в момента четеш
МИР Джойс Майер 

Кои са нещата, които ограбват вашия мир?

Има определени неща, които притесняват всеки един човек. Сатана ви наблюдава и ви изучава през целия ви живот. Вероятно той ви познава по-добре, отколкото вие сами познавате себе си. Той знае какво ви притеснява. Вие също трябва да знаете какво ви притеснява, за да бъдете нащрек в такива моменти и да не изгубите мира си.
Нещата, които ни „ограбват мира“ не са едни и същи за всеки от нас. Има конкретни неща, които мен ме притесняват, но те изобщо не са проблем за Дейв. Например, аз обичам да ми е тихо, а на него шумът въобще не му пречи. Той може да си чете книга, докато едната ни дъщеря е увеличила максимално звука на музиката, а деветгодишният ни син се боричка на пода с кучето. Аз въобще не обичам да бързам и също така мразя да закъснявам. А Дейв понякога се опитва да свърши твърде много неща за едно определено време. Накрая става така, че трябва да бързаме и тръгваме в последната минута. Дяволът знае това за мен и винаги се опитва да го използва, за да ограби мира ми. От друга страна, Дейв винаги иска да отиде на летището поне един час по-рано, когато летим до някъде. Той винаги иска да е по-рано на игрището, когато ще играе голф. И ако дяволът може да направи така, че той да закъснее за някое от тези неща, Дейв започва да губи мира си.
Всеки от нас е различен. Затова Сатана опитва различни тактики за всеки един от нас. Бъдете по-умни от него. Той се опитва да ви изработи така, че да се ядосате. Кои са онези неща за вас, които ви „ограбват мира“? Направете си списък с тях и ги споделете с близките си. Разберете кое ги дразни и тях, и тогава се опитвайте взаимно да избягвате тези области.
Дейв се занимава сериозно с игра на голф. Аз също мога да играя, но ми стига и само да се мотая наоколо и да се забавлявам, като се разхождам и се кикотя нагоре-надолу по игрището. Открила съм обаче, че когато играя голф с Дейв, не е много разумно да се правя на глупачка или да му се присмивам, когато той направи някой лош удар. Да, ние се забавляваме, но аз трябва да правя така, че той да се чувства комфортно. Няма никакъв смисъл да направиш така, че някой друг да изгуби мира си. Когато дълго време живееш с някой друг човек, започваш да познаваш все по-добре слабите му места, а също и своите собствени. Отново повтарям: „Опитайте се да си помагате взаимно, за да избягвате точно тези области!“
Дейв ми помага в областите, в които съм уязвима. Той се опитва да пази тишина, когато се опитвам да изучавам Словото или да си почивам. Насърчава ме да отделям време за почивка и възстановяване на силите, защото знае, че когато съм твърде уморена, Сатана ще ограби мира ми. В Галатяни 6:2 се казва: „Носете си товара един на друг“ (Верен). Ние трябва да носим слабостите си един на друг, осъзнавайки, че имаме много от тях, както и да се молим един за друг.