Глава 6 – Ахав – Провокаторът

Ахав носи провокиращ дух. Той използва прелъстителните и войнствени качества на Езавел за да придвижи собствените си себични цели. 

Провокаторът 

“Ахав направи и ашера; тъй че от всичките Израилеви царе, които бяха преди него, Ахав извърши най-много да разгневи Господ Израилевия Бог”

3 Царе 16:33

Ахав беше провокатор. Това е един от главните му атрибути. Библията казва, че Ахав направи повече неща за да провокира Господ от всеки друг цар преди него. Всички Ахавовци имат провокиращ дух. Ако сте около тях, те ще кажат нещо с което да ви провокират, или ще ви провокират чрез действията си, или чрез бездействията си. Вие ще се чувствате провокирани в духа си. Има нещо в това което казват, или в духа с който го казват, което ще ви провокира. Изведнъж се намирате в отбранителна позиция спрямо тях, или пък сте въвлечени в духовен сблъсък.

Ахав се представя чрез различни личности; от смели и гръмогласни воини до тихи, лукави и промъкващи се тайничко хора.

“И в тридесет и осмата година на Юдовия цар Аса, над Израел се възцари Ахав Амриевият син; и Ахав Амриевият син царува над Израел в Самария двадесет и две години. А Ахав, Амриевият син, върши зло пред Господ повече от всичките, които бяха преди него. И като, че беше малко това, че ходеше в греховете на Еровоам Наватовия син, при това той взе за жена Езавел, дъщеря на сидонския цар Етваал, и отиде да служи на Ваал и да му се покланя. И издигна жертвеник на Ваал във Вааловото капище, което построи в Самария. Ахав направи и ашера; тъй че от всичките Израилеви царе, които бяха преди него, Ахав извърши най-много да разгневи Господ Израилевия Бог”

3 Царе 16:29-33

 Ахав не е слаб 

Ние сме склонни да си мислим, че Ахав беше слаб и мекушав, но не всички Ахавовци са слаби. Ахав използва прелъстителните и воинствени способности на Езавел, за да придвижи собствените си себични цели. Много Ахавовци са меланхолични личности с променящо се емоционално състояние – ту долу, ту горе. Проблемът е следният: Когато Ахав не се чувства добре, той позволява на Езавел да узурпира авторитета му и той няма нищо против това, понеже тя извършва и неговата цел, заедно със своите.

Това е което не съм могъл да разбера. Познавал съм мъже тип Ахав и съм си мислил: “Те просто са били малтретирани от жените си тип Езавел” и в много случаи, това е било така. Но ако те наистина са като Ахав, те са също толкова виновни защото всичко което всъщност правят е, че и позволяват тя да свърши мръсната им работа вместо тях.

Зрелите Езавел имат желанието да се прикрепят към силни, богати или властни мъже. Ахав излезе и се би със сирийците, а те бяха над 100 000. Той не се задържа като цар чрез седене в къщи и неотбранявайки Израел. Нацията постоянно беше атакувана. Те бяхя във война през цялото време. Ето защо, той искаше да се свърже с Йосафат, когато трябваше да се бие със Сирийския цар.Това, което искам да кажа е, че Ахав има сила вътре в себе си. Военните командири не са слаби. Историкът Йосиф казва, че когато сирийците започнали да атакуват Ахав, той се наскърбил, но после се заздравил и отишъл да се бие. Така че не можем просто да пренебрегнем Ахавовците като слаби. Те са виновни за грях поради бунтарството си.

Свадливият 

Забележете, че Ахав ходеше в греховете на Еровоам. Това е много интересно. Когато изучавате Еровоам, името му означава: “свадливият”. Тоест, Бог казва, че Ахав ходеше по същия начин. Той ходеше със свадлив, борбен дух.

Това че съм в служение ми е дало възможност да се срещна с много различни видове хора. Човек, който е  повлиян от Ахав има няколко основни черти. Една от тях е, че такъв човек ще се заяжда и спори с вас дори върху маловажни неща.

Вие може да му кажете, че Исус е Господ и той ще иска да спори с вас върху точното значение на Господството. Все ще си намерят нещо, за което да спорят с вас.Те имат заядлив дух. Това е почти като някой да ви каже: “Обичам те, но ще споря с теб просто, защото такава ми е натурата”. Ако трябва да бъде казано по-точно, такова им е бунтарството.

Ахав е заядлив и пълен с аргументи. Духът на Ахав иска да оспори всичко. Той обича да навлиза в дебати. Той носи със себе си и дух на разпри.

Ахав – Буреносникът 

Спомням си за един Ахав, който влизаше така в стаята като вихрушка. Той носеше и освобождаваше дух на разпри в стаята. Целият духовен климат се променяше, когато той влизаше и всеки го забелязваше. Можеше буквално да усетите промяната в атмосферата. Като че ли е внесъл със себе си тъмен, зловещ облак.

Това беше духовно нещо. Много пъти духът ви встъпва в конфликт с някой, който се намира с вас в стаята и вие не знаете защо. Какво е това? Нарича се духовен сблъсък.

Ахав се покланяше на Ваал, който беше познат като: “богът на бурите”. Ние можем да разберем хората по-добре като разпознаем бога, на когото те служат.

Ахав служеше и се покланяше на Ваал, “богът на бурите”, което значи ,че когато той влизаше някъде, той влизаше като буря. Ахав действащ като Ваал -“богът на бурите”, създаваше духовни бури, или правеше от къртичината-планина.

Духовете на Ахав имат склонността да правят от мухата слон. Невероятно е как нещо толкова незначително може да бъде обърнато в такъв голям проблем. Ахав, точно както Езавел има способността да раздвижва духа на всеки за секунди.

Дух на пожелание 

“И Ахав дойде у дома си тъжен и огорчен поради думата, която езраелецът Навутей му каза, като рече: Не искам да ти дам бащиното си наследство. И като легна на леглото си, отвърна лицето си и не яде хляб”

3 Царе 21:4

Искам тук да отбележа нещо за Навутеевото лозе. Казва се, че Ахав се прибра в къщи след като говори с Навутей, наранен и недоволен от думите на Навутей: “Няма да ти дам бащиното си наследство”.

Ахав легна на леглото си и обърна лицето си и не искаше да яде хляб.

Името Навутей означава: “Плодовитият” и ще забележите, че Писанието казва, че Езавел изпрати лъжливи свидетели срещу Навутей и го уби. Езавел не може да търпи плода на Духа. Тя преследва плода на Духа  в живота ви. Тя иска да спре радостта, мира и любовта в живота ви. Езавел атакува тези неща с цел да ги унищожи. Тя дори ще ви издигне нависоко, стига това да унищожи плода в живота ви. И Ахав няма да направи нищо, за да я спре.

На Ахав му беше много тежко,че не можеше да получи Навутеевото лозе. Той имаше дух на пожелание. Той пожела чужда собственостт и похотливо я желаеше. Влиянието на Езавел ще създаде такъв вид пожелаваща страст вътре във вас. Тя иска да живее в дворец.

Ахав пожела чуждата собственостт. Библията изрично казва: ”Нито да пожелаваш жената на ближния си ……” (Изход 20:17).

Ахав и депресията 

Ахав имаше дух на пожелание вътре в себе си и той страстно ламтеше за чужди собствености. Ахав вижда тази собственост, получава отказ, отхвърлянето го удря и го хвърля в състояние на депресия. Това е голямата възможност за Езавел да се издигне и да ходи в Ахавовата позиция на авторитет.

Ахавовците имат сериозен проблем с депресията. В един момент те са в облаците, а в следващия – в дълбочините на депресията. Имам в предвид, те наистина се депресират много. Сега, не забравяйте, че Езавел или Астартата е омъжена за Ваал. И двете си приличат по естество. Понякога е трудно да се разбере коя от двете действа, понеже и двете действат еднакво.

Ахав позволява на Езавел да убива вместо него 

Историкът Йосиф ни дава полезна информация за този случай с Навутей в следния пасаж:

“Затова царят се наскърби, като че ли беше получил рана – (Вижте колко наскърбен беше той, когато не можа да присвои собствеността на друг човек) Това го наскърби така, като че ли беше ранен и той не искаше да се измие, нито да приеме храна. И когато Езавел го попита какво го притеснява и защо не иска нито да се измие, нито да вечеря, или обядва, той и разказа за несправедливостта на Навутей и как е използвал нежни думи – (и гледайте сега), такива думи, които са недостойни за кралски авторитет”.

На какво ви прилича това? Гордост, нали? “Не трябваше той да ми говори по този начин”. Виждате ли? Той беше обиден и не получи исканото. Ахав се почувства наранен, понеже Навутей не му даде това, което той беше пожелал.

“Езавел, обаче го убеди да не бъде съкрушен поради това, а да остави скръбта си и да започне отново да се грижи за тялото си, понеже тя щеше да се погрижи Навутей да бъде наказан”

С други думи: “Скъпи, не се тревожи за това, аз ще се погрижа вместо теб”. Виждате ли го?

“И тя (Езавел) моментално изпрати писма на управнниците на израилтяните от името на Ахав”

Езавел търси подходящ момент, когато вие ще сте толкова депресирани, че ще и позволите да действа от ваше име, с вашия авторитет. Така че, ако сте в състояние на депресия и ту влизате, ту излизате от него, по-добре се пазете. Не давайте авторитета си на Езавел; не и позволявайте да действа от ваше име. Амин?

“И им заповяда да постят и да съберат събранието, и да поставят Навутей прeд тях, понеже той беше от известно семейство”

Сега, гледайте какво направи Езавел.

“Тя имаше трима смели мъже, напълно готови да свидетелстват, че Навутей беше похулил Бог и царя”

Езавел добре нареди Навутей. Това е което аз наричам убиец. Амин?

“И след това заповяда да го убият с камъни. Съответно, когато срещу Навутей беше засвидетелствано така, както кралицата беше им наредила – че той е похулил Бог и царя Ахав, тя пожела да отнеме Навутеевото лозе”

С други думи, тя просто му го открадна. Тя уби Навутей и открадна собствеността му. Помнете също, че Навутей имаше и семейство. Езавел е убийца и Ахав чрез бездействието си, също е такъв.

Езавел не я е грижа за семейството ви. Нея не я интересува, че имате семейство, деца и истинско наследство. Колко хора са загубили семейното си наследство, понеже Езавел го е ограбила и откраднала от децата им.Това е често срещано явление, особено в нашето извратено общество, в което изоставянето на децата е толкова преобладаващо.

Убийството разчупва депресията 

“Ахав беше доволен от извършеното и веднага стана от леглото, в което лежеше и присвои Навутеевото лозе”.

Това не е ли интересно? Веднага, когато Езавел му каза за случилото се, депресията му го напусна и той беше готов да отиде и да си присвои Навутеевото лозе. Какво ще кажете? Убийството на един невинен човек разчупи духа на депресия? Бог мрази злия дух на Ахав.

Ахав служи на Бог само когато му е изгодно 

Ахав би послушал Бог само когато е удобно и изгодно на него самия. Колко Християни днес се покланят на Бог само когато им е комфортно? Отдавна научих,че никога не мога да служа на Бог само когато ми е комфортно. Всичко, което някога съм получавал от Духа е трябвало да  преследвам усърдно, за да го получа.

“Тогава Илия каза на Ахав: Качи се, яж и пий, защото се чува глас на изобилен дъжд”

3 Царе 18:41

“А между това небето се помрачи от облаци и вятър и заваля силен дъжд. И Ахав, возейки се, отиде в Езраел. И Господната ръка, бидейки върху Илия, той стегна кръста си, та се завтече пред Ахав до входа на Езраел”

3 Царе 18:45-46

Ахав се върна за да каже на хората за идващия дъжд. Това пророочество беше приемливо за Ахав.

Смяната на времето от Господ на Силите беше предизвикателство към Ваал. Ваал се считаше за “небесния бог”. Той трябваше да бъде богът, който да се грижи за хората си, да дава дъжд на посевите им и да им дава изобилна жътва. Затова Бог Йехова просто им спря дъжда. Бог е Бог с характер. Той си мисли,че е Бог и наистина е!

Този акт на суверенната мощ на Бог Йехова разгневи Езавел толкова много, че тя започна да избива Божиите пророци. Ахав беше точно толкова виновен за избиването на Божиите помазаници поради бездействието си. Можете да видите духа на убийствен гняв да се надига в тях (3 Царе 18:4).

Ахав би послушал Бог само когато е удобно за него. Колко много хора са по същия начин днес? ”Ако изпеете песните, които баба ми е пяла, ще се съглася с вас и ще дойда на Църква с вас. Ако проповядвате нещо, с което съм съгласен(на), ще посещавам Църквата. Само обаче да направите нещо, което да ме предизвика и да ме накара да порастна малко, няма да го направя. Дори не си и помисляйте да ме карате да се моля. Аз си имам своите моменти на тихичко размишление”. Всичко това са истински реакции.

Ахав би послушал Бог само ако е напълно отчаян. Конете му умираха, понеже се нуждаеха от трева за храна. Ако конете бяха умрели, всички войници трябваше да се придвижват пеш. Така че цар Ахав беше разтревожен. Сирийската армия воюваше с него, а те имаха над 100 000 войници, които идваха срещу тях.

Ахав се нуждаеше от трева за конете си и затова беше отчаян. Ето защо, той излезе да търси Илия, понеже се надяваше, че като намери пророка, който беше изговорил проклятието, нещата със сушата ще се оправят.

Фантазии

Ахав служеше на Ваал. Сега историята ни казва, че Ваал се е придвижвал от място на място като с магическа пръчица. Духът на Ваал ходел от място на място, летейки на крилете на фантазията. Ахавовците имат проблеми с фантазията си и с перверзно въображение и представи.

Вие трябва да сте в контрол на ума си. Хванете здраво Божието Слово и нека то се върти в ума ви. Забелязал съм, че хората имащи проблем в тази област не могат да спят добре през нощта поради умствения трафик (2 Коринтяни 10:3-6).

Тази област на фантазиране и въображение е също така областта, в която порнографията действа. Така че Ахав е имал проблем и с порнография. Сексуалният грях и перверзиите винаги присъстват във взаимоотношение тип: Езавел и Ахав.

Като говорим за фантазиране, не е ли интересно да се разгледат духовните конфликти в приказните паркове на Дисни.

Поласкай ме или умри 

Ахав ще затвори в затвора пророка, който не използва ласкателства към него в пророчествата си. Това го влудява. Той се ядоса на пророк Михей, понеже той трябваше да излезе в битка срещу сирийците и неговите 400 пророка пророкуваха: “ти ще победиш, ти ще победиш, ти ще победиш”. Йосафат каза: “Нямаш ли някой пророк на Йехова тук”? Ахав каза: “Да, имам един, обаче той никога не казва нищо добро за мен, затова съм го затворил в тъмницата и няма да го пусна, понеже ме ядосва всеки път, когато го видя. Той никога не пророкува нищо добро за мен” (3 Царе 22 глава).

Ахав иска пророчески ласкателства. ”Кажи ми колко съм чудесен, но не ми казвай, че трябва да се покая и да живея свят живот”. Пророческите ласкателства ще завладеят сърцето на Ахав. А Езавел стои готова да му услужи.

Много пъти хора са ми правили комплименти и аз съм знаел в духа си, че ласкателството им не е било от сърце, а поради религиозен контролиращ дух. Ако ласкателството беше истинско, аз щях да го усетя в духа си и просто щях да кажа: “Благодаря”. Но когато то не е истинско, в мен светва червена светлина и казва: “Не се докосвай до това ласкателство”. Внимавайте да не бъдете контролирани и манипулирани от ласкателство.

Богатства, почит, издигане и прелъстяване 

“А той отговори: Не смущавам аз Израел, но ти и твоят бащин дом; защото вие оставихте Господните заповеди, и ти последва ваалимите”

3 Царе 18:18

Валаам беше Божий пророк, който Валак, моавският цар успя да накара да отиде и да прокълне Израилевите деца, но Валаам не можа да го направи, понеже Израел беше благословен от Бог. Пророкът Валаам беше завладян от собствената си страст за богатства, почит и издигане. След като Валаам не успя да прокълне децата на Израел какво направи той. Той каза на Моавския цар да изпрати прелъстителни жени в Израилевия стан (Числа 25 глава). Ахав следваше в греховете на Валаам, пълен с жажда за богатства, почит, издигане и прелъстяване.

Ахав изоставя децата си 

“Никой наистина не беше подобен на Ахав, който продаде себе си да върши зло пред Господ, като го подбуждаше жена му Езавел”

3 Царе 21:25

 Забележете тук, че Езавел имаше способността да подбужда Ахав. Тя можеше да стимулира, прелъстява, задвижва, убеждава, провокира, отмахва, подбужда, разпалва или отнема.

Много пъти ще чувате за деца, чиито бащи са се оженили да друга жена, която е била Езавел и е откраднала цялото им наследство. Когато попитате децата за бащината им позиция, често те ще ви кажат, че бащите им никога не са искали да се конфронтират с Езавел дори и заради тях (децата). Един мъж ми каза, че се е “докоснал до ада” чрез жена си Езавел, след като децата му дошли да го посетят.  Но вместо да постави новата си жена на мястото и, той се дистанцирал от децата си, за да избегне последствията и конфликта с Езавел. Това се казва Ахав.

Духът на Езавел ще тормози постоянно Ахав с цел да узурпира властта му като глава. Ахав обаче ще търпи това, понеже той използва Езавел да воюва в битките му вместо него. Така че в определен смисъл, Ахав сам си създава чудовище. Той е пълен със страх и затова черпи от войнствената сила на Езавел да запълни това слабо място. 

Децата на Езавел 

Естествените деца на Езавел също биват тормозени. Чрез контрол Езавел разрушава или поврежда живота на децата си. Тя казва, че ги обича, но любовта и е извратена от собствените и страхове и несигурност.

Личността на Езавел се сформира на базата на отхвърляне и рани и тя ще влезе в контрол, за да контролира това отхвърляне. Тя казва в сърцето си: “Никога няма да позволя да бъда наранена по този начин отново. Никога няма да изпусна контрола върху живота си отново. Никой няма повече да се отнася така с мен”. Така че сърцето и излиза от Божественото покорство и влиза в контрол.

Езавел ще използва децата като средство и оръжие за да придвижи собствените си амбиции.

Сексуалните грехове и порнографията са част от духа на Ашера. Порнографията е ужасно и отвратително нещо, разрущаващо нацията. Гледащите порнография отварят себе си за контрола или прелъстяванията на Ашера (Езавел).

Тя освобождава демонична сила и покритие към тях. Когато те започнат да се борят за да се освободят, този дявол ги притегля към олтара си. Виждате ли какво имам в предвид? Той ви раздалечава от Йехова и ви привлича към чужд бог.

Днес много деца са малтретирани и ще откриете, че корена на това е в порнографията. Защо порнографията има толкова голяма притегателна сила? Защото е дух, казващ се: Ашера – богинята на Езавел. Това е името и и тя привлича хората, като им влияе демонично.

Езавел идва от място  наречено Финикия и името на баща и беше Етваал. Той беше царят на сидонците (3 Царе 16:31). Има един град във Финикия – Cartage, в който има един парцел земя – малко над един акър земя. Там има олтар, наречен Tolbeth и там са се принасяли деца в жертва на Ваал.

Сега, спомнете си, че Ашера и Ваал са били женени и вършат много подобни неща. Днешните историци твърдят, че има над 20 000 урни в Земята, съдържащи останките на 3 до 4 детски телца във всяка урна. Това означава, че има от 60 до 80 хиляди пожертвани деца погребани в този град. Можете ли да видите духа на аборт работещ днес? Има връзка между влиянието на Езавел и аборта.

Значи, нещата срещу които се борим днес са същите дяволи, които са били на Земята през всичките тези години.

Но Бог трябваше да издигне Ииуй Завоевателя, който имаше този войнствен, воюващ дух да отиде и да се бие с изкусителната богиня на войната. Разбирате ли?

В следващата глава ще погледнем живота на завоеователя Ииуй. Той беше Божият помазан апостол на война, призван да унищожи Ахавовия дом.

Характерни черти на Ахав 

 • Ахав носи провокиращ дух.
 • Ахав използва прелъстяващите и войнствените способности на Езавел за да придвижи собствените си себични цели.
 • Ахав е заядлив и спорещ.
 • Ахав влиза в стаята като вихрушка.
 • Ахав прави от мухата слон.
 • Ахав страда от жестока депресия от време на време.
 • Ахав служи на Бог само когато му е удобно.
 • Ахав има проблеми с фантазии и представи.
 • Ахав бива примамен от богатства, почит и издигане.
 • Ахав по-скоро ще изостави собствените си деца, от колкото да се конфронтира с Езавел.
 • Ахав е пълен със страх и затова, той ще извлича от воюващата сила на Езавел, за да запълни това слабо място.