Съдържание Цялата книга на една страница

Глава втора

Деяния 15:16 казва, че скинията на Давид ще бъде възстановена така че останалата част от човечеството да потърси Господа. Не се казва ‘така че Господ да потърси Своите хора.’ Това е, за да може човечеството да потърси Господа. Има нещо относно Давидовата скиния, което ще позволи или ще накара хората да търсят Господа. Този стих говори за евангелизиране, но не непременно този тип евангелизиране на ‘приближаване и проповядване’. Това е Святия Дух, който ще обитава в музиката, в хваленията в Давидовата скиния, който ще привлича хората към Него.

Какво се случваше в Давидовата скиния? Имаше непрестанно хваление, пророческо пеене и поклонение в Давидовата скиния, което траеше 33 години. Мислите ли, че беше съвпадение, че Исус живя 33 години? 33 е числото на обещание. Как знаем, че имаше пророческа музика в скинията? Ако четете книгата Псалми, ще откриете пророчества в нея. Ще откриете Исус предсказан.

1 Летописи 16:4
4 И определи известни левити, да служат пред Господния ковчег, да възпоменават, да благодарят и да хвалят Господ Израилевия Бог:

Думата ‘възпоменавам’ на еврейски е да ‘документирам’. Защо Давид назначи писари? Защото песните щяха да бъдат нови песни. Писаря буквално следваше музиканта (през по-голямата част Давид беше, който правеше това в книгата Псалми) и когато излизаше нова песен, писарят я записваше. После Давид дава инструкции за използването на инструментите. В някои случаи ние откриваме, че дори бяха давани инструкции за типа или стила музика, който да се свири.

Защо Давид дава инструкции относно специфичните инструменти и вида музика използвани за да се интерпретира песента?

Днешния бизнесмен разбира светлината, цвета и звука, и ефектите, които те могат да имат върху някой човек. Цвета (светлината) и звука (светлината) са елементи използвани, за да ви накарат да купувате. Били ли сте някога в магазин и гледате всички ярки цветове и чувате музиката течаща като фон? Ако започнете да обръщате внимание когато влизате в някое заведение, вие ще започнете да откривате, че всяко си има ‘атмосфера.

Някои магазини, като за дрехи например, в които се продават кожени стоки, ще се опитат да ви убедят, че кожата се равнява на разкош. Ще откриете топли тонове или цветове в декорирането на магазина за кожени стоки. Вероятно ще чуете успокояваща музика за фон. Тази комбинация от топли тонове и успокояваща музика гори за разкош. Разкоша ни прави да се чувстваме добре, нали? Това се тълкува да си купим кожени дрехи и да се обградим в разкош’. Това ще ви направи да се чувствате добре.

Ако собственика на магазина иска да се прицели в клиенти на специфична възраст, той може да избере позната музика, за да убеди младежите например, че кожата и техният начин на живот вървят заедно (все още държейки топлите тонове в цветовете и декора). Просто си представете за момент, че сте в магазин, в който се продават кожени палта. Целия магазин е в сини и студени цветове. Тези студени тонове предизвикват чувство на студенина. Това чувство на студенина е противно на идеята, че палтото е, за да ви държи топло. Вероятно не е добър избор на цвят, защото човек купува палто, за да му е топло.

Помислете си за места като някои от големите електронни магазини, които продават системи за домашно кино, стерео и скъпи приспособления, за да увеличат звука в нашите домове. Вие сте обградени от ярки цветове и пулсираща музика. Това ви кара да се чувствате възбудени. ‘Уоу!’ е чувството когато влизате в магазина. Да направите голяма финансова покупка като система за домашно кино не е малко нещо. Това включва кредит за повечето хора, а кой наистина иска още една сметка? Ако останете в ‘уоу!’ средата за малко, цвета и звука постепенно ще докарат объркване в ума ви.

Вие се опитвате да вземете решение и всичкия този ‘боклук’ влиза през вратата на очите ви, вратата на ушите ви и вратата на ума ви. Ако продавачите си знаят работата и вноската изглежда малка, вие вероятно ще отиде напред и ще направите покупка. Ако вместо това, изберете да напуснете магазина и отидете на тихо място за да обмислите това, вие няма да бъдете толкова бързи да се ангажирате с още един дълг.

Всичко това има връзка с Давидовата скиния и защо определени инструменти и музикални стилове бяха избирани за всяка песен. Когато Бог каза „да бъде светлина”, Той също създаде и звука в същото време. Светлината и звука са една и съща субстанция на различни честоти. Ако увеличите честотата на светлината тя скоро ще престане да бъде видима. Това е защото Бог е определил нашите очи да вземат само определен спектър на светлината. Ние не виждаме всичката светлина, която съществува.

Ако забавите светлината, ще откриете, че повече не можете да я виждате. Когато става по-бавна и по-бавна, тя влиза в спектъра на радио и телевизионните предавания. Забавете вълните повече, и те влизат в нашата аудио сфера. Вълните могат да бъдат достатъчно бавни, така че ние повече да не можем да ги чуваме. Само защото не ги чуваме не означава, че те не съществуват. Всичкия звук не е ограничен до нашия обсег на чуване. Животните могат да чуват звуци, които ние не можем.

Идеята тука е, че звука и светлината имат едни и същи свойства. Единствената разлика е в честотата на вълните.

Какво общо има това с Давидовата скиния? Музиката основно е звук състоящ се от математически модели. Ние не трябва да гледаме далеч, за да осъзнаем ,че Бог е математически гений. Той използва числа в творението и в Своето Слово. Той е автора на музиката.

Божието слово казва, че Бог е светлина. То също казва, че  Бог е любов. Също казва, че Бог е Дух. Ние виждаме, че Бог може да бъде неща или че Той има много атрибути. Музиката е изразяване на Бог. Сатана също изразява себе си с музика, бивайки имитатор.

Интересното нещо относно инструменталната музика е, че вие не можете да я заглушите с ума си. Тя няма думи. Когато чувате музика, вие не можете да направите нищо с нея освен да я чуете. Музиката може и ще предизвиква чувства в хората.
Откривали ли сте някога, че звука на цигулки могат да предизвикат сълзи когато гледате филм? Едва сте се отърсили от тъжната част, когато идват цигулките. Тогава, сълзите ви започват да текат!

Знаете ли, че рок музиката може да повиши кръвното ви налягане? Музиката има въздействие върху нас и ние не можем да го спрем. За да блокираме идеи и чувства, ние трябва да имаме думи преди да преработим това, което чуваме и или да го приемем умствено или да го отхвърлим. Това може да изглежда малко съмнително, но ние мислим с думи и без думи вие не можете да мислите. Следователно, инструменталната музика задминава ума и отива право в духа.

Бог създаде музиката и Той знае много добре какво прави тя и за какво е тя. Помислете за това, тези от вас, които сте музиканти: когато свирите на вашия инструмент в хваление и поклонение пред Бог, това има въздействие върху Него!

Помислете за някой филм, който сте гледали, или си представете сцена в някой филм. Нека да изберем някой очевиден пример. В тази сцена, ние виждаме армия на коне влизаща в битка. Каква музика ще свири за фон? Ще бъде мощна с барабани и рогове и възбуждаща и шумна. Музиката пасва на сцената.

Тя ще ви накара да очаквате нещо да се случи. Тя може да предизвика възбуда в духа ви. Какво би станало, ако режисьора е решил да използва нежна приспивна песен като фон? Вероятно, ще почувствате, че това въобще не е на място? Това обикновено ще подбуди погрешно чувство за сцената.

Обаче, това зависи от това какво послание режисьора се опитва да изпрати в сцената. Ако режисьора се опитва да ви доведе до място на бълнуване или състояние на сън, това може да бъде подходящо. Може би главния герой във филма е бил ранен. Приспивната песен ще ви премести от сцената, или ще постави ‘зрителната’ ви част като фон. Тогава вероятно можете да чуете разказа на главния герой спомнящ си за някой в къщи докато умира.

Музиката поставя атмосферата за сцената и играе съществена роля в това общото послание да бъде обрисувано. Изкарайте музиката от някой филм, и ще забележите разликата.

Бог познава тази сила в музиката, защото в края на краищата, Той я е създал. В книгата Псалми, Божието Слово излиза. Музиката, която се свири трябва да усили ‘тона’ или посланието дадено в Божието Слово.

Музиката има своята работа в подбуждане на чувства. Друг начин да се обясни това е, че музиката подготвя сърцето за Словото. Има различни видове музика в писанието и ние ще се разровим в това в по-нататъшна глава. Забележете, обаче, в този момент, че режисьора на филма разбира това понятие, което Бог е поставил. Също и търговците. То е използвано за пълна полза във филмите и рекламите.

Сатана също има знание за това. Той използва военна музика, за да вкара своите лъжи, своето послание на разрушение. Той познава силата в музиката. Когато хората казват, че рок музиката е от дявола, те са отчасти прави. Използвана в съюз със злото намерение на неговите думи и дух, тя е зло.

Същия военен звук използван в съюз с Божието Слово и чист дух е библейско. Това ще бъде ясно показано в следваща глава.

Нещо за запомняне: Понеже сатана използва нещо, не означава, че ние не можем да го използваме. Трябва ли да спрем да се молим и да говорим на Бог защото  езичниците се молят и говорят на своите богове? Военната музика е библейска и сатана я е извратил. Това не ни пречи да я използваме в нейната чиста форма.

следваща глава Глава трета