ИЗЧИСТЕНО МИНАЛО

ИЗЧИСТЕНО МИНАЛО

Обикновено всички ние имаме лоши навици от миналото си, по които трябва да поработим и от които да се освободим. Можеш да помислиш за тях, например: молим се малко, живеем в компромиси; съсредоточаваме се на временни неща, без да мислим за вечността… Това е малка част от дългия списък, който можем да направим.

ХУБАВИТЕ ПРЕЖИВЯВАНИЯ ПОКАЗВАТ

КАКЪВ ЧОВЕК СИ ТИ:

ТВОИТЕ ЛИЧНИ УНИКАЛНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ

Ние, хората, имаме положителни и отрицателни черти в характерите си, както и положителни и отрицателни преживявания. През повечето време преживяното от нас е плод от изборите, които сме направили, и решенията, които сме взели. Ако сме избрали да следваме истината в цялата ѝ същност, ние жънем положителни резултати.

Така наречените „хубави преживявания” са свързани с развитието на характера ни като християни. Нека ти споделя личната си опитност.

Преди да срещна Господа, бях срамежлив човек. Въобще не можех да говоря. Прекарвах си времето вкъщи, в четене на книги и в правене на моите си „неща”, като не знаех какво представлява общуването. Мъжеството беше нещо напълно непознато за мен, може би поради това, че нямах добър пример за подражание.

Но когато повярвах в Бог, се промених. Това, разбира се, не стана в „миг на око”. Беше бавен, постепенен процес. Какво в християнския живот наричаме „хубави/добри преживявания”? Това е времето, през което сме се научили да имаме плодоносен живот. Тогава сме се старали да реализираме нещата, които са наистина ценни и запомнящи се за бъдещите поколения. Един ден се оказваме сред толкова много нови приятели, които показват любов и привързаност един към друг и към нас. Никога не сме получавали подобно отношение в живота си, преди да срещнем Иисус. Във времето, когато не сме били спасени, сме имали желанието да сме като новите си вярващи приятели, както и да притежаваме нещата, които те имат. Когато за пръв път влязох в църква, в която хората вярват в живия Бог, в началото всичко беше много странно за мен. Хората бяха странни. Бяха се събрали заедно, изпяха няколко „странни” песни (за мен хвалението и поклонението беше нещо такова) и след това пасторът изнесе една проповед. Беше през септември или октомври, не помня кой месец точно, през 1997 година. Най-странното нещо за мен беше „говоренето на езици“. Хората, които го практикуваха, ми изглеждаха като изпаднали в транс и трябва да призная, че се чувствах така, сякаш съм попаднал в някаква религиозна секта (което впоследствие се оказа, че не е вярно). През всичките следващи години се случиха много неща в  живота ми. Два пъти смених църквите, които посещавам, поради ред причини. Но това е друга тема, която няма да обсъждам тук.

ЛОШИТЕ ПРЕЖИВЯВАНИЯ –

ПРОМЯНА НА ЛОШИТЕ НАВИЦИ

Помниш ли началото на Библията в книгата Битие 1:31?

И Бог видя всичко, което създаде. И ето, беше твърде добро. И стана вечер, и стана утро: шестият ден. (удебеленият курсив е мой – К.К.; цитатът е взет от Библията на издателство Верен).

Цитирам този стих, за да да подчертая, че в самото начало на времето, злото не е съществувало. От това можем да направим извод, че лошите навици имат своите корени в живота ни. Ние трябва да премахнем тези навици, заедно с техните корени. Откакто грехът навлиза в света, човечеството е поставено на изпит, при който трябва да отговорим на следните въпроси:

*Живеем ли за Бог?

*Или живеем за дявола?

Лошите преживявания в живота ни са свързани с падналата ни природа. Много добре си спомням своето минало. Започнах да живея в грях даже преди да вляза в тийнейджърска възраст. Разбира се, тогава не знаех, че начинът ми на живот е грешен. Обичах да живея така, защото това посрещаше желанията ми в мига, в който се появяваха. Бях свикнал по този начин да получавам желаното – бързо. 

След като започнах да ходя на църква, в която хората вярват в живия Бог, аз продължих да имам грешен начин на живот за определен период. Но колкото повече затъвах в грях, толкова повече проблеми имах. Денем и нощем сатана ми пращаше хиляди демони, за да ме мъчат. Това, което не бях осъзнал през всичките следващи години, бе, че доброволно бях избрал греховния начин на живот, без да се замислям за последствията. Врагът (сатана) беше щастлив, че ме държи в ръцете си. В следващата част („Справѝ се със сексуалните изкушения”) ще продължа с някои други проблеми, които започнах да имам, защото те са свързани с преживяванията ми в тази борба.

Относно лошите преживявания (свързани с взаимоотношенията и общуването) в личния ми живот имах едно такова, преди да се запозная със съпругата си. Първият ми основен проблем беше срамът – по характер бях срамежлива личност. Бившата ми приятелка не можеше да измъкне и дума от мен. В последния момент я казвах. Беше такъв театър! 

В началото тя много ме хареса. Но по онова време все още развивах характера си. Толкова много пъти не знаех какво да кажа или на каква тема да говоря. Един-два пъти поведението ми беше детинско и тя прояви като рекция голямо раздразнение. Признавам, че аз не бях достатъчно зрял за започване на взаимоотношение. Но много работих по себе си. Трябва да призная, че извърших много неща за нея. Накрая направих следващата си грешка. Не направих нещо, което ме беше помолила, след като ѝ бях дал обещание. Впоследствие тя ме напусна, без дори да ми каже причината. Спомням си го, сякаш беше вчера. Признавам, че не бях напълно пораснал. Но наистина се стараех да дам всичко от себе си. Тя започна постепенно да изисква все повече и повече неща от мен, поставяйки условието, че ако не мога да посрещна нуждите ѝ, ще ме напусне. А я обичах толкова много! Скъсахме, а аз дори не знаех това. Разбрах, че няколко месеца след като ме напусна, се е омъжила за вярващ от друга църква.

От наученото след опитността с нея разбрах, че трябва да бъда мъж. Много пъти се бях държал незряло. Истинските мъже трябва да са зрели. Трябва да се борят. Трябва да покажат на потенциалните си съпруги, че на тях винаги може да се разчита. 

СПРАВЍ СЕ СЪС СЕКСУАЛНИТЕ ИЗКУШЕНИЯ

В началото на книгата споменах, че фактът на нашата реалност в 21. век не е много хубав, що се отнася до начина, по който използваме технологиите. Позна – ще обсъдим порнографията и всички грехове, към които тя тласка хората. Трябва да призная, че това бе грехът, който ме беше държал в плен с години. Повечето проблеми, които започнаха да изникват в живота ми, бяха резултат от този модел, който бях приел да следвам.

Първият въпрос, който трябва тук да си зададем, е: Откъде идва сексуалният нагон?

Както вероятно знаеш, Бог създаде секса като чудесен дар за хората. Сексуалната енергия все още прави брака завършен и полезен. Истината е, че днес в света дарът на сексуалното общуване е извратен. Както казва Ед Коул: „Бог създава, сатана извращава”. Това определено важи за секса и целта, която той има. Защо порнографията е такъв голям капан на врага?

Главното е, че той знае падналата природа на човека. Знае слабостите ни и прави всичко възможно да ни изкара от Божия план за живота ни. И понеже плътта ни е слаба, той използва това, за да изпълни пъклените си планове. Ето защо трябва много да внимаваме. В Ефесяни 6:12 четем:

Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, а срещу началствата, срещу властите, срещу световните владетели на мрака на този свят, срещу духовете на злото в небесните места.

Как можем да устоим на изкушенията на дявола? Отговорът е чрез Божието Слово, най-мощното ни оръжие! Можем да го направим по начина, по който Иисус го направи, докато беше изкушаван в пустинята.

Сега ще споделя един съвет с теб, който чух на една видео проповед. Един пастор говореше за порнографията, за това как тя привлича мъжете и разрушава живота им. Неговите думи са съветът ми към всеки несемеен мъж, който се бори с порнографията. 

Когато влезеш в порнографски сайт в Интернет или включиш телевизора си на такъв канал, ти доброволно отваряш врата на врага. По този начин му даваш легално право да атакува живота ти. Какво се случва, когато избереш да отвориш тази врата? Всички демони на похотта и плътските страсти (които са духовни тъмни сили) влизат в стаята ти и започват да действат навсякъде около теб. Те влизат в стаята ти и тя се превръща в обиталище на врага. Нещо повече, демоните влизат в ума ти чрез очите (те също са своеобразна отворена врата). Когато излезеш навън, умът ти вече е замърсен с нечистотията, с която е пълен светът днес. Щом вече са окупирали ума ти, демоните излизат от очите ти и влизат в хората наоколо. Какво прави един обладан от демони човек? Той излага на показ това, което е вътре в него, и то по видим и осезаем начин. Непостоянните мъже имат такива проблеми, и то в голяма степен, защото не са се научили да живеят в чистота. Дори християните се борят с нечестиви духове на похот и сексуална неморалност. Споменах, че аз самият съм се борил с тях. Предполагам, че някои от вас също са се борили, а други още се борят. Едва ли има човек, който да не се е срещал с този проблем в живота си. Много често порнографията е главната причина за разводи по света. Така че, когато пак си изкушен, е добре да се замислиш за последствията. Спомни си какво е казал Давид:

Кой осъзнава прегрешения? Очисти ме от тайните грехове. (Псалм 19:12)

Всички ние имаме тайни в живота си, с които трябва да се справим. Но знаем, че не съществуват тайни, които да можем да скрием от Бога. Внимавай с тайните в живота си. Спомнѝ си стиха в (Евреи 4:13) „…И няма създание, което да е скрито от Него, а всичко е голо и разкрито пред очите на Този, пред когото има да отговаряме.“

Никой не може да се скрие от Бога.

В друг стих четем:

„Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме приели познаването на истината, не остава вече никаква жертва за грехове…“ (Евреи 10:26)

Вярващите, които живеят в греха на компромиса, са по-атакувани от дявола, защото съзнателно са му отворили врата (или няколко врати). Това е действие, което е дало на врага законното право да атакува живота на живеещите в компромиси (живот в съзнателен грях). В такива моменти трябва да си спомниш, че компромисите малко по малко ще ти донесат смърт.

Още нещо бих искал да добавя по тази тема. Всеки човек, който живее на нашата планета, знае, че актьорите, които участват в такива продукции, получават баснословни суми, за да се снимат в тях. Врагът на нашите души е единственият „работодател”, който предлага на своите наемници „много пари за кратко време”. А когато Бог осъди греха на Адам, той го принуди с пот на челото да си изкарва прехраната. Участието в порнографски филми не струва никакви усилия на актьорите, които участват. Примерно влизат в студиото, снимат се определено време, и след това излизат от там богати. Като живеят по този начин, те не осъзнават, че са продали телата си на сатана за едни тленни пари. А това ще им коства душите за вечността. Същата участ грози поклонниците на идола, наречен „порнография”.

ПОСОКАТА НА ЧИСТОТАТА

Очевидно е, че чистотата е насочена нагоре – към нашия Отец на небето, Той Самият е Мощен и Чист. Няма нужда да се впускам в подробности – Той беше, Той е и Той винаги ще бъде Бог на пълното Съвършенство… И, както винаги е казвал – Той никога няма да се промени. Малко по-подробно – Той изисква от нас чистота в живота ни, защото така ще си спестим много проблеми в бъдеще. Спомням си думите на Ед Коул в бестселъра му „Максимално мъжество”: „Сам ще разбереш каква свобода ще имаш, когато живееш чист живот, живот, свободен от греха и неговата мръсотия.” (моя перифраза на Ед Коул – К.К.). За да бъдеш чист, трябва да живееш чисто – толкова е просто! Бог ни го заповядва:

защото е писано: „Бъдете свети, понеже Аз съм свят.” (1. Петрово 1:16)

В заключение бих искал да кажа, че всеки християнин трябва да се освободи от миналото. Само тогава бъдещето, което предстои, ще е застраховано от възможни проблеми, които принадлежат на миналото. Бъди уверен, че 

старото премина, ето, (всичко) стана ново!” (1. Коринтяни 5:17)

Бъди като Иисус! Живей живот на чистота!

следваща глава СЪВЕТИ ЗА ЗАПОЗНАНСТВО