Предговор

Уорън Смит бе разтърсен като зарче в чаша и пуснат със завързани очи в средата на един огромен лабиринт, за да намери пътя си. Целта му бе да открие абсолютната истина на съществуването в един свят, обърнат с главата надолу, една вече отворена система, след като шестдесетте години обявиха западните възгледи за умрели. Всички правила бяха премахнати, всички стандарти — отменени. Този, който се посвещаваше да търси отговора за върховния въпрос, трябваше да поеме необходимите рискове.

Историята на Уорън Смит е едно вълнуващо пътуване през духовния лабиринт. Това е прочувствено и честно себеразкриване на вътрешността, докато Уорън Смит минава покрай основните пътни знаци на нашето поколение. Подобно на моето собствено пътуване то започна в средата на едно културно земетресение — шестдесетте години. Някои от нас, попаднали в лабиринта, излязоха на бреговете на Ганг в Индия или в хималайските пещери. Други, подобно на Уорън, преминаха през сложния духовен лабиринт на своя родна почва, докато се появяваха най-различни интересни алтернативи — групов екстаз от скалите на Биг Сър до комуните на Марин Каунти, сеанси на медиуми, медитация, прераждане, срещи за разширяване на съзнанието, психохимични входове и цяло разнообразие От духовни пътища, идващи от изтока и мутиращи на запад — от Вивикзхнанда, Муктананда, Раджнийш и други до „Курс по чудеса“, шаманство и Уика — всичко това образува един лабиринт от пътеки, който е индивидуален за всеки отделен човек.

Някои в това търсене, както Уорън, преминаха през много от алтернативите в играта. Поради това пътуването му по уникален начин представя Америка след, шестдесетте години. Универсалността на неговото преживяване му позволява да пресече пропастта и да достигне до всеки на пътеката. За Уорън, подобно на безброй други, крайната цел бе нещо подобно на космическа врата, нещо много повече от наследяване на богатство на Земята. Това беше една фундаментална промяна на съществото, структурата на личността. Достигането на суперсъзнание обещава безсмъртно блаженство. А за това доста хора биха рискували много.

Докато Уорън продължаваше да върви напред мишите входове, залозите се увеличаваха все повече. Той преминаваше  ход в лабиринта към някаква неоткрита досега истина, само м\ да се натъкне на поредната главоблъсканица. Накрая вратата се отвори пред една древна алтернатива, за която Уорън не бе готов изобщо.

Едва когато устремените напред личности достигнат известно ниво на избор, те могат да открият изцяло нов комплект от възможности, които дотогава са се изплъзвали от визуалното им поле. Този избор е изненадващ. Шокиращ — и точно за това е историята. Уорън трябваше да премине през последната врата, която промени изцяло съществото му — завинаги. Неговото търсене е твърде важно и навременно, за да го пренебрегнем. Това е едно послание в бутилка, изпратено за едно цяло поколение от пътешественици в тъмното море на живота.

 

Тал Брук,

Бивш висш ученик на Сай Баба

Президент/Председател на Ессипи

следваща глава Признания