Съдържание Цялата книга на една страница

ВЪВЕДЕНИЕ

Това е книга за духовната война. Преди да продължим, искам да изразя своята загриженост за две основни неща. Първото е нуждата ни от мъдрост. Има една стара европейска поговорка, която си струва да запомним. Тя гласи: „Възрастта и коварството винаги ще побеждават младостта и ентусиазма.” Преди да бъдем въвлечени в духовната война, трябва да знаем следното нещо за сатана: той е старовременен и коварен враг. От друга страна, силата на много християни се основава предимно на идеализъм и неизпитан плам. И не след дълго, обикновено след пет или десет години в служение, почти целият устрем изчезва. Неусетно призванието за служение от ходене във видението, се изгражда просто в работа.

Случило се е следното: ревността предизвикала на бой коварството на ада и изгубила битката. Яркостта на младежките мечти е била помрачена от тъмните облаци на безмилостните сатанински атаки. Под тежестта на нарастващото объркване и обезкуражаване са се увеличили компромисите и с това са дошли беззаконието и духовните окови. И все пак истинският злодей е бил не грехът, а незнанието. Ние поставихме дявола в доктринална кутия и очаквахме да си стои там, но той не остана. Той подкопаваше взаимоотношенията помежду ни и нашата любов стана подозрителна. Противеше ни се, когато се молихме, вярата ни отслабна и дойде разочарованието.

След като съм прекарал много време с борещи се пастири, аз съм видял нещо общо във всичките: Те не успяха да разпознаят атаките на дявола и стояха незащитени срещу този древен и коварен враг. Исус подготви Своите ученици за всичко, включително и за война. Те го видяха да изгонва демони. Всъщност, Той ги изпрати да правят същото. Но преди да ги изпрати, Той ги предупреди да бъдат „разумни като змиите и незлобливи като гълъбите” (Матей 10:16). Тази спойка от Божествена мъдрост и Христова невинност е основата на всяка духовна победа. Ние наистина можем да разгромим врага, но мъдростта трябва да предшества духовната война и добродетелта да бъде преди победата. Следователно целта на тази книга е да обучи църквата в мъдрост и да я призове към невинност. Няма да пренебрегнем това, което сме научили преди. Ние все още живеем чрез вяра. Трябва да изучим Божиите пътища, което означава, че трябва дамислим с мъдрост и да бъдем с чисто сърце, така че да видим Бога и да сме способни да разпознаваме. Всъщност, точно нашето невежество ни е направило уязвими за сатанинските атаки.

Второто важно нещо, което искам да споделя е: няма кратки пътища към успешна духовна война, а само пътища, които я правят по-дълга и по-опасна. Един такъв път е да влезеш в битката заслепен от самочувствие. За да се проведе войната ефективно, трябва да се има предвид, че вниманието е същността на победата. Според какъвто и възвишен план да си въобразявате, че действате, запомнете, че Адам беше в Рая, когато падна. Преди вашето умножено знание и религиозни преживявания да ви направят много самоуверени, спомнете си, че Соломон написа три книги от Библията, видя славата на Бог и все пак падна. Да, даже и в най-дълбокото поклонение пред Всемогъщия не забравяйте, че преди много години самият Луцифер беше на небето и изливаше хваление към Бога. Ние всички сме виждали много хора, които са падали. Исус предупреди, че любовта на мнозинството ще охладнее. Не си въобразявайте, че това не може да се случи на вас. Нашият враг мами човечеството от хиляди години, от друга страна обаче, вашите преживявания датират от много кратък период. Мъдрост е да осъзнаем, че ние не знаем всичко, което има да се знае относно духовната война. Затова бъдете дързостни, но никога безразсъдни и арогантни в своя молитвен живот. Използвайте духовната си власт съзнателно, състрадателно, но никога надменно. Множества от добронамерени, но невежи християни са стъпили на полетата на духовната битка с несериозни намерения и са страдали много жестоко заради това. Изучете няколко книги и потърсете Божието одобрение за вашите стратегии. Както е писано: „Намеренията се утвърждават чрез съвещание и с мъдър съвет се обявява война” (Притчи 20:18). Нашата цел тук е да ви помогнем да се екипирате за битката във всяко от трите основни бойни полета – умът, църквата и небесните места. Има и други полета, тоест различни подкатегории на духовната война, но така или иначе тези са, където много от нас ще застанат в конфликти.

Една последна бележка. Някои от вас ще бъдат инструмент за действително спасение на вашите градове. Нашата молитва е тези глави да ви помогнат във водителството и подготовката за реализирането на тази цел. Обещанието на Духа гласи така: „Имаше малък град и малцина мъже в него. И дойде против него велик цар и го обсади и издигна против него големи крепости, но в него се намери сиромах и мъдър човек и той с мъдростта си избави града” (Еклисиаст 9:14-17). И докато мнозина предвиждат разрушение на нашата нация и сриване на градовете ни, те не са взели под внимание силата на Христос във вас. Но запомнете: „Мъдростта е по-скъпоценна от силата. Мъдростта струва повече от военните оръжия” (Еклисиаст 9:16,  18).