Потребности на жената

„… със смирение нека всеки счита другия по-горен от себе си. Не гледайте всеки само за своето, а всеки и за чуждото“. (Филипяни  2:3-4)

Тези стихове ясно ни показват как бракът може да функционира щастливо: всеки от партньорите уважава другия и се интересува от неговите потребности. Това означава да обичаме на практика: Аз търся нуждите на другия, изследвам ги, стремя се да ги опозная, да ги разбера и — да ги задоволявам.

Библията показва недвусмислено, че това предимно е задача на мъжа — да задоволи нуждите на жена си. Но той ще е в състояние да направи това едва тогава, когато ги познава!

Спомнете си колко трудно Ви е било, когато бебето Ви е ревяло в кошчето и с нищо не сте могли да го успокоите. Вие не сте могли да направите нищо, защото не сте знаели какви са потребностите му. Затова сте викали детския лекар с надеждата, че неговият опит и знания на специалист ще Ви помогнат да разберете потребностите на бебето. Чак след като сте разбирали от какво се нуждае то, сте могли да задоволите нуждата му.

С други думи, най-важната задача на мъжа е да открие истинските потребности на жена си! И въпреки че те са различни за различните жени, Библията ни дава компетентни сведения за главните нужди на жената.

Мъжете не трябва да се заблуждават от разпространения мит в стил Джеймс Бонд, че добър любовник е онзи, който е способен да задоволи сексуално възможно по-голям брой еротично настроени партньорки — това може (в своя периметър) и всяко куче. Добър любовник е този мъж, който може да задоволява истинските потребности на една единствена жена през целия живот.

И тъй като вече направихме разлика между сексуални и истински потребности, искам да подчертая, че действителните нужди на жената не са толкова от сексуален характер (което нито ги омаловажава, нито ги изключва), а предимно в душевната област. Много мъже разбират от тези неща, колкото коза — от черен пипер.

Един пример: Многоуважаваният съпруг се връща вкъщи след работа, поглъща заслужената си вечеря, пийва заслужената си биричка, казва (може би) на жена си, че вечерята е била вкусна, и се оттегля за заслужената си почивка на удобното канапе пред телевизора или с книжка в ръка, дава на децата да разберат, че сега иска да го оставят на мира и се вдълбочава в приключенията на тайния агент „099“. В това време съпругата разтребва масата, измива чиниите, съблича децата, помага им да се изкъпят и да си измият зъбите, тича до телефона, усмирява една бурна разправия между малките, докато ги сложи да спят, трябва да отбива най-разнообразни хрумвания с цел размотаване, разказва им приказка за „лека нощ“, пуска водата от ваната да изтече, събира и сгъва дрехите, измива ваната, нахранва златните рибки, полива цветята, зашива едно копче, поправя един цип, спъва се в обувките на съпруга си, приготвя се за лягане и изтощена до смърт потъва в леглото.

Междувременно съпругът се е наслаждавал на смелата решителност на агента „099“, възхищавал се е от неговата бърза реакция и съобразителност в трудни моменти, докато най-накрая се е идентифицирал с неговия маниер на леко шеговито превъзходство. Напълно удовлетворен от успешното приключение, нашият „099“-съпруг глътва още един коняк, с пружинираща мъжествено елегантна походка се отправя към спалнята и със сдържан хумор подхвърля на жена си: „Е, какво става тази вечер?“ И когато от леглото се чува само слабото: „Какво става?“, цялата съобразителност на „009“ се изпарява. 

Заедно с Бога

Истинските нужди на Вашата жена са най-напред духовни. Тя иска да имате истински християнски брак и двамата заедно да опознавате Господаря на вашия живот — Бога.

Затова Вие, като вярващ съпруг, имате изключително важната задача да се молите и да четете Божието Слово заедно с нея (освен Вашето лично общение с Бога). Колко много благословения може да преживее една брачна двойка чрез това съвместно четене, молитва и обсъждане!

С Библията в ръка могат да се разрешават и появилите се конфликти, могат да се родят нови планове и решения, може да се изпита и промени собственото мнение. 

Уважение

Целувката, с която сутрин се разделяте с жена си, е нещо повече от жест. Всеки човек се нуждае от уважение!

Вашата жена трябва да знае, че я уважавате и цените. Ако Вие с поведението си показвате, че всичко останало за Вас е по-важно от нея, тя лесно ще изпадне в депресия и безразличие. Никой човек не може да преживее мисълта, че е излишен.

Познавам едно семейство, в което мъжът постоянно натяква на жена си колко е „проста“, колко нейната професия е незначителна и как единственото достойнство е, че е сексуално привлекателна. Това дълбоко я травмира и тя действително развива комплекс за малоценност.

Този проблем може да стане съвсем критичен, ако жената е домакиня и не ходи на работа. Ние сме свикнали, че домакинската работа е нещо съвсем естествено, което става от само себе си, покрай другото. Следователно една жена, която е само домакиня, „не работи“. Всъщност обаче малко мъже биха издържали и няколко часа на напрегнатото всекидневие на една домакиня, особено ако децата са вече повече от едно. Не забравяйте, че ако Вие издържате жена си, така че тя не е принудена да ходи на работа по финансови причини, Вие просто изпълнявате своето естествено задължение като съпруг и баща, а не проявявате някакво „висше благоволение“. Така Вие просто създавате на жена си нормални условия също да изпълнява своите естествени задължения на съпруга и майка, които са поне толкова важни, колкото и Вашите.

Досега не е намерен заместител на майчината любов и грижа, заместител на времето, прекарано индивидуално с едно дете, заместител на грижовното наблюдение и направляване на развитието на детето в най-ранна възраст, за атмосферата на ред и сигурност в един истински роден дом! Печалните резултати на детските градини се виждат твърде ясно в цялото ни общество — все по-често възмутено казваме за младите хора, че им „липсвали първите седем години“. Така е, липсват им наистина.

Затова, ако жена Ви е домакиня, не казвайте пренебрежително, че тя „не работи“. Коя работа би могла дори приблизително да се сравни с внимателното отглеждане и оформяне на едно човешко същество?!

Когато се връщате вкъщи от работа, не виквайте: „Къде е вечерята?“ — с тон, който горе-долу означава: „Какво си правила цял ден?“

Ако искате Вашия брак да бъде здрав и привлекателен и ако искате да виждате жена си щастлива, тогава Вие, като мъж, трябва да се погрижите Вашата жена да осъзнава стойността и значението на своите задачи като домакиня и майка! 

Признание

Вашата жена е едно уникално Божие създание със своите особени качества и таланти. Оценете тези качества и изразете това с думи! Отворете отново очите си и се поинтересувайте съвсем съзнателно от всичко положително и красиво, което изгражда личността на Вашата жена. За съжаление ние често преставаме да забелязваме много от нещата, с които сме свикнали и които са станали всекидневие. Затова е необходимо отново и отново да насочваме съзнателно вниманието си към „обикновеното“.

Нашият брачен партньор също може да стане „обикновен“ или „всекидневен“. Не бива да допускаме това. Когато насочите цялото си внимание към всекидневното, ще откриете много незабелязана красота, безценни скрити съкровища. Добре е обаче не само да ги отбележите за себе си, а и да отдадете на жена си съответното признание и благодарност! За някои съпрузи предложението за женитба си остава най-големият и понякога единствен комплимент, който някога са направили на жените си. Един искрен комплимент обаче е истински балсам за потребността от уважение, която всяка жена има.

Представете си, че сте архитект. По ваш проект, изготвен с много усилия и фантазия, е била построена красива, практична и евтина къща. Собственикът се нанася там със семейството си и живее весело и щастливо в удобното жилище. Въпреки това обаче никога никой не споменава нито думичка за Вашата сполучлива работа. Как би ви подействало това?

Същото е и когато домакинята всеки ден полага усилия да поднесе на масата вкусно ядене, а доволните „потребители“ не отронват и думичка на признание за готвачката. Скоро тя ще има такова желание да готви, каквото има и да ходи на зъболекар. И при другите домакински дейности положението не е по-добро — или може би Вашата жена е получила вече лавров венец за своето чувство за ред? („Кой пак ми е разтребил вестника от миналата събота?!“) Или е пожънала овации за чистенето? Похвала за прането? Благодарност за кърпенето? Възхищение за търпението, с което разговаря с малките? Страшно много жени живеят без ни най-малко признание за труда си!

Или как говорите с жена си? С положителна или отрицателна нагласа? Имайте предвид, че винаги, когато си замълчите, вместо да изкажете заслужения комплимент, вие автоматично водите „негативен разговор“! Както вече видяхме, Вие можете да правите искрени и честни комплименти дори и когато чувствата Ви не Ви подтикват към това!

Понякога човек трябва да надвие собствените си чувства, за да изрече някоя похвала, да покаже одобрение или да откликне на нуждите на жена си. Но колкото повече се упражняваме в тази насока, толкова по-лесно става. Или, както казахме: любовта може да се научи.

Ето още няколко практични съвета как мъжът може да изрази своето уважение към съпругата си. 

Внимание

Като търговски директор на фирмата Емил успява да въведе нов метод на работа. За целта трябва да работи седем дни в седмицата. При това пропуска да поздрави жена си за единадесетата годишнина от сватбата им и облаците се сгъстяват над домашното огнище.

„Как може да е толкова дребнава — си мисли той. — Аз се съсипвам от работа и благодарение на това тя може да си позволи всичко: кола, всякакви домакински уреди, модерни тоалети — за нищо не трябва да пести. И изведнъж такава чувствителност…“

Емил не разбира, че жена му с радост би се лишила от всичките удобства, ако вместо това получеше неговото любящо внимание. Дрехите и домакинските уреди не могат да заместят любовта! Докато Емил работи денонощно, за да получи признание в службата си, той погазва същата потребност за признание, която има и съпругата му.

Кога за последен път написахте любовно писмо на жена си? О, зная, ние много се притесняваме от такива романтични постъпки. Нашият идеал за силен мъж изисква твърдо, гордо и по-скоро студено държание, в което няма място за „лиготии“. Можете спокойно да изхвърлите такъв идеал зад борда и да си спомните, че истинската любов се изразява в това да разберете вътрешните потребности на Вашата съпруга и да ги задоволите! Няма значение дали Вие ще бъдете очарован от един букет цветя, важното е жена Ви да се зарадва на вниманието и да почувства, че Вие я цените и обичате. 

Да обичаш, означава да изучиш истинските потребности на другия и да ги задоволиш! 

Едно най-обикновено любовно писмо 

Скъпа, 

Чудно ми е, имам чувството, че си съвсем близо до мен. Зная, че сега си вкъщи, на неколкостотин километра разстояние оттук. Но ми се струва, че сякаш си някъде вътре в мен. Не като спомен или като законна съпруга, не: като съществена част от самия мен. Понякога се стряскам колко съм повърхностен. Свикнал съм, че се разбира от само себе си винаги да те виждам след работа, нощем да лежиш до мен. Смятам за естествена твоята грижа и любов към мене. Глупак! Чак когато се спра за момент и се замисля, разбирам колко трябва да съм благодарен — за това, че си принадлежим един на друг завинаги. Една неразделна връзка, спойка, симбиоза. И сега още повече се радвам, че тогава се реших за тебе. Това беше едно съзнателно решение, не просто _хлътване“. Това беше абсолютно решение да преживея с теб не само мирните и радостни часове, приятното време на влюбването, но и да ти подаря себе си и да се жертвам за тебе. Но защо ти показвам толкова малко от тези неща? Защо досега съм вярвал, че любовта е преди всичко чувство? Радвам се, че любовта е нещо много повече, нещо много по-дълбоко, направо нещо друго. И затова искам да ти го прошепна на ухото.

Напълно съзнателно и не за последен път ти казвам: Обичам те!

Твой …

Ако Вашата жена обича нежностите, защо те така Ви се свидят? Ако желаете доброто на жена си, няма да сте толкова пестелив в дребничките прояви на внимание, които дават на жената самочувствие: например една сърдечна прегръдка, една нежна дума, една мила целувка… Правите това? Добре, но колко често?

Обсипвайте жена си отново и отново с нежности, целунете я, докато глади, или просто кажете нещо мило, когато се разминавате по коридора.

„… и отдавайте им (на жените си) почит…“ — казва апостол Петър в своето писмо. (1. Петрово 3:7)

Дали ли сме на жените си почетно място? Знаят ли те, че ние ги почитаме и че те са скъпоценност за нас? На всяка цена трябва да им го показваме, било то с думи, или с някое малко подаръче, или с букет цветя, или с любимото ядене в някое ресторантче, или с някой излет през почивните дни.

Точно тук мъжът трябва да разбере, че има задължението да внесе малко разнообразие в живота на жена си. Монотонното всекидневие действа убийствено. Смяната на обстановката, почивката, разнообразието винаги действат благотворно на един брак.

Показвайте на жена си своето признание, като я обсипвате с дребнички знаци на внимание и почит. 

Време

Ние отделяме време за всичко, което смятаме за ценно. Времето не се „намира“, а трябва да се „отдели“. И обратно, за нещата, които не ни интересуват, не отделяме време. Едва ли някога ще ви се случи да ме срещнете на някоя изложба на модерна графика. Защо? Защото това изобщо не ме интересува и не отделям време за него. От друга страна, никога досега не съм видял влюбен младеж, който да остави неотворено някое любовно писмо с обяснението, че няма време да го чете. Ние отделяме време за нещата, които са важни за нас!

Запишете си в бележника най-напред времето, което искате да прекарате заедно със семейството си – като важна, неотменима среща! Най-често в тефтера пише: „Среща с колегата Петров“, „Рожден ден на Вили“, „Сауна“, „Преговори“, „Мач“ и прочее Ако остане някое празно място, тогава може и да се намери време за семейството. Но не сте ли забелязали, че всъщност такова време никога не се намира? То трябва да се „вземе“ отнякъде, да се отдели, дори за сметка на някой служебен банкет или мач. Нима те са по-важни от семейството Ви? Покажете колко цените жена си, като отделите време.

Кирил осъзнава тази необходимост и запланува през следващата седмица да заведе жена си на ресторант. Чудесно! Но когато времето идва, той хваща жена си подръка и се втурва към заведението, сякаш Кинг Конг е по петите им. На всеки пет минути поглежда крадешком часовника си, защото не иска да пропусне телевизионното предаване от 21.15 ч. По време на вечерята премисля още веднъж неприятната разправия с шефа си, а когато сервират десерта, пита жена си дали не би могла да изкара месеца с по-малко пари. Следващата седмица жена му се отказва от _приятната вечер“ в ресторанта…

Помощ

Жената се нуждае от помощ при определени трудности. Който наистина е загрижен за тялото си, ще обръща внимание не само на желанията, но и на болките му. Например ако ни боли гърло, взимаме таблетки за смукане и си правим гаргара, т.е. помагаме на тялото си да се справи по-лесно с възпалението. Така и мъжът трябва да помага на жена си, за да може тя да се справи по-лесно с трудностите.

А какви могат да бъдат те? 

Изтощение

Хиляди жени страдат от последиците от стрес и претоварване. Именно понеже домакинските задължения не се считат за работа въобще, много често жените изпадат в състояние на пълно изтощение.

Добре си спомням вечерта, когато бях на гости на едно семейство с три деца. Майката не успя да сложи и един залък в устата си. Тук трябваше още какао за млякото, там една лъжица падна от масата (разбира се, пълна с каша), най-малкото писна, защото нещо не му хареса, голямото непременно искаше да разкаже на баща си някаква вълнуваща случка, докато той старателно ми описваше в пълни подробности своите професионални качества като фотограф. Единственото нещо обаче, което ме интересуваше в този момент, беше как тази жена издържа на всичко това? Същия въпрос си задават и много жени (вместо мъжете си).

Но ако някой обича жена си (или иска да я обича!), той ще забележи състоянието и няма да го отмине безразлично. Дори и само това вече има значение за жената!

Тогава те двамата ще си зададат някои въпроси, като например: _Кои задължения биха могли да се отнемат (от съпруга или от някой друг член на семейството), „В кои задължения тя се престарава?“, „Не би ли могла да си определи едно време на деня за почивка?“ и прочее.

Като съпруг Вие трябва да обръщате внимание и на здравословното състояние на жена си. Когато жената е болна, тя трябва да има спокойствието да лежи, а не да скача като човече на пружина, което при най-лекото докосване автоматично се изправя.

Може би във Вашия брак се наблюдава следното развитие:

Първата година: „Ах, сърчицето ми, ти кашляш?! Веднага ще извикам лекар да те прегледа и да ти предпише нещо. Ще ти купя и нещо сладичко, та да можеш да преглъщаш тия горчиви лекарства, злато мое!“

Третата година: „Да нямаш грип, мила? Ако не се оправиш, ще трябва да отидеш на лекар. Дори ти препоръчвам, като измиеш чиниите, да вземеш един аспирин и да се изпотиш.“

Петата година: „Вместо да ми седиш и да се дереш като магаре, вземи, че направи нещо! Нали ти казах да се облечеш по-дебело! И стига си кихала в стаята, да не искаш и мене да ме заразиш!“

Не е необходимо да глезите жена си, а да се грижите за нея и винаги, когато е възможно — да помагате. Но не е особено голяма помощ, ако кажете например: „Мила, днес няма нужда да миеш чиниите, остави ги за утре!“ 

Душевни проблеми

Трудностите на жената могат да бъдат и от душевен характер и много мъже съзнателно ги отбягват. По принцип „силният мъж“ има винаги готов отговор за всички проблеми — та той лесно може да се справи с всякакви трудности. И когато усети, че не му стигат способностите да се справи с душевната мъка на жена си, проблемът съзнателно се пренебрегва!

Но истинска любов означава да си готов да се занимаеш с трудностите на другия. Проблемите на моята жена са и мои проблеми. Нейните грижи са и мои грижи и затова аз трябва да отделя време да се занимая конкретно с нейния душевен проблем (дори и когато нямам желание за това). Общото търсене на отговор, което само по себе си вече е голяма подкрепа за жената, дава възможност да се намери решение на проблема и аз като съпруг да участвам в радостта от това.

„Но аз не я разбирам.“ — често срещано извинение. Или пък: „Той така или иначе не ме разбира.“ Точно затова е нужно двамата да си отделят време да разговарят, да се изяснят помежду си, да се разкрият и да споделят мислите и чувствата си, за да има разбиране.

Ученикът, който не разбира простото тройно правило, трябва да отдели време да поразсъждава, за да може да схване зависимостите. Не би било добре просто да зареже това правило и да се занимае със следващия урок. Така той с времето ще започне да разбира все по-малко и по-малко от математика. Съпругът, който не е готов да се интересува и занимава с душевните проблеми на жена си, ще престане въобще да я разбира.

От няколко дни Огнян забелязва, че жена му е нещо подтисната. На въпроса: „Има ли ти нещо?“, тя отговаря уклончиво. Отначало той се успокоява с това, че бременните жени често са „особени“. Но една вечер той отделя време, прегръща я мило и казва: „Бистра, виждам, че нещо те потиска. Кажи ми какво е. Искам да ти помогна, за да си отново радостна, както преди.“ И когато Бистра почувства неговото разположение и готовност да я разбере, му признава — малко смутено, като търси точните думи: „Огняне, аз съм бременна вече в седмия месец и се страхувам, че вече не ти харесвам. Струва ми се, че изглеждам ужасно и това сигурно ти създава проблеми.“ Най-после го казва. Огнян може да каже на жена си, че той се радва заедно с нея на бебето и че съвсем не намира „големия корем“ за „ужасен“. Това не му е никакъв проблем…

Думите на Огнян са като балсам за душата на Бистра. Той може да я успокои и подкрепи.

„Не мога повече да слушам оплаквания от децата всяка вечер. Не може пък да е чак толкова страшно с тия хлапаци.“ — каза веднъж един банков чиновник, когато говореше за вечерните разправии с жена си. Той трябваше обаче да разбере, че точно помощта, която дължи на жена си по отношение на възпитанието на децата, е съществена причина за тези оплаквания. Чак когато той беше готов съзнателно да се поинтересува от случките през деня и заедно с жена си поговориха по проблемите на възпитанието на децата си, „оплакванията“ престанаха. 

Влечение 

Еротична любов

Жената иска да бъде желана като жена; иска да бъде обичана, и то безрезервно. Докато тя знае и усеща, че е Вашата любима, тя ще бъде окрилена да даде всичко за Вас.

Покажете на жена си, че тя не Ви е прислужница, нито бавачка на децата Ви, нито счетоводителка, нито съквартирантка, а Ваша любима! Развивайте еротичната любов с ласки и възхищение още преди сексуалното сношение. Жена Ви се радва да бъде желана от Вас като цялостна личност!

В много семейства жената работи цял ден, шета вкъщи озлобена и разочарована, или безразлична и отчаяна, а в тихите нощи мъжът би могъл да чуе сподавеното хлипане (ако е буден или изобщо е до нея). Светът на тази жена лежи в развалини, защото тя е престанала да бъде любима на мъжа си, защото тя вече е само работна сила и средство за неговото задоволяване. Тя е като цигулка със скъсани струни, от която вече не може да се изтръгне хармоничен, свеж звук. Еротичната любов е отнета. Всеки мъж би трябвало да се замисли за трагичните последствия от един такъв пропуск. 

Сексуална любов

Когато днес се говори за отличен съпруг, често се имат предвид неговите сексуални способности. Това обаче е толкова неправилно, колкото ако бихме съдили за способностите на някой лекар по броя на таблетките, които предписва. Таблетките могат да са прекалено много или прекалено малко, може да не помагат, а дори и да са вредни. Необходими са подходящите лекарства, които да са приложени по подходящ начин за конкретното заболяване.

Така е и със секса в брака. Той трябва да е обграден с атмосфера на любов, вярност и отговорност. Ако един мъж не задоволява душевните потребности на жена си, и неговата сексуална любов е без всякаква стойност. Това може да се сравни с майка, която нито се грижи истински за детето си, нито говори с него, но всеки ден на обяд му поднася любимата храна. Това не е любов. От друга страна и сексуалността е необходима за любовта в брака. При това е учудващо, че според Библията (1 Коринтяни 7:3-4) на първо място е важно не моето собствено удоволствие, а удоволствието на моя брачен партньор! Следователно сексуалността в брака означава да отдадеш себе си, да искаш да зарадваш, да ощастливиш партньора си! В това отдаване човек бива и сам задоволен.

Следователно за пълноценната физическа връзка особено значение има атмосферата. Ясно ли Ви е вече, че Вие, като съпруг, носите отговорността за тази атмосфера? Тя обаче се простира далеч извън рамките на спалнята! Жената, която иска да се чувства обградена от тази атмосфера на любов и грижа, не би могла да има пълноценно удоволствие, ако мъжът се е мусил по време на вечеря или я е оставил да шета сама, докато той е прекарал цялата вечер пред телевизора. Ако жена Ви остава незадоволена, помислете си дали успявате да създадете нужната атмосфера, в която се изгражда една задоволяваща сексуална среща. Точно при сексуалните взаимоотношения е важно да има достатъчно време, за да не създадете у жена си чувството, че е принудена. Кажете на жена си красивото и привлекателното, което намирате в нея. Може би трябва да прочетете Песен на Песните в Библията, за да откриете потребностите на жена си и в тази област.

При това е важно да знаете, че само с физиология, с познания върху половите функции няма да успеете да изградите един задоволяващ брачен полов живот!

(Сравнете и с главата „Интимната любов“.) 

Благодарност

Благодарността е нещо повече от комплимент за хубавото ядене. Този, който благодари, показва, че е в известна степен зависим и се нуждае от този, който му дава. Затова много мъже старателно избягват да изпадат в положение на човек, който получава. _Това не е мъжествено“, си казват те. Идеалът им за преуспяващ мъж е някой, който сам дава, помага, разчита само на собствените си права, като например спокойствието и свободата си — човек, който никога не би помолил жена си за помощ.

„Така са длъжни и мъжете да любят жените си както своите тела. Който люби жена си, себе си люби. Защото никой никога не е намразил своята собствена плът, а я храни и се грижи за нея, както и Христос за църквата.“ (Ефесяни 5:28-29) Съпруг, който обича жена си, сам получава любов. „Жената няма власт над своето тяло, а мъжът, но също така и мъжът няма власт над своето тяло, а жената.“ (1 Коринтяни 7:4) Жената се отдава изцяло, грижи се за мъжа си и му подарява себе си — своята част в тяхното душевно единство. Мъжът трябва да приеме това с благодарност и не само да говори на шега за „по-добрата половинка“, а наистина да се възприема като половина, създадена за жената.

Нищо не може така да разруши това единство, както гордостта! Гордостта, която не позволява на човека да получава, да бъде даряван. „Благодаря ти, че допълваш несъвършенствата ми, благодаря ти, че ме обичаш и ми даваш толкова много…“ — това не се изплъзва лесно от горделиви устни.

„Предложението за женитба е най-големият и най-често и последният комплимент, който доста мъже

правят на жените си.“