ПРИЛОЖЕНИЕ Б

Евтини или безплатни детски играчки от А до Я

Телевизията непрекъснато залива децата ни с реклами за играч­ки, играчки и пак играчки, като по Коледа, както добре знаят препатилите родители, рекламната кампания достига апогея си.

Родителите често пренебрегват факта, че играчките, от които децата биха извлекли най-голяма полза, могат да бъдат направе­ни от безплатни или поне съвсем евтини материали. Точно те развиват изобретателността и въображението на детето, при това много повече, отколкото скъпите самоходни играчки.

Нека разгледаме азбучника на евтиния материал за игра.

A.  Артистична дейност. Ние често имаме твърде ограничен поглед върху материалите, които децата ни могат да използват, за да творят „произведения на изкуството“. Доставяме им само бои, моливи и хартия. Не се сещаме за неща като картони за яйца, хартиени торбички, стари копчета, скъсани ластици, използвани кибритени клечки, клечки за зъби и още хиляда и един подобни предмети. Децата могат да ги използват за колажи и различни конструкции.

Б. Боклуци. Мъдрата майка ще заведе детето си на битпазара и на всяка разпродажба на вехтории. Предмети, на които ние, възрастните, не придаваме никаква стойност, могат да завладеят въображението на малкото дете. Старата кореспонденция напри­мер. Ние я изхвърляме, но детето ни ще е щастливо да си играе с нея, да отваря и затваря пликовете. Доставете стара пощенска кутия в двора си и пускайте вътре ненужната си кореспонденция – ще създадете чудесно място за игри.

B. Въображение. Този материал е абсолютно безплатен и може да бъде намерен в ума на родителя, който си даде труд да го из­ползва. С безценния дар на въображението си родителят ще от­крие „игрови материал“ за малкото си дете в кажи-речи всичко у дома си. Вратата на хладилника може да се превърне в метално табло, върху което детето да учи азбуката с помощта на магнит­ни букви. Старият кафеник става за варене на вълшебни питиета. Метлата с дълга дръжка е прекрасна за яздене. И тъй нататък. Размесете съдържанието на дома ви с вашето въображение, раз­клатете добре и ето че разполагате с много най-неочаквани иг­рачки за детето ви.

Г. Гатанки. Децата обичат телевизионните гатанки. Защо да не си измислите и ваши, домашни? Можете да ги задавате нав­сякъде – в колата, на лодка, на пикник. Измисляйте по-лесни за малкото ви дете. „Обзалагам се, че няма да познаеш за какво си мисля. Червено е и ти много обичаш да го ядеш.“ На по-голямо дете задавайте по-трудни гатанки.

Д. Дървен материал. Дървеният материал е скъп, ако трябва да го купувате, но дървените отпадъци са безплатни. Списъкът на играчките, които можете да направите от дървени отпадъци, е безкраен. Не е необходимо дървените играчки да са добре изра­ботени и елегантни. Постройте лодки, къщи, коли и камиони. Оцветете ги с цветни моливи или с боя, или не ги оцветявайте, ако предпочитате. От дърво стават и животни, хора, дори роботи. Играчките, които бихте направили от дървени отпадъци, ще бъдат по-здрави и дълготрайни от много купени от магазина играчки.

Е. Екскурзии. На екскурзия може да се отиде не само в плани­ната. Заведете детето си в някоя банка, в хлебопекарница, пожар­на команда, полицейски участък… – списъкът е безкраен. Хлапе­то ви не познава тези места и екскурзията ще разшири интелек­туалните му хоризонти.

Ж. Животни. Децата обичат играчките-животни и особено ще ги харесат, ако им ги направите вие. Изрежете ги от мукава. Ако имате трионче, използвайте дърво. Но какъвто и материал да изберете, залепете ги или ги заковете за плоско парче дърво, за да стоят изправени. Оцветете ги. За тази цел не е нужно да сте художник. Дори и ако формата на животното е съвсем приблизи­телна, детето ви няма да възрази. Ще го обикне, колкото и недо­дялано да е, защото ще е негова собственост, създадена за него от родителя му.

Вземете му и живо животно, котенце или кученце например. Винаги се намира някой да раздава котенца или кученца. Те, раз­бира се, не са съвсем безплатни, защото ще трябва да ги храните. Но възпитават у малкото дете нежност и спонтанност.

3. Клечки за зъби. Те могат да се лепят върху хартия, картон или дърво – стават интересни колажи. Използвайте ги и за да учите детето на печатните букви, като ги подреждате върху пясък. Или му помогнете да прави от тях къщи или крепости. От клечки за зъби може да се прави какво ли не!

И. Игри. От парче здрав картон можете да направите каквато искате състезателна игра. Начертайте маршрута на състезание­то с квадратчета, като тук-там напишете: „Три квадратчета на­зад“ или „Напред до стария замък с призраците“. Трябват ви още предмети за местене за всеки играч и чифт зарчета, и играта е готова. За да придадете на играта личен елемент, използвайте специфични за семейството ви интереси или дейности.

За игра на топчета са ви необходими топчета и шперплатов плот. Пробийте дупки в шперплата и определете различен брой точки за всяка дупка. Можете да си направите и игра на бинго или рулетка и какво ли не. Домашно направените игри са изклю­чително привлекателни за малките деца, особено, ако са участва­ли в планирането и направата им.

К. Кубчета. Има ги, разбира се, в магазина за играчки. Но защо не изпробвате сръчността си и не ги измайсторите сами? На близ­кия до дома ви строеж или в боклукчийската кофа на дърводеле­ца или в склада на съседния магазин ще намерите материал за кубчета с всякакви размери. Така детето ви ще е снабдено с най-добрия възможен комплект за игра.

Л. Лепене. Лепенето на различни материали върху хартия, кар­тон или плат се нарича колаж. Почти всичко може да се използва в колажа – цветни парчета плат, листа от растения, клонки, коп­чета, цветна хартия с необичайна форма, стари коледни картич­ки. Постелете работното място с вестници или найлон. След това сипете лепило в стара форма за торта, дайте на детето евтина четка и само гледайте какво става!

М. Марионетки, Правят се от много материали – от плат с избродирани черти на лицето, от картон, от дърво или дори от дървени лъжички за сладолед. Нарисувайте върху лъжичката лице с молив или боя и марионетката е готова! Сковете за сцена ня­колко парчета дърво. Страхотно! Отворили сте врата към нов театрален свят за детето ви.

Н. Ненужни вещи. Трябва вече да сте разбрали – няма такова нещо като ненужна вещ за дете в предучилищна възраст. Ако имате въображение, вие или детето можете чудесно да я използ­вате за нещо. В краен случай употребете я в колаж!

О. Обич. Вашата майчина обич е най-големият дар за детето ви, когато си играете с него. Не се колебайте да му я показвате -без нея то не може да си изгради стабилна себепредстава. Направете всичко възможно и таткото да показва своята, като отделя от времето си за игри и разходки с детето.

П. Празни кутии. Близкият до дома ви магазин е неизчерпаема мина за кутии. Поискайте да ви дадат по-малки за строеж на къщи или градове. Или пък направете от тях животни или хора. А може и просто да дадете кутиите на детето без всякакви предложения. То ще им измисли предназначение, каквото не сте и сънували!

Р. Разни работи. Откривате ги, когато не ги търсите,, Ако успеете да излезете от обичайната си умствена нагласа, ще се справите. Пред­ставете си, че забележите на битпазара нещо интересно, но не знае­те за какво служи. Предметът е любопитен и не е скъп. Купете го!

А ето как не да откривате, а да правите разни работи. Запише­те на листчета каквато дейност ви дойде наум и ги приберете в някоя кутия. В почивния ден, когато се чудите с какво да занима­вате детето си, извадете едно и направете точно каквото сте за­писали.

С. Стари дрехи. Не изхвърляйте старите си дрехи. Дайте ги на детето си – ще му послужат, когато реши да се маскира.

Т. Тебешири. Бели или цветни, те са необходими на детето ви, за да драска, рисува и пише. Не забравяйте черната дъска. Тя може да не е съвсем евтина, но ще му е полезна през целия предучили­щен период и дори когато стане ученик.

У. Училище. Не сте забравили, че училището започва вкъщи, нали? Научете детето си да брои, като си послужите с копчета -те не струват нищо. Изрежете от картон или гласпапир буквите от азбуката и му помогнете да ги разпознава. Така ще развиете интелекта му и ще го подготвите за истинското училище.

Ф. флумастери. Те са едно от най-великите изобретения на двайсетия век, насърчаващи децата да рисуват или пишат. Мал­ките деца ги харесват, защото лесно се плъзгат по хартията и с тях се борави удобно.

Х. Хартиени отпадъци. Вземете ги от близката печатница или пък дайте на детето си просто стари вестници. Кой казва, че то иска да рисува само върху бяла хартия? Хартиените отпадъци стават и за колажи.

Ц. Цветни моливи. С цветните моливи се борави по-трудно, отколкото с флумастерите, но те имат предимството, че по-добре развиват малките мускули. Не ги пренебрегвайте.

Ч. Четене. Четете на детето си приказки и стихчета и го науче­те и то да чете. Изработването на собствени книги е особено сти­мулиращо. Нека детето да ви ги диктува или да ги пише само, без вашата намеса. Така ще са само негови. И непременно изпишете името му, нали то е авторът!

Ш. Шега. Децата обичат хумора. Използвайте това, за да игра­ете с тях на игри като „Няма ли да е забавно, ако…?“, включвай­ки в тях смешни предположения. Или им задайте например въпро­са: „Колко слона има в стаята?“, за да им покажете, че и нулата е число.

Щ. Щипка за пране. Щипки за пране и халки, парчета чист плат, пластмасови шишета и чинии, целофан, празни картонени кутии и кухненски съдове – всички тези неща не струват нищо или почти нищо, но са безценни за интелектуалното стимулира­не на детето ви в най-ранната възраст,

Ъ. Ъгъл. Освободете от опасни предмети един.ъгъл в дневна­та, където бебето ви да се забавлява на воля. Дайте му играчки, както и обикновени предмети от всекидневието. Така ще обога­тите опита му и ще си осигурите половин час спокойствие.

Ю. Юрта. Юрта, индианска колиба, иглу или обикновена къща – всичко това може да се направи от голяма картонена кутия като тия, в които продават хладилниците. Осигурете такава на детето си, то ще прекара вътре само или с другарчетата си часове в игри, чрез които ще развива въображението и изобретателността си.

Я. Яхта. Не, не ви съветвам да купувате на детето си яхта. Ях­тите, лодките, корабчетата от пластмаса, канчетата и тасчетата са незаменими и евтини аксесоари за игрите на най-малките във ваната или в голям леген на открито. Децата обожават да си иг­раят с вода. Насърчавайте ги – тогава са и по-чисти, и по-мирни.