Съдържание Цялата книга на една страница

10 – Агапе

НО, д-р Уит, как постъпвате при бракове, в които няма никакви емоции?“ Съпругата, която ми зададе този въпрос, имаше пълно основание за това. Барбара, която на 30-годишна възраст беше красива като манекенка, прекарваше дните си в къщи с двете си малки деца, докато нейният съпруг, човек от хай лайфа, кръстосваше континента поради задачи свързани с бизнеса (и удоволствията), често придружаван от своята любовница.

Мисля си за много други лишени от емоции бракове, в които липсват чудесните чувства на любов, които описахме. В тези бракове не съществува приятелство или чувство за принадлежност, нито пък физическа, романтична любов. Поне в настоящето.

Това ми напомня за Ерик, чиято съпруга, вплетена в интересните впечатления от новата си работа, счита, че няма нужда от това, което той може да й предложи, и иска развод…

За Френ, чийто съпруг отдава всичките си чувства и внимание на породистите коне и й казва „да си намери хоби…“

За Куентин, в чиято съпруга е настъпила внезапна промяна и след един епизод, довел до арестуването й, тя отказва да се върне вкъщи…

За Айрис, която трябва да стои у дома, да се грижи за децата, да поддържа къщата, да се справя с финансите и всичко това без дума на одобрение, насърчение или поне потупване с обич от страна на нейния съпруг – блестящ, но себичен учен.

За Джон, чиято съпруга студено го отблъсква като приятел и любовник…

И за Уна, чийто съпруг прекарва повечето от свободното си време вкъщи в алкохолен унес…

Какъв е отговорът за тези хора, които нямат основание да чувстват обич към своите брачни партньори?

Бог е промислил забележително разрешение: любов, направлявана и разпалвана не от емоциите, а от волята. От своята собствена мощна природа Бог предоставя източниците за тази любов и те са на разположение на всеки живот, свързан с Него чрез вяра в Исуса Христа: „…Божията любов е изляна в сърцата ни чрез дадения нам Святи Дух“ (Римляни 5:5). Това е любовта агапе, в Новия Завет – безусловна, неизменяема, неизчерпаема, изобилна, без мярка и превъзходно нежна!

Никоя книга за любовния живот на съпруга и съпругата не може да бъде пълна без разглеждане на любовта агапе. Дори и в най-добрите бракове се проявяват отношения без любов и у двамата партньори. И във всеки брак, рано или късно, възниква нужда, която може да бъде удовлетворена единствено чрез безусловна любов. Агапе е отговорът за всички наранявания в семейството. Тази любов е способна да устои срещу отблъскване, и да продължи и когато няма никакъв ответ. Тя може да прескочи всяка стена, която студено може да възпре всяка човешка любов. Тя не може да бъде отклонена от безчувствено държание и с радост дава на незаслужилите, без да държи сметка за цената. Тя лекува и благославя по непретенциозни, практични начини, тъй като винаги е реалистично вплетена в детайлите на обикновения живот. На взаимоотношението между съпруга и съпругата, което в противен случай щеше да се осланя на благоволението на колебливите емоции и човешката изменчивост, агапе придава стабилност и постоянство, които са вкоренени във Вечния. Агапе е Божественото разрешение за браковете, които са съставени от несъвършени човешки същества!

Сред стотиците стихове в Новия Завет два от тях са достатъчни да илюстрират същността на любовта агапе:

„Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот“ (Йоан 3:16).

„Но Бог препоръчва Своята към нас любов в това, че когато още бяхме грешници, Христос умря за нас“ (Римляни 5:8).

Можем да направим следните обобщения относно агапе:

1) Агапе означава действие, а не само добро отношение.

2) Агапе означава въвличане, а не удобна безпристрастност към нуждите на другите.

3) Агапе значи безусловна любов към необичащия, незаслужилия, неотговарящия.

4) Агапе означава трайно посвещение на обекта на любовта.

5) Агапе означава конструктивно, целенасочено даване, основано не върху сляпата сантименталност, а върху знание; знанието, кое е най-доброто за обичания.

6) Агапе значи постоянство в държанието, което показва непрестанна грижа за най-доброто на възлюбения.

7) Агапе е най-доброто средство и начин за благословение на вашия партньор и брак.

Нека илюстрирам с една история – най-прекрасния пример за любовта агапе, който някога съм наблюдавал лично.

В този случай един мъж обича съпругата си силно и нежно цели 15 години, без да получи в отговор любов от нейна страна. Тук не би могло да има отговор, тъй като тя развиваше церебрална артериосклероза, хроничен мозъчен синдром.

В началото на болестта тя беше хубава, жизнена жена на 60 години, изглеждаща поне десет години по-млада. Най-напред започна от време на време да има смущения. Например, когато трябва да шофира до някой квартал, тя се озовава на пресечка, без да знае къде се намира или как да се прибере вкъщи. Бивша учителка, тя е шофирала собствената си кола много години. Но накрая съпругът й беше принуден да й отнеме ключовете за колата, за да бъде в безопасност.

С развитието на болестта тя постепенно загуби всичките си умствени способности и дори не познаваше своя съпруг. Той се грижеше сам за нея у дома през първите 5 години. През това време той често я водеше на гости. Тя изглеждаше прекрасно, но без да знае къде се намира, а той, гордо я показваше като негова съпруга, като я представяше на всеки, въпреки че тя се включваше най-неуместно в разговорите. Той никога не се извиняваше заради нея, дори не отбелязваше, че има нещо нередно в нея. Винаги се отнасяше към нея с мило внимание. Обсипваше я с любов и добри обноски, без значение какво е казала или направила.

Дойде време, когато лекарите казаха, че тя трябва да постъпи в инвалиден дом за специални грижи. Тя живя там 10 години (част от това време бе прикована на легло от артрит) и той беше с нея ежедневно. Докато все още можеше да стои седнала, той я разхождаше с колата всеки следобед – навън до тяхната ферма, до центъра на града или на гости в някое семейство. Той никога не каза лоша дума по неин адрес. Никога не съжали за многото пари, необходими за престоя й в дома през всичките тези години, никога не намекна, че това може би му създава проблем. Никога не се оплака от каквато и да е подробност в грижите за нея през време на продължителната й болест. Винаги се стараеше за нейното благо и вършеше всичко най-добро за нея.

Този мъж беше верен на своята съпруга, въпреки че за петнадесет години неговата любов нямаше отговор. Това е агапе – не на теория, а на практика!

Аз мога да говоря за този случай с много по-големи подробности, тъй като тези хора бяха моите прекрасни родители. Това, което баща ми ме научи за любовта агапе чрез своя пример, аз никога не мога да забравя.

Сега бих желал да приложите принципите на агапе във вашата ситуация в брака. Помнете, че агапе дава най-доброто на този, когото обича. Във вашия брак партньорът ви се нуждае най-много от безусловна любов! Християнските терапевти говорят за „почти невероятна нужда от агапе„. Психиатърът Рос Кембъл посочва, че няма никакъв заместител за несравнимото емоционално самочувствие, което идва от чувството да си обичан и приет в пълнота и безусловно.

Вие и двамата ще имате невероятна полза, когато безусловната любов стане част от брака ви.

Първо, самочувствието на партньора ви многократно ще нарасне. Колкото по-добра представа за себе си има един човек, толкова по-добър и по-пълноценен е той в брачните взаимоотношения. Този, който чувствува, че винаги е обичан не поради делата си, а поради ценността му като личност, ще бъде способен в замяна на това да обича нежно и безрезервно.

Човек, който знае, че е приятен на някого, може да изрази всички страни на любовта в брака. Онзи, който съзнава, че има какво да даде, ще го отдаде с удоволствие. Партньорът ви ще се чувства свободен и в резултат ще стане по-приятен компаньон.

Второ, постоянната и безусловна любов може безопасно да изведе вашия партньор от периоди на силен стрес. Понякога нашите другари са уязвими и нараними поради преживян стрес. В такъв момент са склонни да се държат недружелюбно. Това е сигнал, че е нужно да им дадем повече любов от всякога. Безусловната любов ще посрещне техните нужди през трудни периоди, в които изпада почти всеки. Дошла от мъдростта на Бога, агапе е най-доброто лекарство за психическо здраве.

Трето, в една атмосфера на постоянна любов и двамата ще намерите сигурност и стабилност, която ще ви помогне да израствате и да станете личности, каквито искате да бъдете. Авторът на Псалм 52 илюстрира това, като започва със следното: „Благостта Божия пребъдва до века“ и завършва с описание на себе си като зелено маслинено дърво в дома на Бога, уповаващ на Божията милост завинаги – насаден, вкоренен, жив и растящ. Това върши безусловната любов за нас.

Четвърто, с безусловната любов всеки ден се превръща в по-спокойно преживяване, дори в най-големите изпитания. Тъй като вече сте установили навика да изразявате агапе, вие не се държите неразбрано само защото сте депресирани, обезпокоени или уморени. Продължавате да бъдете любезни и учтиви и избягвате онези неконтролируеми избухвания, които биха разрушили любовта в брака. Тъй като сте практикували, знаете да прилагате търпение с Божия помощ. Следователно вашият партньор не се превръща в емоционална футболна топка, защото вие винаги се отнасяте с любов, независимо от чувствата си.

Пето, безусловната любов премахва войнствения дух и от двете страни. Ето защо не чувствате нужда да се защитавате от атаки или да отрежете другия с критики. За щастие, синдромът на оправдаване и обясняване изчезва от вашия дом.

Безусловната любов означава, че можем да обичаме нашия партньор даже при изключително нелюбезно поведение. Това значи например, че един съпруг може да тръгне да търси съпругата си, когато тя е избягала, за да стане проститутка. Той може да я намери при уличниците и да я прибере обратно у дома, да я излекува и да я възвърне на почтено място. Това звучи ли ви твърде драстично? Твърде неправдоподобно? Един съпруг на име Осия обикна своята съпруга с безусловна любов и тяхната история завърши щастливо. Вие можете да я прочетете в Стария Завет, в същата книга Осия 1:1 – 3:3 тя придобива драматична повествувателна форма. Но това все още се случва и днес. В моето съветничество съм срещал няколко „Осии“ – и мъже, и жени, които са показвали тази последователна, безусловна любов към техните съпрузи.

Ще бъде важно за вас да спрете и да направите преценка на вашия собствен подход към любовта. Обичате ли понастоящем с безусловна любов? Или любовта ви е условна? Опитайте се да отговорите искрено на следните въпроси:

  • Моето държание с другите хора базирано ли е обикновено на тяхното поведение?
  • Дали действията на моя партньор определят степента на любов, която му (й) давам?
  • Мисля ли, че трябва да показвам любовта само като награда за добро държание?
  • Чувствам ли, че първо партньорът ми трябва да се промени и тогава да го (я) обичам повече?
  • Считам ли, че мога да подобря поведението на партньора си, като му откажа любовта си?
  • Реагирам ли към другите хора в повечето случаи? 

Както може би сте разбрали, хората, които постоянно реагират, никога не са истински свободни. Винаги са под нечий контрол, който определя как да се чувстват и как да се държат.

Вашето отношение към безусловната любов ще реши въпроса за щастието в брака ви. Запомнете, че агапе може да започне и само с един човек. Може да започне с вас, независимо какво прави вашият партньор. Това е предимството на тази любов.

Като възприемате вашия другар чрез любовта агапе, ще можете неизмеримо по-лесно да разрешавате възникващите проблеми каквито и да са те. Но това приемане трябва да бъде в рамките на постоянно посвещение. Не е кой знае колко ценно да знаете, че днес сте приет, но още утре може да бъдете отхвърлен. Пълното посвещение на агапе се превръща в твърда основа за вашия брак. Като изразявате винаги агапе, ще имате един нов простор на духа, тъй като вече няма да реагирате като гумена топка на всичко, което се случва. Сега постоянно ще давате любов, която извира право от сърцето на Бога и се влива във вашето сърце, за да благослови живота на вашия брачен партньор.

Ето как да направите агапе главна сила във вашия брак:

1) По собствена воля изберете да обичате другаря си безусловно и постоянно чрез отношения, думи и дела.

Когато ни е създал, Бог ни е дал в допълнение към ума чудната способност да мислим, а емоциите, за да чувстваме. Дал ни е свободна воля. С волята си ние желаем и избираме и тя се превръща в най-влиятелната част от нашата личност. Когато нашата воля упражнява властта си да избира, тя действува за личността ни като цяло и останалата част от нашето същество действа съобразно това, което сме избрали.

Така че ние избираме да прилагаме Божиите библейски принципи относно любовта и да дадем тази любов на нашите другари без ограничения или условия.

2) Разширете познанията, от които се нуждаете, за да направите най-доброто за обекта на вашата любов.

При упражняването на агапе знанието е напълно наложително. Ако любовните действия на агапе не са водени от точно познаване на вашия партньор, те няма да достигнат целта.

Включени са два вида познания. Първият е библейски. Когато аз станах християнин и разбрах, че мога и трябва да обичам съпругата си с любовта агапе, трябваше да изучавам Писанията, за да се науча как съпругът трябва да обича съпругата си и какво очаква съпругата от своя съпруг. Като наш Творец, Бог знае как ние най-добре ще се свържем един с друг и не е скрил тези факти от нас.

Чрез простичко изучаване на Библията един мъж открива, че най-доброто, което може да направи за съпругата си, е да бъде какъвто е описано в Ефесяни 5 глава. Жената научава, че най-доброто, което може да направи за съпруга си, е да бъде съгласно описанието в I Петрово 3 глава. Има няколко хубави книги, обрисуващи ролята на съпруга (съпругата) в Писанията. Желателно е да ги прочетете по време на вашето лично изучаване на Библията. Накратко, като изучава Новия Завет и Песен на Песните, съпругът ще разбере, че Бог го е определил да бъде закрилящ, компетентен водач, който ще се грижи за съпругата си, и нежен, внимателен и мил любовник, който й отдава любовта си. Това е, което съпругата му иска да получи от него. Съпругата, която изучава тези Писания, ще разбере, че Божият план за нея е да откликва на любовта на съпруга си; да бъде готова за помощ; с желание да се приспособи към неговото призвание в живота; да притежава красотата на мил, кротък дух с уважение и утвърждаване на своя съпруг; да продължава да му се наслаждава през целия му живот. Това е, което той очаква от нея.

Този основен план, постановен от Божията любяща мъдрост, отразява вътрешната природа на съпруга и съпругата и не може да бъде изменен от никого. Той е залегнал дълбоко в проекта на Бога, датиращ от зората на Сътворението, и независимо какви културни промени се стремят да постигнат хората в името на „равенството“ между половете, остава фактът, че Бог ни създаде мъже и жени с отличаващи се права и отговорности. Мъжете и жените са различни, слава Богу, и така ние можем да се обогатяваме един друг, и изпълним брака си с пълнота от радост.

За да обичате своя партньор пълноценно, трябва да прибавите към библейското познание и лично. То трябва да бъде интелигентно, интимно, задълбочено знание за уникалната индивидуалност на този, за когото сте женени. Ако не познавате до тънкост специфичните потребности и желания на вашия другар, няма да сте в състояние да ги удовлетворите с любовта агапе.

Съпрузи, на вас ви е казано в I Петрово 3 гл. да живеете благоразумно с жените си. Трябва напълно да си отпочивате у дома с нея, тъй като я разбирате така добре. Тъй като я разбирате, ще знаете какво желае и от какво има нужда; как да задоволите нейните нужди; как да направите да се чувствува обичана; кое е най-доброто за нея.

Съпругата трябва да изучава своя съпруг по същия начин, за да разбере какво да направи, за да се чувства обичан, и какво желае той, и от какво се нуждае, и как най-добре тя може да посрещне тези нужди. Това е творческият проект за живота на двамата партньори. Помнете, че агапе е винаги приспособяваща се любов, дадена не да подхожда на вашите собствени желания, а да утвърди и обогати благополучието на вашия партньор. Едно от вълнуващите неща в брака е да знаем, че снабдяваме любимия си с това, което желае!

Твърде странно е, че някой може да бъде обичан и приеман безусловно, а все още да не се чувства истински обичан. Всеки индивид чувства различно любовта; ето защо трябва да познавате вашия другар така добре. Един може да измерва любовта според начина на задоволяване на материалните му нужди или чрез реални, осезаеми неща, например като скъпи подаръци. Други могат да се чувстват обичани, когато съпругът им помага да измие чиниите. Един ще измерва любовта с времето, прекарано заедно или чрез степента на откритост и споделяне мислите между двамата. Някои много често желаят да чуват думите: Обичам те. Други пък измерват любовта с физически досег – прегръдки и целувки. Трети държат много на привързаността, особено да се показва публично. Други ценят вниманието към чувствата. Някои измерват любовта според подкрепата на тяхното личностно израстване и развитие. Има толкова много езици на любовта! Въпреки че всички, които споменах, са важни, някои от тях ще имат особено, дори критично значение на емоционално ниво за вашия другар. Научете се какво значи любов за вашия собствен партньор и тогава изразете любовта си по начини, които не будят никакво съмнение.

Ако и двамата четете тази книга заедно, отделете известно време да поговорите за чувствата си. Споделете с другаря си точно кое ви прави да се чувствате обичани. Нека дискусията ви винаги да бъде върху положителна основа без никакъв намек за укор относно минали грешки, направени от вашия партньор. Запомнете, че никога няма да засилите или разпалите емоциите на любовта, като напластявате чувство за неудачност у партньора си. Не мога да отмина това. Никога, дори и по най-фин начин не насаждайте чувство за вина у другаря си.

Ако вие сте по-загрижени за изграждането на любов във вашия брак, отколкото е вашият партньор, и не сте в състояние да обсъждате чувствата си заедно, тогава се концентрирайте върху по-задълбоченото опознаване на другаря си. Така ще можете да изучите неговия или нейния специален език на любовта чрез наблюдение и опознаване.

3) Приложете всичко, което знаете, за отдаването на любовта агапе. Положете живота си върху това.

Не забравяйте никога, че агапе е действие, не само отношение. Освен това което сте, ежедневно правете и допълнителни усилия да вършите дела с любов. Мъдрият съпруг или съпруга слушат със сърцето си, за да разберат и узнаят какво желае и от какво се нуждае партньорът, и след това действат, за да задоволят тези копнежи.

Ето как една съпруга е посрещнала най-съкровените нужди на съпруга си чрез изразяване на агапе:

„Беше настъпило мрачно време за нас – обяснява Сю. – Тъй като съпругът ми си смени работата, ние оставихме нашия приятен живот в едно малко градче и се преместихме в големия град, където нищо добро не ни очакваше. Къщата, която наехме, беше като затвор за мен. Чувствах се, като че ли съм загубила всякакъв контакт с външния свят! Съседите ни не бяха вярващи, нямах приятелки или поне една добра съседка. Църквата ни беше много отдалечена – на другия край на града. Роб работеше нощна смяна, така че аз бях сама и имах много време за самосъжаление. През тези дълги самотни вечери аз се обърнах към Библията.

Роб и аз бяхме християни от години, но никога не бяхме се радвали на единство в Господа, за което копнеех. Сега, като се насочих към изучаване на Библията и молитва, борейки се с моите страхове и незадоволени потребности, Господ насочи вниманието ми към Роб, към неговите нещастия и неговите нужди. Аз обичам съпруга си и не мога да понеса такъв нерадостен, безинтересен живот.

Започнах да моля Бога да ме научи правилно да обичам съпруга си. Изследвах Писанията, за да разбера как да посрещна нуждите на Роб. И знаете ли, Бог ме спря на I Петър 3 гл. и ме задържа там с месеци! Аз бях мислила дотогава, че в стих 1 се говори за неспасения съпруг: „Подобно и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, така щото, даже ако някои от тях не се покоряват на Словото, да се придобият без Словото чрез поведението на жените си.“ Сега аз осъзнах, че спасените съпрузи могат да не са винаги послушни на Словото. Много от тях не знаят какво казва то. Моят съпруг беше от тази категория и се нуждаеше да бъде „придобит без Словото“. „Без Словото“ беше нещо ново за мен: винаги се бях опитвала да подбутвам съпруга си да върви в християнския път. Сега реших да обичам Роб, като в ежедневните си отношения и поведение се подчинявам на I Петрово 3:1-6. Това бяха условията, които трябваше да изпълня, за да постигна това обещание.

Аз реших също да насоча всичките си мисли и цялото си сърце към Бога и към моя съпруг. Всеки ден повтарях Филипяни 1:6, тъй като знаех, че много отдавна е започнато доброто дело в Роб. Сигурна бях, че Бог ще го завърши. Четях също Псалм 112 ежедневно като потвърждение на Божията цел за Роб и поставях името му в тези стихове. Какъв прекрасен портрет на праведния човек. Това е, в което се превръща Роб.

И ето, вече минаха 6 месеца. Мога да ви кажа, че с Роб стана такава промяна, че ни е трудно да повярваме. Божието Слово е абсолютно вярно, ако само вършим с вяра това, което то казва. Ние изграждаме с Бога, като център на нашето семейство, такова чудесно взаимоотношение между нас. Сега Роб и аз прекарваме превъзходно време заедно. Това е толкова велико, както винаги съм вярвала, че може да бъде. Аз съм на 50 години, а съм така влюбена в моя съпруг! Толкова е прекрасен животът! Сега Роб желае да прави различни неща за мен и с мен. С истинска радост разговаря с мен, чете ми от Библията и споделя вътрешни преживявания и духовни въпроси. Бог по чудотворен начин отговори на молитвата на Роб да може да работи денем, а вечерите да бъде у дома с мен.

Скоро Роб ми каза, че от дълго време имал едно голямо желание – да му се възвърне радостта на спасението. И сега, каза той, това желание е изпълнено! Господ ми позволи да имам дял в доставяне на съпруга ми това, което най-много е искал, като реших да го обичам с любовта агапе!“

Тази съпруга ни даде конкретен пример за начина, по който агапе може да преобрази и да направи живота пълен с любов, даже когато само единият партньор избере да прави най-доброто за възлюбения си – Библейски най-доброто и личностно най-доброто. (Изглежда че двете винаги вървят заедно.) Агапе често се разминава с нашите стари заучени навици на условна любов, така че, когато изберете тази любов както Сю, вие поемате нещо рисковано.

Трябва да ви предупредя за нещо важно. Моля ви, не започвайте да обичате с агапе, само защото искате да промените другаря си. Това няма да е агапе, а друга форма на условна любов. Промяната идва само от дълбоко вътрешно убеждение. Затова приемете партньора си точно такъв (такава), какъвто е сега, и се стремете да промените собственото си поведение според библейските стандарти, за да посрещнете с любов нуждите на вашия другар. Останалото е работа на Святия Дух, действуващ чрез Божието Слово.

Може би ще ви е интересно да знаете, че почти всички хора, споменати в началото на тази глава, тръгнаха по пътя на агапе. Не срещнали отзивчивост в техния брак, те имаха само два избора: да се откажат, или да се научат да обичат по нов начин. Куентин бързо се обезсърчи и се отказа. Резултатът беше трагична раздяла в дома и семейството. От друга страна, Уна вече вижда семейството си напълно преобразено. Другите продължават вярно да обичат другарите си с агапе, някои с невероятни резултати. Например при този процес Барбара стана блестяща християнка, а промяната на Ерик е забележителна. Сега той е нов човек в Христа.

Като съветник от много години мога да ви уверя в следното: никой, който истински е опитвал с агапе, не е съжалявал. В крайна сметка това е заповядано от Бога, а Той винаги има приятна изненада от любов за онези, които му се покоряват!