Съдържание Цялата книга на една страница

БОГ НИ ПОДЛАГА НА ИЗПИТАНИЯ

Открити сме и за доброто, и за злото. Не сме родени зли: всеки таи нещо добро у себе си. Някои го прикриват, други го пренебрегват, но то си съществува. Бог ни е създал да обичаме и да бъдем обичани. Божие изпитание е да изберем един от двата пътя. Всяка небрежност в това ще ви накара да се съгласите със злото, а трудно бихте си представили колко далеч може да се разпространи това.

Ако някой избере злото, появява се преграда между този човек и Бог и той вече не може ясно да Го вижда. Затова трябва да избягваме всяко изкушение: то може да ни унищожи. Ще получим сила за това от молитвата, защото ако сме близо до Бога, ще носим радост и любов на хората край нас. Ако злото обсеби някого, той на свой ред го предава на околните. Ако контактуваме с такъв човек, трябва да се опитаме да му помогнем и да му покажем, че Бог се грижи за него. Усърдно се молете, за да се върне молитвата при него и той отново да види Бог у себе си и у другите. Така ще помогнете на лошия човек, защото всеки – без значение кой – е създаден от същата любяща ръка.

Христовата любов винаги е по-силна от злото на света, затова трябва да обичаме и да бъдем обичани: просто да обичаме, а не да се стремим да придобием нещо.