ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Току що препрочетох с вас последната глава. Двамата със Стив я написахме преди много години. В нея намерих изречения като това: „Аз самата ще мога да изтичам към приятелите си и да ги прегърна за първи път от дълго време.“ Очите ми се плъзнаха по-надолу и прочетох: „Несправедливостите и неправдите на земята ще бъдат премахнати. Бог ще преброи сълзите ни, които е пазил в съд, и нито една от тях няма да остане незабелязана.“

Да изрека тези думи от сърце сега е точно толкова вълнуващо, колкото беше и когато ги писах. От злополуката през 1967 г. съм пропътувала хиляди километри в инвалидната си количка и все пак тези непроменими и неподвластни на времето истини все още възпламеняват духа ми, все още изпълват очите ми с радостни сълзи.

Мисля също за наранените и осакатените хора, които познавам и чийто живот е израз на същата тази радост заради Господ Исус. Хора като Дона от Тексас, която е с квадриплегия, диша с помощта на канюла (стъклена или пластмасова тръбичка, поставена в трахеята, б.р.), прикована е на легло от три години, но се държи с доверие за надеждата. Хора като Дайан от Калифорния, която, въпреки болезненото развитие на множествената склероза, още успява да отдели часове всеки ден за молитва. Хора като Пати, бивша алкохоличка от Ню Джърси, която всеки ден проси благодат от Бога. Тези християни, както и много други, карат истините, описани в предишните глави, да оживяват.

„Стъпка напред“ се превърна в нещо повече от още една крачка в споделянето на моя живот с вас, на борбите и уроците, на паденията и победите. В известен смисъл тя е защита и ако щете, доказателство за добротата на Бога. Тя е моята лична и изпитана увереност, че вие също можете да се доверявате и да се покорявате на Бога, не въпреки трудностите си, а именно поради тях. Повярвайте ми – не се хваля, – не моята лична история оказва това влияние, а Божието Слово, което има сила да промени живота ви.

Един баща, загубил сина си вследствие на брутално убийство, ми писа веднъж: „Джони, някога имах милиони въпроси към Бога… и никакви отговори. Сега със сигурност все още нямам всички отговори, но, знаеш ли? Вече нямам въпроси. Достатъчно е, че Го познавам.“

Молитвата ми е и вие да можете да кажете същото.

Джони Ериксон-Тада

Удланд Хилс, Калифорния

лятото на 1990 година

Други книги, които може да ви заинтересуват

Биографии и автобиографии

Елиът, Елизабет. Through Gates of Splendor (Old Tappan, N.J.: Fleming H. Revell, 1975). На бълг. е издавана книгата й Операция „Аука“.

Тен Бум, Кори, и Джон Шерил. The Hiding Place (Old Tappan, N.J.: Fleming H. Revell, 1975). От Кори Тен Бум на бълг. е издавана И въпреки всичко.

Как да превъзмогнем страданието

Бриджис, Джери. Trusting God: Even When Life Hurts (Colorado Springs: Nav Press, 1988.) На бълг. Нов Човек издаде книгата на Джери Бриджис Стремеж към святостта.

Clarkson, Margaret. Grace Grows Best in Winter (Grand Rapids, Mich.: Eerdmans, 1975.)

Тази сестра в Христос, която ми служи като вдъхновение всеки път, когато се срещнем, знае какво е да живееш в болка. Всяка глава е сама по себе си малка проповед и разглежда поотделно телесното, душевното и духовното страдание.

Лойд-Джоунс, Мартин. Spiritual Depression (Grand Rapids, Mich.: Eerdmans, 1965.)

Кратки проповеди върху библейски пасажи за емоционалното и духовното страдание. Чудесна книга!

На бълг. Нов Човек издаде книгата на Мартин Лойд-Джоунс Авторитетът.

Yancey, Philip. Disappointment With God (Grand Rapids, Mich.: Zondervan, 1988.)

Yancey, Philip. Whеre is God When it Hurts (Grand Rapids, Mich.: Zondervan, 1990.)

Въпреки че с Филип имаме донякъде различни възгледи за всемогъществото на Бога, тази възхитителна книга ми харесва много. Тя включва важни теми като: „Защо съществува болката?“ и „Как да се справим с нея?“ Особено интересни са личните разкази на няколко наранени хора.

Изцеление

Storms, C.Samuel. Healing and Holiness (Phillipsburg, N.J.: Presbyterian & Reformed Pub. Co., 1990.)

Как може един добър Бог да допуска страдание

Луис, К.С. Проблемът болка (Нов Човек, С., 1995.)

Wenham, John. The Goodness of God (Downers Grove, Ill.: Inter Varsity Press, 1974.)

Природата на Бога

Пакър, Дж.И. Познаването на Бога (Нов Човек, С., 1993.)

Без съмнение, това, което най-много ни помага да приемем страданието и да се справим с него, е правилната представа за Бога – да научим Кой е Той и да знаем, че се грижи за всичко. Книгата на д-р Пакър ми помогна много за това, особено главата „Тези вътрешни изпитания“.

Storms, C.Samuel. Chosen for Life (Grand Rapids, Mich.: Baker Book House, 1987.)

ЗА АВТОРИТЕ

За първи път Стив Естес среща Джони в гимназията на едно събиране на Young Life в Балтимор. Завършва Библейския колеж в Колумбия и Богословската семинария в Уестминстър със степен „магистър по богословие“. Той е автор и на книгата „Призован да умре“, биография на убития мисионер лингвист Чет Битърман. Понастоящем Стив е пастир и живее в Честър Каунти, Пенсилвания с жена си Върна и шестте им деца.

Джони Ериксон-Тада живее в Южна Калифорния, където климатът благоприятства за нейната по-добра подвижност и удобства. Чрез организацията с идеална цел Joni and Friends Джони продължава служението си към страдащите. Сред другите й книги са „Джони“, „Всички деца на Бога“, „Тайната сила“, „Славният натрапник“ и серия книжки за деца.

Можете да й пишете на адрес:

Joni & Friends

P.O.Box 3333

Agoura Hills, CA 91301

USA