Ватиканска интерфейт конференция през 1986 г.

През последната седмица на октомври 1986 г. папа Йоан Павел II даде своя дял в популяризирането на световното единство, като покани над сто лидери от по-главните нехристиянски религии да се присъединят към него в пост и молитва за мир. Сред присъстващите бяха будисти, хиндуисти, зороастрийци, местни американци – индианци, африкански анимисти и укротители на змии. Виртуалната базилика “Света Мария господарка на ангелите” в Асизи, Италия, беше изпълнена с роби в най-различни цветове – тъмночервено, черно, червено и синьо. Един до друг сред публиката стояха гости, носещи златни кръстове; шапки, украсени с пера, и ритуални африкански огърлици. Далай Лама от Тибет, близък личен приятел на папата, също беше там. (Последователите на ню ейдж смятат Далай Лама за един от водещите окултни учители в света.)

Петер Хебълтуейт, секретар на Ватикана, обобщава за “Национален католически репортер”: “[Папата] – скромно, но безусловно – направи себе си представител на всички световни религии. Неговите думи оформят значението на това събитие”:

Докато вървим в мълчание, ние хвърляме сянка по пътеката, по която върви нашето човешко семейство: било то сянка на омраза, ако се провалим в това да се приемаме един друг с любов, или на съвместно пътуване към нашата възвишена съдба, ако осъзнаем, че другите хора са наши братя и сестри… Или се научаваме да ходим заедно в мир и хармония, или се отчуждаваме и разрушаваме себе си и другите.

Аз не казвам, че християните не трябва да подкрепят усилията, съдействащи за мира, който може да спре безсмисленото страдание на хиляди хора, причинено от войни и революции. Аз подкрепям всяко сериозно усилие за довеждане на враждуващите страни да обсъдят заедно различията си. Но не виждам как бих могъл да превъзмогна духовните различия, които имам с будистите или с укротителите на змии. Не мога да си представя хора като Петър, Яков, Павел и другите от Ерусалимския съвет от първи век, да се срещат с хора от религии, вдъхновени от Сатана, поради каквато и да е цел, освен да им кажат за спасителната благодат на Господ Исус Христос. Не е възможно единство на истинското християнство с езически религии.

Интересно е, че организацията, подкрепяща Ватиканската интерфейт конференция е Тръстът “Луцис”. Тяхната брошура съобщава: “Друга насърчителна инициатива беше поканата от страна на папата към лидерите на различни световни религии да се съберат заедно в Асизи, Италия, в духа на Св. Франциск, за да се молят за мир. Нито една формула или церемония на поклонение не беше наложена и ние разбираме, че това характеризира новата световна религия” [курсивът е добавен].

Колко странно, организация, която първоначално е основана под името Издателска компания “Луцифер”, подкрепя и аплодира инициатива на християнски лидер. И колко странно, че папата беше избран през 1994 г. за Мъж на годината от списание “Тайм” – издание, което последователно подкрепя глобализма и нехристиянските ценности.