Съдържание Цялата книга на една страница

Изпечената Библия

Ян Хус се счита не само за великия реформатор от Бохемия, но и за голям мъченик. От неговото пламенно свидетелство за спасението в Исус Христос са били отворени духовните очи на хиляди.

Но откритото проповядване на евангелието не продължило дълго. Ян Хус бил изгорен на клада, кръвта на новородените протестанти течала на потоци, а служителите на римския папа търсели и преследвали християните.

Веднаж, по време на гоненията на протестантите, служителите навлезли в едно село и започнали обиск. Всеки у когото се намерела Библия бил арестуван. Веста бързо се разнесла сред хората.

Точно в този момент една селянка си печела хляб. „Какво да стори? Къде да скрие Библията?“-питала се тя. След това бързо решила, взела Библията омесила я в тестото и я сложила с другите хлябове във фурната. Едвам успяла да свърши и влезли да обискират и нейния дом. Обърнали всичко наопаки от пода до тавана, но било напразно. Скоро след това, тези, които обискирали си отишли, а семейството се събрало около масата. „Погледнете, Библията е останала неповредена от пещта,-възкликнала жената,-както Сидрах, Миссах и Авденаго, които били хвърлени в разпалената пещ от цар Навуходоносор, а излезли оттам невредими и даже дрехите им не миришели на огън.“

следваща глава Разстреляната Библия