Шеста глава – Моята нужда, то твоята нужда 2

Много векове са минали от както Бог представи мъжът на жената и жената на мъжът в Едемската градина. Вие бихте си помислили, че те вече би трябвало да са опознали един друг до сега. Но въпреки, че хиляди години са минали заедно, когато те са живели. Мъжете и жените все още са тайна един за друг. И дълбоката тайна е повече очевидна, когато започнат да разбират, че трябва да посрещат нуждите си, взаимните си нужди в брака. В предишната глава погледнахме стъпките за разрешаване на тази тайна. Ние открихме, че първата и най-главна нужда за мъжете – секса и за жените – вниманието и нежността. Сега нека да преминем към следващата стъпка към разрешаването на тайната на брака. Нека да започнем с жените този път.

Изследователите се съгласяват, че втората най-важна нужда е нуждата за общение, за разговор. Точно така съпрузи, разговор и общение. Да знам, че вече прекарахме цяла глава, като изследвахме предмета за комуникацията, но той е толкова важен, че ще минем през някои от нещата отново. Много шеги са били разказвани за това как жената може да говори и да говори, и да говори, но тези шеги имат известна доза истина. Нуждата на жената да говори е много по-голяма от тази на мъжа. И човече, това не е шега, както и твоята нужда за секс не е шега. Когато кажа, че жената се нуждае да говори нямам предвид, че тя просто обича да бъбри. Тя се нуждае от истински реален вид разговор. Тя се нуждае нейният съпруг да бъде заинтересован в това що се е случило днес. Къде е отишла, с кого се е видяла и т.н. Много момчета не разбират тази нужда. Затова, когато жена им се върне от работа и каже: давай да поговорим скъпи. Те поглеждат от вестника и казват: Окей, кажи, какво имаш да ми казваш? Съпрузи моля ви, не правете никога това. Защо? Защото всъщност вие показвате, че тя не ви е достатъчно интересна, за да може да ви накара да имате истински разговор, но вие просто ще изтърпите, докато тя говори. По този начин вие я наранявате. Нека да обърнем от сега нещата и да погледнем точно обратното. Нека да кажем, че вие сте влезли в стаята и кажете: скъпа, да имаме секс. И тя ви поглежда от вестника и казва: за какво Джордж! Отново ли е време за деца? Може да си помислите, че тези ситуации са различни, но те не са. Вашата жена се нуждае от истински разговор точно толкова, колкото вие се нуждаете да бъдете сексуално задоволен. Затова разпознайте тази нужда. Спрете да представяте светския образ за силният и тих тип мъж, който от време на време само изгрухтява нещо. Но бъдете достатъчно усърден да споделите вашето сърце с нея. Забележете, че казах бъдете усърден. Вие трябва нарочно и умишлено да поставите във вашия ум определено време и да го отделите за комуникация, иначе това нещо няма да стане. Колко време трябва ли? Повечето психолози се съгласяват, че около 15 часа на седмица, или повече е това, от което тя се нуждае т.е. по около 1 час на ден през седмицата и останалото в уикендите. Мога да чуя някой от вас момчета точно сега. 15 часа? Немога да прекарам 15 часа на седмицата говорейки с жена си. Да, можеш. Не като седите на два стола и като се гледате един друг за часове, но като планирате дейности заедно. Когато отивате; когато ходите; когато карате колело заедно. Правете неща, които се наслаждавате и говорете докато ги правите. Времето прекарано пред телевизора не се брои. Нито времето, когато децата са около вас и си играят с вас и ви разсейват, или когато имате в ума си милиони неща. Изберете време през деня, когато може да се предадете един на друг и да предадете вниманието си един на друг. И тогава позволете на разговора да тече. Да вие, дори вие силният и тих съпруг може в крайна сметка да започнете да се наслаждавате на това повече, от колкото сте си мислели.

Нужда номер две за мъжете, която най-често се споменава може да ви учуди. Това е възхищението. Точно така дами, вашият съпруг има истинска реална нужда да знае, че вие му се възхищавате. Бог ни показва важността на тази нужда в Ефесяни 5:33б. „и нека жената да направи всичко възможно да уважава и да почита своя съпруг, да го забелязва, да го зачита, да го почита; да го предпочита и да го счита, и да бъде различна за него; да го хвали; да го обича и да му се възхищава много.“ от разширената Библия. Това са доста неща нали? причината защо Бог е сложил такова наблягане на този предмет е защото то е толкова важно за мъжа. Той се нуждае от възхищението, за да може да функционира правилно, като мощния духовен войн, който Бог го е създал да бъде. Някога забелязвали ли сте начина, по който малките момченца се показват пред малките момиченца. Ако сте го забелязали вие знаете, че тази нужда за възхищение се появява доста рано и продължава в тийнейджърските години, когато вече тийнейджърите правят какви ли не неща, за да се покажат на някое момиче, което се случи да гледа играта или това, с което се занимава. Някои жени просто си мислят, че такива опити, за да се възхищават са просто мъжка гордост. Но те бъркат. Нуждата за възхищение е дадена част от Бог на мъжкото его. И това  его, когато правилно е заредено ще накара мъжа и ще му даде енергия да извърши нещата, които Бог го е призовал да извърши. Бъдете сигурни дами, нищо няма да запали огънят на вашия мъж по-бързо от колкото вие жената, която той обича да му казвате, колко е велик и да му казвате, че той е вашия рицар в светещо всеоръжие. И когато това се случи, той ще бъде готов да спечели света. Ако това не се случи, той ще стане по-лесна плячка за дявола. Виждате ли това е една област, която е често експлоатирана от сатана, за да вкара мъжете в извън брачни афери. Ако един мъж не получава нищо освен критикарство в къщи и след това отиде в офиса, където някоя чудесна секретарка го третира и се държи с него като че ли той е супермен. Той е узрял и е готов за събиране. Спомнете си и не позволявайте на врага да ви заблуди да се фокусирате на това което не е наред с вашия мъж. Не му казвайте само грешките, когато те са всичко, което виждате. Вместо това изберете да започнете да се фокусирате върху нещата, които са правилни. Една дума на предупреждение тук към вас жени. Въпреки, че е важно вие да изразявате вашето възхищение към вашия съпруг никога не правете празни твърдения, които са само подмазване. Той ще забележи нечестността на вашето сърце и това ще постави мост между вас. Бъдете искрени. Нека възхищението ви излиза от вашето сърце. Ако вие трудно да намерите качества, с които да му се възхищавате, точно сега помолете Святия Дух да ви покаже няколко. Те могат да бъдат трудно забележими в момента, но те определено са там.

Познавам една жена, примерно, която абсолютно мразеше факта, че съпругът й беше толкова твърдоглав. Той не искаше да слуша нищо, което някой му казваше. Но един ден Духът на Бог й е показал, че това, което на нея й се вижда като твърдоглавие. Всъщност ще стане твърдо решение и твърда решителност в служение. От този момент нататък тази жена видяла нейният съпруг в съвсем нова светлина. Тя разпознала дарбата на Бог в него и това й дало възможност да зачита нещо много важно относно него.

Бог ще направи същото нещо с вас и за вас, ако вие Му се доверите да ви открие нещата за вашия съпруг. Обещавам ви ще бъдете учудени на чудесните качества, които той има.