в момента четеш
Културата Кийт Де Майо 

Съвременното общество

В търсене смисъла на живота извън сферата на разума възникнала екзистенциалната философия. Целта била да се стигне до едно върховно преживяване, което би окуражило човек да вярва, че животът има смисъл. Проблемът е как извън сферата на разума човек може да е сигурен, че ще има достатъчно голямо преживяване и ако има, как би могъл да го изпита?

Човекът, който започнал тези размишления бил Олдъс Хъксли (1894 – 1963). Той предложил наркотиците като разрешение за откриването на истината за човешкото съзнание. Така всеки би могъл да изпита това върховно преживяване, когато си поиска. Голямо внимание към тези халюциногени проявили и много рок- групи, които станали проводник за разпространяването на наркотиците.

Извън сферата на разума, следващата версия за живота възприета на Запад, било религиозното преживяване на индуизма и будизма. Стремежът да се улови ирационалният смисъл на живота и стойностите му е причината за широкото разпространение на тези източни религии в западното общество днес.

Движението Ню Ейдж (Нова Епоха) е кулминация в смесването на хуманистичната философия, пантеизма, източните религии и окултизма. Учението „ти си като бог; трябва само да търсиш и развиваш божествеността вътре в теб, като се потапяш в силата, която имаш в себе си“.