Съдържание Цялата книга на една страница

Глава 4 – Малко по малко

„И Господ, твоят Бог, малко по малко ще прогонва тези народи пред тебе; не бива да ги изтребиш изведнъж, за да се не умножат сред тебе полските зверове“.

Второзаконие 7:22

Обновяването на ума ти ще става малко по малко, затова не се обезсърчавай, ако напредваш бавно.

Господ каза на израилтяните точно преди да навлязат в Обещаната земя, че Той ще изгонва враговете им малко по малко, между тях.

Вярвам, че гордостта е „звярът“, които ще ни погълне, ако твърде бързо получим голяма свобода. Всъщност е по-добре да бъдем освобождавани първо в една област, после в друга. По този начин оценяваме свободата си повече; осъзнаваме, че тя наистина е дар от Бог, а не нещо, което със собствените си сили можем да предизвикаме да се случи.

СТРАДАНИЕТО ПРЕДХОЖДА ОСВОБОЖДЕНИЕТО

След като пострадате малко, Бог на всяка благодат [Който излива всякакви благословения и милост], Който ви е призовал в Своята [собствена] вечна слава чрез Исуса Христа, ще ви усъвършенства и направи такива, каквито трябва да бъдете, ще ви утвърди и закрепи на сигурно място, ще ви укрепи и ще ви засели.

I Петрово 5:10

Защо е нужно да пострадаме „малко“ (за кратко време)? Вярвам, в момента, в който осъзнаем, че имаме проблем, ние преживяваме вид страдание докато Исус ни освободи, но радостта е още по-голяма, когато дойде освобождението. Когато се опитаме сами да стигнем нещо, провалим се и после осъзнаем, че трябва да  разчитаме на Него, сърцата ни се изпълват с благодарност и хвала, когато Той се надигне и направи това, което ние не сме могли да извършим сами.

НИКАКВО ОСЪЖДЕНИЕ

И така, сега няма никакво осъждение… на тези, които са в Христа Исуса, които живеят и ходят не според поривите на плътта, но според поривите на Духа.

Римляни 8:1

Не приемайте никакво осъждение, когато имате лош ден или претърпите някакъв неуспех. Просто се изправете, изтръскайте праха и започнете отначало. Когато едно детенце се учи да ходи, то пада много, много пъти преди да се наслади на способността да върви само. Това, което е от голяма полза за детето, е, че макар да плаче когато пада, то пак се изправя на крака и започва отначало.

Дяволът ще опита с всички сили да ви спре да обновявате ума си. Той знае, че контролът му върху вас свършва тогава, когато вие се научите да избирате правилните мисли и да прогонвате погрешните. Той ще се опита да ви спре чрез обезсърчение и осъждение. Когато ви осъжда, използвайте оръжието на Божието Слово. Цитирайте Римляни 8:1. Напомняйте на Сатана, а и на себе си, че не ходите по плът, но по Дух. Да ходиш по плът означава да се уповаваш само на себе си. Да ходиш по Дух означава да се съобразяваш с Бог.

Ако се провалиш (което със сигурност ще се случи), съвсем не означава че си неудачник. Това само показва, че не можеш всичко да направиш съвършено правилно. Всички сме длъжни да приемем факта, че заедно със силните ни страни в нас има и слабости. Позволи на Христос да се явява силен в твоите слабости, нека Той да бъде силата ти в трудния ден.

Пак ще кажа, не приемайте никакво осъждение. Пълната победа в твоя живот ще дойде, но това ще отнеме време, защото тя ще настъпи „малко по малко“

НЕ СЕ ОБЕЗСЪРЧАВАЙТЕ!

Защо си отпаднало, мое вътрешно естество? Защо да охкаш и да се безпокоиш дълбоко в мене? Надявай се на Бога и търпеливо Го чакай, защото аз ще Го славословя, Мой Помощник и Мой Бог.

Псалом42:5

Обезсърчението убива надеждата и затова дяволът винаги се опитва да ни обезсърчи. Без надежда лесно се отказваме, а това точно е нещото, което дяволът иска да направим. Библията неколкократно ни повтаря да не се предаваме и да не се обезсърчаваме. Бог знае, че не бихме могли да достигнем до победа, ако се обезсърчаваме, затова Той винаги ни насърчава, когато предприемем нещо, като ни казва: „Не се обезсърчавайте!“ Бог иска да сме насърчени, а не обезсърчени.

Когато обезсърчение или осъждение се опитат да те завладеят, прегледай мисловния си живот. Какви мисли се въртят в главата ти? Дали не звучат нещо подобно: „Аз не мога да се справя, това е твърде трудно. Винаги се провалям, винаги е едно и също и не мога да се променя. Едва ли другите хора минават през толкова трудности, когато се опитват да обновят ума си. По-добре да се откажа. Омръзна ми да се опитвам. Моля се, но Бог сякаш не ме чува. Той сигурно не отговаря на молитвите ми, защото е разочарован от моето поведение.“?

Ако твоите мисли са такива, нищо чудно че се обезсърчаваш и се чувстваш виновен. Помни, че се превръщаш в това, което мислиш. Мисли за обезсърчение и ще се обезсърчиш. Мисли за осъждение и Ще попаднеш под осъждение. Промени начина си на мислене и бъди освободен!

Вместо да имаш негативни и отчайващи мисли, мисли по Господния начин: „Е, нещата вървят малко бавно, но благодаря че все пак напредвам. Радвам се, че съм на пътеката, която ме води към истинската свобода. Вчера имах труден ден. През целия ден намирах неправилните мисли. Татко, прости ми и ми помогни да „продължа без да се отказвам“. Допуснах грешка, но поне няма да я повторя отново. Очаква ме нов ден. Ти все още ме обичаш Господи. Милостите Ти са нови към мен всяка сутрин.

Отказвам да се предам на униние. Отхвърлям всяко осъждение Татко, Библията ми казва, че Ти не ме осъждаш. Ти изпрати Исус да умре заради мен. Всичко ще бъде наред. Днес ме очаква чудесен ден. Ти ми помогни да избера правилните мисли.“

Сигурна съм, че почувствахте победата в това ведро, позитивно боговдъхновено мислене.

Ние бихме желали всяко нещо да става на момента. Вътре в нас имаме плода на търпението, но той се проявява външно. Понякога Бог използва много време, преди да ни доведе до пълно освобождение. Той използва трудното време на чакане, за да разшири вярата ни и да позволи на търпението да извърши своето съвършено дело в нас (Яков 1:4). Божието време е съвършено. Той никога не закъснява.

Ето още едно добро нещо, за което да мислим: „Вярвам в Бог. Вярвам, че Той продължава да работи в мен, без значение какво усещам или как изглеждат обстоятелствата. Господ е започнал добро дело в мен и Той ще го довърши до край“. (Филипяни 1:6; 2:13

По подобен начин можеш ефективно да използваш Божието слово, за да събаряш крепостите в твоя ум. Препоръчвам ти не само да мислиш с правилните мисли, но да извървиш и втората миля, като изповядваш с устата си тези мисли.

Запомни, че Бог те освобождава малко по малко, затова не се обезсърчавай и не се чувствай осъден, ако допуснеш грешка.

Бъди търпелив към себе си!

следваща глава Глава 5 - Бъди позитивен