Посвещение

Съвременното молитвено движение започна около 1970 г. То гореше бурно в Корея няколко десетилетия преди това, но през 1970 г. започна да се разпространява по целия свят. В последните години разрастването на молитвеното движение е експлозивно. Качеството на молитвата се увеличава заедно с количеството. Молитвени огньове се запалват в почти всяка деноминация на всеки континент. Пасторите отдават по-голямо значение на молитвата, децата се молят усърдно и ефективно, увеличават се молитвените движения, и служения, семинарите въвеждат предмети, свързани с молитвата. Аз съм един от хората, дълбоко докоснати от съвременното молитвено движение. До преди около десет години молитвата беше за мен нещо отегчително. Аз знаех, че Библията ни учи, че трябва да се молим и че Бог отговаря на молитва. Знаех също, че молитвата е обичайна част от ежедневието на всеки християнин, християнско семейство или църква. Но аз очаквах молитвените събрания с почти толкова ентусиазъм, колкото посещението при зъболекаря.

За щастие това се промени. Суверенната ръка на Бог ме въвлече в това, което през 1987 г. се превърна в световно молитвено движение. От тогава аз усърдно изследвам темата за молитвата.

Молитвеният ми живот силно се подобри. Провеждам семинари за молитвата и редовно преподавам за това в семинарии. Участвам в координирането на молитвата на движението „2000 година” и съм написал няколко книги за молитвата. Причината, поради която споменавам тези неща е, не да се изтъкна като духовен гигант, какъвто не съм, а по-скоро да представя някои препоръки като фон на изявлението, което ще направя. Като професионален изследовател аз нося отговорност, доколкото е възможно да съм в течение с литературата, свързана с молитвата. Моята лична библиотека съдържа девет лавици с книги за молитвата и техният брой продължава да расте. Преглеждайки тази част от библиотеката си, която мога да видя от мястото, на което стоя, не виждам друга книга, която може да се сравни с тази, написана от моя добър приятел Дъч Шийтс.

Знам, че всяка книга има своите уникални характеристики, но „Ходатайствена молитва” е отделна категория. Според мен Дъч Шийтс е създал повече от всеки друг съвременен автор нещо, което може да се счете като стандарт в библейската теология за световното молитвено движение от 1990-те години. Бях силно развълнуван, четейки страница след страница солидно библейско поучение за различните аспекти на молитвата и бях приятно изненадан да се сблъскам с концепции, за които не бях мислил преди. Малко неща, които съм чел, са ми давали повече откровения от „Ходатайствената молитва”. Осъзнавам, че да определиш нещо като теология е опасно. Много хора смятат четенето на теология за толкова скучно, колкото гледането на крикет. Но Дъч Шийтс е един от тези теолози, които са и динамични говорители. Вместо да усложнява простите неща, както правят някои теолози, той знае как да направи сложните неща прости.

Неделя след неделя пастор Дъч проповядва на стотици хора в Спрингс Харвест Фелошип – една от най-бързо растящите църкви в Колорадо Спрингс. В проповедите си Дъч оживотворява всяка своя мисъл чрез реални житейски истории от своя живот или от живота на други. Всяка от тях показва как Бог може да бъде прославен чрез молитвата на някой вярващ.

Ако искате нова сила в молитвения си живот или в молитвения живот на вашата група, вие държите в ръцете си ръководството, от което се нуждаете. Вашите молитви ще са толкова по-силни, колкото по-съдържателни са. Няма да сте прочели много, преди да осъзнаете, че поемате някои от най-основните поучения за молитвата, съществуващи днес. И също като мен вие ще благодарите на Бога и на Дъч Шийтс за тази забележителна книга.

 

С. Питър Вагнер

Семинария Фулър Теолоджи