Достигане на критичната маса

Според Прайс неговият дух-водач Ашер комуникира с него относно разрушителната сила на “шаблоните на негативните мисли” и важната роля, която годината 1987 ще изиграе за преобръщане в обратна посока на тази тенденция. Основавайки се на своята теология, която набляга на “силата на ума”, ние като колективно човечество имаме силата чрез негативните мисли да предизвикваме войни, глад, торнада и дори престъпления на насилие. Когато достатъчно хора мислят негативни “черни мисли”, това засяга цялата планета и враждата започва да влияе на други хора. Това убеждение се разглежда в кръговете на ню ейдж като концепцията за стотната маймунка.

Аналогията е нещо такова: Имало деветдесет и девет маймунки на някакъв тропически остров. Един ден една маймунка се научила да си мие сладкия картоф, преди да го изяде. Скоро тя научила и друга маймунка да прави същото и най-накрая всичките деветдесет и девет маймунки на този остров си миели сладките картофи. В същото време на следващия остров, без какъвто и да било личен контакт, стотната маймунка сама започнала да си мие сладките картофи. Маймунките направили еволюционния “квантов скок” в едно по-високо състояние на съзнанието, установявайки този нов шаблон в “родовия ум” на маймуните. Прайс обяснява: “Тъй като ние всички сме свързани и се съединяваме на субективно ниво, всеки отделен импулс в съзнанието е запечатан и регистриран в колективното съзнание на човечеството – полето на вселенска енергия, разглеждана като ума на расата”.

Тази концепция, основаваща се на ученията на Юнг и Шарден за колективното подсъзнание и глобалния мозък, поддържа мнението, че до този момент в човешката история масата от тъмна енергия в ума на расата е “не напълно критична”. С други думи, верижната реакция от негативни последици не се самоподсилва. Окултистите основно вярват, че светът досега не се е самоунищожил, защото са били освобождавани достатъчно “позитивни светлини” в миналото чрез появата на различни духовни учители. Тези учители, както те твърдят, пронизват тъмнината и по този начин предпазват човечеството от самоунищожение. Те искат да повярваме, че Исус е бил един от многото такива велики учители.

За да възпрепятства всякакви бъдещи проявления на тъмна енергия, Джон Прайс изпълнява инструкциите на своя дух-водач, призовавайки за масова световна медитация (Световният ден за изцеление). Тази медитация, твърди той, завинаги ще обърне полюсите в сферата на енергията, достигайки, по общото мнение, критичната маса на позитивна енергия. Прайс вярва, че ако петдесет милиона хора медитират едновременно, освобождавайки своите енергии в магнитната област на земята, цялата вибрация на планетата ще започне да се променя. Ето защо това събитие беше предвидено да настъпи едновременно по целия свят. Разписанието, дадено на стр. 155 от “Планетарна комисия” разкрива, че това събитие е било координирано, така че да се случи точно на обяд по Гринуич. Ако живеете в Москва, вие трябва да медитирате в 15.00 ч.; в Токио – 21.00 ч.; в Хонолулу – 2.00 ч.; в Денвър – 5.00 ч. и така нататък по целия свят.

Прайс също се е надявал, че петстотин милиона човека ще дадат своето “умствено съгласие” за изцелението на планетата чрез този процес. Това “не само би държало размера на негативната енергия в състояние под критичното, но също така ще започне да разчупва лошата енергия на “тъмните центрове” – по този начин колективното съзнание се подготвя за мощното проникване на Светлина във финалния ден на 1986 г.”. Прайс вярвал, че ако това начинание е успешно, “този свят може да бъде преобразен в рай – точно сега”. Ако всичко това ви звучи повече като странен научно-фантастичен филм, отколкото действително събитие, предвидено да промени света, можете да бъдете сигурни, че Прайс и неговите съучастници са – и продължават да бъдат – напълно сериозни.

следваща глава Планиране на събитието