват Самия Иисус Христос в списъците си. Правилно ме разбрахте – Исус е съвършеният мъж, за когото искате да се омъжите. Но в същото време това желание е егоистично, защото Той е Младоженецът на Църквата, не е твоят младоженец. Ти си само една малка частица от съвършеното Му тяло. Ако се молиш да намериш добър мъж в живота си, помолѝ се и се довери на Бог за Неговия избор в това отношение (не твоя избор). Много често се случва така, че жените харесват видяното с физическите си очи, но са духовно слепи (същото се отнася и за мъжете). И бедствие е това, което следва...

Според мен, първото нещо, което една несемейна жена трябва да търси в мъжа християнин, е неговото посвещение към Господа. Как живее той? Богоугоден мъж ли е? Моли ли се? Чете ли Словото във всеки един ден от живота си, като го прилага на практика? Пример за подражание ли е за по-младите вярващи? А единственият въпрос, който може да бъде зададен за него е: Прилича ли той на Христос? Такъв въпрос, разбира се, не би трябвало да е изискване за съвършенство, защото никой от нас не е съвършен.

СРЕЩАТА СЪС СЕМЕЙСТВОТО И ПРИЯТЕЛИТЕ

И ето, идва денят, в който си разбрал, че това е човекът, с когото ще изживееш останалата част от живота си. Двамата сте се запознали, общували сте и сте прекарали достатъчно време заедно, имате увереността, че сте създадени един за друг. Божият мир е изпълнил и двама ви. (Всъщност, Божият мир е най-добрият показател за съвършената Му воля.). И сега единственото, което трябва да направите (ако и двамата още не сте го направили), е да се запознаете с родителите на бъдещата половинка. Това е много важна част от процеса на запознанството. Нещо повече, християнско дело е да отидеш при родителите на приятелката си, най-вече защото ги почиташ. Обикновено почитта към по-възрастните докосва сърцата им, без да има значение тяхната възраст. Винаги е в плюс когато и двамата се запознаете с родителите на човека, с когото изграждаш взаимоотношение. По този начин показвате отношението си на уважение към тях. Много от родителите са повярвали в Господа на малко по-късен етап, след като например са наблюдавали живота на децата си. Отношението, което са показали невярващите родители, е нещо от рода на: „Щом ти можеш да живееш по този начин (или „щом като Бог има такова благословение за теб”), тогава и на мен може да се случи.” (или „Той има и за мен такова.”). Разбира се, по-нататък можеш да обясниш, че Бог е приоритет номер едно в живота ти. Следователно, това трябва да се случи и в техния живот. Но не го казвай по законнически начин, защото така това ще повлияе негативно на отношението им и към двама ви. Изразявай се възможно най-просто. И най-вече, бъди себе си! Не се опитвай да имитираш другите, защото по-късно всички ще те виждат като артист в живота, което въобще не е полезно.

ОПРЕДЕЛЕТЕ И ОБСЪДЕТЕ СВОИТЕ

ОЧАКВАНИЯ ЕДИН ОТ ДРУГ

Човек, който обявява готовността си за брак, е достатъчно зрял, за да встъпи в него. Такива хора са се научили да живеят самостоятелно, като се грижат за себе си; те знаят какво искат от живота. Те са и готови да се борят с предизвикателствата и трудностите.

Например, първото, което трябва да има като черта на характера както мъжът, така и жената, е простителността. В семейния живот се появяват конфликти и други подобни проблеми. Не всичко върви по мед и масло. Невинаги е щастливо и весело там. Често идват кризи. Имаш ли готовност да простиш на половинката си, без да имат значение думите, казани към теб? Имаш ли  желанието да кажеш „Обичам те въпреки всичко!”? Ако е така, то ти си с една стъпка по-близо до сватбения ден.

И двамата трябва да сте готови да срещнете както прекрасни, така и тъжни моменти. Животът е едно предизвикателство. В него има плюсове и минуси. Но Бог е Този, Който дава сила, разум и мъдрост на хората в ежедневния ритъм на живота.

Не забравяй, че добрият брак не се случва ей така. Бракът е като една голяма къща – тя бива изграждана тухла по тухла. Днес е по-хубава от вчера. Утре ще е по-хубава от днес. Трябва също да се научиш на компромиси във взаимоотношението си като партньор за цял живот, защото винаги правим грешки. Бог е единствената Личност, която не съгрешава. Най-важното нещо, което трябва да правиш, за да си добър съпруг, е да се доверяваш изцяло на Господ за всичко:

Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте молбите си на Бога с благодарение; и Божият мир, който превъзхожда всеки разум, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христос Иисус. (Филипяни 4:6-7)

НАПИШЍ ЛЮБОВНАТА ИСТОРИЯ,

КОЯТО С ГОРДОСТ ЩЕ РАЗКАЗВАШ

Това ще е историята на брака ти. Когато си живял достатъчно дълго и си изградил брака си на правилната основа, ти ще можеш да разкажеш на другите за това. Започнѝ да се учиш сега, докато още си несемеен! Не чакай да дойде някой ден в бъдещето, за да започнеш да учиш неща за брака. Наблюдавай семейните двойки и щастливия им живот заедно. Учѝ се от тях (и то не само от хубавите им преживявания, а и от неприятните). Търсѝ по тази тема в Словото, както и подобни книги. 

Успешната любовна история не се пише за ден-два. Тя е процес през целия живот. Тя е ежедневна практика. Опитай се изцяло да живееш написаното в Словото и ще видиш разликата. 

ПЛОДОВЕТЕ НА БРАКА

Християнският брак представлява едно осъществено общение, което не спира, докато туптят сърцата на партньорите. На първо място, те и двамата са се научили да дават от себе си. За получаването не е нужно човек да се учи, но е естествено след като дадеш от себе си, да получиш в замяна. Т.е., когато човек дава, той със сигурност ще получи. Очакването, че човек ще получи, без да даде от себе си, е погрешно. Запомнѝ, това си е чист егоизъм. А Исус не беше егоист, нали?

Плодовете на брака са незброими: радост, мир, удовлетворение, щастие, самоувереност и много, много други... Плодът обаче, който трябва да ви дава най-голяма безопасност, е любовта, която Бог има към вас. Той никога няма да ви остави и да ви забрави, когато търсите първо Неговото Царство в живота си.

ГОДЕЖ ПО ХРИСТИЯНСКИ

Годежът при християните идва, след като жената получи предложение от мъжа. Тя е казала: „Да!” и двамата са годеници веднага след това нейно съгласие. След това те започват да планират: от какво се нуждаят за сватбата, как ще се подредят нещата и пр. Най-важното нещо по време на годежния период е да останете чисти. Не проваляйте Божия план с неблагоразумни действия! (Като например да си легнете вечерта преди сватбата... Това е фатална грешка, от която по-късно ще има сериозни последствия.)

РАСТЕЖ ЗАЕДНО:

БРАКЪТ И ХРИСТИЯНИТЕ В СЪБРАНИЕТО

След сватбата не забравяйте, че сте християни. Продължете да живеете за Бог, като правите правилните неща пред Него, и Той ще се удоволства във вас. Общувайте с хората (вярващи и невярващи). Бъдете постоянни в стремежа си да следвате Божиите насоки за живота си. Не отделяйте семейството си от местната църква, на която принадлежите. Бъдете част от Тялото на Христос!

Участвайте в дейностите, организирани от църквата. По този начин показвате, че принадлежите на това събрание.

КАК ДА СЕ СПРАВЯТЕ С ПАРИТЕ

Парите са главен фактор в развитието на взаимоотношенията. Много често те са причината за разтрогване на браковете. Но са нужни, за да може семейството да устоява. Парите са нужни в работата за Царството. 

Още преди брака трябва да сте се научили да боравите с парите. Не встъпвай в брак, ако преди това не си се научил да си финансово независим! Научѝ се да планираш как да харчиш финансите, които заработваш. Когато получиш месечната си заплата, се научѝ да я разпределяш на части.

Десятъкът, разбира се, е пръв в списъка ти от финансови придобивки. Той принадлежи на Господа. Така че не го забравяй. Дарението ти е допълнителна жертва за Бог. След това направете списък, като семейство, на нещата, от които се нуждаете в ежедневието си: колко ще харчите за децата си, за храна, за облекло, данъци, такси и пр. Бъдете мъдри в харченето! Би било хубаво и да се дава на бедните и хората в нужда, които ги има и в църквата. Накрая ще пожънете това, което сте посели. И най-вече, имайте благодарност към Бог за финансите си! Нека сърцата ви са благодарни, дори и да сте без работа. Доверявайте Му се и Той ще ви благослови!

КРАЙ