Глава 4 – Бог и парите

Извадете от джоба си банкнота от един долар, разгънете я и я разгледайте. Погледнете гравюрите и рисунките отпред. Обърне те я и разгледайте странните знаци отзад. Това е парче хартия  оцветена с добре съчетани черно и зелено мастило  с висококачествени нишки червени и сини нишки. Вие държите само едно листче, изрисувано с мастило. Американското правителство всяка година пуска в обръщение 1 600 000 000 едно доларови сертификати със сребърно покритие. Отпечатват се още 5,4 билиона банкноти от 5, 10, 20, 50 и 100 долара. Те не представляват нищо друго, освен огромни ролки зелена хартия, които минават през печатарските машини, нарязват се, правят се на пачки и се разпращат по банките в цялата страна.

Това е просто стока  със същия успех същите машини могат съвсем лесно да отпечатат и етикети за бутилки. Но машините печатат пари  хартийки, чрез които се оценява труда на хората, или с помощта на които един продукт се превръща във форма, подходяща за носене в джоба и предназначена за набавяне на други стоки и услуги, от които се нуждае човек  дори и за предприемане на околосветска обиколка. Пари.

Но нещо скрито в тези гравирани парчета хартия разрушава семейства, отнема свободното време на хората и дори здравето им. Тази вечна хартийка кара младите хора да примамват приятелите си да купуват унищожителните наркотици. Пак тя е покварила хората на правосъдието, които продават живота си, но не за да поддържат закона. Алчността за пари е водила възрастните, които са превърнали милиони деца в стока на порно пазара. Желанието за богатство е предизвикало дори войни. По такъв начин парите притежават ужасната способност да контролират човешката душа.

Силата на парите носи или живот, или смърт. Нека ви разкажа две истории.

Преди близо 20 години един човек от Южна Калифорния даде на У\УАМ 2000 долара, за да се купи център на островите Фуджи, разположен близо до летището на Нади. От години това място беше свободно, докато един ден през 1983 година на Фуджи пристигна пионерска група начело с Невил Уилсън (в предишната глава ви разказах малко за него). Започнаха да строят база  обикновена постройка, много наподобяваща къщите на местните жители, пръснати сред плантациите от захарна тръстика. Но това не пречеше на Невил и приятелите му в различните служения  включително започване на 24 часова верижна молитва за евангелизирането на всички народи на земята. Така започнатата верига се е движила по часовниковата стрелка до 1 януари 1989 година, което прави 24000 часа в молитва за страни като Монголия, Саудитска Арабия и Русия.

В базата никога не са имали много пари, но затова пък са притежавали амбицията да въздействат на цели нации. Осем от техните мисионери са пътували дори до Индия. Желанието на тези хора е да променят и Фуджи, и с тази цел основали начално училище, в което да обучават децата на най-бедната част от населението  работниците от плантациите, повечето от които са от Индия.

В индийските национални училища на Фиджи, имат обичай да слагат на първите чинове само онези ученици, които се справят много добре с материала, а онези, които са с по-слаб успех, трябва да заемат задните чинове. Според местните жители децата на тръстиковите работници не могат да бъдат добри ученици и затова от поколения наред те седят в дъното на класните стаи. И изведнъж, благодарение на училището на УАМ, децата на наемниците в тръстиките можели да се разположат в първите редици! А някои от родителите им отхвърлили индуизма и приели вярата в Исус Христос.

И всичко това  децата с ново бъдеще, родителите с нова вяра, младите мисионери и 3 годишната молитва  всичко това е станало възможно, само защото един човек от Калифорния инвестирал 2000 долара за Божието дело чак на далечните острови Фиджи. Изглежда така, сякаш парите са пораснали  почти като семето, което веднъж посято, ще израсте под Божиите грижи.

Не винаги парите се дават така безвъзмездно, нито пък винаги носят живот. Те могат да донесат и смърт. Нека ви разкажа още една история.

Късно през нощта висок оранжев стълб от пламъци и дим се извисил към небето над Остийн, Тексас. Когато пожарникарите пристигнали, огънят бил обхванал вече цялата двуетажна сграда и хората били изскочили отвътре по пижами, по бельо или омотани в чаршафи. Един млад пожарникар с ужас забелязал в прозореца на втория етаж млада жена в напреднала бременност, която отчаяно крещяла. Най накрая, в отговор на неистовите викове отдолу на един млад испанец, тя скочила  чул се само тъп звук от падането.

Пожарникарите се юрнали да свързват маркучите, за да изпреварят изгарящата топлина, но опитът им подсказвал, че е твърде късно и не може да се спаси нито сградата, нито уловените в капана на огъня хора. По всяка вероятност причината за пожара е било избухване от газовата инсталация или някакво друго избухливо вещество.

От входа, препъвайки се, излезли мъж и жена, целите в пламъци като горящи факли. От „Бърза помощ“ се завтекли към тях и ги покрили с одеяла, за да ги изгасят. После внимателно им помогнали да се качат в линейката.

– Не, не мога да тръгна  плачела жената с изкривено и набраздено от сълзи лице.  Бебето ми остана вътре! Трябва да отида и да си взема дъщеричката!

А тогава апартаментът им вече приличал на разпалена пещ. Един от лекарите само я прегърнал и помъкнал към линейката.

Почти на разсъмване открили останките на 15 месечното момиченце във все още димящите руини. Но преди да намерят телцето на детето, властите трябвало да научат истината за пожара.

Някакъв човек, ядосан от това, че един негов познат няма да може да му върне 8-те долара, стрелял през прозореца на апартамента, като възпламенил някакво избухливо вещество. Сградата била изгорена до основи, 48 души останали без покрив, 7 души получили изгаряния и били настанени в болница, едно дете загинало… И всичко това само заради 8 долара.

Защо парите имат такава власт над човека?

Какво мисли Бог за парите? Дали ги смята за необходимо зло? Исус не е ли поставил парите и Бог на двата полюса, когато е казал: „Не можете да служите и на Бога, и на парите“ (Матей 6:24).

Парите сами по себе си не представляват зло, но любовта към парите е пагубна. Павел казва, че в любовта към парите се корени всичкото зло (1 Тимотей 6:10). Защото поради греха в човешките сърца, сребролюбието води до болка и робство  дори и християните. Парите са като хамелеон  приемат цвета на сърцето на притежателя им. Има понятия, като „кървави пари“ или „мръсни пари“. Дори първосвещениците са разбрали това, когато са от казали да вземат обратно парите от Юда.

И все пак, парите сами по себе си не представляват зло  те са само хартийки, оцветени с мастило. Нито пък Бог и парите се противопоставят взаимно. В действителност Бог ги употребява като инструмент за различни цели  да ни изпитва, да открие какво се крие в сърцата ни. Защото по начина, по който използваме парите си, личи какви са нашите предпочитания.

Когато някой спечели от лотарията, първият въпрос, който му задават репортерите, е: „Какво ще правите парите си?“ Онова, което не осъзнаваме, е, че Бог ни задава същия въпрос за всеки долар, който е в ръцете ни. Онова, което правим с него, разкрива характера ни. Ако сме верни с парите си, Исус обещава, че ще бъдем и духовно богато възнаградени (Лука 16:11).

Бог използва парите и като средство за обучение в доверие към Него. Спомняте ли си как Бог отвел Илия до едно поточе, край което той живял във времето на жесток глад? Не след дълго той при добил лош навик  знаел, че враните ще му донесат и закуска, и вечеря, седял си на сянка край студения поток и чакал. Тогава бавно, но категорично неговият ручей пресъхнал.

Бог не му позволил да се почувства защитен от наличието на водата, въпреки че тя била предвидена за него. Господ искал да отведе Илия на друго място и това струвало на пророка бистрото поточе.

Когато пресъхнат финансите ни, ние сме готови да слушаме Бога, Който желае вярната ни зависимост от Него. Единствената Му цел е да ни учи и да ни приближава до Себе Си. Защото ние толкова лесно се отдалечаваме, но и толкова неусетно, че само Той вижда реалното състояние на нещата.

Трябва да разберем, че липсата на пари, както и наличието им, е от Бога. Много често по време на пътуванията ми из развиващите се страни изглеждаше сякаш личното ни „поточе“ ще пресъхне. Спомням си веднъж, Дарлийн си беше у дома, в Хавай, и не подозираше колко беше изтънял портфейлът ни, докато един ден се оказало, че в банката нямаме вече пари. А тя се канела да вечеря навън с приятели. Жена ми проверила всички чанти и портмонета преобърнала наопаки чекмеджетата и намерила няколко монети, с които можела да си плати пътя до ресторанта.

По късно Дар сподели:

– Бог знаеше, че Го слушам и затова Го попитах защо нямам пари. След известно време Той ми отговори: „До неотдавна се на дявахте на Мен дори за дребни нужди като пастата за зъби. Хиляди младежи от УЛУАМ живеят по същия начин и аз исках само да ти припомня, че и за техните, и за вашите нужди промислям Аз.“

Чувал съм за пресъхването и на много други поточета  за някои от тях по-много по-драстичен начин от този ви разказах. Един човек изля сърцето си пред мен и ми разказа как двамата с жена си обикаляли църквите и помагали с каквото могат, но минала година и все още нито един човек не им беше дал и долар. Нито един долар. Тогава си помислих, че зная причините за подобно нещо, но не аз трябваше да обяснявам на човека, а той трябваше да го разбере от Бога.

Както и да е, но аз със сигурност зная едно нещо  подобна драматична липса на пари е същото чудо, както и внезапното им получаване.

Има едно правило: когато изворчето ни пресъхне, трябва да питаме Бога накъде да вървим и какво да правим, както постъпи Илия.

Парите заемат голямо и важно място в живота ни и затова в Божието слово им е отделено голямо внимание  например стиховете, в които е засегнат въпросът за финансите, са поне 3225. Няма нищо чудно в това, че Бог говори в Св.Писание за парите и Своето отношение към тях. По нататък ще видим какво точно казва Библията за тази важна област от живота ни. С помощта на библейските принципи ще можем да правим в пълна зависимост всичко, което Бог изисква от нас.

Много хора смятат, че богатството носи финансова свобода. Бог също обещава свобода, но тя е доста по различна от празните обещания на брокери и търговци. Той ни обещава, че преди всичко ще познаем истината, а тя ще ни направи свободни. Тук се включва и фактът, че трябва да разберем каква е истината за парите. Едва тогава ще сме истински независими.

Но най напред трябва да научим някои неща за нашия враг и парите, защото и Сатана има пръст в управлението на финансите.