Съдържание Цялата книга на една страница

Предговор

Когато започнах моята практика като семеен лекар в един красив малък район на Спрингдейл, Арканзас, преди повече от 25 години, аз нямах намерение да ставам нито дипломиран сексолог-терапевт, нито брачен консултант. И тъй като изобщо не бях запознат с Библията, възможността да стана библейски съветник изобщо не стоеше пред мен.

Но скоро открих, че семейният лекар е принуден да се занимава с проблеми, които не могат да бъдат разрешени само с медицината. В желанието си да помогна на моите пациенти да подобрят семейния си живот аз започнах да давам и брачни консултации.

Преди около 20 години Бог употреби един мой пациент, който беше загрижен за моята безсмъртна душа, да ми представи Неговия Син – Господ Исус Христос. От деня, в който станах християнин, аз се отдадох на Божието Слово. Учех какво казва за мен като баща и съпруг, и след това го прилагах на практика, доколкото можех. Последваха грандиозни резултати.

Днес имам привилегията да консултирам хора от целия свят в областта на любовта, секса и брака както от библейска, така и от медицинска гледна точка. Нашите издадени книги, албуми от касети с консултации и семинари предизвикват поток от писма и молби за лично съветване. Проблемът на повечето хора не е секса, а същественият въпрос за любовта – липсата й, копнежът за нея.

Ето някои от типичните молби за помощ, получени за една седмица:

В писмо от африканския континент една двойка пита дали има някакъв начин да се научат да се обичат един друг.

Съпруг и съпруга, със смутени и съкрушени сърца, телефонират: „Ние сме женени и като християни не искаме да се развеждаме. Но в нашия брак няма никаква любов. Какво можем да направим?“

„Знам, че трябва да се върна при съпругата си – признава един новоповярвал християнин, – но аз не се интересувам от нея. Честно казано, никога не съм се интересувал.“

„Аз съм толкова съкрушен, толкова разочарован от брака си“ – пише един мисионер.

Една съпруга ми доверява: „И двамата сме новородени християни. Но моят съпруг не вижда възможност любовта да се върне отново в нашия брак. Аз знам, че нашият Бог е достатъчно силен да се справи с това!“

Добрата вест, която споделям с всички тези хора, искам да споделя и с вас. Вие и вашият брачен партньор можете да имате вълнуващо любовно взаимоотношение, по-прекрасно от всички светски романтики, написани или филмирани, но само ако го изградите по Божия начин.

Много от принципите, изложени в тази книга, са проверени и доказани през двегодишния период на брачен стрес в началото на моя християнски живот, когато моята прекрасна съпруга Гей и нашите три дъщери не приемаха нито Евангелието, нито мен. (Сигурен съм, че са се чудели какво става с техния съпруг и баща, като са гледали как се променям пред очите им.) Винаги съм бил благодарен за сърцераздирателното преживяване на продължително отхвърляне, което ме приближи към Божието Слово за да се науча какво точно трябва да правя. Аз научих, че е моя отговорността да обичам съпругата си така, както Христос ме е възлюбил. Много пъти не можех да изпитам любов, защото отблъскването, дори мълчаливо и любезно, е трудно за понасяне. Но аз го правех от послушание към Бога. Разбрах, че като прилагам на практика принципите от Библията и като се науча истински да обичам моята съпруга, това се превръща не само в отговорност, но и в удоволствие. Послушанието донесе жизнерадостните потоци на радостта!

След като бавно се превръщах в съпруг, какъвто Бог беше планирал да бъда, моята съпруга започна да ми отвръща с любов точно както Бог е обещал. Когато тя се довери на Господ Исус Христос като на неин личен Спасител, това беше истинско начало на нашето любовно преживяване според първоначалния Божий план. Ние искрено се влюбихме един в друг и от собствен опит разбрахме, че Бог открива на съпрузите, които сериозно приемат Неговите съвети, сърдечна романтична любов, вкоренена в същността на любовта аgаре.

Нашето любовно изживяване, родено от посвещението ни, сега е много по-обогатено. Трепетът на романтиката, удоволствието от приятелството, спокойствието от чувството за притежание, сладост от интимността – фактически всички аспекти на любовта, дискутирани в тази книга, станаха неразделна част от нашия брак. Не защото Гей и аз сме нещо уникално. Разбира се, никой не би включил един лекар на средна възраст и неговата съпруга към великите любовници от тоя свят. Напротив, моето мнение е, че същите принципи, които ние използваме в нашия брак, ще действат и във вашия. Те действат, защото са основани върху библейски истини.

Нашата молитва е тази книга да послужи във вашия живот не само за да запази или възстанови брака ви, но също да ви свърже с вашия партньор като влюбени, чиито взаимоотношения с всеки изминал ден стават все по-прекрасни.