XXI

1. Направи дълга обиколка и стигнах до едно място, където  нищо не беше както трябва.

2. Не видях там нито величественото дело на високото небе,  нито земята с нейните чудеса; това беше една празна и  страховита пустиня.

3. Там също видях седем звезди, оковани една о друга, като  големи планини, като огнени пламъци. При тази гледка аз  извиках: За какво престъпление са оковани тези звезди? Защо  са били затворени в това място? Тогава Уриел, един от  светите ангели, който ме придружаваше и ми служеше за  водач, ми отговори: Енох, защо са тези въпроси? Защо е това  безпокойствие и тази тревога? Тези звезди престъпиха  заповедите на всевишния Бог; и за да изкупят своето  престъпление, са оковани във вериги в това място за безброй  векове.

4. Оттам отидох в друго едно място на ужаса.

5. Там видях да гори един безкраен огън, палещ и  унищожителен, сред който се намираше група ангели. Огнени  стълбове и огнени езици се бореха по между си и потъваха в  бездната. Не бях в състояние да измеря нито нейната  големина, нито височината и. Не можех да си обясня и нейния  произход. Когато я видях, извиках отново: Какво ужасно  място! Колко трудно е да се измерят неговите дълбини.

6. Уриел, един от ангелите, който беше с мен, ми отговори:  Енох, защо са тези тревоги, защо е тази почуда при вида на  това ужасно място, на това място на страдание? Тук ?  прибави той ? е затворът за паднали ангели; и те ще останат  в него завинаги.

следваща глава XXII