Райнхард Бонке

“По мое мнение Райнхард Бонке може справедливо да бъде признат за най-мащабният, най-влиятелният и
най- динамичният международен евангилизатор на света. Свидетеството за това мое убеждение е простата статистика, която показва, че милиони души са заведени при Христос, създадени са хиляди църкви, а други са се разраснали неимоверно.”
Джак Хейфърд

Райнхард Бонке е световно известен евангелизатор, проповедник и писател. През 1967 година Божият призив го отвежда в Лесото- малка държава в ганиците на Южна Америка, където организира първата евангелизация.
Там Бог му дава видение- видението за “ измита в кръв Африка” и животът му се променя.
За кратък период от време неговите евангелизации обхващат цяла Африка. Много често те са съпътствани от чудеса на изцеление. В края на 2 000-ната година на евангелизация, проведена в Лагос, Нигерия се събират над 1 млн. души и много от тях се покайват.

Райнхард Бонке е роден на 19 април 1940 година в Германия град Кьонинсберг, Източна Прусия. Той получава новорождение на деветгодишна възраст – приема Христос и през 1967 година Божият призив към мисионерство го отвежда в Лесото – малка държава в границите на Южна Африка. Там той разбира че трябва да проповядва Благата вест навсякъде, където го отведе Бог. По-късно завършва библейски колеж в град Суонси (Великобритания) и скоро след това е ръкоположен за пастор. След като проповядва в продължение на 7 години той напълно се посвещава на евангелизирането. Бонке се сприятелява с група християни и поставя началото на палатковите лагери, където благовества на хората с цел покаяние. Първоначално една палатка е била пригодена да събира около 800 души. Броят на хората непрекъснато се увеличавал и затова се е налагало закупуването на по-големи палатки. През 1984 година Бонке планирал изграждането на най- голямата мобилна структура в света – палатка, която разполага с места за 34 000 души. В деня на нейното откриване тя е била разрушена от вятърна буря малко преди да започнат евангелизациите. Тогава екипът на Райнхард решава да проведе събранието на открито. На него присъстват над 100 000 души, значително повече от тези, които биха се побрали в палатката.
От тогава евангелизаторът организира срещите си на открито и обикновено е използвал големите стадиони. През 1976 година Бонке създава международна мисионерска организация, наречена „Христос за всички нации”. Тя има клонове в Нигерия, Сингапур, Австралия, Хонконг, Йоханесбург, Франкфурт, Бирмингам, Лондон, Канада и САЩ. “Христос за всички нации” вече е с централа в Орландо, Флорида и за последните три години и половина има непосредствен принос за 34 милиона регистрирани решения за приемане на Христос.

Райнхард Бонке е написал много книги (178 милиона книги) са публикувани, които са преведени на 138 езика. Обучил е безброй лидери в евангилизаторство, направлявано от
Святия Дух.

През 1990 година Бонке предсказва голямо духовно съживление, което ще обхване целия свят и ще започне от Обединеното кралство. В последните няколко години той участва в инициатива, която има за цел да върне обратно хората, които по различни причини са престанали да посещават богослужения. Той написва брошурата „От минус до плюс” и се надява с нейна помощ отново да бъдат върнати около 250 000 души, които са напуснали църквата. Около 20 000 вече откликват на написаното послание.

От минус към плюс

Как да имаме увереност за спасение

По-велик от всичко
Кръщение в Святия Дух