Предговор

В края на май 1994 и през лятото и началото на есента, много църкви в Обединеното Кралство, и по света, бяха пометени от ‘време на освежаване.’

Хората плачеха, смееха се и падаха на пода. Някои бяха изцелени, други бяха обвинени за бунтовните си отношения, а други се помириха с Бог и с хора, към които са грешили.

Това ‘докосване на Бог’ се е насърчавало и за него са се молили в неизвестна Канадска църква, Торонто Еърпорт Винярд, Южно Африкански евангелизатор Родни Хауърд-Браун, и Аржентински пастор от Асамблея на Бога, Клаудио Фрейдзън.

От началото на октомври това е докоснало най-малко около 2,000 църкви, и е възпламенило широкоразпространил се дебат както в християнската така и в светската преса. Главната медия, включваща Очевидец, Независимост, Дневна Поща, Времена и Дневен Телеграф е посветила огромни статии на това, което е станало известно като ‘Торонто Блесинг.’

Въпреки че феноменът на съживление никак не е бил познат на главните петдесятно/харизматични църкви, които били въвлечени, тяхната сила била необикновена. От периода 1904-1908 Британската църква усетила, че дъждът на Божия Дух предстои да завали и да обхване църквата, а след това вероятно и нацията.

Отгледан в семейство чието минало в Мисия Вяра е провокирало интерес в Хибридското съживление през 1949, на мен не ми беше чуждо да говоря за съживление. Вероятно като много други аз бях станал със студено сърце относно перспективата на това, което всъщност става. Чувствах, че внимателно трябва да изследвам какво става, за да не би да хвана себе си в момент на духовно развълнуване. Моите тинейджърски години в независимото евангелско крило на църквата посяха едно отношение на Берянин в моя ум (вижте Деяния 17:11). Беше ли това, което се случваше в библейския етос, прославяйки Исус и разширявайки царството?

Ако продължите да четете надявам се, че ще намерите доклад, който е ‘топъл, но сериозен.’ Тази книга не е непременно определен документ. Други писатели дори сега работят по книги, които разглеждат в дълбочина теологичния, историческия и пасторския аспект на това ‘време на освежаване.’ Това е една карта от А до Я. Други ще събират Артилерийските Разглеждания с хубавите подробности и продължителни анализи.

Тази книга има за цел да разгледа, информира и може би да вдъхнови. Като неизбежен спор, който огражда такива събития, това си има своите първоначални цели, желание да се отиде отвъд повърхностните впечатления, които понякога ние добиваме и спомагаме за пораждането на светлината по-скоро от топлината на какво разкрива това.

Това е документ на началото. Дано Бог ни благослови с повече събития и истории и свидетелства в идващите месеци, които да бъдат поместени в книга като тази.

Дейв Робъртс

Октомври 1994  

следваща глава 1- Слухове за съживление