1- Слухове за съживление

‘Святия Дух удари Южен Кенсингтън’ беше заглавието на първата страница на Лондонския отдел на Независимост (21 юни, 1994).

Това не беше първото и вероятно нямаше да бъде последното. Процъфтяваща Лондонска харизматична евангелска Англиканска църква Холи Тринити Брамптън беше разтърсена от вълни на ‘свят смях,’ плачене и множество други феномени по време на две събрания в неделя на 29 май.

Говорителят на тези събрания беше Ели Мъмфорд, член на пасторският тим на Югозападния Лондонски Винярд, растяща църква, която се събира в Путни. Тя неотдавна се върнала от посещение в Църквата Еърпорт Винярд в Торонто. Църквата Еърпорт се събирала всяка вечер, с изключение на понеделниците, от 20-ти януари. Повече от 30,000 са посетили църквата, включително повече от 2,000 църковни лидери.

Ели била преобразена от посещението си. Тя се движела тук чувствайки духовно ‘изгаряне’ и копнеейки за прясно разбиране и жизненост в общението й с Исус. Като получила молитва и насърчение, тя открила Бог отново, повечето време докато била просната ‘на килима’ пред Бога.

‘Ние бяхме толкова погълнати от личността на Исус… Имаше растяща страст за името на Исус и за красотата на Неговото присъствие между хората Му.’

Ели по-късно прекарала време да чете църковната история, особено Джонатан Едуардс, и се убедила, че смеенето, тресенето и всички други феномени, които видяла се намират в Библията и често са присъствали във времена на съживление.

Резултата за нея бил ‘по-голяма любов отколкото някога съм познавала; по-голямо вълнение за царството отколкото някога съм мислела, че е възможно; по-голямо усещане, че тези са славни, славни дни, в които да се живее. Аз се вълнувах за Писанията… Нямала съм това желание за служение преди години. Исус възстанови Своята радост, и смехът Му е лекарство за душата.’

Тя помолила събранието да се изправи докато се моли Господ да ги благослови и да им даде всичко, което има.

Скоро стотици започнали да се смеят, да плачат, получавайки молитва и среща с Бог.

Холи Тринити Брамптън (ХТБ) не била първата църква в Обединеното Кралство докосната по този начин, но издадените писмени новини за тяхната църква излагащи подробно събитията от неделята на 29-ти май спуснаха лавина от публикации в Неделен Телеграф, Дневна Поща, Независимост и  Времена. Християни устно и вестниците за всички възрасти изложиха стотици служения на църквата в последователни седмици; скоро стотици църкви бяха погълнати от най-напрегнатата духовна пламенност, която някога са познавали.

Посред тези ‘дни от небето’ член от персонала на ХТБ говорил за ‘Благословението от Торонто’ и много скоро беше сложен етикета, че много вярват, че има специално ‘време на благословение от Божията ръка.’

Точно както Флори Евънс прочувствено обявява за нейната любов към Исус на младежките събрания в Ню Куай и така спомага да се възпламени Уелското съживление през 1904, така неукрасеното и прочувствено свидетелство на Ели Мъмфорд щеше да бъде искра за сухата трева в много църкви, много от които гледаха касетата в църквата и после свидетелстваха за удивителни сцени когато пастори падаха на платформите и се обръщаха към хорът.

Но моментните сцени в ХТБ не бяха първите, но каналите, които Бог беше използвал, бяха също един аржентински петдесятен пастор на име Клаудио Фрейдзън и Южноафрикански евангелизатор на име Родни Хауърд-Браун.

За някои, които бяха свидетели на тези сцени имаше повече въпроси отколкото отговори. Това обновяване изглеждаше заразително. Къде беше суверенитета на Бог във всичко това? Феномените на смях, плачене, тресене, друсане и даже животински звуци не бяха винаги лесни за приемане от повечето спокойни харизматици. Някои от влиятелните фигури в тази вълна на промяна имаха връзки със словото на вяра, изцеление и изобилие, които бяха гледани с дълбоко подозрение дори от своите харизматични/петдесятни братовчеди. Хора бяха пророкували съживление. Как можехме да знаем, че това беше истинското нещо?

Аз имах всички тези въпроси и дори повече. Вие ще намерите някои от моите лични странствания по отношение на това движение ‘време на освежаване,’ втъкани в историята разкрита на следващите страници.

Корените на случващото се се намират в началото на 90-те. Ще започнем от там като открием дали това е обновяването, за което сме копняли и сме се молили.

следваща глава 2 - Шепоти на слава