Съдържание Цялата книга на една страница

1 – Любовно преживяване – това може да се случи с вас!

ПРЕДМЕТ на тази книга са любовта и бракът – любовта, която можете да изпитате към своя собствен съпруг или съпруга.

Повечето хора разбират любовта като страстно приключение между мъж и жена, които не са семейни – или поне не са женени един за друг. Векове наред светът се е опитвал да убеди хората, че тайната любов е по-вълнуваща от любовта в брака. Но речникът дава следното определение за любовното преживяване: „Привличане между двама души… особено изживяване в състояние на любов.“ Особеното изживяване, което ние разглеждаме, е чудесното любовно преживяване, което Бог е планирал за съпруга или съпругата през целия им съвместен живот. Той е осигурил всички удоволствия, познати на човека, в тяхната нормална, здравословна, задоволителна форма. Като Творец на брака и Източник на любовта Неговото обезпечаване включва любовно преживяване, изпълнено с трепет и радост, и непрекъснато задоволство за всяка двойка, а не само за малцина избрани.

Разбира се, от нас самите зависи дали ще открием този промисъл за нашия брак чрез едно внимателно изследване на Библията, както и готовност да следваме принципите, напътствията и примерите, които намираме в нея. Като пиша тази книга, моята цел е да ви помогна с изследване и практическо приложение на истините, така че да започнете да опитвате всичко, което Бог е приготвил за вас във вашия брак.

Просветлени от библейските принципи и образци, вие ще откриете една основна, повратна истина: Божията воля за всяка брачна двойка е двамата да се обичат един друг с всепоглъщащо духовно, емоционално и физическо привличане, което непрекъснато да расте през целия им съвместен живот, докато са живи.

От тази велика истина логично произтича и един друг факт: Всяка християнска двойка може да достигне такова любовно взаимоотношение в своя брак, тъй като това е в хармония с Божията воля.

Тъй като Той е, който ни е направил, който е замислил идеята за брака и го е ръкоположил за наше благословение, дал ни е способност да обичаме, Той е, който най-добре знае как се изгражда любовта в брака. Той трябва да бъде тясно свързан с всички наши усилия да съградим брак по Неговия вкус. Като следваме Неговите принципи, ние ще започнем един брак, какъвто Той е планирал от самото начало, пълен с „блясъка на нещо ново и сладката увереност в единство“ през всичките ни дни.

Като християнски брачен съветник, който приема Библията за пръв авторитет, аз не предлагам на моите пациенти само съчувствие или някакви сладникави идеи за бъдещето, които може да действат, но може и да не действат. Аз предлагам солидни библейски принципи, които винаги помагат, но ако се прилагат правилно към индивидуалните проблеми. Уверил съм се, че Божието Слово – Библията, е напълно вярна и последователно свързана. Културата и обичаите се променят, начинът на живот се изменя, стиловете на мислене идват и си отиват с течение на времето, но Божиите принципи не се променят и човешкото поведение в самата си същност също не се изменя. Зад прекалено изтънчената и интелигентна външност на съвременния мъж и съвременната жена действува същото греховно поведение, с разрушаваща сила – точно такова, каквото беше в дните на Адам и Ева или Авраам и Сара. Древните хора са имали същите наклонности към грешни дела, същите вътрешни желания и нужди, които вие и аз имаме днес. Тъй като нито Бог, нито хората са се изменили съществено от зората на времето, то и принципите за живота, набелязани в Библията, са напълно приложими към брака днес.

Разбирате ли какво означава това за хората от последното десетилетие на ХХ век? Вие не сте оставени сами да вземате решения или да се чудите дали вашето поведение е правилно или не. Не е необходимо да се отдавате на размишления върху незадоволителните взаимоотношения. Казано ви е в Библията какво да правите с тях и ви е даден всеки източник, от който се нуждаете, за да вършите онези неща, които ще ви донесат благословение и щастие. Вие и аз можем да бъдем сигурни, реалистични и обективни относно проблемите, нахлуващи в нашия живот, тъй като действаме на базата на непоклатими истини.

Това вероятно ви изглежда твърде идеалистично от гледна точка на живота с вашия съпруг или съпруга. Може би си мислите: „Това не звучи лошо. Но д-р Уит не знае какъв е нашият брак.“

Моля ви, обърнете внимание на заглавието: „Живот в любов за всяка брачна двойка“. Това включва и вашата. Аз разбирам различните и трудни ситуации, които могат да възникнат между двама души в брака, тъй като сме дискутирали със стотици семейства проблемите им. Някои са потресаващи, други са невероятно заплетени и сложни. Но неразрешими ситуации няма.

За вас ще бъде полезно да разберете какво е вашето положение и да решите какви взаимоотношения бихте желали да имате. Когато уточните къде се намирате сега и къде трябва да бъдете, вие сте направили първата стъпка в посока на конструктивната промяна. Следващите изречения вероятно ще опишат положението на вашия брак, така че мислено поставете знак на някои от тях:

ÿ       Сега имаме добър брак, но искаме да продължаваме да растем в любов един към друг.

ÿ       Ние никога не сме били влюбени един в друг, дори при самата женитба.

ÿ       Ние изгубихме предишната любов помежду си.

ÿ       Откровено казано, повече не съм влюбена в партньора си.

ÿ       Моят партньор е безразличен към мен или вероятно обича друг.

ÿ       Ние се грижим един за друг, но бракът ни е скучен.

ÿ       Бих искал да знам какво мога да направя, за да усъвършенствам нашите взаимоотношения.

ÿ       Искам да възродя нашата любов и да спася брака ни, но партньорът ми е несговорчив.

ÿ       Моят партньор иска развод.

ÿ       Ние имаме сериозни проблеми, но сме готови да опитаме да спасим брака си.

ÿ       И двамата искаме да знаем как можем да се влюбим един в друг.

ÿ       Ние сме младоженци, които желаят да изградят трайна любов, която непрекъснато да се засилва.

А сега ще ви насърча относно бъдещето на вашия брак. Взаимоотношенията, които желаете да имате, могат да се постигнат, но не случайно. Едно близко взаимоотношение рядко може да се получи спонтанно, както и нарушените взаимоотношения почти никога не могат да се подобрят от само себе си. Аз не мога да ви предложа лесно лечение – за една нощ. Няма хапчета за щастие, които могат да променят брака ви автоматично. Но ако прочетете внимателно тази книга и прилежно изпълнявате рецептите, които ви давам, то вие ще се научите да обичате по начин, който ще породи ответна любов у партньора ви. Ако сега имате добри взаимоотношения, те ще станат удивително по-добри.

Любовта може да дойде при вас на всяка възраст и при з положение на вашия брак, ако сте готови да отворите вратата и я поканите. Няма значение колко лошо изглежда състоянието на вашия брак; вие и вашият партньор можете да се влюбите един в друг отново, а може би и за пръв път. Ако сте се движили по травматизиращия ръб на развода, можете да разпалите любовта си. Можете да се научите как да се справяте с проблемите така, че бракът ви да се вкорени в любовта, да бъде стабилен и достатъчно силен да устои на сътресенията на времето. Даже ако се опитвате да спасите брака си само с вашето участие, без подкрепата на партньора си, и това може да стане. Когато се прилагат правилно и постоянно, Божиите вечни правила (без изключение), никога не се провалят.

Надявам се да възприемете тази книга като наръчник със съвети, а не като още една книга, която трябва да бъде прочетена за запълване на свободното време. Тези страници съдържат живителната, подробна информация, необходима на всяка брачна двойка за изграждане на любовта и за предпазване на брака от разрушителни сили. Наръчникът е ръчен указател или справочник, който показва какво трябва да се прави и как трябва да се прави. Това означава действие. Знаете, че желаните резултати ще дойдат от действия, а не от мечти. Така че изпълнявайте практичните съвети, които намирате тук, като не забравяте, че те се базират на специалните библейски инструкции относно мисленето, отношението и държанието. Това са същите съвети, които моите лични пациенти получават. Надявам се, че ще гледате на тях като на мое лично послание към вас, все едно че разговаряме с вас в моята кантора. Като пиша тази книга, аз се моля вие и вашият партньор да се научите да се обичате така, че светът, който търси любовта, да може да я види показана чрез вашия брак.

В тези редове вие ще срещнете хора с проблеми, подобни на вашите. Предал съм техните истории такива, каквито са ми ги разказвали. Но при всички случаи съм променил имената им, както и онези подробности, които биха ги издали.

Алисън е само един пример. Тя е семейна от 30 години. Въпреки че е искрена християнка, тя се бореше с изкушението да напусне своя съпруг поради едни и същи проблеми, които траеха вече години. Той не изпълнявал финансовите си задължения, не се съобразявал и с чувствата й. А това, което най-много я безпокоеше, беше, че през дългия си брачен живот никога не е живяла в завършена къща!

Ето как го описа тя: „В ъглите и край стените винаги има строителни материали. Ужасно е да поддържаш такава къща и е унизително за мен. Не мога да поканя хора вътре, когато дойдат за нещо. Ще ми се да се скрия някъде. Като млада се надявах, че нещата ще се оправят, но като станах на 50 години и всичко си беше същото, аз загубих надежда. Разбрах, че до края на живота ми ще бъде така. Един мъж на 54 години не може да промени начина си на живот. Когато споменахте, че нашата спалня може да стане любовно гнездо, сърцето ми се сви, защото винаги съм си представяла нещо такова. Но как може да стане това при недовършен под, недовършени стени всичко е импровизирано?“

След като се запозна с концепциите за любов, които са приложими за всякакви случаи, Алисън беше насочена от Господа да вземе решение да се научи как да обича съпруга си. Процесът започва с вземането на доброволно решение и продължава през различни етапи на възстановяване любовта в тяхната връзка. Всяка стъпка съдържа някакво решение да правиш неща по богоугоден начин. Резултатът е, по думите на Алисън, „чудо“ в техния брак. Днес тя казва: „Аз наистина изпитвам любов към съпруга си сега и желанието ми за полово общуване е възобновено. Преди сексът беше последното нещо, което ме интересува. Но сега така обичам съпруга си, че желая да му доставя удоволствие и във физическата ни връзка.“

Алисън може да бъде сигурна, че като продължава да обича съпруга си според библейските принципи и примери, с него ще станат знаменателни промени. Нейната любов е вече един залог за значителни мотиви за промяна. На 54 години, а и на всяка друга възраст, човек може да промени начина си на живот, като има предвид Божиите източници. Тази история все още не е завършена, но „чудото“ на любовта вече се е появило, за да благослови тяхното семейство.

Алисън казва: „Познавам толкова много разочаровани и нещастни жени, които все още се борят с техните ситуации. Аз им съчувствам. Моля ви, окуражете ги…“

Моето окуражаване е това: Аз непрекъснато виждам тези чудеса в семействата. Вие и вашият партньор можете да имате чудесни любовни преживявания. Вие можете да ги предизвикате да се случат.