в момента четеш
Дързост Стив Мънси 

7 – Никое оръжие не може да устои против нас

Князът на въздушната власт, самия Сатана, заедно с всички демони под негово командване, е против служението на църквата на Господ Исус! Те мразят дързостта, която прокламира, че тяхното управление е към края; че това служение възнамерява да нанесе трайна повреда на царството на тъмнината.

Исая 54:1

Весели се неплодна, която не раждаш; запей с радост и възкликни, ти, която не си била в болките на раждане; защото повече са чадата на неплодната, нежели чадата на омъжената, казва Господ. Уголеми мястото на шатъра си, и нека разширят завесите на жилищата си.

НЕ СЕ СКЪПИ… Ние не трябва да щадим нищо за каузата и целта, за която Бог ни е изпратил на това време и място. В първия стих Исая ни напомня, че е имало време, когато не сме раждали деца, не сме давали плод. Но той ни казва, че трябва да продължим и да пеем въпреки всичко. Вторият стих ни насърчава да уголемим мястото на жилището си, да разширим нашите хоризонти, да вървим напред както видението ни води. След това ни се казва, че ние НЕ трябва да СЕ СКЪПИМ. Трябва да стъпим в следващото измерение, където ние не скъпим себе си по отношение на нищо, за да отидем там, където Бог би ни отвел. Ние ще разширим царството – с още 500 тийнейджъри, с още 500 до 1000 възрастни – вашите съседи, вашите роднини, вашите колеги и приятели.

… продължи въжетата си и закрепи коловете си;

Исая е говорил тук за една строителна програма. По неговото време, хората са живели в палатки, корените на Исая – скинията – била палатка. Вероятно бихте казали, че съживлението трябва да дойде първо, а след това разширението ще се яви като резултат. Божият план винаги е бил първо да разширим шатъра, а бебетата да дойдат по-късно.

Бог е говорил на църквата, че е време да разширим нашите граници, така че да можем да обхванем една цяла нова група от хора. Бог е казал, чрез знанието дадено по откровение на Неговите вестители, че това разширяване няма да бъде малко нещо – то е гигантско! Да се върнем на Исая 54, като този път започнем от 3-ти стих:

Защото ще се разпространиш надясно и наляво; потомството ти ще завладее народите и ще населят запустелите градове.

Има запустели места в нашата страна. Места, които не са духовни. Те трябва да бъдат населени от духовни неща.

Стих 4:

Не бой се, защото не ще бъдеш поругана; и не се смущавай, защото не ще бъдеш посрамена; защото ще забравиш срама, който си изпитвала в младостта си, и няма вече да помниш укора, който си носила във вдовството си.

Имало е хора, които са напускали църквата, казвайки: „Това никога не ще се случи тук“. Но Бог ни е обещал, че ако се разширим, когато Той ни говори, то ние няма да се посрамим във времето когато е имало малко съживление помежду ни. Има хора, които биват прибавяни към църквата редовно. В нашето местно събрание имаше повече от сто души, които приеха кръщение в Духа в една сряда вечер! През периода на отпуските! В сграда, където никога не сме сигурни каква ще бъде температурата през време на службата! Във време, когато мнозина други бяха казали, че църквата ни не дава плод!

Стихове 5, 6 и 7:

Защото твоят съпруг е Творецът ти, чието име е Господ на силите; и Изкупителят ти е Святият Израилев, Който ще се нарече Бог на цялата земя, защото Господ те повика като жена оставена и наскърбена духом, да! Жена взета в младост, а после отхвърлена, казва твоя Бог. Оставих те за малко време, но с голяма милост ще те прибера.

Имало е някои обезсърчаващи моменти, лично за мен, а и за нашата църква в северозападна Индиана. Имало е моменти, когато дяволът ме е карал да вярвам, че хората в нашия район не желаят да имат прогресивна и духовна църква. Имало е моменти, когато съм поглеждал към нашия имот и съм чувствал като че ли сме достигнали горе долу до там, докъдето сме щели да стигнем. Имало е трудни моменти с нашите младежи; било е време когато сме викали към Бога за някой посветен, осветен и гледащ напред младежки пастор. Имало е време, когато сме боледували за лидери на нашите деца, за музикалната ни програма, за отдела ни за християнско образование. Всяко служение в църквата ни е чувствало въздействието на сатанинските атаки върху нас. Чувствали сме се изоставени. Обаче, Бог ни уверява с това писание, че няма да бъдем посрамени; няма да се притесняваме относно това, че Той ще ни изостави. Той ще излее велика милост; Той ще извърши велики дела докато напълно забравим пустите времена; и ще има едно голямо разширяване и изливане на Неговото присъствие и благословения в нашия живот. Алилуя!

В осмия стих Исая продължава да обяснява: В изобилието на гнева Си скрих лицето Си от теб за един миг; но с вечна благост ще се смиля за теб, казва Господ, Изкупителят ти.

Бог е мислил да скрие лицето си от нас; Той е мислил да отнеме Духа Си, да позволи местата ни да бъдат запустели. Там, където хората имат увереност в техните условия на работа с химически вещества, в партии, Бог няма да действа в тях. Исая говори за колебанието в сърцето на Бога да се довери отново на Своето творение. Но това е траело само за момент. Аз съм радостен да оповестя, че Той отново е обърнал лицето Си към нас; Той е обещал да ни насочва, да излее Духа Си, да изцели земята!

Защото за Мене това е като Ноевите води; понеже както се заклех, че Ноевите води не ще наводнят вече земята, така се заклех, че вече няма да се разгневя на тебе, нито да те смъмря. Защото, ако и да изчезнат планините и да се поместят хълмовете, пак моята благост няма да се оттегли от тебе, и заветът Ми на мир няма да се помести казва Господ, Който ти погазва милост. От наскърбена, смутена, безутешна, ето, Аз ще постеля камъните ти в красиви цветове и ще положа основите ти от сапфири; ще направя кулите ти от рубини, портите ти от антракс и цялата ти ограда от отбрани камъни. Исая 54:8-12

Бог се приготвя да изпрати злато, сребро, скъпоценни камъни – най-доброто, което има да предложи помежду нас. Тъй като има някои хора, които не се боят да умрат за каузата, Той ще изцели земята ни! Благоденствието ще разцъфне! Светът ще гледа на хората на правдата със страх и трепет. Библията казва, че в последните дни Неговите люде ще наследят богатството на нечестивите. Ние сме светлината на света; ние сме хората, които ще бъдат новината. Божият народ няма да бъде повече презиран, смятан за приумица, които не могат да успеят в този свят и затова живеят за друг свят. Положението ще се завърти обратно.

Светът започва да се замисля все повече за това какво е направил за себе си. Има един вик: този свят е застанал пред промяна. Точно преди Второто Пришествие изливането на Божия Дух ще бъде толкова велико, та ще засрами Холивуд. Преди Бог да завърши всичко тук, мислителите на този свят ще обръщат повече внимание на младите хора, които казват: „Задръжте си вашите чудесни неща, вашите бели кръстове и хапчета. Аз се обърнах към Исус и това промени живота ми“. Ето това ще оформи заглавията!

В областта в която аз служа е имало трудни времена; но Бог ми е казал ясно, че всичко, с което света, плътта и дявола биха могли да ме изкушат, не могат въобще да започнат да се сравняват с онова, което Той ще направи лично за мен и за нашата част от Христовото тяло. Били сме тласкани от много бури, разнообразни по вид; не сме били успокоявани. Колкото повече се приближаваме до идването на Господа, толкова повече Сатана знае, че времето му е късо.

Ако комунизмът е бил силен – а той е бил – стотици са избити заради евангелието – то влиянието на ислямското учение е още по-силно. Били сме тласкани напред и назад от всички духове в нашия свят. Бог взе една армия, която да отиде в Близкия Изток и там стана отварянето на много сърца.

Сатана знае. че времето му е кратко, така че той се повтаря в едни тридесет до четиридесет годишни образци за време. През шестдесетте той донесе един голям бунт между младите хора. Обществото ги нарече „хипита“ и „дългокосите елитни деца“. Това не беше толкова в средните училища, защото там все още имаше дисциплина. Днес, средните училища са загубили битката за дисциплина, защото те са изплашени до смърт от съдебни процеси.

Наркотиците бяха преобладаващи между хората в колежите през шестдесетте. Бунтът победи и дисциплината излезе извън вратата. Не съществуваше авторитет. Проектът се разпадна. Расовите проблеми ужасно нараснаха. Когато Джон Ф. Кенеди изпрати войски в Бей Джин през 1962, тази страна имаше повече военна мощ от всяка друга в света. Кенеди беше убит година по-късно. Доктор Мартин Лутер Кинг, младши, маршируваше по улиците, за да се опита да събере белите и черните хора заедно. Размирици избухнаха по улиците. Беше ужасяващо. Никой не победи.

През седемдесетте дойде Виетнам. Петдесет до шестдесет хиляди от нашите момчета умряха. А ние дори не знаем защо ги изпратихме на война! В същност, в тези дни ние дори нямахме Президент, който да има смелостта да каже: „Нека обявим Война и да я спечелим!“ Това беше просто една политическа каша. Все още днес има хора в нашите събрания, чиито мозъци са изтрити, защото не знаят за какво са били изпратени, а те се чувстват виновни и посрамени от това, което е направено на тях и чрез тях. Смятам, че Сатана си е мислел, че Исус Христос идва през осемдесетте и натискаше газ до ламарината да прави всички което би могъл, за да събори Християнските ценности. Той въведе хеви метъл, рок музиката в нашето общество през тези времена. Наркотици… бунт… дива музика. Сатана извади наяве неговите тежки оръжия.

Сега сме в деветдесетте, тридесет години по-късно и същите неща стават точно пред очите ни. Това, обаче, не започна в колежите. Сега то е в средните училища! Той се е фокусирал на учениците в тях, нанесъл се е в тяхното поле. Той планира да ги убие, да ги направи дотолкова умствено болни, та да не могат да учат. Средната възраст на самоубийците е четиринадесет! На всеки деветдесет секунди един тийнейджър умира или от свръх доза или си пръска мозъка. Някои мразят себе си. Някои мразят родителите си. Други мразят приятелите си. Няма нищо, за което да се живее. Средно, половината от тях са минали през най-малко един развод; те виждат прелюбодейството като начин на живот за своите родители. Те виждат алкохолизма като вцепеняващо средство пред ужаса за посрещане   на   всекидневния   живот.   Те   виждат чародейството, окултизма и лицемерието чак когато им стигне до душата. Къде е църквата? „Аз не харесвам този вид музика; трябва да издържим за да спасим децата си“. Аз не говоря за компромиси. Аз говоря за това, да достигнем децата.

Погледнете отново в Исая 54, като започнете от стих 12:

Всичките ти чада ще бъдат научени от Господа; и голям ще бъде мира на чадата ти. С правда ще се утвърдиш; далеч ще бъдеш от угнетението, защото не ще се боиш, далеч от ужасяването, защото не ще се приближи до тебе.

Бог ми говори неотдавна. Неговото послание беше: „Не се притеснявай от заплахите, не се притеснявай от бандите. Не се притеснявай от военните диктатори. Не се притеснявай за картелите. Ако аз не мога да те закрилям, никой не би могъл да го направи“.

Ето всички може да се съберат против тебе, обаче не чрез Мене; всички ония, които се съберат против тебе, ще паднат. Ето, аз създадох ковачът, който раздухва въглищата в огъня и изковава оръдие за работата си, Аз създадох и разорителят за да съсипва.

Бог е изпратил разорител във всяко общество, който ще стои там с определена цел; да разорява – да съсипва -всяка сила, която се повдигне срещу Божия помазаник. Това не са републиканците, нито демократите; не е дори и независима партия; не е нито пък и профсъюзи. Нека да ти кажа къде е това: Това е църквата и Божието Царство. Сатана казва: „Ела тук горе на пътя и да гледаме шоуто там долу“. Той се смее в лицата ни и съобщава, че ще загубим нашите деца, че той ще накара нашите деца да ни мразят и да мразят всяка власт; че той ще ги изпълни с бунт и ще ги накара да мразят Бог. Преди четиридесет години никога не би чул някой да казва: „Аз служа на Сатана“. Обаче, днес това е една много популярна религия в Америка.

Преди, който и да е град в Америка да бе преживял голям растеж или икономическо развитие, е имало молитва. Знаете ли защо Чикаго се развива добре? Мислили ли сте някога за това? Защото имаше човек на име Д. Л. Муди, който паднал на коленете си преди сто години и казал: „Боже, благослови този град!“ Забравили сме големия Чикагски пожар, който унищожи града и всички жители на Чикаго паднаха на коленете си и се покаяли. Избухнало съживление и Бог казал: „Аз ще го благословя“. Нищо не става в никое общество, докато хората не паднат на коленете си, не смирят себе си и се помолят, и тогава Бог изцелява земята.

В църквата, в която аз служа, ние дадохме обещание пред Бога преди шест години, че ще се молим всеки ден. Бил съм в залата, когато не сме могли да включим отоплението тъй като бяхме много бедни; дъхът ми се виждаше като бяла пара, докато се гушех в палтото си рано сутринта, замръзвайки докато се молех. Аз израснах в тази област. Аз обичам тази област. Бих могъл да изплача една кофа сълзи за пораженията, които  дявола е причинил в тази земя, имало е моменти, когато съм искал да напусна това място поради товарите, които станаха толкова тежки. Сатана ме изкушаваше с покани от други места, които обещаваха да ми дадат цялата подкрепа, от която се нуждаех, да ми осигурят дори повече неща отколкото аз бях искал, да ми дадат по-лесен път, по който да пътувам. Когато за първи път дойдох тук, аз се хванах гуша за гуша с един профсъюз, който беше ограбил нашия район. Един ден намерих бележка под вратата, която, накратко ми съобщаваше, че живота ми е към края си, ако не млъкна.

През последните няколко години Бог работеше с нас и чрез нас за изграждане на силни лидери, Бог вършеше нещо много мощно, тогава, Бог ми говори, че имаме болест, която пояжда това общество. Това са наркотиците и Той ми даде план. След това Той ми каза това:

Никое оръжие издигнато против теб не ще успее; а всеки език, който би се вдигнал против теб за осъждение, ще бъде осъден.  Това е наследството на слугите Господни и тяхната праведност е от Мен, казва Господ. Бог каза: „Ако ти не се справиш с това, то ще убие децата ти и децата на твоите деца. То е порочно“. Чародейството е по-силно от всякога. Една жена кмет, ме покани в нейния офис неотдавна и ми показа мястото за събиране на поклонници на Сатана, които се срещали нощем, за да правят магии, с които да я убият. Тя ме помоли да се моля и аз го направих. Аз се молих ангели да дойдат и окръжат нейния офис. Смъмрих силата на духовете в името на Исус, който са я заобикаляли! По-късно тя ми каза, че нещо се е случило; те повече не се събирали на това място, а скалата, която носела техните символи, също я нямало.

Време е Църквата на живия Бог да се одързости и излезе срещу дявола. Трябва да се работи и по отношение на пласьорите на наркотици. Време е ние да застанем безстрашно и да прогласим, че кръвта на Исус Христос очиства ВСЕКИ грях. Църквата трябва да приеме едно ново потапяне в силата на Бога, за да се моли за тези, върху Които се е стоварвал дявола и които са били удряни между ръцете му. Никое оръжие издигнато против нас не ще успее! Не се безпокойте за хомосексуалистите помежду ви. Бог ще ги освободи! Не се страхувайте, че може да хванете вируса на СПИН от хора, които идват между вас. Бог ще ги изцели! Исус обеща на църквата в Марк 16:17-18:

И тия знамения ще придружават повярвалите; в мое име бесове ще изгонват; нови езици ще говорят; змии ще хващат; и ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да го повреди; на болни ще възлагат ръце и те ще оздравяват. Не се безпокой за нищо друго, освен за твоята лична дълбочина в Него. Ако ти си истински вярващ, ако си погребал себе си в Него, твоите сили са се увеличили неизмеримо. Бъди дързостен ученик, защото Сатанинското царство е обречено да падне в ръката на Всемогъщия Бог на Вселената!