Съдържание Цялата книга на една страница

ЗАБРАВЯЙКИ СЕБЕ СИ, НАМИРАШ СЕБЕ СИ

Да, имаме право да бъдем щастливи и умиротворени. Създадени сме за това – родени сме, за да бъдем щастливи, но можем да намерим истинско щастие и поко единствено, като възлюбим Бога: радостна е любовта към Него, велико щастие е тя. Много хора смятат, особено на Запад, че парите те правят щастлив. Струва ми се, че трябва да е по-трудно да си щастлив, ако си здрав, защото тогава ще мислиш за много други неща и това ще ти пречи да видиш Бог. Но, ако Бог ти е дал здраве, използвай го за Него – помагай на останалите, грижи се за бедните, дай им работа. Не пропилявай здравето си! Здравето и образованието са дарове от Бог и затова трябва да помагаме на онези, които ги нямат. Исус е казал: „Каквото направите на нищите свои братя, за Мен го правите.” И затова единствената тъга, която изпитвам, е, ако съм съгрешила, ако съм обидила Господа с егоизма или с нежеланието си да бъда милосърдна. Ако нараняваме бедните или се обиждаме помежду си, нараняваме Бог. Всичко е в Божиите ръце – споделяйте онова, което имате, включително и себе си!

Автор на това стихотворение за радостта от споделянето и приятелството е един от нашите пациенти в Сан Франциско, болен от СПИН:

Приятел ли имам, не ме е грижа, че боговете винят ме, а хората – смазват.
Думите на приятеля са звездата безценна, избистрила пътя на пътника нощен.
Приятел ли имам, не ламтя за злато, ни кралска награда мечтая за него – 
да поседнем жадувам, да хвана ръката му. Монетен двор да подминеш си струва.
Приятел ли имам, ще проникна в изкуството, оня бял и прозрачен, преследващ ме пламък,
сред йероглифите уродливи на сърцето туптящо като химн или фреска

върху лице на приятел.

Търсач по рождение, подарявам ви всичко, научено пътьом тук, на земята,
и ви съветвам да си завъдите зложелател: рядко само истините еднички
смучат мозъка ми като бръмчащи комари – спукай мехура, изгори писмата си стари!
Но младостта моли: говори за приятелство! И той отвръща доброжелателно,
доброжелателно: твоят приятел е ехо на твоите нужди, той е полето, 
засято с любов не от чужди, и пожънато с благодарност, кораб твой е
и огнището твое, приседни зажаднял, търсачо на своя покой!

Бъдете щастливи в мига, това е достатъчно. Отделният момент е единственото, от което се нуждаем. Бъдете щастливи сега и ако с делата си изразявате любов към другите, ще дадете щастие и на тях. Не е необходимо много – просто една усмивка. Светът щеше да е много по-прекрасно място, ако хората се усмихваха повече. Усмихвайте се, бъдете ведри, бъдете радостни, че Бог ви обича!

Следващата молитва за мир е написана от свети Франциск от Асизи. Казваме я всеки ден. Тя ни напомня как можем да постигнем мир, давайки на останалите с отворено и чисто сърце:

Господи, направи ме проводник на Твоя мир – има ли омраза, да нося любов; има ли грях, да нося опрощение; има ли раздори, да нося съгласие; има ли заблуда, да нося истина; има ли съмнение, да нося вяра; има ли отчаяние, да нося надежда; има ли сянка, да нося светлина; има ли тъга, да нося радост. Господи, позволи ми да утешавам повече, отколкото мен утешават; да разбирам повече, отколкото мен да разбират; да обичам повече, отколкото мен да обичат, защото забравиш ли себе си, ще се намериш; простиш ли, ще ти простят; умреш ли, ще се пробудиш за вечен живот.

Ето думите на някои от доброволците, намерили радост и мир, помагайки на бедните:

следваща глава ДЕЙВ