Глава 4 – Езавел и Лаодикийската Църква

Нашето поколение е главната мишена за най-голямата заблуда, която света някога е виждал и Лаодикийската Църква ще е жертвата на тази голяма заблуда.

Библията говори за състоянието на Църквата, точно преди завръщането на Господ. За тази Църква се говори като за Лаодикийската Църква на хладките – нито гореща, нито студена (Откровение 3:14-22). Заблудите вече са започнали да помитат Лаодикийските Църкви, както никога преди. Нека погледнем на образа на този вид Църква.

Евангелие неизискващо нищо 

Може би, най-голямата заблуда на тази Лаодикийска Църква е представянето на едно евангелие, пълно с благословения, и не изискващо никаква промяна от страна на приемащите го. Колко хора идват в Църквите ни и са “повалени от Духа” при призивите за покаяние, но си остават непроменени? Йоан Кръстител проповядваше евангелие, което призоваваше за “плодове на покаяние” (Матей 3:8-10). Евангелието на лаодикийците е евангелие без кръст и не изисква нищо (Лука 14:27,33). Можете да се “спасите”  и никога да не оставите определени грехове. Просто повтаряйте една 30 секундна молитва, попълнете регистрационна карта и сте вътре. В крайна сметка, “веднъж спасили се – спасени сте завинаги”.

Един човек напусна нашата Църква преди няколко години, понеже му казах, че ако когато засвири последната тръба, той е в леглото с която и да е друга жена освен собствената му, той няма да влезе в Божието царство (Галатяни 5:19-21). Той не хареса този вид любящ съвет и напусна разярен. Днес, той е разведен и живее с друга жена. Наскоро беше ръкоположен като служител от някаква организация.

Фалшиви чудеса и знамения

Лаодикийската Църква вероятно е произвела повече нестабилни и кекави Християни от всеки друг период в Християнството. Всяко истинско движение на Бог ще произведе зрели, стабилни, верни Християни, не духовни плодове, препънки и глупости. Единственият начин да се донесе духовна стабилност е чрез покорство към Словото на Бог и ръководството Му (лидерите, които Той е поставил). Знам,че е имало злоупотреби в тази област, но има и праведни Божии лидери. Кой е този дух, който не харесва истинския авторитет от Бог? И естествено, най-голямата опастност за апостолското лидерство, освен избутването на Лаодикийския духовен климат е гордостта, контрола и търговията.

Лаодикийската Църква е пълна с духовни преживявания, сънища, видения ню ейдж и лични пророчества. Има и нежелание обаче да се следят и проверяват тези преживявания. Кога в историята хората са копнеели за свръхестествени преживявания и са пренебрегвали “изпитването на духовете” (1 Йоан 4:1)? Човек направо може да усети съпротивлението от страна на “свръхдуховните” да се “изпитват всички неща и да се придържаме към доброто” (1Солунци 5:21). Една от най-големите опитности на Лаодикийското движение ще бъде фалшиви проявления, които призвеждат само душевно учудване. Понякога, когато човек пише подобни неща, той бива обвинен, че е против всякакви свръхестествени срещи. Нека ви кажа, че определено вярвам, че има истински изливания на Духа, но също така е вярно, че те трябва да бъдат изпитвани.

Пълни със заблудите на Езавел 

Духът на Езавел ще бъде един от най-големите врагове на Църквата в тези последни дни и тя ще използва Лаодикийските пророци като ще предава своите послания чрез лично пророкуване (включително контрол и манипулация), за да освободи още по-голяма заблуда. Спомнете си, че Езавел имаше 400 пророка, хранещи се на нейната трапеза. Ако “Пророческото Движение” се изроди до нищо повече от лични пророчества, то ще промотира и заздрави заблудата на Езавелините гадания, и ще вкара Лаодикийската Църква във фалшиво чувство за сигурност, когато определено не всичко е наред. Както агнета водени към кланницата, това ще бъде плода от подобна съблазън (Езекил 13:10). Казва се, че когато Бог пророкува “добро слово” на лош човек, Той “нарича тези неща, които не са станали, като че вече са станали”. А защо Бог да не отговори на човека според идолопоклонството на сърцето му (Езекил 14:4). Описал съм подробно това в книгата си Пророчески операции. Плачът на Еремия 2:14 казва: “Пророците ти виждат празни и глупави неща за теб и не са открили нечестието ти, за да те отвърнат от робството ти; а са видяли за теб фалшиви товари и причини за наказание” (Виж също Исая 30:9-13).

Езавел се надига 

През 1993 г. Уилиам Бранхам, добре известен пророк от дните на “Глас на изцерение”, получил няколко видения от Господ. В шестото видение, в САЩ започнала да се издига една много красива жена, облечена пищно в кралски дрехи. На жената и била дадена огромна сила и въпреки че, тя била много красива, тя била и жестока, лукава и заблуждаваща. Тя управлявала Земята с авторитета си. Брат Бранхам почувствувал, че тя представлява или истинска личност, или определена организация (трябва да се отбележи, обаче че самият брат Бранхам бил заблуден и попаднал в ереси в края на служението си). Аз вярвам, че това е видение за издигането на Езавел в последните дни. Аз определено си спомням огромна промяна (разместване на пластовете) в духа над нацията ни през 1992 г., в деня, когато президентът Бил Клинтън се заклеваше като президент на САЩ. Може ли това да е отбелязало началото на издигането на този дух? Казано ми беше, че преди Д-р Лестър Самрал да си отиде за да бъде с Господ, той отбелязал, че в последните дни Езавел ще бъде най-големият враг на Църквата. Ясно е, че Езавел ще използва Лаодикийските пророци за да продължи да заблуждава Лаодикийската Църква.

Моделът на Езавел в църквата

Виждал съм безброй пъти един и същ начин на работа на Езавел в опреоделена Църква. Ето един типичен модел:

Прикрепя се към лидерите

Слушай пасторе, тя иска да се приближи до теб максимално скоро. Тя иска да се свърже с лидерите, колкото се може по-бързо. Обикновено, това е още със стъпването и в Църквата. Много пъти, когато Бог ми даде пророческо слово което да удари духовния климат в града ни, то ще раздвижи тези духове и те ще дойдат да ме навестят. Те искат да говорят само с мен, не с персонала ми. Това веднага сигнализира червено на екипа ми от служители.

Създава душевни връзки

Тя търси наранени или недоволни хора. Защо? Защото тя е експерт в създаването на душевни връзки чрез използването на чародейство. Нашата книга, “Разкриване на духовно чародейство” помага тези неща да бъдат по-добре разбрани.

Влива се в лично пророкуване

Тя има пророчески думи за много хора. Но тези пророчества са освободени, за да подхранват духовната гордост. Примерно, тя може да освободи слово звучащо така: “Духът на Бог ми показва, че ти си призован да занесеш Евангелието до краищата на Земята. И аз усещам, че хората в тази Църква не разбират истински уникалното ти призвание, както аз го осъзнавам”. Целта на този дух е да подхрани духовната ви гордост с намерението да ви раздели с тези, които наистина могат да говорят в живота ви. Помнете, че Езавел иска да разпъне собствената си трапеза и да привлича хора към себе си и тя изполазва лично пророчество и ласкателство за да го направи. Ласкателството е вратата към сърцето ви. Пазете се от него и пазете вратата затворена.

Частно служение

Когато тя освобождава “словото си”, тя обикновено придърпва хората на страна, далеч от другите. Аз наричам това “частно служение”. Това е много често срещана практика.

Тя успява да подреди нещата така, че атмосферата да е “свръхдуховна”, за да може тя да освободи думите си. И не и отнема много време. Тя е много чевръста – удря и бяга. Също така е добра в това да пророкува думи, които раждат страх и подозрение. Например, тя може да каже: “Духът на Бог ми показва, че нещо не е наред тук, но просто не мога да хвана точно за какво става дума. Ще се съгласиш ли да се молиш с мен, докато Бог ми покаже какво не е наред с тази Църква”? Или: “Господ дойде до мен в сън и ми показа, че синът ти има мощен призив от Бог върху живота си. Но трябва да внимаваш много, защото дяволът ще се опита  да му го открадне”. Всеки родител е призован да пази децата си в молитва. Но няма нужда да се получават пророчества, освобождаващи страх. Служението на Сатана е да се опита да открадне от всеки. Ние не се нуждаем от някакво въздухарско пророчество, за да разберем това. Пророческата дарба трябва да ви изгражда духовно в Господ, да ви увещава и окуражава в Господ, и да ви утешава. Много от пророчествата на Езавел съдържат страх. Нямам в предвид, че Духът на Бог не говори за съд, но това е обикновено, когато човек отказва да се покае и промени от нечестивите си пътища.

Търси позиция  

В Църквата духът на Езавел търси позиции на авторитет, не позиция за служение. Тя иска места, откъдето може да бъде виждана от хората. Тя не може да понася да бъде “в сянката на други”. Тя обича вниманието и местата на контрол.

Търсач на информация 

Тя е търсач на информация. Забелязал съм, че духът на Езавел иска да бъде хранен с информация за всичко, което се случва в и около Църквата и в живота на другите. Не и давайте никаква информация! Знанието за неща, които не са нейна работа като че ли зарежда този дух с гориво.

Мога да продължа с още доста примери, но мисля, че това е достатъчно за да покаже, че ние трябва да познаваме овцете си, както и тези, които се трудят между нас (Притчи 27:23; 1 Солунци 5:12).

В следващата глава ще видим как Езавел използва посланици (пратеници), за да освобождава страх и да променя духовните климати.

следваща глава Глава 5 - Пратеникът