Съдържание Цялата книга на една страница

5 – Петте страни на любовта

ДУМАТА „любов“ вероятно е най-необичайната дума. Въпреки че е наситена със съдържание, изглежда несъответстваща и недостатъчна, когато наистина искаме да изразим нещо. (Толкова достатъчна, че Едгар Алън По пише: „Ние обикнахме с любов, която е повече от любов.“) Някои речници изреждат 25 значения[1] на думата „любов“ и ние сме склонни да ги употребяваме в ежедневните разговори.

Наличието на една дума за всяко нещо води до объркване и абсурдни сравнения. Например ние обичаме нашето любимо за цял живот същество. Но ние също така обичаме печено пиле и кока-кола, следователно можем да сравняваме нашия брачен партньор, с когото сме женени от 30 години, с печено месо! Ние обичаме родителите си и децата си. Но също така обичаме книгите, футбола и ски-спорта. Така изглежда, че мама и татко са на един кантар с ваканцията в планината, а малкия Джони сравняваме с някой футболен отбор. Ние обичаме свободата – нещо, което със сигурност е по-ценно от една лъскава луксозна кола. Но ние обичаме тази нова кола; също така обичаме нашето коте и грамофонната плоча, която сме купили миналата седмица. Ние обичаме не само Исус Христос – Царя на царете и Господ на господарите, но също така обичаме Робърт Редфорд – или Боб Хоуп. От всичко това произлизат безотговорни разговори и понякога неясни мисли.

Объркването нараства, когато четем книга с любовна тематика. Един автор говори за любовта и ние разбираме, че той има предвид сексуалното привличане. Друг явно я свързва с някакъв абстрактен идеал. Някой друг пише за романтиката. А друг пък за семейна вярност. Пети автор описва едно вечно приятелство с драматични краски. Очевидно всеки писател има предвид различни взаимоотношения. А всички те използват една и съща дума за описание на взаимоотношението – „любов“.

За щастие, като пишем книга за любовта в брака, ние можем да се обърнем за помощ към ценния език на гръцкия Нов Завет. Както един експерт отбелязва: „Гръцкият е много стабилен език, пълен с деликатни вариации и нюанси на думи, способни най-точно да отразят значението.“ Гърците от новозаветната епоха имат най-малко пет думи, които можем да използваме, за да постигнем и опишем различни аспекти на любовта в брака.

Когато ви давам тези пет гръцки думи и тяхното значение в брака, помнете, че това не е упражняване на езика, а практическо обяснение какъв трябва да бъде любовният живот в семейството, когато любовта е изразена с пълнота във взаимоотношенията.

Между другото тука не става дума за нещо, което стои на витрина в магазин. Вие не можете да изберете и вземете този вид любов, който предпочитате, и да се откажете от другите. Всеки един е изграден върху друг. Всеки от тях има свое специално, значително място, както ще разберете, когато започнете да прилагате на практика всички тези видове във вашия брак. Но въпреки че са доста различни, те са и взаимно свързани, така че физическите, емоционалните и духовните процеси се застъпват и подсилват един друг в любовта.

Първата страна на любовта, която ще разгледаме, е изразена от гръцка дума, която Библията не нарича любов. Тя обаче описва един много важен аспект на любовното преживяване между съпруга и съпругата. Думата е епитумия – силно желание – понякога добро, понякога лошо. То означава и сърдечна подбуда; копнеж – истински или не, а може да означава да желаеш силно, безгранично. Когато се употребява в Библията в отрицателен смисъл, думата се превежда похот, а когато е в положителен смисъл – желание, и това е значението, към което ние се обръщаме. В брака съпругът и съпругата трябва да имат силно физическо желание един към друг, което се изразява в приятно сексуално общуване.

Половият контакт не е най-важният аспект на вашето взаимоотношение, но е своего рода индикатор (показател) за здравината на вашия брак. Ако съществува някакво напрежение във вашия живот, то обикновено рефлектира в половия. От друга страна, ако нямате полова близост, то в резултат на това може да бъде повлияно и цялостното ви общуване. Понякога вашата сексуална отзивчивост е притъпена поради различни притеснения или проблеми. Това не е нещо необичайно и може почти във всички случаи да бъде оправдано. Даже когато се опитвате да поправите проблемните места на вашето взаимоотношение, можете да се научите да общувате физически и да изпитвате взаимно удоволствие в половия живот. Така че възстановяването и изграждането на сексуално желание става важна част от цялостното преживяване на влюбване във вашия другар. В най-щастливите семейства двойките намират, че могат винаги да подобрят своето сексуално общуване с допълнителни знания, по-голямо разбиране и повишена чувствителност един към друг. Тази страна на любовта, известна като физическо желание, никога не бива да се пренебрегва в брака.

Следващият аспект на любовта, който ще дискутираме, произлиза от известна гръцка дума, която не се среща в Новия Завет, въпреки че нейното съответствие е употребено в Стария Завет. Говоря за ерос – любовта, която повече от всеки друг вид носи в себе си романтика. Ние може би мислим, че ерос е дума със съвсем плътски смисъл поради нашата дума еротика, но това не е така. Ерос не винаги е чувственост, но съдържа копнеж за единение и желанието да притежаваш любимия. Ерос означава романтичност, страст, сантименталност. Често това е началната точка на брака, този вид любов, в който влюбените попадат и за който пишат песни и стихове. То е наричано възторг, унес, удоволствие, силно, сладко и страхотно, тъй като е всепроникващо.

Ерос има обаче един проблем. Той се нуждае от помощ, защото е променлив и не може да продължава през целия живот така, от само себе си. Ерос иска да обещае, че връзката ще продължи цял живот, но не може сам да изпълни това обещание.

Поради това трябва да поставим граница между глупавото, временно сляпо увлечение и истинската романтична любов в добрите бракове. Сляпото увлечение се определя като една емоционална и физическа реакция на лъжливи впечатления или просто несъществени неща, които не са били правилно оценени, а само силно желани. В противовес на това истинското влюбване е духовен, разумен, емоционален и физически отговор на действително лице, което притежава дълго търсени качества, от които се възхищаваме.

Любовта ерос, на която се наслаждаваме в трайното обкръжение на християнския брак, предлага чудесни емоции и лични дарове, които са създадени от самия Бог. Този вид любов е изцяло емоционален и не може да бъде предизвикан от волята, но той се появява като сигурен отговор, когато всички останали страни в брака са задействани. Вие ще изпитвате любовта ерос обогатена, зряла, изключително радостна, когато усвоите изкуството да обичате. Повече от всеки друг вид любов ерос трансформира сивото съществуване в прекрасен живот, наситен с много цветове. Това е пълна с наслада част от любовния живот, предназначен за брака.

Третата любов в брака, характеризирана от гръцката дума сторге, може да се опише като удобно, уютно, улегнало взаимоотношение, включващо естественото чувство за усещане, че си принадлежим един на друг. Тази любов, спомената няколко пъти в Новия Завет, е любовта между родители и деца или братя и сестри. Робърт Фрост има предвид тази любов, когато описва дома като „място, където трябва да бъдеш заведен, без да е необходимо да го заслужиш“. Любовта сторге в брака осигурява нуждата, която всички имаме – да принадлежим, да бъдем част от тясно свързан кръг, където хората се грижат и имат най-голяма вярност един към друг. Докато светът показва себе си като едно студено, неприятно място, сторге предлага емоционален подслон. Брак без такава любов е като къща без покрив, в която дъждовете могат да валят. Но когато съществува, сторге донася атмосфера на сигурност, в която останалите видове любов в брака могат спокойно да обитават и процъфтяват.

Четвъртата любов в брака е обозначена от гръцкия глагол филео, който често се среща в Новия Завет. В тази дискусия ние ще го използваме като съществително, защото е по-познат термин на читателите. Филео е изпълнен с нежни чувства и обич към възлюбения, но винаги очаква отзивчивост. Това е любов на общението – другарство, споделяне, общуване, приятелство. Докато ерос прави любовници, филео прави скъпи приятели, които се наслаждават на близост и общение. Те споделят мисли, чувства, отношения, планове и мечти – най-интимните неща, които няма да споделят с никой друг. Те споделят също време и интереси. Очевидно, необходими са двама за пълно изживяване на филео, но ако се стремите да възстановите любовта във вашия брак без особено участие на вашия партньор, вие можете да развивате филео, доколкото са необходими вашите усилия. И ще очаквате евентуален отговор, когато библейските концепции са приложени на практика. Семейство без филео няма да бъде задоволено дори ако има много страст в леглото. Брак с филео със сигурност ще бъде интересен и задоволителен.

Ние се движим от физическото към духовното, като разглеждаме петте начина на любов. Аз запазих най-доброто за най-накрая: агапе, напълно неегоцентрична любов, която е способна да дава и да продължава да дава, без да очаква нещо в замяна. Агапе оценява и служи по противоположен начин на филео, която обичаше и се радваше. В Новия Завет често се говори за агапе, тъй като това беше любовта, която накара Христос да дойде на земята като човек заради нас. Бог обича цялото човечество с любовта агапе. В допълнение Той има любовта филео за онези, които имат общение с Него чрез Исус Христос. Любовта агапе е с особено значение за онези от вас, които точно сега се опитвате да спасите вашия брак и да възстановите любовта, която сте загубили. От всички видове любов агапе е тази, която можете да донесете в семейството си веднага, защото тя е избор по ваша воля и не зависи от чувствата. Това е любов на делата, а не на емоциите. Тя се насочва към това, което вършите и казвате, а не към това, което чувствате.

K. С. Луис показва разликата между агапе и другите видове естествена любов, като ги сравнява с една градина. Той описва естествената любов като градина, която скоро ще буреняса в плевели, ако се изостави. Това е неизбежно поради егоцентричността, своеволието и други грехове, идващи от падението. Любовта агапе действа като греблата, мотиките, ножиците, торовете и препаратите против плевели, използвани от опитен градинар, за да се развива градината добре, подредена и красива. Когато Бог засади градината на нашата природа и постави цъфтящи, плодоносни видове любов да растат там, той остави нашата воля да се грижи за тях, да ги пази и наблюдава като мъдър градинар. Това действие на волята е любовта агапе – любов на знание и умение, винаги заета да върши най-доброто за любимия.

Любовта агапе в брака може да спаси всяко нещо! Агапе е, която поддържа брака, когато естествената любов отпада и умира. В „Отнесени от вихъра“ имаме класическа картина на бурна, продължителна, естествена любов, която накрая свършва. Сцената между Рет Бътлър и Скарлет О`Хара остава в американския фолклор завинаги… Рет Бътлър стои на вратата и изговаря с пълно безразличие: „Наистина, скъпа моя, пет пари не давам!“ Може да не ни се нрави неговия език, но всички разбираме какво казва: че и най-силната естествена любов свършва, когато няма отговор от отсрещната страна.

Но агапе е различна. Това е една от най-вълнуващите истини в цялото Писание. Тя е свързана с източника на вечна сила и може да продължи дори когато всеки друг вид престане. И не само това. Тя обича независимо колко любвеобвилен е другият човек. Агапе е толкова безусловна, колкото е Божията любов към нас. Това е съзнателно отношение, базирано върху обмислен избор на волята, така че вие можете да решите точно сега да започнете да обичате другаря си с любовта агапе без значение колко различия или отблъскване ще срещнете.

Това е преживяването на един човек, който желаеше да му помогна, след като чу нашата съветваща касета. Той писа:

Аз наистина оценявам вашето поучение върху „Живот в любов“ относно любовта агапе, защото това е единственото нещо, което поддържа нашето взаимоотношение. Ние разговаряме за децата, за други хора, за работата и т.н., но никога за нещо лично. Кети няма да разреши да я прегърна, да я целуна, да я докосна по някакъв начин през деня. Ако й купя подарък, не го приема, ако й направя комплимент, казва: „Не е вярно“ или „Ти не искаш да кажеш това“, или нещо друго, което обезсмисля това, което съм искал да кажа. Ние нямаме полов контакт. Аз искам да имам с нея пълноценно, любящо взаимоотношение, но това е като да разбивам стена с глава. Продължавам да се моля на Бога да ми помогне да я обичам и да посрещам нуждите й, въпреки че не получавам отзивчивост.

Това е точна картина на любовта агапе в действие, която предпазва брак, който при друг случай би се разпаднал. Бракът на Зах и Кети не е разрушен благодарение на агапе.

В следващите глави ще ви дам специфични предложения за следване, с които да развивате различните начини на любов във вашия собствен брак. Но първо трябва да сте убедени в тази основна истина: Библията ви заповядва да се обичате един друг с вашия брачен партньор! Нека да разгледаме това в контекста на Библията.

Битие ни показва, че жената беше създадена да запълни самотата на мъжа, като бъде негов другар за цял живот и обичана от него. Мъжът беше инструктиран да остави всички други, да се привърже неразделно към жена си и да я познава интимно през целия си живот – един процес, предназначен да утвърди силна любов между съпруга и съпругата. Останалите старозаветни писания хвърлят светлина върху любовта, романтиката и секса в живота на патриарсите.

В Псалм 45, наречен „Песен на любовта“, авторът разказва за една царска сватба, където царицата е увещавана да зачита добрата външност на съпруга си, неговата чест, искреност, величавост, а да забрави близките и бащиния си дом. В замяна „така царят силно ще пожелае твоята красота“. Подробностите на любовното преживяване между царя и неговата невяста са изящно изваяни в Песен на песните като образец за подражание от всички благочестиви влюбени.

А заповедта да се отдадем на другаря си за цял живот се намира в Притчи, които са една практична, съобразена със земните условия дискусия за ежедневните проблеми и предлага съвети от мъдростта на самия Творец. Притчите винаги разглеждат причините и резултата: Ако правиш това съгласно с Божествената мъдрост, ето това добро ще ти се случи. Но ако правиш това противно на Божията воля, онова неприятно нещо неминуемо ще стане. Темата на Притчи 5 гл. може да бъде обобщена така: Отдалечавай се от прелюбодейство и винаги ще бъдеш лудо влюбен в съпругата си. Тук е сърцевината на посланието с неговата ясна заповед: „Да бъде благословен твоя извор и весели се с жената на младостта си. Тя ще ти бъде като любезна кошута и мила сърна. Нейните гърди да те задоволяват по всяко време. И възхищавай се винаги от нейната любов“ (Притчи 5:18-19).

Съпругът вече е предупреден да отбягва блудницата, защото тя ще го разруши сексуално (ст. 9-11), духовно (ст. 12-13) и социално (ст. 14). Същият принцип се отнася за съпругата, защото тя ще изпита същите вреди като естествен резултат от прелюбодейството.

А сега се появява наградата за брачната вярност и тя е много богата. Съпругата е обрисувана (тук и в Песен на песните) като източник, кладенец, пролетен поток, фонтан, запечатан за съпруга й, чиито води ще задоволяват в пълнота. Дори описанието може би е недостатъчно. На еврейски да бъдеш „очарован“ означава да бъдеш омаян, като че ли опиянен, пламенен и ободрен. Да бъдеш „задоволен“ значи да ти е уталожена жаждата, да вземеш много, да си преситен и изобилно напоен с това, което ти е приятно.

Че това е физическа любов, става ясно от оригиналния език, който еврейските учебни термини отразяват с графични линии в Писанията. Стихът говори буквално за зърната на гърдите на съпругата и след това метафорично ги описва като фонтан от вино, който винаги ще държи съпруга опиянен от нейната любов. Забележете, че това се отнася за „жената на младостта ти“, то осигурява трайно качество на любовното дело, радост за двамата, неразделна част на брака от началото до края.

Но това е повече от физическа любов. Думата, използвана за любов (да бъдеш винаги пленен от нейната любов), е ахавах, която включва елемент на емоционална любов в отговор на привличането, въпреки че не е ограничена от емоциите. Ахавах всъщност е еврейското съответствие на агапе любов, любовта на духа и волята, отдадена да прави винаги най-доброто за възлюбения. Както виждаме, според това Писание за възлюбения в брака, трябва да изразяваме агапе любов с нейните духовни качества чрез емоционалните и физически контакти на нашето същество, за да задоволим напълно нашия брачен партньор. Това не е жертва, защото като правим това, ние също ще бъдем задоволени.

Тука имаме любовно изживяване, което е заповядано от Бога за всеки съпруг и съпруга – всепоглъщащо, вълнуващо обновяване на ума, тялото, духа и емоциите. Ясно е, че има задължителни причини за послушание на Библията относно брака. Ние сме свободни да се откажем от любовта, да отхвърлим радостта и нищо не може да ни предпази да следваме това, което сме избрали. Но също така сме свободни да обичаме и ако го правим по библейски начин, ние ще изпитаме благословенията от това, че обичаме дълбоко и силно.

Освен личното благословение ние трябва да разберем, че Бог е планирал брака да изобразява вечното, чудесно любящо взаимоотношение между Исус Христос и Неговата невяста Църквата и че тази истинска романтична любов е необходим компонент на брачното общуване, за да довършим картината на Христовата любов към Неговия народ.

Вълнуващ факт е, че когато встъпите в брак, планиран от Бога, с вашата любов един към друг вие отразявате като в огледало Христовата любов. Всички трябва да видят, че встъпвате в лично служение, което ще свидетелствува на другите, като подсилва всичко, което правите в името на Христа, и ви дава възможност да служите на Господа по много специален начин. Няма достатъчно много библейски съветници, които да помагат на всички нуждаещи се двойки днес, но съпрузи, научили се да обичат по описаните начини, могат да помагат ефективно на други двойки.

Спомням си времето, когато се доверих на Христа, а моята съпруга все още не беше направила това. Аз действително търсех някоя двойка, която би могла да й покаже чрез личния си пример колко чудесно е да си влюбен и да си с Христа същевременно! Ние се нуждаехме от такива хора за приятели. Когато се стремите да постигнете живот, изпълнен с любов както Библията го описва, не забравяйте, че това не е само за ваше удоволствие, но ще се превърне във ваше служение, ако сте чувствителни към други двойки, нуждаещи се от такова приятелство.

Примерът, който ще дадете на вашите деца, ще бъде най-голямата ви награда. Помнете, че вие постоянно ги учите чрез личния си пример. Те ще учат за любовта и брака (правилно или не), като наблюдават взаимоотношенията между техните баща и майка.

Ето какво пише една жена до сина си и снаха си, които имат намерение да се развеждат:

Вашите деца ще изпитват неописуема несигурност, ако не могат да разчитат на любовта на майка им към бащата и любовта на баща им към майката. Децата имат право на любовта между майката и бащата. Тя е единствената им сигурност. Тя е или скала, или срутващ се пясък под първите им стъпки към зрелостта.

Като показвате истинска любов един към друг и към децата си и като им показвате образеца на библейско семейство по Божествен модел, ще спомогнете дарът на любовта да обогати техния брак и служение през идните години.

Дотук, в светлината на библейските концепции, които разгледахме, вярвам сте се убедили, че несъмнено Божията воля за вас и вашия партньор е да се обичате с всепоглъщаща духовна, емоционална и физическа любов, растяща през годините на съвместния ви живот. Това значи, че можете да уповавате на Него да работи с вас и във вас, когато започнете да следвате съветите за влюбване и запазване на любовта във вашето семейство.

Сега искам да ви покажа как да направите всеки от петте начина на любов значима част от вашия брак.[1] В англ. език има една и съща дума за любов и обичам. Има и значение „харесвам“. Б.пр.