Ангели над вас

Когато седемнайсетгодишният Джейк Портър изтичал на футболния терен, и двата отбора го аплодирали. Поведението им било необичайно. Момчето вече цели три години било играч на гимназиалния отбор „Нортуест“, но почти никога досега не било участвало в истински мач по американски футбол. Феновете на отбора от гр. Макдърмът, щата Охайо, никога дотогава не били виждали Джейк да носи топката или да подава пас. Нито пък някой го беше виждал да чете книга или да напише повече от едно изречение. Защото децата, които страдат от Синдрома на чупливата X хромозома рядко се включват в игрите и уроците на другите.

Джейк обаче много обичал спорта. Всеки ден след своите специални уроци той бързал към спортния комплекс. Пробягвал необходимите километри на пистата, тренирал усилено и чакал да го повикат да поиграе в някой от отборите по бейзбол или баскетбол. Но това така и не се случвало.

Чак до мача с „Уейвърли“.

Треньорът на Джейк взел решението още преди началния съдийски сигнал. Ако минути преди края на мача победата вече била вързана в кърпа, той щял да пусне Джейк в игра. Тъкмо така се и случило. До края оставали броени секунди, а резултатът вече бил 42:0 за отбора на „Нортуест“. Тогава треньорът поискал таймаут.

После дал знак с ръка на другия треньор, че иска да говори с него. Когато колегата му от „Уейвърли“ чул плана му, той категорично поклатил глава в отрицателен жест. Явно не бил съгласен и започнал да спори. Реферът се намесил и след секунди играта била възобновена.

Куотьрбекът взел топката и я подал на Джейк. А Джейк знаел много добре какво да прави. Трябвало просто да застане на едно коляно и да изчака последните няколко секунди от двубоя да изтекат. Цяла седмица преди това треньорът бил упражнявал с Джейк тъкмо това. Но за всеобща изненада останалите играчи изведнъж казали на Джейк да тича. Стиснал топката с две ръце, той хукнал по зелената трева. Но в обратна посока. Тогава задният рефер се намесил, спрял го и му посочил накъде да тича с топката.

В този момент и защитниците на „Уейвърли“ извършили своята роля. Техният треньор явно не бил против плана. Обаче той искал Портър не само да задържи топката няколко секунди, но и даже да отбележи свой собствен тъчдаун. Играчите на „Уейвърли“ се разделили пред Джейк както водите на Червено море пред Мойсей. И двата тима надавали окуражителни възгласи за седемнаисетгодишното момче. А той тичал с всички сили, сякаш цялата вселена зависи от него. Стиснал зъби, с изпънати до скъсване жили и с победоносен устрем в очите Джейк пресякъл крайната зона и отбелязал първия тъчдаун в живота си.

И двата отбора се събрали около него да го аплодират. По трибуните десетки майки ронели сълзи. Около терена мажоретките танцували сякаш само за него. А Джейк се оглеждал, усмихнат до уши, като че ли току-що е спечелил милиони от тотото, без даже да пуска фиш.19

Колко често се случват подобни неща? Според Библията това става доста по-често, отколкото си представяте. Всъщност онова, което играчите сторили за Джейк през онзи ден, Владетелят на вселената прави за вас през всеки един ден от живота ви. А само погледнете на какъв отбор той е Треньор!

И ангелите окрилени с възторг възпяват вечността. Но ние, трайно отчуждени, сме слепи за тез чудеса.20

Вашите очи забелязват ли ангелите? При над триста библейски стиха, посветени на тях, тези небесни служители заемат неоспорима роля в Божието Слово. Ако вярвате в Библията, би трябвало да вярвате и в ангелите. И в същото време би трябвало да сте озадачени от тях. Да изследвате библейските ангели е същото като да изучавате делфини в естествената им среда. Те се появяват над водата точно толкова, че да ги зърнете и да си зададете някой и друг въпрос. Но преди да сте успели да ги огледате, те бързо се скриват от погледа.

Едно нещо е сигурно. Библейският образ и съвременният образ за ангелите драстично се разминават. На реклами и пощенски картички ще ги видите обрисувани като феята Палечка с прозрачни ефирни крилца. Съществуването им е заради нас – да ни извършват различни услуги. Един вид християнска версия на духчета в бутилки, чиято роля е да ни запазват място за паркиране, да ни намират забравените ключове и изгубените котета. Щраквате с пръсти и „пуф!“ – ангелчето се е появило пред вас. Щраквате отново и то изчезва.

Нищо общо с библейската картина. Има две думи, които най-точно обрисуват истината за ангелите: „много“ и „могъщи“.

Ангелски множества населяват целия свят. В Евреи 12:22 се говори за „десетки хиляди ангели при празнично събрание“. Апостол Юда обявява: „Господ идва заедно с хиляди и хиляди свети ангели, за да съди всекиго (14-15 ст., СЕУ). Вдъхновеният цар Давид пише: „Каляските на Бога са двайсет хиляди, дори много хиляди ангели: Господ е сред тях, както на Синай, в святото място“ (Псалм 68:17, ЮУ). Когато говори за планината Синай, Давид си припомня времето, когато десетки хиляди ангели са се спуснали навсякъде наоколо, докато Бог е давал Закона на Мойсей. „Бог дойде от Синай […], слизайки с десетки хиляди свети ангели“ (Второзаконие 33:2, М80).

Хиляди ангели са очаквали и думичка от Христос в деня на Разпятието му. „Или мислиш, че не мога да се помоля на Моя Отец и Той да Ми изпрати още сега повече от дванадесет легиона ангели?“ (Матей 26:53). Един легион се е състоял от шест хиляди войници. Бързата сметка показва, че поне седемдесет и две хиляди небесни пратеници (достатъчно, за да изпълнят един средно голям футболен стадион днес) са стояли в бойна готовност да се притекат на помощ на своя Господ. Книгата Откровение, изпълнена с различни отблясъци за предстоящия свят, описва как ангелите стоят около небесния престол „и броят им беше десетки хиляди по десетки хиляди и хиляди по хиляди“ (Откровение 5:11).

И не забравяйте видението, което се дава на Елисеевия прислужник. Когато една войска заплашва да отнеме живота им, Елисей се обръща към Бога с молба да отвори очите на момчето. „И ГОСПОД отвори очите на слугата и той видя, и ето, хълмът беше пълен с огнени коне и колесници около Елисей“ (IV Царе 6:17).

Ако Бог отвореше и нашите очи по такъв начин, какво ли щяхме да видим? Майки и татковци, вие сигурно щяхте да видите как ангели ескортират детето ви по пътя към училище. Пасажери във въздуха, вие щяхте да видите как ангели са обкръжили самолета ви отвсякъде. Болнични пациенти, вие щяхте да видите как ангели придържат ръката на хирурга. Юноши и девойки, вие щяхте да видите как ангели пазят съня ви. Много, много ангели. Преди няколкос-тотин години Джон Милтън написа: „Милиони духовни създания обхождат Земята невидими и когато спим, и когато сме будни.“

Първата дума, която описваше ангелите, беше „много“.

Втората е „могъщи“. Ефирни крилца и сладки личица? Може би тези образи вървят в илюстрираните книжки и сувенирните магазинчета. Но Божиите ангели са белязани от неописуема мощ. Павел казва, че Христос „ще дойде от небето с могъщите си ангели“ (II Солунци 1:7, СП). От същата дума, която тук е преведена „могъщи“, до нас достига думата „динамит“. Ангелите са заредени с динамитна сила. Един-единствен ангел е бил достатъчен, за да порази всички първородни синове на Египет или пък да затвори пастта на гладните лъвове около Данаил. Давид пък нарича ангелите „мощни по сила, които изпълнявате словото Му, като слушате гласа на словото Му“(Псалм 103:20).

Не е необходимо да се опитвате да говорите с ангелите. Те така или иначе няма да ви изслушат. Техните уши са насочени единствено към Божия глас. Те са „духове, които служат на Бога“ (Евреи 1:14, СП), откликващи на неговите заповеди и следващи единствено неговите напътствия. Исус казва, че те „винаги гледат лицето на Моя Отец, който е на небесата“ (Матей 18:10). Един-единствен звук има значение за ангелите – гласът на Бога. Една-единствена гледка вълнува техните съзнания – ликът на Бога. В крайна сметка, те знаят най-добре, че той е Господ над всички.

И в резултат те му се покланят. Независимо дали това става в храма заедно с Исая или на пасбището заедно с витлеемските овчари, ангелите се покланят на Бога. „Когато представя на света своя първороден Син, Бог казва: „Всички Божии ангели да му се поклонят.““ (Евреи 1:6, СП). Правели са го тогава, правят го и сега.

Помните ли споменатите по-горе десетки хиляди ангели, обикалящи около небесния престол? Познайте какво са правели там. „Около престола стояха всички ангели и те паднаха по очи пред престола и се поклониха на Бога, като казаха: „Амин! Благословение, слава, мъдрост, благодарност, чест, власт и сила да бъде на нашия Бог за вечни векове. Амин!““ (Откровение 7:11-12, СП).

Тяхното поклонение не говори ли много за красотата на Бога? Ангелите имат способност да виждат и Големия каньон, и Сикстинската капела, ала вместо това всеки един от тях предпочита да впери поглед в Божията слава. Те не могат да се наситят на гледката и също не могат да стоят безмълвни след видяното.

В същия миг, когато вие четете тези думи, Божиите безгрешни служители принасят неспирно хваление пред своя Създател. Не забравяйте, че той е и техен Творец. Някога дори и ангелите не са съществували. И тогава, с небесно постановление, те са били създадени. „Всичко в небесата и на земята бе сътворено от него – и видимото, и невидимото, било то престоли, власти, господари или управници. Всичко бе сътворено чрез Христос и за Христос“ (Колосяни 1:16, СП). Ангелите изпълват невидимата част от Божието творение.

Те се покланят на Твореца и също така – ето я сега освежителната напитка за жадните сърца – те са изпратени, за да ни защитават. „Нали всички ангели са духове, които служат на Бога и са изпратени да помагат на онези, които ще наследят спасение?“ (Евреи 1:14, СП).

Един мой приятел наскоро предприе изключително вълнуващо пътуване до Виетнам. Заедно с двама свои познати той се захвана да вкарва нелегално Библии и средства за местните християни. Когато кацнали там обаче, той се отделил от другите двама и се изгубил. Самият той не говори виетнамски и никога преди това не бе пътувал до Ханой. Представете си тогава какви мисли са преминавали през главата му, докато стоял сам на летището с пълен с Библии сак и колан с банкноти, без да знае нищичко на местния език, освен името на хотела си.

Таксиджия след таксиджия му предлагали услугите си, но той продължавал да чака и да се моли. В крайна сметка осъзнал, че все пак трябва да предприеме нещо, и затова се качил на едно такси и продиктувал името на хотела. След около един час път и около хиляда обиколки наляво-надясно той все пак се озовал на дестинацията си. Платил на шофьорите си и те си тръгнали.

Точно така, „те“ си тръгнали. На предните седалки в таксито му седели двама мъже. Едва по-късно на него му хрумнало колко необичаен е този факт. През следващите дни във Виетнам той виждал много други таксита, но всички те били само с един водач. В нито едно от тях на предната седалка не седял втори шофьор.

Незначителен детайл от ежедневието? Твърде възможно.

Или насърчителен знак от Бога? Също толкова вероятно. Може би до хотела му са го докарали не двойка виетнамски шофьори, а тандем от небесни пратеници. Неговите спътници от самолета също в крайна сметка достигнали до хотела, но по пътя били излъгани от таксиджия шмекер и се наложило да се лишат от голяма сума. Дали пък Бог не е изпратил тази динамична двойка, за да предпази моя приятел?

Подобно нещо със сигурност вече се е случвало по-назад в историята с трима Божии люде на име Седрах, Мисах и Авденаго. Принуден да ги накаже заради отказа да му се поклонят, цар Наву-ходоносор заповядва пещта да бъде нагрята до седем пъти в сравнение с нормалната температура. После нарежда тримата да бъдат хвърлени в нея. Малко по-късно царят надниква вътре, очаквайки да види овъглени трупове. За негова изненада тримата вътре са живи и здрави; и даже си имат компания сред пламъците. „Вижте! – възкликна цар Навуходоносор. – Виждам четирима души. Никой от тях не е вързан и всички се разхождат из огъня. Пламъците изобщо не са ги засегнали. А четвъртият изглежда като божествено същество!“ (Данаил 3:25, ЖТ). Със сигурност в този момент до Божиите хора е имало Божи ангел, който ги е пазел и им е служел.

Или погледнете Петър, който е заспал в сламата на йерусалим-ския затвор. Само една дума от устата на Ирод, и главата му ще се търколи от раменете. Всички човешки усилия да бъде спасен са се провалили. Небесният арсенал обаче не е изчерпан. Един ангел се приближава до Петър, събужда го и ей така го извежда от затвора! Обикновеният доскорошен рибар се радва на небесен ескорт. „Внезапно там се появи Господен ангел и светлина озари килията. Ангелът побутна леко Петър по рамото, събуди го и му каза: „Ставай бързо!“ И веригите паднаха от ръцете му“ (Деяния 12:7, СП).

Ангелите служат на Божиите хора. Самият Бог „е поставил ангелите си над теб, за да те пазят навсякъде, където отидеш“ (Псалм 91:11, 1МСУ).

Били Греъм ни припомня: „Ако си вярващ християнин, очаквай могъщи ангели да те съпровождат в ежедневието ти.“22 Ами ако не си вярващ християнин? Предлагат ли ангелите същото закрилническо наблюдение и върху Божиите неприятели? Не, такова обещание няма. Гаранцията за ангелска закрила се ограничава единствено до онези хора, които са се доверили на Бога. „Всички ангели са духове, които служат на Бога и са изпратени да помагат на онези, които ще наследят спасение“(курсивът е мой). Давид също говори за тази условна закрила: „Ангелът на ГОСПОДА пази всички онези, които се боят от Него, и ги избавя“ (Псалм 34:7, МЬТ). Ако обърнете гръб на Бога, не очаквайте Бог да пази гърба ви. Но ако приемете неговото господство, спокойно можете да разчитате, че множество могъщи ангели ще ви предпазват във всичките ви пътища.

„Ангелът на ГОСПОДА обгражда от всички страни онези, които Му се боят, и ги спасява“ (7 ст., 1ЧКТУ). Той не е изпратен просто да пропъжда досадните мухи около вас. Ролята му е да бъде навсякъде около вас, да стои на пост и да бди нащрек заради вас. Когато се разхождате, го правите под съпровода на невидими небесни същества. Нека тази мисъл значително да снижава нивото на вашето безпокойство! И най-богатият човек на този свят не би могъл да се огради с такава защита и закрила, каквато Божиите ангели осигуряват за вас.

Нещо повече. Ангелите много обичат да го правят. Те не само ви служат, но и ви гледат смаяно и удивено. „Осъзнавате ли какви щастливци сте? Даже и ангелите биха дали всичко, за да бъдат включени в това“ (I Петрово 1:12, М80). Сащисани от почуда ангели наблюдават даровете, с които ви затрупва Бог. Дали Светият Дух обитава в ангелите? Не. Но обитава във вас. Дали ангелите благодарят на Бога за спасението? Не. Те не са били изгубени. Но вие сте били. Дали Христос е станал ангел? Не. Но е станал човек. И когато го е сторил, ангелите са наблюдавали със слисано вълнение. При раждането му е имало ангели в хвалебен хор. При разпятието му е имало ангели в бойна готовност. При възкресението му е имало ангели с вълнуваща вест. И при дейността му в църквата днес има ангели, които следват всяка наша стъпка с трепет и оживление. „Именно чрез християни като вас, които се събират в църкви, този изключителен план на Бога става известен на ангелите и се обсъжда сред тях“ (Ефесяни 3:10, М80).

Онова, което Бог върши във вас, оставя ангелите ококорени от удивление и възхищение. Исус описва колко много „се радват Божиите ангели, когато един грешник се покае“ (Лука 15:10, СП). Когато ангелите се събират в своята ангелска стая за срещи, докато похапват ангелски кекс, те всъщност дискутират какво се случва с църквата.

„Видяхте ли какво се случи в Нигерия?“

„Австралийците правят големи стъпки напоследък.“

„Тъкмо се връщам от Ню Йорк. Ще ви разкажа за вярващите в Бронкс.“

Авторът на Посланието до евреите описва „голям облак свидетели“ (Евреи 12:1). Нищо чудно ангелите да са включени в този списък.

Бог изпраща най-добрите си ангелски спец части, за да охраняват вашия живот. Представете си президентът да изпрати своите тайни служби, за да бъдат ваша охрана, нареждайки им да ви осигуряват кортеж в трафика и да ви пазят от досадните проблеми. Как ще спите вечер, ако знаете, че тайни агенти стоят на пост пред вратата ви? А как ще заспите довечера, знаейки със сигурност, че най-елитните части на небето правят тъкмо това? Приемете Божието господство над живота си. Множество могъщи ангели вече са се заели да ви пазят.

А когато прекосите последната линия за тъчдаун, те ще са първите, които ще се изправят на крака да ви аплодират.

следваща глава Покров от Бога