в момента четеш
МИР Джойс Майер 

Как можем да се наслаждаваме на Божия мир?

Нито едно послание не може особено да ни помогне, освен ако не ни дава указания за това „как да“ получим онова, от което се нуждаем. Да ви кажа, че имате нужда от Божия мир е само първата крачка. Обаче ако не ви покажа на практика как можете да имате този мир, не се ражда реално никакъв плод.
Едно нещо ми помогна неимоверно много да започна да се наслаждавам на живот, пълен с мир. Аз осъзнах, че е безполезно и крайно разочароващо „да се опитвам да направя нещо относно нещата, за които не мога да направя нищо“. Вие правите ли го? Създавате ли си напрежение в опити да направите така, че нещата да се случват? Бог има перфектното време за всяко нещо. Трябва да чакате Неговото време.

Като цяло, вие така или иначе не можете да направите нещата да се случват извън определеното им време. Но дори ако успеете да родите нещо извън неговия сезон, вие никога няма да сте доволни от него. Научете се да чакате и да разчитате на Бога. Това носи слава за Него, а също и мир за вас.
Опитвате ли се да направите невъзможното? Опитвате ли се да промените хората около себе си – може би този, за когото сте женени, децата си, някой приятел или роднина? Хората не могат да променят други хора. Само Бог може да достигне вътре до сърцето на един човек и да го накара да иска да се промени. Ако ние отвън изискваме насила хората да правят неща, в крайна сметка това ограбва мира на всички. Не сме създадени да бъдем поставяни под закон. Хората имат нужда от свобода. Трябва им пространство, в което да могат да се движат.
Аз се опитвах, в първите няколко години от нашия брак, насила да накарам Дейв да спре да играе голф. Смятах, че играе твърде много, а аз исках да бъде повече с мен. Опитвах всичко, което можех. Използвах всякакви хитрости. Цупех се. Ядосвах се. Опитвах се да го убедя. Наказвах го с мълчание. Нищо не работеше. През цялото време аз бях разстроена. От време на време, той спираше да играе за известен период. Но интересното беше, че макар и да получавах онова, което исках, аз въпреки това нямах мир. А нямах мир, понеже се опитвах да постигна своето по неправилен начин. Ако се опитвате да промените някого насила, това ще ограби вашия мир.
Много ли сте ядосани на себе си, защото духовно не сте там, където ви се иска да бъдете? Опитвате ли се да промените себе си? Вие определено трябва да си сътрудничите със Святия Дух във всичко, което Той прави във вашия живот. Той ви води до зрялост и усъвършенстване. Не можете да постигнете това сами. Това е още една област, в която се опитвате да направите нещо, което не можете.
Сигурна съм, че виждате как това е нещо много естествено – да се опитаме да променим нещата, които не ни харесват. Но бъдете реалисти за момент. Доколко всъщност успявате да промените тези неща? Или просто се изнервяте и губите мира си, когато би трябвало да си почивате в Бога, да чакате Него и Неговото време, да Му се доверите за другите хора в живота си, дори и за себе си?
Нека да обобщя, като ви кажа следното: ако вие „се опитвате да направите нещо относно нещата, за които не можете да направите нищо“, ще бъдете разочаровани и няма да се наслаждавате на Божия мир.

следваща глава Бъдете водени от мира!