МИТОВЕ ЗА ЗАПОЗНАНСТВА СРЕД ХРИСТИЯНИТЕ

МЪЖЕТЕ ХРИСТИЯНИ СА МНОГО ПОРЯДЪЧНИ ХОРА

Тук бих искал да подчертая нещо наистина важно. Става дума за мъжете християни и мисленето, че те са винаги „добри момчета”, винаги са възпитани, винаги са усмихнати и вършат добрини навсякъде спрямо всички. Но не трябва да забравяме, че мъжете, както и жените, са хора. Всички ние съгрешихме. Никой от нас не е съвършен. Мъжете християни могат да се разграничат от невярващите според начина си на живот и плода от него. Така че, ако една несемейна жена иска да намери богоугоден мъж, с когото да изгради взаимоотношение, тя трябва да научи възможно най-много за човека, с когото се запознава. Общуването е фактор, който значително повлиява положително върху една връзка между двама. Колкото повече знаят един за друг мъжът и жената, толкова по-добре е това за тях. 

А какво можем да кажем за описанието на мит номер едно: „Мъжете християни са много порядъчни хора.”? Ако това е истина, ще го видим в „добрите момчета” от приказките. Само те са добри през цялото време. Ако прочетеш Псалм 14:3, ще разбереш какво имам  предвид:

Всички се отклониха, заедно станаха негодни, няма кой да върши добро, няма ни един.

Написаното тук описва хората на планетата Земя без изключение, включително християните. Както знаем от самото начало на Библията, след първородния грях на Адам и Ева всички ние станахме зли по унаследен начин. Наследихме греха. Като вървим по този път, желанията, които имаме, се управляват от греховната ни природа, която се задейства чрез плътта ни. Врагът ни, сатана, знае, че сме слаби в плътта си, и поради това определението „Мъжете християни са прекалено добри.” просто не е вярно. Ние, мъжете християни, не се различаваме от мъжете в света. Ние имаме същите желания като тях, същите борби и проблеми, същите чувства. Вярата ни в Иисус Христос е това, което ни прави различни от невярващите мъже. Изразяваме я чрез личното си взаимоотношение с Него.

В една връзка между несемейна жена и несемеен мъж какво трябва дамата да наблюдава в мъжа? Вече казах, че той трябва да е посветен християнин в сърцето си. Така че, ако ти си християнка и опознаваш един християнин, позволи му да действа той. Позволи му да бъде това, което може да бъде, като дава всичко от себе си. Не очаквай да видиш от него съвършенство. Понякога мъжете християни имат склонността да са срамежливи. Когато бях по-млад, бях много срамежлив. Това беше главна причина за неспособността ми да общувам с жените. Бях много пасивен в по-голямата част от времето. Съветът ми към теб е – винаги действай, без да има значение това, което може да си помислят за теб! Бъди готов да слушаш. Не се страхувай да признаеш грешките си. Като правиш това, всички ще виждат, че си земна личност, а и че не си пасивен. Но дай най-доброто от себе си, за да накараш жената от другата страна да си помисли, че би могъл да направиш всичко за нея. Бъди постоянен! Жените харесват това качество в един мъж.

МЪЖЕТЕ ХРИСТИЯНИ НЕ СА ИНТЕРЕСНИ

Другата опозиция е тази, че мъжете християни са прекалено добри и в същото време слаби, за да привличат жените. Жените са познати със своите изисквания и условия. Например, те си мислят, че повечето вярващи мъже са женчовци – потърсили са Бог поради някои слабости в характера си. Ако ти си мъж и мислиш за себе си по този начин, недей да се чудиш, че не си привлекателен за християнките. Най-напред трябва да мислиш за себе си позитивно. Изгради в себе си противоположния мисловен модел. Мислѝ, че си завоевател и победител. Не казвай: „Не мога да го направя! Прекалено трудно е.” Цитирай стиха:

За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява.

(Филипяни 4:13)

Божието Слово е мощно за нас, вярващите в Иисус Христос. То е сила. Знаеш ли, една жена, която истински вярва в Бог, ще види силните ти страни. Всяко едно човешко същество притежава такива.

Нека споделя някои неща за себе си. Споменах, че преди да срещна Господа, аз бях доста срамежлив. Имах толкова много комплекси, върху които да работя, и общуването за мен не беше нещо нормално. Стоях си между четирите стени на апартамента на родителите си, знаейки, че там е домът ми.

„Скъп мой роден дом…”

Намирах удоволствие в четенето. Много обичах да чета, най-вече криминални или приключенски книги. За мен те бяха станали прозорец към света, който винаги беше отворен. Като цяло, в четенето няма нищо лошо. Но с мен ставаше нещо, което не беше наред, знаех го. Бягах от самотата чрез четене и както може да се предположи, въобще не общувах с хора. Общуването е много важен елемент в развитието на християните. Ако не се научиш да общуваш с хората, един ден в бъдещето няма да можеш да общуваш с жена си. Тя ще се чувства самотна и непрекъснато ще те отхвърля, като накрая ще намери някой друг, на когото може да се облегне. Това ли е желанието ти? Вярващите в Христос жени се учат да обичат чрез слушане на  изказани на глас мисли, мнения, подбуди от страна на мъжа до тях.

Потърсих Бога, когато в живота ми започнаха да ме спохождат беди. Дори и след като Го срещнах, трябваше да се справя с много проблеми, но Той ми помагаше в целия този процес. Ще го наричам „процес на изчистване” и ще кажа още, че беше дълъг процес. Много, много дълъг. Иска ми се да не беше ставало така, но сега, като се обърна назад, виждам, че всичко е било за мое добро. Бог направи нещата да се случат така.

Докато годините минаваха, аз разбрах нещо наистина странно за себе си. Това беше фактът, че ми липсваше общителност спрямо хората. Четях, пишех поезия и проза, учех, но не можех да говоря свободно. Сякаш някаква спънка беше влязла в устата ми. Бях неуверен в себе си, знаех, че трябва да направя нещо, но не знаех какво. През първите няколко години като вярващ преминах през едно „шлифоване”, което оформяше характера ми. Никак не беше лесно. Чувал ли си, че когато човек се спаси, в същия миг той става мишена на дявола? Бих казал, че това е нормално, защото в миналото сме били негови верни слуги. Той ни е притежавал целите. И когато сме започнали живот с Господа и сме дали началото на личното си взаимоотношение с Него, сме станали заплаха за врага Му. Затова искам да те посъветвам – внимавай. Внимавай все повече във всеки един ден, защото „противникът ви, дяволът, като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне”. (1. Петрово 5:8-протестантски превод от 1940 г.)

От колко време си християнин? Ако си в църква от няколко години, забелязал ли си нещо? Да, става дума за духовния ти живот. Може би имаш някакъв напредък. Молиш се повече, четеш Библията повече и служиш повече. Но нещо се обърка. Като че ли много неща се преобърнаха. Изгубил си работата си или са те обвинили за нещо, без да си виновен. Е, през всичко това съм преминал, така че знам как се чувстваш. Но чувствата не са толкова важни. Всичко е свързано с Него. Когато в живота ни дойдат трудности, Той по-добре от нас знае през какво минаваме. И така, задачата ни е да Му се доверим. Никога не се предавай! Гледай напред! Бог те обича толкова много, защото си ценен в очите Му. И след като те обича, Той има най-съвършения план за теб, и бъдещият ти семеен партньор също е включен в този план. С други думи, има една жена някъде на земята, която ще те обича и ще те приема такъв, какъвто си. (За сестрите – има мъж, който ще те приема такава, каквато си. – б.а.). Тя ще те вижда като страхотен. Така че не се тревожи! Позволи на Бог да направи всичко, което ти не можеш да направиш. Той може! Важното на този етап в живота ти е да спреш да се уповаваш на мисленето, че „Мъжете християни не са интересни.”, защото една новородена християнка няма да се съгласи с това просто поради причината, че ценностната ѝ система е различна от светската.

ПОКОЛЕНИЯТА БАЩИ И СИНОВЕ

Знаем, че поколенията доста се различават що се отнася до ценностните системи, според които живеят. Нека обърнем внимание на понятията „старомодно” и „модерно”. Дядовците и бащите са определяни като старомодни. Синовете и внуците са модерни. Всичко това е относно дрехите, които те носят, поведението им в обществото, какви са взаимоотношенията им и т.н.

Що се отнася до Библията, която е Божието Слово, тя има определени принципи, които се наричат морални принципи. Сега ще кажа какво имам предвид. Т.нар. „его” има свое собствено мислене, но много често неговите пътища са доста далеч от Божиите пътища. Например, много млади християни си мислят, че няма проблем, когато в общуването с други вярващи не се поставят нужните граници за един правилен живот на несемейни. Те следват сетивните възприятия и т.нар.  “културно” християнство. „Културно” е християнството, което съдържа всичко добро в тази доктрина, но изглежда размито ако тръгнем да го анализираме. То прилича на плътския вид християнство.

А когато заговорим за взаимоотношенията между баща и син, днес голяма част от тях е подценена. 

Един истински баща винаги знае как се чувства синът му. Двамата имат много близко взаимоотношение един с друг. Познават се много добре. Когато бащата се прибере след тежък ден на работа, какво се случва? Той е щастлив да види семейството си. Щастлив е да види съпругата си и детето си. Понеже говорим за взаимоотношения между бащи и синове, нека опиша една такава сцена в християнкото семейство. Бащата отключва вратата, а синът стои зад нея, като с нетърпение го чака. След отварянето на вратата синът попада в ръцете на баща си с радостен вик:

– Тате! Толкова ми липсваше! Толкова съм щастлив, че пак си тук!

Така трябва да изглежда един типичен ден в истинското християнско семейство, което живее според Божиите закони и принципи. Синовете трябва да чувстват специална привързаност към бащите си. Това е нормална картина, когато семейството функционира правилно. Нещо повече, поколението на бащите е длъжно да живее живот, който да е пример за поколението на синовете.

За съжаление, днес много семейства не вярват в Господа. За тях Словото е книга с разкази и нищо повече. Библията за тях е „онова религиозно нещо”, което не е за истинските мъже. Позволи ми да те попитам нещо. Как изглежда един истински мъж в твоите очи? Както си спомняш, Иисус е съвършеният пример за истински мъж. Опитвай се да бъдеш като Него във всичко, което правиш, и ще видиш Неговия пробив в живота си, без да имат значение годините, които „е изпоял скакалецът”. (Йоил 2:25).

АЗ НЕ СЪМ ДУХОВЕН ВОДАЧ

Първото нещо, които искам да изясня тук, е, че всяко човешко същество на планетата ни има потенциал за развитие. Можем да кажем, че това зависи от „почвата”, в която растат хората. Т.е., всички ние дълбоко в себе си имаме потенциала на лидери. Може да си имал ужасно минало. Но трябва да оставим миналото зад гърба си, в противен случай то ще разруши живота ни. След като сме позволили на Бог да работи в нас, докато живеем, трябва и да Му позволим да свърши работата си по Своите начини.

Пасторите и служителите ни са и наши духовни водачи. Така че когато се подготвяме за семеен живот в бъдеще, първото нещо, на което трябва да се съсредоточим, е духовния ни растеж. Къде растем духовно? Има два отговора на този въпрос:

*Духовно растем в Божия дом, където служим ние, и пасторът служи на нас (той е духовният водач в живота ни).

*Духовно растем във „вътрешната си стаичка”, където общуваме с Отец „в тайно”, Който, като види молитвата ни „в тайно”, ни въздава наяве. (Матей 6:6).

В книгата си „Изграждането на един лидер” Джойс Майър казва, че не съществуват лидери, които да са родени с качествата, които имат. Всеки един човек е потенциален лидер в живота. Нещо повече, всеки съпруг в едно християнско семейство е духовен лидер в дома си. Той взима важни решения. Той провежда и

своеобразно обучение относно духовния и материалния живот. Не е трудно за един мъж да е духовен водач в дома си. Такъв човек не се тревожи за решенията, които трябва да вземе. Той не е толкова дълбоко загрижен за ежедневния си график, защото вече е направил такъв и го е обмислил за определен период от време. Може на вратата да чукат много неприятности. Може много пречки да се опитат да възпрепятстват изпълнението на направените планове. Един истински лидер продължава да следва целите си, без да имат значение появилите се пречки. Може един ден да станеш баща. Научи се как да бъдеш такъв сега, а не в деня на сватбата. Рано или късно и тя ще дойде. Трябва да имаш готовност за всякакви видове предизвикателства и трудности, защото семейният живот не е игра. Той е една сериозна стъпка.

БОГ Е ИЗБРАЛ ЕДНА ЖЕНА, ЗА КОЯТО ДА СЕ ОЖЕНИШ

Това е вярно, но когато се съсредоточим и ограничим единствено върху тази единствена личност, която Бог има за нас в живота ни, без да гледаме на заобикалящия ни свят, се появява една опасност. Можем да я обясним по следния начин…

Например един младеж, който е вярващ, започва да общува с момичета и това е единственото нещо, което прави всеки ден. Не го е грижа за Божиите планове и цели. Ходи на църква само за да общува, за едната компания. Не чете Библията си или пък прочита няколко реда с мисълта, че е прочел нужното за деня. Молитвеният му живот е доста слаб и по този начин му липсва опазващата сила на Бог, докато преминава през бурите в живота.

Митът „Бог е избрал една жена, за която да се ожениш.” е мит, защото много често се случва така, че най-добрият избор на Бог не прилича много на твоя избор – на жената, която ти би харесал. И още нещо, това, което се случва най-често е, че ние, мъжете, винаги гледаме външността, без да гледаме „вътрешния човек” в една жена.

Ето и друга възможна ситуация. Например, много ти харесва една жена, и си започнал да я преследваш в буквалния смисъл на думата. Повярвай ми, това би било акт, който по-скоро ще я отблъсне, вместо да я привлече. Да, жените харесват действените, а не наглите мъже. Така че се опитай да бъдеш тактичен. Уверявам те, че в бъдеще няма да се разочароваш!

В БИБЛИЯТА ИМА ЯСНО ОПРЕДЕЛЕНИ

УКАЗАНИЯ ЗА ЗАПОЗНАНСТВО

Относно указанията за запознанство в Библията, нека подчертая следното: Бог не е против запознанствата, но Той е против това запознанстовото да бъде номер едно в списъка ти от приоритети. Разбираш ли?

Що се отнася до Библията като свято Божие Слово, ако започнем да анализираме Стария Завет, ще видим, че по онова време бракът се е уреждал предварително от родителите на бъдещите младоженци. Мъжът е харесвал една жена и е имал желанието да се ожени за нея.

А какво казва Новият Завет за брака? Отвори си Библията на Евреи 13:4:

Женитбата да бъде на почит у всички и леглото – неосквернено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците.(Превод на Верен – б.а.)

Във всичко, което правиш, прави го със знанието, че Бог те наблюдава. Не гледай на запознанството като такова, каквото е то, т.е. като среща с непозната личност с цел опознаване. Гледай на него като възможност за общуване и докато го практикуваш, растѝ. Растѝ във вяра, като си угоден на Господа и прилагаш Неговото Слово на практика.

ТРЯБВА ЧОВЕК ДА Е ПРИЯТЕЛ С ЕДНА ЖЕНА,

ПРЕДИ ДА МОЖЕ ДА Я ОПОЗНАЕ

Приятелството е първата фаза в едно запознанство. При него двамата събеседници се опознават. Обикновено разговорите помежду им включват общи елементи: времето навън, хобита, интереси и пр. Естествено, това не са единствените неща, за които си говорят те. В ролята на мъж се опитай да бъдеш възможно най-гъвкав. Не се опитвай да привлечеш вниманието само върху себе си. Насърчавай събеседниците си също да споделят какво мислят за определено нещо. Не говорѝ прекалено дълго, защото много често жените се отегчават, ако говоренето е много и е несвързано.

Кога една жена ще разбере, че желанието ти е нещата да станат по-сериозни? Всъщност това се случва естествено. Нищо не е нормално, когато се насилват нещата. Ако се опитваш насила да накараш нещо да се случи, не си на правилния път. Аз съм разбрал, че жените уважават уравновесените мъже. Това означава, че е по-добре да забавим темпото, а не да бързаме. Означава и обратното – не се бавѝ с вземането на решенията и изказванията си, защото така събеседникът ти ще се отегчи, и след това ще се разочарова.

Какво е поведението на истинския приятел? Ще ти изброя няколко характеристики на мъжа като истински приятел:

*Един истински приятел предразполага жената при разговор.

*Той е добър слушател във всеки разговор. Времето му за слушане е повече от времето му за говорене.

*Той е джентълмен (т.е. внимателен във всичко-б.а.).

*Той е тактичен.

Виждаш ли, една жена трябва да се чувства в безопасност и сигурност, докато е в присъствието на мъж. Избягвай да говориш за негативните си преживявания, когато се опитваш да достигнеш сърцето ѝ. Спомни си какво казва Павел:

Никаква гнила дума да не излиза от устата ви, а само онова, което е добро за изграждане според нуждата, за да принесе благодат на тези, които слушат. 

(Ефесяни 4:29,

превод на Верен)

С други думи, добрият приятел не говори напразно и не говори негативно. Трябва да знаеш, че един ден бъдещата ти съпруга ще бъде най-добрият ти приятел. Добрите приятели насърчават. Добрите приятели също говорят истината, но в любов. Как показваме любов помежду си? Като показваме състрадание един към друг. Показваме любов, като вършим делата, които Иисус вършеше (за църквата), докато беше тук, на Земята. Естествено, не сме съвършени! Никога няма да бъдем съвършени. Бог е съвършен и ни е подарил безплатно това Свое качество. Добрият приятел се опитва да следва Неговото съвършенство, въпреки че то не се вижда в нашата природа (която е греховна).

БОГ ЩЕ ТИ РАЗКРИЕ ЖЕНАТА, ЗА КОЯТО ЩЕ СЕ ОЖЕНИШ

В живота на християнина свръхестествените събития не са толкова често явление. Много вярващи обичат да гледат как Бог работи само по свръхестествен начин. Ако например те не видят постоянно да се случват чудеса и знамения в събранието, сменят църквата си. Мислиш ли, че Бог одобрява такова поведение?

Не мисля, че Той свръхестествено ще ти разкрие бъдещия партньор в живота. Обикновено това става по много естествен начин. Ако продължиш да се молиш, изпълнен с радост и благодарност в сърцето си, Бог ще осъществи мечтата ти за партньор в живота! Той ще отваря врати и ще докосва сърца. Впоследствие Той ще те събере с правилната половинка в живота. Позволи Му да го направи по Своя начин. Неговите пътища са по-добри от нашите. 

Защото Моите помисли не са като вашите помисли и вашите пътища не са като Моите пътища, заявява Господ.

Исая 55:8

следваща глава ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ