СЪВЕТИ ЗА ЗАПОЗНАНСТВО

ПОСТАВЯЙ СИ ГРАНИЦИ

Когато младите християни започнат да търсят запознанство, чиято цел е бракът, те трябва да поставят граница между двете страни (тази на жената и тази на мъжа) от самото начало на общуването. Първият елемент, който един млад християнин от силния пол трябва най-напред да има, са чистите мотиви. Няма нищо лошо в желанието на един мъж да опознае малко повече една жена, като само пообщува с нея – нищо повече като за начало. Ден след ден ще става ясно дали това е правилният човек или не. 

Внимавай с някои жестове и действия! Когато се опитваш да се доближиш до човек, когото познаваш от съвсем скоро, това може да го отблъсне. Стой на разстояние, като се опиташ да се държиш възможно най-естествено. Действай по естествен и дружелюбен начин. Както си спомняш, целта ти е първо да се развие приятелство между двамата.

Друга борба, която е вероятно да имаш, се случва след като вече сте насрочили дата за сватбата. Тогава е вероятно да имате сексуални желания. Пред теб стои ново изпитание. Готов ли си да останеш в чистота? Ако е така, всичко е наред. Ако не можете да се въздържате, най-добре се спрете и оставете Бог да работи до деня на щастливата дата.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

(НЕЩА, КОИТО ДА НЕ ПРАВИШ, КОГАТО ХОДИШ НА СРЕЩИ)

Главното нещо, което не трябва да се прави, когато човек излиза на среща с цел запознанство, е в общуването да се имитират другите. Бъди себе си! Опитай се да покажеш положителните си черти, като проявявваш активност във всичко, което правиш. Бъди активен в опитите си да достигнеш сърцето на другия човек. Опитвай се да правиш неща, които мислиш, че другата страна ще одобри. Дай всичко от себе си да изучиш човека възможно най-добре. Ако е Божията воля, нещата ще се случат по правилния начин под Неговото водителство.

Друго, което трябва да се избягва при запознанство, е да се пришпорват нещата. По принцип това е голяма грешка. Много хора се държат като актьори в пиеса. Играят роля до сватбения ден и след това се променят. Често това се случва най-вече сред мъжете. Те се променят, след като са успели да привлекат жената на мечтите си.

Списъкът може да е дълъг. Не забравяй, че трябва най-вече да живееш за Господа. Постоянствай в търсенето на Него, показвай активност в общуването и очите ти ще се отворят на правилното време и място.

ИГРИТЕ

(ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПРОЦЕСЪТ НА ЗАПОЗНАНСТВО МЕЖДУ ЕДИН МЪЖ

И ЕДНА ЖЕНА ТРЯБВА ДА Е НЕПРЕСТАННА ИГРА)

Игрите при запознанствата са нещо практично, що се отнася до някои неща, които хората научават в процеса на опознаване. Когато бях в началото на тийнейджърските си години с една братовчедка от селото на баща ми играхме на семейство. Аз бях мъжът, а тя беше жената и бяхме много близки приятели. Малко по-късно бяхме съпруг и съпруга и на нея ѝ предстоеше да роди детето ни. Във всичко подражавахме на видяното в семействата на по-възрастни наши приятели или от видяното по телевизията. Много често аз пътувах „в чужбина” и си пишехме картички. В тях споделяхме през какво преминаваме, както и къде точно сме. Мисля, че това си беше своеобразна подготовка за бъдещите ни семейства.

По-късно също могат да се упражняват подобни игри, когато двойката е стигнала възрастта, подходяща за сключване на брак. Интересна подготовка е и когато човек отговаря на най-различни въпроси, които се задават в семейния живот.

Също така има десетки книги, написани по темата за взаимоотношенията и общуването. Могат да се намерят в християнските книжарници. Вече споменах Едуин Луис Коул. Няколко от книгите му могат да са много полезни. Ще ги изброя накратко, като включа четири от най-хубавите му книги, които са написани конкретно за мъже.

  • „Максимално мъжество: наръчник за семейно оцеляване”
  • „Смелост: Характерът на шампионите”
  • „Общение, секс и пари: трите най-разпространени пречки, които са предизвикателство за взаимоотношенията между мъжа и жената”
  • „Абсолютни отговори: За търсения в живота пробив”

Други полезни автори, които пишат на тема взаимоотношения и семеен живот, са:

Гари Смоли и неговите бестселъри „Ако мъжете знаеха… Как да опознаеш, разбираш и обичаш своята съпруга” (книга, насочена към мъжете) и „Щастието: Ако жените знаеха… как да владеят сърцето на мъжа” (книга, насочена към жените).

Джош Макдауъл, „Тайната да обичаш”

Книгите на д-р Джеймс Добсън са за родители. Тук специално препоръчвам „Смелостта да възпитаваш” и „Да отгледаш момчета”.

Всички тези книги могат да се приложат на практика, ако позволиш на Бог да те вдъхновява. Авторите им са съд, който Бог използва мощно и ни говори чрез тях безкомпромисно. Има и други техни книги. Няма да съжаляваш, след като ги прочетеш! Не ще останеш същият човек, гарантирам ти!

УСТОЯВАНЕ ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЕТО

Необходимо е мъжете да са по-отговорните за запазване на дадено взаимоотношение. Мъжът трябва да отиде при жената и да ѝ предложи общение. Така е било от векове, макар че днес ситуацията с феминизма и еманципацията значително е повлияла на хората по света. Не забравяй прошката! Тя определено е сила, способна да държи брака ти, когато идват бури.

Мъже, не забравяйте да водите и давате указания за ежедневните стъпки във взаимоотношението ви! Вие сте тези, които трябва да водят според инструкциите, които Бог ви дава. Имайте чуващи уши! Имайте виждащи очи! Бъдете внимателни във всяка една секунда на деня си. 

Мога да ви дам някои идеи за трайно взаимоотношение.

*Бъди джентълмен. Мислѝ за жената, която те интересува. Например, тя би била наистина докосната, ако ѝ носиш цветя, когато я срещаш всеки ден. Това е само една идея сред стотици и хиляди други идеи.

*Общувай добре. Говорѝ повече. Жените се научават да обичат чрез слушане. Говорѝ насърчаващи думи и избягвай негативното говорене. Действай, докато говориш (подкрепи думите си с действия).

*Водѝ приятелката си на интересни обществени места (музеи, панаири, художествени галерии и пр.). По принцип жените обичат да ходят на такива места. Правете неща заедно!

Можеш да помислиш за много други идеи. Бъди изобретателен. Не можеш да си представиш колко много интересни дейности можеш да измислиш. Понякога не забелязваме потенциала, който Бог ни е дал в общуването. Мъже, забравете своите нужди и желания. Съсредоточете се върху нуждите на дамите. Това ще ги привлече със сигурност!

ПРЕКАЛЕНО МНОГО, ПРЕКАЛЕНО БЪРЗО

Опитай се да се въздържаш от бързината във всяка област на живота си. Бързането никога не помага. Точно обратното – в повечето случаи то е пречка за напредък във всяка сфера. Хубавите неща в живота се случват постепенно, а не за една нощ. Напълно съм изпитал това и наистина съжалявам за времето, което не използвах, за да се предам напълно на Бог, и то да го направя с радостно сърце. Доброто отношение също е много важно. Затова не правѝ моята грешка! Ужасно е – повярвай ми!

ОНОВА СТРАХОТНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ

Според мен впечатляването на човек е безсмислено, защото така или иначе ще се провалиш. По-добре се опитай да впечатлиш Бог чрез отдадения си живот на Него. Определено мисля, че Той се впечатлява от предадените ни сърца на Него и на Царството Му. Всичко друго, което правим, е като „мръсна дрипа” пред Него. (Исая 64:6).

ВРЕМЕТО Е ВСИЧКО

Голяма част от Божиите изпити са свързани с чакане. Много често  се случва така, че ние не можем да чакаме и да се доверим на Бог във всичко, което Той планира за нас. Губим търпение, опитваме се да правим всичко сами и когато нещата се объркат, се разочароваме. Даже обвиняваме Бога за всичко, което ние сме си докарали в живота. Но чакането е полезно за нас. Защо е полезно? Защото Бог оформя харакера ни, докато чакаме. Той не е против нас! Той е откъм нас!

Съветът, който ще ти дам тук, е: чакай, изпълнен със щастливо отношение, и нека радост изпълва сърцето ти. Довери се, че Бог ще те изпълни със Своето присъствие и ще доведе нещата до осъществяване. Няма нищо невъзможно за Него, ако имаш вяра. Какво можеш да правиш, докато чакаш? Запълнѝ времето си с полезни неща. Служѝ на Бог и на хората, чети Словото и други книги, тренирай, разхождай се в парка, действай! Не можеш да направляваш времето. Бог е Този, Който го направлява.

ГРИЖЍ СЕ ЗА ЕМОЦИИТЕ СИ: СЪСРЕДОТОЧИ СЕ

ВЪРХУ ЕМОЦИОНАЛНОТО СИ И УМСТВЕНОТО СИ ЗДРАВЕ

В тази част единствената ми мисъл е: Не се фокусирай върху чувствата си, защото те не са постоянно явление в живота! Те се променят. Условни са. Любовта към даден човек е основана на решение за цял живот, а не на чувствата. Когато решиш да обичаш някого, ти решаваш да обичаш цялата личност, с нейните силни страни и слабости, с радостите и скърбите ѝ, с характера, който притежава.

Какво означава емоционално здраве? То отново е свързано с миналото, от което трябва да се освободиш. Хората са емоционално здрави, когато прилагат на практика това, което апостол Павел ни съветва: забравят миналото и се съсредоточават върху бъдещето (Филипяни 3:13). Може би ме питаш сега: „Но ако не знам бъдещето? Все едно съм в някаква мистерия така!” Не е ли страхотно това, че Бог знае бъдещето? Гледай натам, като се изпълваш с надежда и вяра. Забравѝ неверието! Ако го допуснеш в живота си, ще попречиш на всякакъв възможен напредък. Имай положителна настройка за всичко, бъди активен и ще имаш пробив във всяка сфера, включително във взаимоотношенията.

ХИМИЯТА:

С КАКВО МОЖЕШ ДА ЖИВЕЕШ

И С КАКВО НЕ МОЖЕШ ДА ЖИВЕЕШ

„Химията“ е свързана с естествените ни инстинкти. Как можем да я опишем? Истина е, че както при животните, така и при хората в тялото работи химията. Разликата е, че при животните не виждаме чувствата, които ние, хората, изпитваме. Хората са най-вече моногамни. За съжаление, в края на двадесети и началото на двадесет и първи век на пиедестал е издигната сексуалната неморалност, която се разпространява дори и в медиите. 

Тук бих искал да се съсредоточа върху нещата, без които не можем да живеем, и върху тези, с които можем да живеем.

Бог и Словото Му са най-важните елементи, които изграждат живота ни. Троицата (Бог Отец, Иисус Христос Синът и Святият Дух) ни дава сила в забързаното ни ежедневие. Бог е единствената Личност, без която не можем да живеем. Всичко друго е временно. Така че, гледай на вечността, а не на временните неща.

Разбира се, че Бог е Този, Който ни създаде с нужди и желания. Той знае бъдещето по-добре от нас и ще посрещне тези нужди на правилното време и правилното място. Химията също е нещо, което ще изчезне един ден.

ПАЗИ СЕ, КОГАТО ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ СЕ ПРИВЛИЧАТ:

ЗАПОЗНАНСТВА С НЕХРИСТИЯНИ

Бог е изцяло против запознанствата между християни и нехристияни с цел брак. Това е против волята Му. Ако общуваш с невярващ човек, трябва да спреш веднага, преди нещата да се задълбочат и да станат по-сериозни. Не подлагай на опасност собственото си спасение (защото правиш точно това, когато се доближаваш до невярващ!)! Припомни си стиха:

Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?

(2.Коринтяни 6:14)

Коя е най-често срещаната грешка, която правят християните? Те не правят нищо, докато чакат правилния партньор за живота си, или пък вършат глупости. Например една християнка харесва някой невярващ мъж и се опитва да го привлече. Как биват привличани невярващите мъже? Те са изкушавани чрез сетивата си: чрез това, което виждат, това, което чуват, и това, което докосват. Те не вярват в Бог и не показват никакъв интерес към Него. Но понякога се преструват, че са заинтересовани. След като човекът от другата страна се е зарадвал, че е привлякъл някого, когото харесва, идва денят на сватбата. Изричат обреците, извършват всичко, което „традицията повелява” в църквата, и никой не ги вижда повече. Сатана перфектно си е свършил работата. И това е поради грешното решение, което някой мъж или жена вземе, или поради „спящите” мъже в църквата, които не могат да видят несемейните жени, които чакат някой да ги забележи… Жалко е.

Ето и моят съвет: Мъже, не спете! Събудете се и гледайте! Някоя красавица във вашата църква те чака. Момичета, бъдете щастливи! Гледайте на Господа, радвайте се в Неговото присъствие и Той ще ви срещне с правилния съпруг за живота ви!

ПАЗИ СЪРЦЕТО СИ ОТ НАРАНЯВАНИЯ

Вероятно сред вас има някои хора, които са имали лоша опитност (или опитности)  при взаимоотношенията си в миналото. Бил си наранен и не искаш това да се случи отново. Прав си. Пази сърцето си. Но бъди и готов да прощаваш, защото новият човек в живота ти също няма да е съвършен.

ИЗКУСТВОТО НА „ПРЕСЛЕДВАНЕТО”

Да, „преследването” е изкуство. То е дадено на мъжете, ако гледаме от християнска перспектива. Когато се интересувате от една жена, вие, мъже, трябва да сте много тактични. Не бъдете толкова досадни в опитите си да общувате  с нея. Ако тя винаги те отхвърля, Бог има някоя по-добра за теб. Остави тази намира.

Ако имаш успех в преследването си, не се страхувай понякога да стоиш на разстояние. Това ще я накара правилно да си помисли, че не си досаден.

ПРИЯТЕЛСТВОТО ВОДИ ДО УХАЖВАНЕ,

УХАЖВАНЕТО ВОДИ ДО СВАТБА

Ухажването идва, след като сте станали много близки приятели. С всеки изминал ден разбираш, че животът е труден, ако дамата е далеч от теб, и същото е за нея – ако ти си далеч от нея, тя едва издържа. Говорите си за всичко и постоянно се възхищаваш на този човек. Повярвай ми, ако пред теб е правилната личност, вие двамата ще говорите, говорите, говорите и никога няма да ви е достатъчно. Нещо повече, разбрал си, че вече си приел другия човек заедно с недостатъците, които има. Това е доказателство, че сватбата наближава.