в момента четеш
Дързост Стив Мънси 

8 – Царството на Бога се взима насила

От дните на Йоан Кръстител до сега небесното царство насила се взима, и които се насилят го грабват. Защото всичките пророци и закона пророкуваха до Йоан: и ако искате да го приемете, тоя е Илия, който имаше, да дойде. Който има уши да слуша, нека слуша. А на какво да оприлича това поколение? То прилича на деца седящи по пазарите, които викат на другарите си, казвайки: „Свирихме ви и не играхте, ридахме и не жалеехте. Защото дойде Йоан, който нито ядеше, нито пиеше, и казват: Бяс има. Дойде Човешкия Син, Който яде и пие: и казват: Ето човек лаком и винопиец, приятел на бирниците и на грешниците! Но пак, мъдростта се оправдава от делата си. Матей 11:12-19.

Ако съм принуден да назова дара номер едно, който Бог ми е дал, предполагам, че това би било откровението за Писанието, което току що представих. Исус изговори тези думи след около две години от своето служение. Йоан е бил в затвора за известно време, а Исус е запитан от някои от Йоановите последователи, дали Той, Исус наистина е Месията. Исус им казва да предадат на Йоан, че слепи очи се отварят, куците скачат като елен и всичко, което той е проповядвал като предвестник на Исус се изпълнява. Когато те си тръгват, Исус изговаря тези думи.

Има различен превод, който представя думите по този начин:

Тези, които притежават пламенност и ревност ще имат небесното царство изявено в живота им.

Разширената Библия казва: Тези, които го вземат като скъпоценна награда протягат се, грабват го и бягат, настояват да го получат и работят с пламенна ревност и ентусиазъм…

Исус казва на Неговите последователи: „Аз свирих, направих всичко възможно, което бих могъл, за да ви обърна към евангелието. Аз ви изпратих Йоан, тъй като искахте святия човек от Бога, а вие казахте, че има бяс. Аз дойдох и ядох с вас правех обратното не това, което Йоан правеше и вие ме нарекохте винопиец и приятел на грешниците“. Нашата църква и служението й е считано за либерално. Имаме репутацията, че правим каквото и да е за да съберем  тълпа.   Хората  от  областта,  където  е разположена нашата църква, казват, че тази църква винаги се опитва да забавлява грешниците. Какъв комплимент!

Защо се получава така, че след като сме преживяли силата и присъствието на Бога като движеща сила в нашия живот за кратко време често пъти сме склонни да седнем и да се отпуснем? Защо имаме начина на мислене, който казва: „Е, когато и ти стоиш дълго, колкото мен в такава атмосфера като моята, и ти ще охладнееш“? Устата ни не казва това, но действията ни го казват защо новоповярвалите купуват всяка касета, до която могат да се доберат, купуват си най-голямата Библия, която могат да намерят, купуват си четири или пет превода на Библията за да са сигурни, че получават пълното значение и смисъл на Словото, молят се по три или четири часа без прекъсване и го смятат за нищо? Дали те знаят нещо, което ние „утвърдените“ вярващи не знаем?

Има хора, които са толкова небесно-настроени, че не са въобще добри за земята. Те ходят изправени, с вирната брадичка, проявяващи становището, че ще се включат в действието, след като почувстват действието на Духа в службата. Обаче докато това стане, те ще си стоят достойно и в благоприличие. А през цялото време те са пропускали откровението от думите на Исус. Влезте в църквата като забравите какво е било преди да сте пристигнали и какво ще дойде след като си тръгнете, и се фокусирайте да бъдете буйни за това, което става точно тогава и точно там.

Има едно отношение на агресивност, която трябва да култивираме в себе си. Когато влезем в църквата, ние трябва да пеем с цялата си мощ, трябва да се молим с жарта и пламенността на някой фанатик, длъжни сме да чувстваме, че никога не е достатъчно това, което можем да направим, за да покажем на Бог, че имаме предвид сериозна работа. Когато станем достатъчно „духовно зрели“, за да почувстваме, че не се нуждаем от хваление и поклонение, че не е нужно да въвличаме всичко от себе си, тогава се нуждаем от получаване на ново откровение за Исусовите думи. Ако желаеш нещо от царството ще трябва да си го вземеш насила.

Когато нещо трагично влезе в нечий живот, не е ли интересно, колко агресивни стават хората. Интересно е колко удара получавам по вратата на моя офис, хора почти разкъсват мебелировката в отчаянието им за помощ. И знаете ли какво? Те получават помощ. Те стават агресивни поради ситуацията, в която са. Ходете пламенно в Духа, търсете Божието Царство, като го изразите с отношението си на присъствие в църковните служби, хваление и поклонение, с които желаете да Му угодите и ще имате едно такова преживяване с Бога, което никога преди не сте имали.

Някой ще трябва да понесе кръста в Америка. Някой ще трябва да застане агресивно против абортите, против княза на поднебесната. Някой ще трябва да се моли за царството да дойде и по тези земи. Някой ще трябва да се бори за време за молитва, за пробив в бариерите, на пожеланията на плътта като каже: „Каквото и да се изисква, аз ще бъда агресивен за Божието Царство!“. Когато решиш в ума си, че искаш нещо от Бог, не е ли интересно, че го и получаваш?!

Има един свят, който умира и отива в ада. Единствената надежда за Америка е Божият народ. Понякога се чувствам като истински чудак между моите връстници, защото съм толкова завладян от желанието да обичам хората и да се моля за тях. Бяхме решили да направим нещо на лагера в Перадо, затова отидох на събранието на духовниците, които бяха вече там на мястото. Изправих се и предложих да разширим Божието Царство между студентите в колежа. Моите предложения са били винаги приемани като добри идеи, но тогава моментално беше отхвърлено като невъзможно там. Аз си помислих „Боже, защо направи това с мен? Защо съм толкова пламенен. Аз вярвам, че това е защото Бог ми помогна да развия духа на агресивност, необходим, за да се вземе царството насила.

Когато си помисля за Йоан на остров Патмос, когато си помисля за Стефан, който беше убит с камъни, когато мисля за църквата разпръсната по цяла Азия поради гонението, тогава не се чувствам странен. Когато започнем да ставаме агресивни за Исус, тогава ще видим царството на Бога да идва в нашата сфера на влияние. Бог върши работа между людете Си днес. Тези, които чуят думите казани от Него, ще променят своя свят!

Небесното Царство насила се взима, и които се насилят го грабват.

Ако ти го желаеш достатъчно силно, ти можеш да го получиш от Исус. Исус ни казва:

Нямате, защото не искате.

Събирахме се в църквата рано сутрин, за да се молим за нашите семейства, за нашите работни места за тази страна. Това не е лесния начин. Когато станем агресивни, аз си представям ясно, че ще започне война в небесата, и врага на душите ни ще бъде скован, ще беснее подлуден, изпускайки от хватките си нашите хора – конкретно нашите тийнейджъри. Когато станем агресивни в нашето търсене на царството ние ще можем да видим онези, които преди са били уловени от рок музика, наркотици и от общия хаос, обърнати към Исус. Те ще започнат революция в училищата, между техните връстници и родители. Но, това може да стане единствено, когато някой стане достатъчно агресивен, за да вземе Божието Царство насила.

Хората, които най-много получават от Бога са тези, които стават толкова агресивни в своя дух, че правят така както Евреи ни казва: те идват ДЪРЗОСТНО към престола и молят за това, което искат и се нуждаят. Те излизат против Сатана с цялата мощ на небето зад себе си и печелят битките си с него, понеже са приели предизвикателството ДА ГРАБНАТ ЦАРСТВОТО НАСИЛА.

следваща глава 9 - Кръщение с ДЪРЗОСТ