Ако получите писмо от Бога

В неизвестното селце Ел Сунса някъде дълбоко в провинцията на Ел Салвадор рождествените празници идват опаковани в кутии за обувки. На място, където най-заможните жители изкарват по петдесетина долара месечно, а най-богатите къщи се различават по ламаринения покрив (вместо подслони от шперплат), доставката на кутиите се превръща в събитието на годината. Дарението произхожда от град Сан Антонио в Тексас, където децата от нашата църква „осиновяват“ свои елсалвадорски връстници и им подготвят рождествените подаръци.

Куриерите всеки път се просълзяват, когато описват радостта на децата в деня за подаръци. Малките момчета и момичета здраво прегръщат ярко оцветените си кутии и никак не бързат да ги отварят. Мигът трябва да продължи възможно най-дълго. Когато най-сетне разкъсат хартията, очите им едва не изхвръкват от орбитите при вида на шоколада, йо-йо играчката, куклата или камиончето. Вътре се намират също четки и пасти за зъби, както и някой и друг чифт чорапчета и бельо. Но подаръка, на който децата се радват най-силно, е писмото. Скътана някъде между играчките и книжките, заемаща много малко място, но донасяща твърде много радост, се вижда ръкописната бележка.

Тя е сложена в пощенски плик с името на получателя. Хосе Кас-тийо. Беатрис Гонзалес. Опашки се увиват около преводачите и едно по едно дечицата чуват на своя език думите, написани лично за всеки от тях.

„Скъпи Диего – сигурно пише в някое от тези писъмца, – аз се казвам Матю. Сега съм в четвърти клас. Ти ходиш ли на училище? Аз играя футбол, а ти? Вкъщи си имаме куче, което се казва Чешко, защото се чеше през цялото време.“

Или пък:

„Скъпа Мария, аз съм Кара. Дано някой ден да се видим. Мама каза, че Ел Салвадор е на една вечност разстояние. Това далече ли е?

Ти какво обичаш да правиш? Аз обичам да пея и да чета книжките на Макс Лукадо.“ (Някои деца са толкова интелигентни!)

Много от децата в Ел Салвадор си лягат с писъмцето под възглавница, удивени от това, че някой техен връстник от далечния Тексас мисли за тях. Невероятно е колко силно може да повлияе подобно писмо на едно дете.

Но вие май вече го знаете. Също като подаръците за онези деца и вашите дарби са пристигнали от далечна, далечна земя. За разлика от Ел Сунса обаче вие си имате рождествен празник всеки ден. Във вашата кутия не са опаковани играчки и сладки. Тя съдържа четири подръка, идващи от самия Бог!

Неговото разпятие: делото му на кръста и във възкресението. В резултат сега вашият грях не докарва вина и вашият гроб не докарва страх.

Неговата енергия: нещата не зависят от вас. Но чрез Христос, който ви дава сили, вие можете да постигнете всичко.

Неговото кормило: той контролира вас и посоката на живота ви.

Неговата агапе любов: какво може да ви отдели от нея?

Кой би могъл да си представи подобни дарове? Кой би могъл да си представи да ги отхвърли? Колкото и да е странно, някои от децата в Ел Салвадор не отварят подаръците, докато някой не им каже. Милите, понякога те смятат, че подаръкът е самата кутия. В техните очи кутията изглежда по-хубава от всяко лично притежание, което са имали до момента. Някои от тях гледат червената панделка и цветната опаковка и си казват: „Ето това е подаръкът!“ Ако никой не им каже, те ще си разнасят кутията напред-назад, ще си я поставят на някоя етажерка в стаята си, ще й се възхищават, ще се хвалят с нея, но така и няма да я отворят.

Не правим ли и ние нещо подобно с подаръците на Христос? Не сме ли и ние склонни да го държим на разстояние от себе си? Поставяме го на видно място вкъщи, окичваме кръста му на гърдите си, уважаваме го, почитаме го, обаче така и не отваряме даровете, които той ни е приготвил с такава обич. Така и не бъркаме в кутията. Така и не разопаковаме неговото присъствие в нашето неугледно жилище, пълно с безпокойства и задължения, прегрешения и притеснения.

А той толкова силно желае да дойде във вашия свят. Дори в болничната стая? Дори там. И сред притеснителните крайни срокове? И там. Той иска да бъде редом до вас. Може би сте принудени да наблюдавате бавното угасване на някой близък човек, за когото се грижите от години. Христос ще приседне от другата страна на леглото и ще остане там до последно. Вие само го поканете. „Виж! Стоя пред вратата и хлопам. Ако някой чуе гласа ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще ям с него, и той ще яде с мен“ (Откровение 3:20, СП).

Не допускайте същата грешка, каквато са направили някои от арабските съюзници на Лорънс Арабски. След края на Първата световна война той ги завел на посещение в Париж. Те никога не били виждали подобно нещо. Триумфалната арка, гробът на Наполеон, Шанз-Елизе… Обаче нищо не впечатлило тези пълководци от арабските пустини както фактът, че от стените в хотела им тече вода! Те въртели кранчетата на чешмите, спирайки и пускайки водата, удивени как само с едно движение на китката човек може да си има вода колкото му душа иска.

Когато дошло време да си тръгват от Париж и да се прибират в Близкия изток, Лорънс ги заварил в баните им, въоръжени с клещи и отвертки, опитвайки се да разкачат безценното устройство. „И ние искаме такива чешми – обяснили те. – Ако ги занесем вкъщи, ще си имаме изобилие от вода!“

Тези хора не разбирали ролята на кранчето. Чучурът служи, за да пренася водата, но не и за да я създава. Мивката е само средство, а не извор. Вентилът може да спира и да пуска водата, но не и да я генерира. Но ние тези неща много добре ги знаем.

Сигурни ли сте? Чрез какви кранчета Бог излива любовта си във вашия живот? Чрез някоя добра църква? Чрез вярна съпруга? Чрез изпитани традиции? Чрез някоя приятелка от колежа или някоя стринка от детството? Божията животворяща вода идва по много и разнообразни канали. Неговите дарове пристигат в най-различна опаковка. Същинското богатство обаче не е нито тръбата, нито кутията. То не се крие в опаковката на подаръка. Истинското съкровище е под опаковката. Това е присъствието на самия Дарител.

Сред дългия списък с неща, които ми се ще да бях научил като по-малък, тази истина е някъде на челните места. До мен Божията благодат дойде, опакована в една църква. Промениха ме обикновените вярващи и ръководителите там. Но тогава църквата навлезе в тежък период и дори се раздели. Зрели мъже се държаха като хлапаци. Кутията се смачка, мивката се запуши и моето сърце се сви от жажда за известно време.

Тогава в най-подходящия момент попаднах на поканата за вечния фонтан: „Който е жаден, нека дойде при мен и пие“ (Йоан 7:37, СП). Не се казва „при някой от моите пророци“ или „при някой от моите пратеници“. Поканата на Исус е да се приближим лично до него.

Бог описва себе си като „извора на живите води“ (Еремия 2:13). Бъдете му признателни за всички чешми около вас, но не разчитайте на тях да утоляват жаждата ви. Бъдете му благодарни за прекрасните кутии, в които той опакова даровете си за вас. Но не забравяйте да ги отворите. И най-вече не забравяйте да прочетете писмото му. Защото заровено между подаръците на ежедневната милост и неутешимата отдаденост е скътано едно писмо, лично писмо. Вероятно в него пише нещо подобно:

Скъпо мое дете,

Жаден ли си? Тогава ела и пий. Аз съм този, който ще те утешава. Изкупил съм те и искам да довърша започнатото. Изпитвам удоволствие от теб и настоявам, че си мое собствено притежание. Затова се радвам за теб, както един младоженец се радва на срещата със своята невяста. Никога няма да те изоставя. Никога няма да си тръгна. (Исая 55:1; Исая 51:12; I Коринтяни 6:20; Колосяни 2:10; Исая 62:4-5; Евреи 13:5.)

ПРИЕМИ МОЕТО РАЗПЯТИЕ

знам, че многократно си съгрешавал. Познавам и големите ти грехове. Но моята благодат не е зависима от тях. Тя ти стига за всичко. Изхвърлил съм всички твои грехове зад гърба си; стъпкал съм ги под нозете си; запокитил съм ги в океанските дълбини! Твоите грехове сега са измити; изличени като утрешна мъгла; разпръснати като леки облачета. О, върни се при мен, понеже вече съм заплатил цената, с която те правя свободен човек. (Амос 5:12; II Коринтяни 12:9; Исая 38:17; Михей 7:19; I Коринтяни 6:11; Исая 44:22.)

Твоята смърт е унищожена и погълната победоносно. Обезоръжил съм всички зли сили и управници; обезсилил съм дори дявола, който е притежавал власт над смъртта. Благословени са онези, които почиват в Господа. Вашето гражданство е на небесата. Елате, наследете царството, което е приготвено за вас. Там аз ще отмахна всяка ваша тъга и повече няма да съществува нито смърт, нито повод за скръб, нито дори сълза или болка. (1 Коринтяни 15:54; Колосяни 2:15; Евреи 2:14; Откровение 14:13; Филипяни 3:20; Матей 25:34; Откровение 21:4.)

ПОЧЕРПИ ОТ ЕНЕРГИЯТА НА МОЯ ДУХ

Толкова много неща те притесняват и не ти дават да спиш. Довери ми се с цяло сърце. Знам как да избавям от изпитания онези, които ме обичат. Моят Дух ще ти помага в стресовите ситуации. Позволи ми да ти вдъхна сили чрез моята необятна мощ. Дори собствения си Син не пожалих, за да можеш ти да получиш нов шанс. Какво ще ме спре сега да ти дам и всичко останало? Така че върви смело напред, дете мое! Никога не се предавай. Аз ще ти помагам и ще те поддържам. (Лука 10:41; Притчи 3:5; II Петрово 2:9; Римляни 8:26; Колосяни 1:11; Римляни 8:32; Съдии 5:21; II Коринтяни 4:1; Исая 41:10.)

ПОВЕРИ МИ КОРМИЛОТО НА СВОЯ ЖИВОТ

Винаги ми се доверявай. Аз съм вечната Канара, верният Пастир. Аз винаги ще закрилям твоята душа. Когато преминаваш през дълбоки води или през огнени изпитания, аз ще бъда с теб. Когато се налага да преплуваш буйни реки с трудности, няма да те оставя да потънеш. Дори когато ходиш през долината на огнения гнет, няма да се опариш и пламъците му няма да те обгорят. (Исая 26:4; I Петрово 2:25; Исая 43:2.)

Затова не се притеснявай. Аз никога не се уморявам и никога не се унасям в сън. Застанал съм точно до теб. Господният ангел те е обкръжил от всяка страна. Скрил съм те под покрова на моето присъствие. Ще вървя пред теб, насочвайки стъпките ти и радостно включвайки се във всеки детайл от ежедневието ти. Ако се препънеш, няма да позволя да паднеш, понеже ще съм хванал здраво ръката ти. Ще те водя по най-добрата пътека в живота. (Матей 6:34; Псалм 121:4-5; Псалм 34:7; Псалм 31:20; Второзаконие 31:6; Псалм 37:23-24; Псалм 32:8.)

Войни ще избухват наблизо и надалеч, но ти не изпадай в паника. Аз вече съм надвил този свят. Недей да допускаш тревожност в сърцето си. Вместо това се моли за всяка подробност. Аз съм те обградил с щит на обич. (Матей 24:6; Йоан 16:33; Филипяни 4:6; Псалм 5:12.)

Ще те направя плодотворен в земята на страданието, заменяйки красота за пепел, радост за скръб, славословие за отчаяние. Обичам да живея с хората, които имат скромно сърце и съкрушен дух. А в теб съм положил ново сърце и възнамерявам отново да те вдигна на крака. Плачът може да продължава и цяла нощ, но на сутринта идва радост. Щом като аз съм с теб, кой изобщо би могъл да бъде срещу теб? (Битие 41:52; Исая 61:3; Исая 57:15; Псалм 30:5; Римляни 8:31.)

ПИЙ ОТ МОЯТА АГАПЕ ЛЮБОВ

Обгърнал съм те с ръце, обливам те с внимание, обграждам те с протекции. Ти си като зеницата на окото ми. Радвам се за теб с неописуема радост. Мислите ми за теб никой не може да преброи. Те са повече от песъчинките на морския бряг. Никой не може и да те отдели от моята любов. Нито смъртта, нито животът. Нито ангелите, нито дяволите. Страховете ти за днес, притесненията ти за утре и дори адските власти няма как да задържат обичта ми далеч от теб. (Второзаконие 32:10; Софония 3:17; Псалм 139:17-18; Римляни 8:38.)

Понякога чувам как си казваш: „Господ ме е зарязал. Господ ме е изоставил.“ Обаче възможно ли е една майка да забрави пеленачето си? Възможно ли е да не изпитва никаква обич към детето, което е износила? Даже и подобно нещо някъде да бъде възможно, аз самият не бих могъл да те забравя. Заплатил съм за теб с безценната жизнена кръв на Христос – моето безгрешно и праведно Агне. Никой никога няма да те изтръгне от ръката ми. Ето, виж, даже съм си записал твоето име върху дланта си. Наричам те свой приятел. Знам точно колко и какви са космите на главата ти. Затова недей да изпитваш страхове. Ти си безкрайно ценен за мен. (Исая 49:14-15; I Петрово 1:19; Йоан 10:28; Исая 49:16; Йоан 15:15; Матей 10:30-31.)

Предай ми товарите си. Аз ще ги понося вместо теб. Знам добре колко крехък си. Помня, че съм те сътворил от прах. Всички свои грижи и затруднения възложи върху мен, понеже за мен има огромно значение какво се случва с теб. (Псалм 55:22; Псалм 103:13-14; I Петрово 5:7.)

И не забравяй, аз съм непосредствено до теб. Ела до мен, когато се почувстваш изтормозен и притиснат. Аз ще ти осигуря почивка. Радвам ти се и винаги изпълнявам поетите обещания. Ела и пий от водата на живота. (Филипяни 4:5; Матей 11:28; Псалм 149:4; Евреи 10:23; Откровение 22:17.)

Твой Създател и Баща, Бог