ИМАШ ЛИ ГОТОВНОСТТА ДА СИ С ТОЗИ ЧОВЕК ДО СЕТНИЯ СИ ДЪХ ?

Това е последната глава на тази книга. Тя ще те накара да се замислиш за главните проблеми, които се срещат в семейния живот, и за всички отговорности, които ще те чакат в бъдещия ти брак. Заглавието на главата със сигурност ти подсказва, че семейният ти живот ще трае до края на дните ти. И така, готови ли сте да сте с този човек до сетния си дъх?

МЪЖЪТ, ЗА КОГОТО ТЯ СЕ НАДЯВА ДА СЕ ОМЪЖИ

Желанието на всяка жена е да се омъжи за мъжа на мечтите си. Иска ми се да започна с едно явление, което е в ума на вярващите жени в наши дни. Мнението ми е от гледната точка на съпруг-християнин, и е насочено както към несемейните жени, така и към неудовлетворените семейни дами, които са взели решение да вярват в Христос.

Много често в християнските църкви несемейните дами са си направили собствен списък с изисквания и условия към своя „бъдещ съпруг”, когото ще срещнат. Както можеш да предполагаш, в следствие на това, много пъти се случва, че „принцът”, за когото си мечтае чакащата дама, не съществува никъде по света. Нека ти дам пример за такъв списък с изисквания. В скоби предлагам своите мисли (за всеки пример):

*Той трябва да има постоянна работа. (А какво ще направиш, ако нещо стане с работното му място, например разруши го земетресение, ако го уволнят или се случи някакъв друг проблем? Ще го обичаш ли по същия начин, по който си го обичала, когато е имал работа?)

*Той трябва да взима бързи правилни решения. (А ако ти си първата жена, с която има взаимоотношение в живота си, и не е имал възможността да се учи от грешките си? Много често прилагането на практика не е същото като теорията. Спомняш ли си обреците, които направихте на сватбения си ден (да сте заедно „в добро и зло”? Ами ако се провали няколко пъти като глава на семейството с лоши или бавно взети решения?)

*Той винаги трябва да е снабдител в дома си. (А как ще възразиш, ако той е сред хиляди безработни мъже, но дава всичко от себе си, за да намери работа?)

Всички ние си имаме мечти, които преследваме, и мечтаем за по-добър живот без проблеми. Но истината е, че на планетата Земя не съществува такъв начин на живот. Сатана е още жив и тук е неговото царство. Живеем в него. Помниш ли? Адам и Ева му го предадоха доброволно. Сега проблемът ни е, че трябва да се бием в добрата битка на вярата, като живеем за горното, като живеем за Божието Царство.

Бих искал да посъветвам нещо всяка несемейна дама, която има дълъг списък-описание на бъдещия ѝ съпруг. Знаеш ли, че много е възможно такъв човек да не съществува тук, на Земята? Вероятно много от вас, дами, описват Самия Иисус Христос в списъците си. Правилно ме разбрахте – Исус е съвършеният мъж, за когото искате да се омъжите. Но в същото време това желание е егоистично, защото Той е Младоженецът на Църквата, не е твоят младоженец. Ти си само една малка частица от съвършеното Му тяло. Ако се молиш да намериш добър мъж в живота си, помолѝ се и се довери на Бог за Неговия избор в това отношение (не твоя избор). Много често се случва така, че жените харесват видяното с физическите си очи, но са духовно слепи (същото се отнася и за мъжете). И бедствие е това, което следва…

Според мен, първото нещо, което една несемейна жена трябва да търси в мъжа християнин, е неговото посвещение към Господа. Как живее той? Богоугоден мъж ли е? Моли ли се? Чете ли Словото във всеки един ден от живота си, като го прилага на практика? Пример за подражание ли е за по-младите вярващи? А единственият въпрос, който може да бъде зададен за него е: Прилича ли той на Христос? Такъв въпрос, разбира се, не би трябвало да е изискване за съвършенство, защото никой от нас не е съвършен.

СРЕЩАТА СЪС СЕМЕЙСТВОТО И ПРИЯТЕЛИТЕ

И ето, идва денят, в който си разбрал, че това е човекът, с когото ще изживееш останалата част от живота си. Двамата сте се запознали, общували сте и сте прекарали достатъчно време заедно, имате увереността, че сте създадени един за друг. Божият мир е изпълнил и двама ви. (Всъщност, Божият мир е най-добрият показател за съвършената Му воля.). И сега единственото, което трябва да направите (ако и двамата още не сте го направили), е да се запознаете с родителите на бъдещата половинка. Това е много важна част от процеса на запознанството. Нещо повече, християнско дело е да отидеш при родителите на приятелката си, най-вече защото ги почиташ. Обикновено почитта към по-възрастните докосва сърцата им, без да има значение тяхната възраст. Винаги е в плюс когато и двамата се запознаете с родителите на човека, с когото изграждаш взаимоотношение. По този начин показвате отношението си на уважение към тях. Много от родителите са повярвали в Господа на малко по-късен етап, след като например са наблюдавали живота на децата си. Отношението, което са показали невярващите родители, е нещо от рода на: „Щом ти можеш да живееш по този начин (или „щом като Бог има такова благословение за теб”), тогава и на мен може да се случи.” (или „Той има и за мен такова.”). Разбира се, по-нататък можеш да обясниш, че Бог е приоритет номер едно в живота ти. Следователно, това трябва да се случи и в техния живот. Но не го казвай по законнически начин, защото така това ще повлияе негативно на отношението им и към двама ви. Изразявай се възможно най-просто. И най-вече, бъди себе си! Не се опитвай да имитираш другите, защото по-късно всички ще те виждат като артист в живота, което въобще не е полезно.

ОПРЕДЕЛЕТЕ И ОБСЪДЕТЕ СВОИТЕ

ОЧАКВАНИЯ ЕДИН ОТ ДРУГ

Човек, който обявява готовността си за брак, е достатъчно зрял, за да встъпи в него. Такива хора са се научили да живеят самостоятелно, като се грижат за себе си; те знаят какво искат от живота. Те са и готови да се борят с предизвикателствата и трудностите.

Например, първото, което трябва да има като черта на характера както мъжът, така и жената, е простителността. В семейния живот се появяват конфликти и други подобни проблеми. Не всичко върви по мед и масло. Невинаги е щастливо и весело там. Често идват кризи. Имаш ли готовност да простиш на половинката си, без да имат значение думите, казани към теб? Имаш ли  желанието да кажеш „Обичам те въпреки всичко!”? Ако е така, то ти си с една стъпка по-близо до сватбения ден.

И двамата трябва да сте готови да срещнете както прекрасни, така и тъжни моменти. Животът е едно предизвикателство. В него има плюсове и минуси. Но Бог е Този, Който дава сила, разум и мъдрост на хората в ежедневния ритъм на живота.

Не забравяй, че добрият брак не се случва ей така. Бракът е като една голяма къща – тя бива изграждана тухла по тухла. Днес е по-хубава от вчера. Утре ще е по-хубава от днес. Трябва също да се научиш на компромиси във взаимоотношението си като партньор за цял живот, защото винаги правим грешки. Бог е единствената Личност, която не съгрешава. Най-важното нещо, което трябва да правиш, за да си добър съпруг, е да се доверяваш изцяло на Господ за всичко:

Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте молбите си на Бога с благодарение; и Божият мир, който превъзхожда всеки разум, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христос Иисус. (Филипяни 4:6-7)

НАПИШЍ ЛЮБОВНАТА ИСТОРИЯ,

КОЯТО С ГОРДОСТ ЩЕ РАЗКАЗВАШ

Това ще е историята на брака ти. Когато си живял достатъчно дълго и си изградил брака си на правилната основа, ти ще можеш да разкажеш на другите за това. Започнѝ да се учиш сега, докато още си несемеен! Не чакай да дойде някой ден в бъдещето, за да започнеш да учиш неща за брака. Наблюдавай семейните двойки и щастливия им живот заедно. Учѝ се от тях (и то не само от хубавите им преживявания, а и от неприятните). Търсѝ по тази тема в Словото, както и подобни книги. 

Успешната любовна история не се пише за ден-два. Тя е процес през целия живот. Тя е ежедневна практика. Опитай се изцяло да живееш написаното в Словото и ще видиш разликата. 

ПЛОДОВЕТЕ НА БРАКА

Християнският брак представлява едно осъществено общение, което не спира, докато туптят сърцата на партньорите. На първо място, те и двамата са се научили да дават от себе си. За получаването не е нужно човек да се учи, но е естествено след като дадеш от себе си, да получиш в замяна. Т.е., когато човек дава, той със сигурност ще получи. Очакването, че човек ще получи, без да даде от себе си, е погрешно. Запомнѝ, това си е чист егоизъм. А Исус не беше егоист, нали?

Плодовете на брака са незброими: радост, мир, удовлетворение, щастие, самоувереност и много, много други… Плодът обаче, който трябва да ви дава най-голяма безопасност, е любовта, която Бог има към вас. Той никога няма да ви остави и да ви забрави, когато търсите първо Неговото Царство в живота си.

ГОДЕЖ ПО ХРИСТИЯНСКИ

Годежът при християните идва, след като жената получи предложение от мъжа. Тя е казала: „Да!” и двамата са годеници веднага след това нейно съгласие. След това те започват да планират: от какво се нуждаят за сватбата, как ще се подредят нещата и пр. Най-важното нещо по време на годежния период е да останете чисти. Не проваляйте Божия план с неблагоразумни действия! (Като например да си легнете вечерта преди сватбата… Това е фатална грешка, от която по-късно ще има сериозни последствия.)

РАСТЕЖ ЗАЕДНО:

БРАКЪТ И ХРИСТИЯНИТЕ В СЪБРАНИЕТО

След сватбата не забравяйте, че сте християни. Продължете да живеете за Бог, като правите правилните неща пред Него, и Той ще се удоволства във вас. Общувайте с хората (вярващи и невярващи). Бъдете постоянни в стремежа си да следвате Божиите насоки за живота си. Не отделяйте семейството си от местната църква, на която принадлежите. Бъдете част от Тялото на Христос!

Участвайте в дейностите, организирани от църквата. По този начин показвате, че принадлежите на това събрание.

КАК ДА СЕ СПРАВЯТЕ С ПАРИТЕ

Парите са главен фактор в развитието на взаимоотношенията. Много често те са причината за разтрогване на браковете. Но са нужни, за да може семейството да устоява. Парите са нужни в работата за Царството. 

Още преди брака трябва да сте се научили да боравите с парите. Не встъпвай в брак, ако преди това не си се научил да си финансово независим! Научѝ се да планираш как да харчиш финансите, които заработваш. Когато получиш месечната си заплата, се научѝ да я разпределяш на части.

Десятъкът, разбира се, е пръв в списъка ти от финансови придобивки. Той принадлежи на Господа. Така че не го забравяй. Дарението ти е допълнителна жертва за Бог. След това направете списък, като семейство, на нещата, от които се нуждаете в ежедневието си: колко ще харчите за децата си, за храна, за облекло, данъци, такси и пр. Бъдете мъдри в харченето! Би било хубаво и да се дава на бедните и хората в нужда, които ги има и в църквата. Накрая ще пожънете това, което сте посели. И най-вече, имайте благодарност към Бог за финансите си! Нека сърцата ви са благодарни, дори и да сте без работа. Доверявайте Му се и Той ще ви благослови!

КРАЙ