CMИT УИГЪЛЗУЪРД

(1859-1947)

 
„Само вярвай!“
 
„Аз съм хиляда пъти по-голям отвътре, отколкото 
съм отвън!“

„Страхът гледа, вярата скача!“

Тези изказвания са чути от хиляди хора, които са били свидетели на едно от най уникалните служения на този век —служението на Смит Уигълзуърд. Неговото служение успешно е оцеляло в продължение на повече от 40 години след неговата смърт през 1947 г. Важно е да отбележим, че ако едно служение произвежда вечни резултати толкова време след естествения си край, то главата на това служение е живял живот на покорност и е говорил думи на живот повече, отколкото мнения или възгледи.

Имал съм много вълнуващи часове, четейки проповедите на Смит Уигълзуърд и интервюирайки хора, които са го познавали или са посетили някой от неговите походи с Евангелието. Много го описват с прилагателни като „авторитетен, смел, състрадателен, много предизвикателен“, като го наричат „човек на вечните ценности“, който е живял „живот, пълен с вяра“.

Събрал съм проповеди, които Смит Уигълзуьрд е проповядвал под „Божествено помазание“. Някои от тях са дълги, други са къси. Вярвам, че тези проповеди ще ви издигнат до нови хоризонти във вашите лични взаимоотношения с Исус. Викът на Духа, който излезе през Уигълзуърд, може да бъде чут и днес в неговите проповеди.

УИГЪЛЗУЪРД – РАННИТЕ ГОДИНИ

Смит Уигълзуърд е роден в Менстън, Йоркшир, Англия на 10 юни 1859 г. През своето детство Уигълзуърд е невероятно беден и не получава никакво образование. Той дори като възрастен не е можел да пише, а само можел да се подписва с името си.

В нежната възраст 6 години, той започнал целодневна работа в една ферма. Когато станал на 7 г. започнал да работи с баща си в мелниците, шест дена седмично, от 12 до 14 часа дневно.

На 8 годишна възраст той се покаял на събрание на Уеслиянски методисти, което посетил с баба си. Той скоро започнал да печели души и завел собствената си майка до Христос. Пет години по-късно, на 5 септември 1872 г., Уигълзуърд е кръстен от един епископ. Той чувствал силно присъствието на Господ няколко дни след това.

Също, на 13 годишна възраст той се преместил със семейството си от родния си град в Брадфорд. На 16 г. започнал да работи към Армията на спасението в този град, като всяка неделя постил и се молил.

След това Уигълзуърд станал водопроводчик. Той си спомня: „Когато бях на 18 години, отидох при един водопроводчик с молба да ме вземе на работа. Изчистих си обувките с екстра боя за обувки, сложих си чиста яка и се представих в дома на човека, който беше собственик на най-добрата водопроводна компания в Брадфорд. Той каза: „Не, нямам нужда от никого“.

Човекът ме остави да отида до вратата и после ме повика обратно, казвайки: „Има нещо във вас, което е по-различно. Просто не мога да ви оставя да си отидете!“

ПОЛИ ПРОПОВЕДНИКА

През 1877 г. Уигълзуьрд, сега млад мъж, отишъл на едно събрание и видял момиче „Поли“, което тогава се спасило. Той знаел, че тя ще му стане съпруга.

От този момент животът му започнал да се развива в насока работа за Господ. До времето,когато станал на 20 години той вярвал на Бог за 50 новородени души всяка седмица. Преместил се в Ливърпул и започнал да служи на младите хора там, използвайки своята вяра през цялото време.

През 1882 г. Уигълзуьрд се върнал обратно в Брадфорд и се оженил за Мери Джейн (Поли) Федьрстоун, която била отгледана в методистко семейство. Тя била успяваща, интелигентна и красива. Не след дълго той започнал да се опитва да проповядва, защото Поли била проповедник и искала и той да бъде такъв. Но той не можел да говори много добре. Направил няколко опита в проповядването, но само се смущавал и обезкуражавал и напускал подиума. Един ден той най-накрая казал на жена си: „Никога няма да направя това отново!“

Смит Уигълзуьрд не станал проповедник в този момент, но не след дълго станал баща. Той и Поли имат в своето семейство 5 деца: една дъщеря Алис и синовете Сет, Харълд, Ърнест и Джордж.

За нещастие, Уигълзуьрд прекарва две години от своя живот в духовна „пустиня“. Липсвало му посвещение към Господ. Но въпреки това бизнесът му вървял много добре по онова време.

Слава на Бог, на 26 години Уигълзуьрд се връща към Бог с нова ревност и нов огън. Той започва да работи в това, което ние наричаме „детско служение“. Взимал едно пони, отивал на улиците, слагал малките деца върху него и ги водел на църква. Учел ги за Господ и след това ги отвеждал обратно в къщи. Това е начинът, по който той работил за Господ.

ГЛАДЕН ЗА СЛОВОТО

Уигълзуърд е бил човек с глад за Божието Слово. Неговите болки от глад. били постоянни, но с малка утеха, защото не можел, да чете. За да задоволи невероятния си глад за Божието Слово, той се научил да чете чрез свръхестествено действие на Господ и с помощта на своята съпруга.

Колко обичал Божието Слово! Казва се, че той не стоял и 15 минути, без да почете Библията.

Същата тази година Уигълзуьрд прекарва в 10 дена „чакане“ пред Господ. Струвало си е. Той получил нещо, което той описва като „нов живот“ от Него.

„ИСУС ЩЕ ТЕ ИЗЦЕРИ!“

Изцерителното служение влиза в Англия през втората половина на 1880 г. Уигълзуърт никога не се е срещал с нещо подобно до тогава. Един ден той отишъл до мисия в съседен град, където се молели за болни. За пръв път той видял хора, които са изцерени, хора, които са направени съвършено цели чрез силата на Исус. Толкова бил развълнуван! Той излязъл по улиците, намирал болни хора и им казвал: „Елате с мен. Знам едно място, където вие иде бъдете направен цял. Знам място, на което могат да се молят за вас и Исус ще ви изцери!“

Той завеждал тези хора до мисията и виждал как много от тях се новораждат и изцеряват.

После самият той започнал да се моли за болни. Той послужил за първото изцерение в живота си, когато бил помолен да замени лидерите на някои от събранията в Кешуик. Молитвите за болни станали част от неговия живот и служение. Той продължил като основал Боуланд Стрийт Мишън, чрез която вкарал изцерението в Брадфорд. Уигълзуърд имал голям успех и в служението си, и в работата си.

ИЗЦЕРЕНИЕ В ИМЕТО НА ИСУС

Смит Уигълзуьрд е преживявал славата на Бог по много чудесни начини. В ранните години на XX век, когато един съслужител се молил в съгласие с него, той бил изцерен от хемороиди, които имал от детство.. Получил друго изцерение, когато бил смъртно болен. Заявил на жена си:

– Имам чувството, че това е моя призив за дома. За да се защитиш, би трябвало сега да извикаш доктор.

Докторът дошъл и след като го прегледал, заявил, че Уигълзуьрд е отслабнал поради апандисит, който очевидно имал повече от 6 месеца. Той се съмнявал в силата на Уигълзуьрд да преживее операцията.

След заминаването на доктора пристигнала една възрастна дама, придружена от млад човек, въоръжени за молитва. Младият човек положил ръце на Уигълзуьрд. Той извикал:

– Излизай, дяволе, в името на Исус!

Моментално Уигълзуьрд си възвърнал силата.

– За моя изненада, аз се почувствах толкова добре, колкото никога дотогава в моя живот — си спомня той.

Така че Уигълзуьрд станал и отишъл на работа. Когато докторът се върнал същия следобед и открил, че Уигълзуьрд е отишъл на работа, той изкоментирал:

– Колкото е сигурно, че ти си жива, толкова сигурно е, че те ще го върнат тук труп.

След този момент, семейство Уигълзуьрд взели сериозно решение:

– От тук нататък никакви лекове, никакви доктори, никакви лекарства няма да влязат в този дом, — въпреки че никога не наложили своето решение на други хора.

Уигълзуьрд направил най-доброто от себе си, за да представи Божията спасителна и изцерителна сила на тези, които се нуждаели от нея. На 13 февруари 1904 г. най-злият човек в Брадфорд бил спасен, когато Уигълзуьрд осигурил банкет с отбрани храни за много болни, бедни и подтиснати хора.

След угощението имало час и половина „развлечение“, състоящо се от хора, даващи свидетелства за физически изцерения, които те са получили в мисията. Уигълзуьрд завършил това събиране по своя нетрадиционен начин, като извикал:

– Кой иска да бъде изцерен?

Уигълзуьрд бил непредсказуем човек, но понякога Бог изглежда бил точно толкова непредсказуем спрямо него. Сутринта на 26 октомври 1907 г. той бил съборен на пода не веднъж, а три пъти от силата на Бог, докато се молел.

КРЪЩЕНИЕТО В ДУХА HOCИ СИЛА!

Далече над тези изявявания на Божията сила в неговия живот, най-великото нещо, което му се е случило освен спасението е било кръщението в Святия Дух. На 28 октомври 1907 г. на 48 годишна възраст Смит Уигълзуьрд получил кръщение в Святия Дух в една англиканска църква, чийто пастор бил Александър Боди.

Не забравяйте, че Уигълзуьрд е бил човек, който не можел да говори добре. Езикът му бил вързан. Той заеквал и пелтечел. Съпругата му е била тази, която проповядвала. Но когато получил кръщение в Святия Дух, езикът му бил развързан и можел да говори. Той моментално станал велик проповедник!

След като получил кръщение в Святия Дух, той отишъл на едно събрание, на което жена му проповядвала. Той казал:

– Искам аз да проповядвам довечера. Аз искам да върша тези неща.

Естествено, това озадачило Поли. То я шокирало. Тя не знаела какво друго да направи, освен да каже:

– Добре, ще те оставим да проповядваш. Ще те оставим да правиш тези неща.

Уигълзуърд застанал на амвона и от неговите записки разбирам, че първите няколко минути е заеквал както обикновено. Но после помазанието от Бог дошло върху него. Нещо започнало да става. Той започнал да учи и да проповядва ясно. Нямало смущения в езика му. Речта му не била вече несвързана. Думите течели като река. Той отдавал цялата слава за това, което се случвало на кръщението в Святия Дух.

Тази вечер 50 човека били кръстени в Святия Дух и говорели на езици след първата му помазана проповед!

Пет години по-късно, Уигълзуърд все още виждал чудесни резултати, докато проповядвал в тази църква. На 31 май 1912 един брой на съндърландския вестник „ Дейли Екоу“ публикувал репортаж за резултатите от събранията на Уигълзуърд там. Дали детайлни описания на няколко изцерения и на освобож­дението на двама човека, които били демонично обладани. (Единият от тях е бил обладан от демони човек, когато Уигълзуърд прекъснал по време на неговия опит да се удави в морето.)

Станало очевидно, че Уигълзуърд е добре запознат с изцерителното служение. Хората се опитали да извлекат нещо от неговата мъдрост на тази тема. Когато един път го помолили да препоръча една добра книга за Божествено изцерение, той просто заявил, че знае само една: Словото на Бог. Той вярвал, че едно изречение е като проповед, способно да промени твоя живот съвършено.

СМЕЛОСТ И АВТОРИТЕТ В СЛУЖЕНИЕТО

Служението на изцерение при Смит Уигълзуърд е много различно от това, което ние сме свикнали да виждаме днес. Той е бил смел човек. Бил е силен мъж, какъвто е един държавник. Той не винаги се молел за болни с „хубаво“ полагане на ръце.

Сигурен съм, че понякога го е правел, но той е познат главно със своята грубост при работата с хората. Той им полагал ръце смело и авторитетно, като понякога бил много груб.

Повечето проповедници вършат нещата обичайно. Те „предлагат“ на хората и на дявола да правят разни неща, което води до минимум резултати. Ние имаме нужда да бъдем като Смит Уигълзуърд, имаме нужда да бъдем смели и авторитетни(но понякога и грубияни). Сега, да бъдем такива може да доведе до гонение от тези около нас, но това също ще донесе резултатите, от които хората се нуждаят. Това ще донесе изцерение!

Служението на Смит Уигълзуърд е било подобно на бик в китайски магазин. Много пъти, ако хората идвали на молитвената линия пред него повече от веднъж, след като за тях вече са се молили, той им казвал: „Аз се молих за теб веднъж – седни си! Това е достатъчно!“

Някои били разочаровани от него поради това. Много хора около него, включително и много служители му казвали: „Брат Уигълзуърд, успокой се. Престани да бъдеш толкова груб. Престани да бъдеш толкова лош.“

Те не знаели какво да правят с него и въпреки това не можели да отрекат, че той е имал по-добри резултати от тях. Те не могли да надминат чудесата, които той имал в своето служение.

Ти нямаш право да критикуваш някого докато не надминеш чудесата, които той върши в своето служение. Дори тогава ти трябва с любов да отправяш „конструктивен критицизъм“.

МЪРТЪВ ИЛИ ИЗЦЕРЕН?

Доктор Лестър Съмрал от Саут Бенд, Индиана е човек, който често е посещавал Смит Уигълзуърд и е проповядвал с него много пъти. Неговите лични описания на начина, по който Уигълзуърд служел на болните, са много интересни. Това е една ши историите, които той разказва:.

„В същата църква, в която проповядвах, голямата Шатра Глед Тайдингс, която имаше места за повече от три хиляди души по онова време, проповядваше Уигълзуьрд на неделните следобедни изцерителни служби. Те донасяха хора от болници, в инвалидни колички, портативни болнични легла и т.н., така че Смит Уигълзуьрд да се моли за тях. От една от местните болници доктор докара много тежък случай на рак. Всъщност, той не е искал да го докара, защото човекът е бил много близо до смъртта.

Аз отидох на платформата и седнах до неговото малко болнично легло. Дойде Смит Уигълзуьрд, който беше малко груб, долу до линията, за да се моли за хората.

Начинът, по който те питаше какво не е наред с теб, беше следния: „К’во има?“

В тази част на Англия това беше обичайният начин на говорене. „К’во има?“ беше същото като „Какво те тревожи? Какво не е наред с теб?“

Той дойде до този пациент болен от рак, който беше опънат на леглото и носеше малка болнична нощница с копчета на гърба. Докторът седеше там със стетоскоп в ушите, като слушаше сърцето на човека и казваше на всички, че човекът е близо до смъртта. Когато Уигълзуьрд каза: „К’во има?“, докторът отговори:

– Той умира от рак.

– Къде е ракът? — каза Уигълзуьрд

– В стомаха му — каза докторът.

И Смит Уигълзуьрд, вероятно най-необикновената личност, която някога съм срещал в живота си, си нави ръкава и с юмрука си го удари точно където беше рака, право в стомаха! Ръцете на мъжа паднаха от леглото и докторът изпищя:

 Той е мъртъв! Той е мъртъв!

После докторът погледна нагоре и каза:

 Ти го уби! Ти го уби! Семейството ще те съди. Ти го уби!

Смит Уигълзуърд не беше дори и малко озадачен. Той каза:

Той е ‘зцерен.

(Той казваше така: „Той е ‘зцерен“, не произнасяше „и“-то). Той каза: „Той е ‘зцерен“, и не спря. Просто продължи надолу по линията, молейки се.

Около 10 минути по-късно се появи мъжа! Той беше станал от болничното легло, беше бутнал настрана доктора и беше започнал да ходи с тази смешна малка болнична нощница, отворена на гърба. И ето го, следващ Смит Уигълзуьрд с ръце, вдигнати във въздуха, хвалещ Бог! Той каза:

 Нямам болка. Чувствам се чудесно отвътре. Имам енергия така, както не съм имал не знам от колко време.

Смит Уигълзуърд беше толкова необикновен. Той не се обърна да каже: „О, благодаря на Бог! Слава на Бог! Погледнете го всички!“

Такъв тип неща бяха толкова нормални за него, той просто каза:

 Е, просто благодари на Бог за това — и продължи да се моли за хората.“

„ВЛИЯЯ СЕ ОТ ТОВА, В КОЕТО ВЯРВАМ“

Защо гледката на този човек, който лежеше неподвижен след юмрука на Уигълзуърд, не го разтърси и не го накара да се замисли, че се е провалил — или по-лошо, че БОГ’ се е провалил? Уигълзуърд веднъж каза: „Аз не се влияя от това, което виждам. Аз се влияя само от това, в което вярвам“

И той вярваше, че човекът е изцерен!

Смит Уигълзуърд е бил много необикновен човек, както д-р Съмрал каза. Той е имал една философия, която казвал много пъти, че „Всеки може да бъде обикновен, но е необходим някой с вяра в Бог, за да бъде неообикновен.“

Аз вярвам, че неговият живот и служение бяха точно такива – необикновени.

ПОЛИ Е ВЪЗКРЕСЕНА ОТ МЪРТВИТЕ

Ще ви разкажа една друга история, която ще предизвика вашата вяра в Бог да бъде толкова силна, колкото беше тази на Уигълзуърд. Това, което този човек е имал, ние можем да имаме също, ако плащаме йената за него, ако влезем в Словото и в молитва, изграждаме нашата вяра и правим нашия вътрешен човек здрав. Бог може да ни даде способността да бъдем «^обикновени.

Всеки живот и всяко служение трябва да бъдат уникални. Но те Всички трябва да бъдат живот и служения, изградени върху вярата в Бог, както при Уигълзуърд.

Съпругата на Смит Уигълзуърд умира на 1 януари 1913 г. Той е проповядвал на събрание, когато новината стигнала до него. Свършил събранието и отишъл при нея. Разбира се, тя е била мъртва, когато той стигнал там — така че той я възкресил от мъртвите и започнал да й говори. Той казал: „Защо си отиваш?“ и й задавал въпроси все в тази връзка.

Бог най-накрая му казал: „Тя е тоя. Тя си свърши работата. Остави я да си върви. “

Той поставил жена си долу и тя отишла обратно на небето.

Вярно е — Бог МОЖЕ да възкреси един човек. Чрез Божията сила Уигълзуърд е възкресил от мъртвите поне четиридесет човека. Някои казват, че са били повече.

СИЛА ВЪВ ВЪТРЕШНИЯ ЧОВЕК

Смит Уигълзуърд е бил човек, който е имал рядката способност да те ваксинира с вяра, докато проповядвал. Той живеел от силата на вътрешния си човек и можел да инжектира тази сила, тази вярваща мощ в сърцата на хората.

Мълвата за този помазан, не от този век проповедник, който

На 16 май 1913 г. първата страница на английския вестник „Дейли Мирър“ публикува 4 снимки със Смит Уигълзуърд. Следните заглавия придружавали фотографиите: „Петима петдесятници, кръстени в морето — жена пада на земята след потапяне в ледената вода.“ Невероятно необичайно е британската преса да публикува религиозни новини на първата страница на най-четения национален ежедневник. Но са го направили, слава на Бог!

ЧУДЕСА, СЪЖИВЛЕНИЕ, СЛАВА!

Сега ще ви дам сведения за почти всяка година от живота на Смит Уигълзуърд. Бързо ще покрия оставащите години. Информацията на моменти е бегла, но е жизненоважна, за да ни помогне да разберем какво е направило този човек такъв велик мъж на вяра, какъвто е бил, както е очевидно от неговото динамично служение.

През 1914 г. Смит Уигълзуърд започва своето интерна­ционално служение в Канада и Съединените Щати. Той проповядва там много пъти през следващите 30 години. Като резултат имало много случаи на спасения и изцерения.

Всяка пролет Смит провежда конференция в Брадфорд, която е открита за всички. През пролетта на 1914 г. се докладва, че е събрал около 6000 долара от хората за пътуванията. Следващата година събрал 6750 долара.

Въпреки че тези цифри растели, Уигълзуърд имал причини както за радост, така и за дълбока тъга тази година. В неговото семейство станала трагедия. Най-младият му син, Джордж, умрял.

Нашето описание на живота му продължава 5 години по-късно, когато отишъл във Франция, Швейцария и Швеция. В Швеция преживял гонение от лекари и религиозни лидери. Шведските власти забранили на Уигълзуърд да полага ръце на хората. Той се молил за тях като за група, като всеки си полагал сам ръце. Станали стотици изцерения. Той го нарекъл „изцерения на разпродажба“.

В Стокхолм проповядвал на 20000 души на събрание на открито, организирано от водещ шведски петдесятен християнин, Луис Петрус. В друг град, в който Уигълзуърд говорил, бил изцерен човек глух от 40 години.

Неговото изцерително служение не спряло и не намалило темпа си с нарастването на възрастта на Уигълзуърд. В края на 1921 г. той проповядвал в Цейлон (сега наречен Шри Ланка) и Индия. Най-големи били резултатите в Коломбо (Шри Ланка). Уигълзуърд проповядвал чрез преводачи при температура 120 градуса по фаренхайт и се молил за около 5000 болни хора всяка вечер. В началото на тези срещи той минавал сред хилядите хора, които не можели да влязат вътре поради липса на място. Когато те се протягали и го докосвали, те били изцерявани!

Записано е, че от февруари до март на 1922 г. той проповядвал в Австралия и едно 6 годишно момиче, което никога не е можело да ходи, било изцерено. Човек, глух от 20 години бил също изцерен, заедно със своята съпруга, която била в количка от повече от 6 години.

Два месеца по-късно, Уигълзуърд отнесъл „Петдесятница“ в Нова Зеландия. Въпреки че прекарал само няколко месеца там, записано е, че хиляди били спасени, изцерени и изпълнени със Святия Дух. Много чувствали, че това е най-голямото духовно съживление, което от имали повече от век. Днес съществуват няколко петдесятни организации в Нова Зеландия заради събранията, които той имал там.

Уигълзуърд се върнал в Австралия и Нова Зеландия на следващата година. Също проповядвал в Централния Библейски Колеж в Спрингфийлд, Мисури.

През 1924 г. била публикувана една книга с негови проповеди – „Вечно увеличаваща се вяра“. Част от парите били дадени като дарение на мисии в Заир.

През 1925 г. той проповядвал при Мария Удуърт-Етер в нейната родна църква — Шатрата „Етер“. Пътувал из Европа и 2 пъти бил арестуван в Швейцария заради предполагаемо практикуване на медицина без разрешително.

Във всичките негови пътувания той бил най-впечатлен от Ейнджълъс Темпъл в Лос Анжелос, Калифорния. Пастир на Ейнжълс Темпъл била Ейми Семпъл Макферсън. Той чувствал помазанието за проповядване по-силно там отколкото на всяко друго място по света.

На 72 годишна възраст Смит Уигълзуърд помолил Бог да прибави още 15 г. на неговия живот. След шестгодишно страдание от камъни в бъбреците, дошло освобождение. То било посрещнато с благодарност, защото той страдал невероятно през тези години. „Опитвайки се да помръдне камъните, той често се търкаляше по пода в агония“ — пише неговата дъщеря. „Нощ след нощ той лягаше и ставаше от леглото си.“

През 1936 г. той служил в Африка с Мисията „Апостолска вяра“, основана от Джон Лейк. Получил видение за велико изливане на Духа върху „главните“ деноминации и казал пророчеството на Давид дьо Плеси, който щял да изиграе голяма роля в изпълнението на това видение. Дьо Плеси бил такъв инструмент в това изливане, че хората му дали прякора „Господин Петдесятница“.

На 5 март 1947 г. Уигълзуърд седял в дома си с приятел. Той казал на своя гост:

Днес в пощата си получих покана от Австралия, една от Индия и Цейлон (Шри Ланка) и една от Америка. Хората гледат към мен.

О, Уигълзуърд — проплакал той. — Какъв провал, като си помисля, че хората гледат към мен. Бог никога няма да даде Своята слава на друг, Той ще ме вземе от сцената.

Седем дни по-късно, на 12 март 1947 г. Смит Уигълзуърд умрял. Той бил почти на 88 г., когато отишъл у дома да бъде с Господ.

Въпреки напредналата си възраст, Уигълзуърд не умрял болен, той умрял много, много здрав. Той бил на погребение, което е странно място за умиране и попитал един мъж как е един човек, за когото той се е молил. Когато мъжът се обърнал да му отговори, Уигълзуърд просто паднал в ръцете му.

Не е необходимо да умираш болен. Не е необходимо да умираш извън служението, като си изтикан насила извън него от болестта. Можеш да бъдеш в служение докато напуснеш тази земя. И от теб се очаква да я напуснеш в блясъка на славата! Да напуснеш пълен със здраве и сила, които Всемогъщият Бог дава на Своя народ.

Обикновено когато някой умре, всеки автоматически казва: „Е, чудя се от каква болест е умрял?“

Твърде много хора са умрели по неправилен начин. Божият начин за нас е да умрем в огнената, брилянтна светлина на Неговата слава. Притчи 4:18 казва, че денят на праведния се очаква да става по-светъл и по-светъл, а не по-тъмен и по-тъмен. Време е да започнем да разбираме истината в това и да очакваме да се случи в нашия живот!

Не е необходимо по-старото поколение да изчезва. Техните дни могат да бъдат светли. Могат да бъдат силни всичките дни на техния живот, заедно със следващото поколение. Следващото поколение също трябва да бъде здраво.

Старото поколение е радара за огромния кораб на Евангелието. То го държи в правилния курс. Ние имаме нужда от типа служение, който предлага старото поколение, защото то ще предизвика и мъдро ще ръководи младите. Младите ще правят грешки, но ако пo-старите вярващи са там да им помогнат, те няма да паднат поради тези грешки.

ПО-ГОЛЯМ ОТВЪТРЕ, ОТКОЛКОТО ОТВЪН

Учили сме много за това какво е направил Смит Уигълзуърд. Сега нека да видим какво е казал, защото неговите думи отразяват вярата, която е била в сърцето му.

Исус каза:

От изобилието на сърцето говори устата.

Матей 12:34

Апостол Павел свързва заедно думите и вярата, като каза, че духът на вяра е:

Аз вярвам, и от това съм говорил.

Коринтяни 4:13

Смит Уигълзуърд често казва: „Аз съм хиляда пъти по-голям отвътре, отколкото съм отвън.“

Той беше хиляда пъти по-голям отвътре, отколкото отвън, защото е изграждал своя вътрешен човек. Една от най-големите тайни, която може да разберете от изучаване за Смит Уигълзуърд е тази: „Твоят вътрешен човек има нужда да бъдетолковаздрав, aкне и поздрав от дарбата и показанието, които Бог ти е дал да носиш в Неговото служение на земята. “

Много хора имат помазание само за амвона, но не и за своя собствен живот. За да живееш ежедневно в Божието помазание, ти трябва да си хиляда пъти по-голям отвътре, отколкото си отвън. Трябва да изградиш своя; вътрешен човек, както го направи Уигълзуърд. Изгради го чрез четене на Словото и чрез молене с огромна интензивност и усърдие.

Ефективната усърдна молитва на праведния човек постига много.

Яков 5:16

Павел каза на Тимотей разпалва дарбата от Бог“, която е В него (2 Тимотей 1:6). Живейте в „разпалванията“ на Бог, така че вашата вяра да бъде винаги активна и движеща се.

ПЪЛЕН С ДУХА И ГЛАДЕН ЗА ОЩЕ

Смит Уигълзуърд каза: „По-скоро бих имал на моята платформа група хора, пълни със Святия Дух и гладни, отколкото да имаш група служители, задоволени от своите взаимоотношения с Господ.“

Аз съм по същия начин. По-скоро бих имал няколко младежи, които гладуват за Бог или за повече от Бог, отколкото група хора, които са се движели по велик начин с Бог и са видели велико помазание в определено време, но днес са задоволени със своята позиция. Позицията, в която се намират, се нарича „плъзгане назад .

Можеш да вършиш добри неща и все пак да бъдеш плъзгащ се назад. Всъщност, можеш да бъдеш проповедник, който редовно проповядва проповеди от Евангелието и да се плъзгаш назад. Плъзгането назад е свързано с твоята липса на глад за Бог. Ако не си гладен за Бог, ще се връщаш назад в твоето ходене с Него.

Твоят глад за Бог трябва да бъде продължителен! Той е създаден, за да те направи да отиваш по-нависоко и по-нависоко, към пови области на Духа. Никога не бъди плитък. Винаги отивай към по-велика слава — от едно ниво на вярата към друго ниво на вярата. Това е начинът, по който живя Смит Уигълзуърд, това е начинът, по който ти и аз имаме нужда да живеем, за да се покоряваме на Бог и да правим това, за което сме призовани.

ПРЕГАЗИ БАРИЕРИТЕ

Смит Уигълзуърд казва: „По-скоро бих умрял, уповавайки на Бог, отколкото да живея цял живот на неверие.“

Целият му живот се е въртял около уповаването на Бог. Време е ние да отидем там, където упованието на Бог е наш живот. Имаме нужда да имаме вяра в Него и да отхвърлим цялото неверие.

Много от хората около Смит Уигълзуърд са се страхували от него, защото той никога не излизал от дадената му от Бог позиция в Неговото Царство. Той имал вяра и никога не е преставал да вярва в Бог. Имал е смелост и никога не е преставал да бъде смел. Имал е сила и никога не е преставал да бъде силен в Господ. Той е бил призован и никога не е преставал да бъде мощния служител, който Бог е искал да бъде.

Една причина, поради която хората може би не уважават дарбата и призванието от Бог в теб е, защото ти не живееш в него денем и нощем. Ако ти живееш във вярата, смелостта, силата и мощта на Бог всеки ден — независимо дали закусваш, почиваш си или просто водиш нормален разговор с някой — те ще те уважават. Те ще те почитат. Ще идват при теб и ще искат да се молиш за тях.

Разбира се, тези хора може да стават малко нервни около теб. Много хора бяха нервни около Смит Уигълзуърд, но това не го спря. Той просто продължаваше. Ако събранието беше тежко, той си сваляше сакото и „минаваше с взрив през него“ в Духа. Той се зареждаше с вяра и преминаваше право през бариерите на врага, освобождавайки пленниците!

Ние трябва отново да се научим „да минаваме с взрив“. Ако някога е имало ден, в който проповедниците е трябвало да се научат да разбиват бариерите на дявола, за да имат духовни победи, то това е днес. Както Уигълзуърд правеше, служителите имат нужда да разчупят бариерите и да съборят стените, така че хората да могат да влязат в Обещаната земя с победа!

ЧОВЕК НА СЪСТРАДАНИЕТО

Последният път, когато доктор Съмрал го е видял, Смит Уигълзуърд го е благословил. Въпреки че Смит Уигълзуърд е бил много смел и авторитетен, той е бил също състрадателен, както виждаме от тази история, разказана от доктор Съмрал:

„Когато войната избухна през 1939 г. живеех в Англия. Армиите на Хитлер бяха в Белгия, Холандия и франция. Британското правителство изпрати специален агент до моята стая в Библейското училище в Лондон, за да ми каже:

Ние ще бъдем следващите. Това сега е военна зона. Вие сте посетител тук, така че ще трябва да напуснете страната.

Отидох да кажа новината на някои приятели. Един от тях беше Смит Уигълзуърд. С него по онова време бяхме вече стари приятели. Аз бях 25 или 26 годишен, той беше на 80. Бяхме като Авраам и Исаак или като Павел и Тимотей.

Отидох в спалнята му и му съобщих новината. После казах:

Брат Уигълзуърд, приятелството ми с теб беше много специално. Бях невероятно благословен от теб. Скромно благодаря на Господ и благодаря на теб, че ми даде толкова много от своето време. Благодаря ти, че ме остави да чуя как говориш на Бог в своите молитви, как четеш живото Слово на Бог и да видя как то оживява вътре в теб. Толкова съм благодарен. А сега трябва да си тръгвам.

Той стана на крака. Приличаше на филаделфийски адвокат или на бостънски банкер. Косата му никога не беше разрошена. Той винаги беше облечен толкова съвършено и красиво. Стоеше там като генерал и каза:

Искам да те благословя.

Той беше правил това много пъти. Но този път сложи ръката си върху мен и ме притегли близо до себе си. Оставих главата си да отиде близо до него. Сълзи се стичаха по лицето му, капеха върху челото ми и се стичаха по моето лице. Той извика:

– Господи, о, Господи, нека всичката вяра, която е в моето сърце, да влезе в неговото сърце. Нека знанието за Бог, което обитава в мен да обитава и в него. Нека всичките дарби на Духа, които функционират в моето служение да работят в неговия живот.

Аз просто стоях там, плачейки. Той стоеше, молейки се и плачейки, като ме беше прегърнал. Аз почувствах святото помазание на Всевишния Бог как протича от него в мен.“

СТРАХЪТ ГЛЕДА, ВЯРАТА СКАЧА

Смит Уигълзуърд вярваше, че има две необходими съставки за успешно служение:

1.  Святият Дух трябва да работи в твоя живот и твоите събрания.

2. Ти трябва да имаш лична святост.

Това са изискванията, за да имаш всичко, което Бог иска, във всяко събрание.

Уигълзуърд също каза, че когато става дума за вяра, всичко може да бъде обобщено в думите: „Само вярвай“ Каква проста теология! Ти можеш да имаш цялото послание на Смит Уигълзуърд събрано в тази фраза: Само вярвай. Нищо чудно, че любимата му глава в Библията е 11 гл. на Евреи — „главата на вярата“.

Когато говори на тема вяра, той също казва: „Страхът гледа, но вярата скача“.

От нашата вяра в Бог се очаква да скача напред. Тя трябва да скочи върху дявола и да го накара да побегне!

Веднъж Уигълзуърд чакаше да дойде автобус. Той наблюдаваше една дама и куче, което я следваше. Дамата си играела с кучето и му говорела. Изведнъж, тя видяла, че автобусът пристига. Тя казала на кучето: „Сега, върви в къщи. Отивай в къщи.“

Кучето не я разбрало. Тъй като автобусът се приближавал все повече и повече, тя извикала: „Отивай в къщи! и кучето потеглило.

Брат Уигълзуърд си помислил: „Знаем ли, ето какво трябва да правим на дявола. Трябва да говорим достатъчно високо и да бъдем достатъчно смели, такаче той и всеки друг около него да разбере, че сме кавали: Отивай в къщи и ме остави на мира!“

Това поколение християни трябва да стане смело срещу дявола. Трябва да влязат авторитет и сила, така че дяволът да изчезне!

БЪДИ ЗДРАВ ВЪВ ВЯРАТА!

Принадлежейки към изцерителното служение на бъдещето, Смит Уигълзуърд казваше: „Мога да видя ден, в който изцерителното служение ще стане по-трудно. Вече има твърде много начини да бъдеш излекуван, 6 които хората слагат своето доверие. Но мога да видя, че ще стане по-лошо, докато стане трудно въобще да убедиш хората да вярват.“

Когато започна неговото служение, медицинската наука не беше такава, каквато я знаем днес Все пак, без значение колко велика е станала медицинската тука, Исус Христос е Този, който може да те изцери и да те направи цял. Дори ако си тежко болен, Бог може да те изцери! Той изцеряваше хората в дните на Уигълзуърд и Той ще изцерява днес! Неговата сила никога не отслабва. Винаги е същото — и ПО-СИЛНО, ако само ти вярваш, че е така.

Благодаря на Бог за хора като Смит Уигълзуърд, които бяха пионери на Петдесятното движение и на изцерението чрез името на Исус в нациите по цял свят. Навсякъде където отиваше започваха велики съживления и се случваха велики чудеса. И неговото мощно служение все още има въздействие върху това поколение.

Твоето служение ще има ли ефект от същия тип, когато умреш? Ще бъде ли толкова ефективно, дори докато ти живееш? За да имаш служение, което произвежда вечни резултати, научи се от Уигълзуърд да имаш вяра в Бог. Приеми сила от Бог. Вярвай на Бог за Неговата мощ. Разчупи всички бариери на дявола. Бъди смел и бъди гръмогласен!

Да, бъди ГРЪМОГЛАСЕН! Дяволът не обича хората да бъдат гръмогласни. Но Бог обича това. Понякога грьмогласността е в голяма степен част от това, което Той иска да прави. Спомни си, Исус възкреси Лазар от мъртвите, когато застана пред гробницата и извика: „Лазаре, излез!“ (Йоан 11:43).

Има степен на грьмогласност, която принадлежи на Църквата днес. Тя принадлежи на амвона, принадлежи на скамейките и принадлежи на дома. Дяволът понякога действа като че ли е глух. Ако ти издигнеш авторитетно гласа си срещу него, той ще те чуе и ще те остави веднага.

Уигълзуърд даваше на хората, които искат да бъдат ефективни служители на Бог и друг съвет. Той каза: „Никога не гледай назад, ако искаш силата на Бог в своя живот.“

Истина е — тези, които гледат назад, никога няма да имат силата на Бог в своя живот. Ако гледаш назад, точно там и ще бъдеш — назад в миналото. Никога не гледай назад, винаги върви напред. Настоящето и бъдещето те държат жив, те те държат на острия ръб. А когато живееш върху острия ръб, силата на Бог е тази, която те държи там.

ЛУКСЪТ ЛА БЪДЕШ ИЗПЪЛНЕН С ДУХА

Знаем колко важно е било кръщението със Святия Дух за Смит Уигълзуърд. Той е казвал: „Лукс е да бъдеш изпълнен с Духа.“

Много хора възприемат изпълването с Духа като нещо дадено. Те казват: „Е,, аз съм изпълнен с Духа и всичко е чудесно.“

Но когато погледнеш по-отблизо на това какво е да си изпълнен с Духа и да имаш способността да говориш на други езици както Бог ти дава изговор, го оценяваш по-добре. Виждаш, че е огромен лукс Третата Личност на Бог да живее в теб.

О, какво благословение е това! „Ако искаш да бъдеш изпълнен с Духа, ще имаш един постоянен извор в своя живот“ — каза Уигълзуърд, добавяйки: „И твоята вяра винаги ще бъде центрирана около Господ Исус Христос.“

Изпълването със Святия Дух ще те накара да издигнеш Исус. ИСУС трябва да бъде прославен в нашия живот!

Уигълзуьрд също заяви: „Невъзможно е да надценим важността на това да бъдем пълни с Духа.“

Невъзможно е за нас да посрещнем условията на днешния ден и да ходим в светлината, както Той е в нея, без кръщението в Святия Дух. Една причина, поради която Смит Уигълзуърд беше толкова здрав и имаше такива невероятни чудеса в своя живот и служение беше кръщението в Святия Дух. Той казваше на хората: „Никога не казвайте „не мога“, ако сте изпълнени със Святия Дух.“

О, колко зависеше той от Святия Дух! Това е главното нещо, което изпъква пред мен за Смит Уигълзуърд: той знаеше как да стои в силата на Святия Дух. Неговата вяра никога не се поклати, но беше винаги центрирана около Исус, както Духът искаше да бъде. Проповедите му се фокусираха върху това, което аз наричам „Забравеният от днешния ден човек“ — Исус Христос. Вече твърде малко проповеди са центрирани около Исус. Но ако ти проповядваш и центрираш своя живот и послание за вяра и надежда в Човека, Синът на Бог, Исус Христос, чудеса ще стават чрез теб! О, силата, която Бог ще използва чрез теб!

Животът на Уигълзуърд беше предизвикателен. Не беше нормален живот. Но все пак, християнският живот не трябва да бъде нормален. Животът в Христос не е естествен живот той е свръхестествен.

Това, което този човек, Смит Уигълзуърд имаше, не е минало. Неговият живот на земята е минало, но както видяхме по- рано, силата на Бог, призванието на Бог и помазанието на Бог са все още същите за нас днес. Ние продължаваме да чуваме от Бог чрез проповедите на Уигълзуърд и да бъдем променяни от силата на Словото и от свидетелството за това, какво Духът е правел в неговото служение.

Благословенията и откровението, получени от тези, които първи чуха Уигълзуърд, могат да бъдат наши днес, защото неговото послание дойде от Един, Който е no-велик от него. Вътре в него има едно вечно докосване от Божествеността. Не е направено от човек — това е викът на Духа!

следваща глава BИKЪT НА ДУХА