ЖИВОТЪТ В ЦЪРКВАТА

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ОБЩНОСТ,

КОЯТО ЩЕ ТИ ПОЗВОЛИ ДА РАСТЕШ

Църквата е като едно семейство. Идеята, че тя е вид организация или институция, не е много правилна. Когато казвам „семейство”, това означава, че членовете на истинската църква трябва да са много сплотени. Естествено има мега-църкви, където хората са много, но е хубаво, когато духът в църквата е като духа в едно семейство.

По принцип пасторите имат сърца на бащи. Те много приличат на Бог Отец, защото те възпитават църквата, която водят. С други думи, добрият пастор невинаги е нежен. Той е справедлив и уравновесен като нашия Отец на небето. Нека ти дам един пример.

Какво би направил(а), ако четиригодишният ти син прави каквото си поиска, дори и зло? Ще стимулираш ли такова поведение, или ще го накажеш? Тук просто подсказвам,че възпитанието е полезно за всяко малко дете. Ние не сме ли като малки деца за Бог? И така, по-добре би било, ако Той ни възпитава и изобличава. За наше добро е. Следният стих изцяло потвърждава това:

 Нито едно наказание не изглежда да е за радост, а за скръб; но после донася мирния плод на правдата на тези, които са били обучавани чрез него.

Евреи 12:11

Вярващите в една църква оформят събранието на всички членове в нея. В него има различни групи, наречени служения. Всяко служение си има своя функция, а лидерите са водачи на различните служения.

Какво представлява животът в църквата? Основен принцип на функциониране в християнската църква е общуването. Хората общуват чрез споделяне на Евангелието, говорят за духовните преживявания, които са имали, дори и за ежедневието си. Човек може да каже всичко в една християнска църква, стига да има чистота в казаното. Трябва да избягваме всякакво негативно говорене, ако целта  ни не е смъмряне или поправление.

Защо се събираме в църква? Защо слушаме Словото, като се молим и пеем хваление? Защото самото Слово ни казва да го правим! Заповядано ни е:

…като си говорите с псалми и химни, и духовни песни, като пеете и възпявате в сърцето си Господа…

Ефесяни 5:19

В църквата ние сме по-близо до Божието сърце. Той ни е извадил от света, за да може да ни освети като Своята чиста Невяста.

Ето защо съм сигурен, че бъдещият ти партньор в живота седи някъде в църквата ти, но още нямаш разпознаване. Има и други възможности. Може би е в някоя друга църква на планетата? Християнските сайтове за запознанства са създадени, за да се осъществи възможна среща на две души, които са много далеч една от друга. Условието е само едно – бъдещият ти партньор в живота трябва да вярва в Иисус Христос.

ДА СЛУЖИШ В ЦЪРКВАТА

Нека сега поговорим малко за живота в църквата. Както вече споменах, в Христовата църква има различни служения. Намерил ли си правилното си място в някакво служение? Как човек може да разбере мястото си в една църква? Ами погледни своите таланти и способности. В какво си най-добър? Ако имаш хубав глас, мястото ти е в тима за хваление и поклонение. Ако говориш добре, явно си призван за лидер на домашна група. Ако имаш като дарба  съветването, то ти си съветник. Намерѝ талантите си! Обикновено има някои неща, които можем да правим най-добре. Това е начинът, по който ще намериш мястото си в църквата. Потърсѝ хора, с които духовно ще се чувстваш удобно – хора, с които не е проблем да общуваш. Ако си намерил няколко общи черти с определени хора, това е твоята група. Това е твоето място. Разбира се, че са възможни проблеми с тях понякога, защото никой от нас не е съвършен. Но ние сме взели решение да ходим с Христос, без значение какво идва на пътя ни.

Винаги са възможни пречки по пътя на живота. Понеже сме част от човечеството, много е възможно да попаднем на някои от тях. Като вярващи трябва да носим тежестите и трудностите си един на друг. Това е огромно предимство на живота в църквата като група.

Пак  напомням, че можеш да срещнеш бъдещата си половинка в църквата, сред вярващите. Възможно е и тя да е от друга църква в твоя град или в страната. Като членове на църквата, чрез общуване, можете да намерите общи интереси помежду си. Само продължи с общуването! То много ще ти помогне и дори ако не срещнеш правилния човек в църквата, можеш да се запознаваш с много хора. Поне един от тях може да е бъдещата ти половинка.

На края на тази част искам да те насърча. Нека действеността и изобретателността бъдат с теб! Не знаеш какво има Бог за теб чрез общуването, което имаш в събранието на вярващите.

НАМЕРЍ СИ НАСТАВНИК

Наставниците са хора, които обучават. В църквата те обикновено са лидери, но могат да се намерят и сред хора, които не са в лидерския тим. Когато си изградил приятелство, можеш да се опиташ да потърсиш съветник, който е възможно да стане твой наставник. Потърси човек, който има повече знание и житейски опит. Не препоръчвам да търсиш такава личност сред младите си връстници, макар и да са вярващи. Наставниците са хора, които са се сблъсквали с многобройни прегради в живота. Те са правили погрешни и правилни избори; срещали са много хора и са възприели определен начин на живот. Наставниците са зрели в живота си като християни. Разпознават се по начина на говорене, на избор, по мъдрите решения, които вземат… общо взето – по начина на живот, който показват на всички в събранието на вярващите.

СЛОЖЍ КРАЙ НА САМООСЪЖДЕНИЕТО

Хората се самоосъждат, когато са направили много грешки, когато са живели в греха на компромиса и пр. Истината е, че Бог още ги обича. Същото е и при теб. Ако продължаваш да живееш в самоосъждение, ти се съпротивляваш на опитите на Бог да достигне сърцето ти. Например, Той непрестанно чука на вратата му, а ти не отговаряш, като осъждаш себе си. В този миг ти си неспособен да чуеш почукването. Когато спреш да се самоосъждаш, ясно ще го чуеш. Така че не се отказвай!

НАПРАВЍ СИ САМООЦЕНКА:

КЪДЕ СЪМ ВЪВ ВЪРВЕЖА СИ КАТО ХРИСТИЯНИН

И КЪДЕ ИСКАМ ДА СТИГНА В БЪДЕЩЕ?

Самооценката ни кара да действаме. Тя е нещо като мотивация на нашето „Аз”. Например хората, които се самооценяват, са си направили график, който следят в съответния ден. Взели са определено решение да спрат да живеят за себе си и да започнат да живеят за Бог. Следват този план. Започнали са да се освобождават от нещата на този свят. Общуват повече. По-самоуверени са в ежедневието си. Хубавото е, че човек има желaнието да се отдели от ценностната система на този свят и Бог вижда сърцето.